• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 8.9°C / 11.9°C
  4 BF
  79%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.6°C / 8.8°C
  2 BF
  77%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 13.0°C
  4 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 7.2°C
  1 BF
  58%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ψιχάλες
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  5 BF
  87%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 7.1°C
  2 BF
  82%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 3.4°C / 3.4°C
  2 BF
  75%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.4°C / 8.4°C
  2 BF
  79%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.9°C
  3 BF
  93%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.8°C
  1 BF
  93%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 14.4°C
  3 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.3°C / 7.3°C
  5 BF
  76%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  58%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.4°C / 8.4°C
  1 BF
  82%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.5°C / 8.8°C
  2 BF
  79%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 14.8°C / 18.2°C
  2 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.3°C / 12.1°C
  3 BF
  84%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 6.3°C / 8.8°C
  1 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.5°C / 8.7°C
  2 BF
  85%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 2.1°C / 2.1°C
  1 BF
  84%
(AP Photo/Martin Meissner)

Σήματα κινδύνου για την παγκόσμια οικονομία - Η κατάσταση στην Ευρώπη

 • A-
 • A+
Ο πόλεμος ανατρέπει τις προσπάθειες ανάκαμψης από την πανδημία και θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια εμπορική συνεργασία και οικονομική σταθερότητα.

Οι οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία είναι ήδη εμφανείς σε παγκόσμια κλίμακα, ωστόσο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποιεί ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί.

Η μεγαλύτερη απειλή είναι ο εκρηκτικός πληθωρισμός που σαρώνει τις οικονομίας, διακινδυνεύοντας τη σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας.

Σήμερα, άλλωστε, η επικεφαλής του Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα επισήμανε ότι οι συνέπειες της ρωσικής εισβολής έχουν σημαντικές επιπτώσεις στις 143 χώρες-μέλη του ΔΝΤ, για να προσθέσει, ωστόσο, ότι οι περισσότερες θα συνεχίσουν να καταγράφουν ανάπτυξη.

Ο πόλεμος έχει προκαλέσει σοβαρή δυσλειτουργία στο παγκόσμιο εμπόριο, ιδιαίτερα στους τομείς της ενέργειας και των σιτηρών, και απειλή να προκαλέσει μεγάλη επισιτιστική κρίση σε Αφρική και Μέση Ανατολή.

«Η αναπάντεχα ισχυρή ανάκαμψη από την ύφεση του 2020 εξαιτίας της πανδημίας ξάφνιασε τις επιχειρήσεις προκαλώντας προβλήματα τροφοδοσίας και παραγωγής σε εργοστάσια, λιμάνια κα σιδηρόδρομο, καθώς δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στην ζήτηση από τους καταναλωτές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών. Ο πληθωρισμός που αναγκάζει τις κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως να ανεβάσουν τα επιτόκια αποτελεί ένα τεράστιο πισωγύρισμα για την παγκόσμια οικονομία» δήλωσε σχετικά.

Προειδοποίησε, ακόμη, για την διάσπαση της παγκόσμιας οικονομίας σε γεωπολιτικά μπλοκ με τη Δύση να επιβάλει σημαντικές κυρώσεις στη Ρωσία και την Κίνα να εκφράζει την υποστήριξή της στη Μόσχα και τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Σε έναν κόσμο όπου ο πόλεμος δημιουργεί συνθήκες πείνας σε Ευρώπη και Αφρική, όπου η πανδημία μπορεί να κάνει κύκλο σε όλο τον πλανήτη μέσα σε μέρες και να παραμείνει για χρόνια, όπου οι εκπομπές ρύπων φέρνουν κλιματική αλλαγή, η απειλή στην συνολική μας ευημερία από την διάλυση της παγκόσμιας συνεργασίας πρέπει να αποφευχθεί» είπε με νόημα.

ΕΚΤ: Αυξημένοι οι κίνδυνοι για επιβραδύνση της οικονομίας

Σε ευρωπαϊκό έδαφος, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, υποστήριξε ότι οι κίνδυνοι για μία μεγαλύτερη επιβράδυνση της οικονομίας έχουν αυξηθεί σημαντικά ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την πανδημία έχουν μειωθεί.

Κράτησε, πάντως, κλειστά τα χαρτιά της για το χρόνο που θα επιλέξει να αυξήσει τα επιτόκια αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «τα επιτόκια μπορεί να αυξηθούν από τις αρχές Ιουλίου (δηλαδή λίγο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος ΑΡΡ) έως και αρκετούς μήνες μετά».

Όπως ανέφερε η επικεφαλής της ΕΚΤ, στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του Δ.Δ., ο πόλεμος στην Ουκρανία επηρεάζει σοβαρά την οικονομία της ζώνης του ευρώ και έχει αυξήσει σημαντικά την αβεβαιότητα. Ο αντίκτυπος του πολέμου στην οικονομία θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της σύγκρουσης, από την επίδραση των τρεχουσών κυρώσεων και από πιθανά περαιτέρω μέτρα. Ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί σημαντικά και θα παραμείνει υψηλός τους επόμενους μήνες, κυρίως λόγω της απότομης αύξησης του ενεργειακού κόστους.

«Είμαστε πολύ προσεκτικοί στις τρέχουσες αβεβαιότητες και παρακολουθούμε στενά τα εισερχόμενα στοιχεία σε σχέση με τις επιπτώσεις τους στις μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τον πληθωρισμό» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι η οικονομία της ζώνης του ευρώ αναπτύχθηκε κατά 0,3% το τελευταίο τρίμηνο του 2021. Η ΕΚΤ εκτιμά ότι η ανάπτυξη παρέμεινε ασθενής κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022, σε μεγάλο βαθμό λόγω των περιορισμών που σχετίζονται με την πανδημία.

Η ΕΚΤ επισημαίνει ότι αρκετοί παράγοντες υποδηλώνουν επιβράδυνση της ανάπτυξης και την επόμενη περίοδο. Ο πόλεμος βαραίνει ήδη την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των καταναλωτών, μεταξύ άλλων λόγω της αβεβαιότητας που φέρνει. Με τις τιμές τής ενέργειας και των εμπορευμάτων να αυξάνονται απότομα, τα νοικοκυριά αντιμετωπίζουν υψηλότερο κόστος ζωής και οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν υψηλότερο κόστος παραγωγής. Ο πόλεμος έχει δημιουργήσει πρόσθετες δυσκολίες στο εμπόριο, ενώ ένα νέο σύνολο μέτρων πανδημίας στην Ασία αυξάνει τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας. Ορισμένοι τομείς αντιμετωπίζουν αυξανόμενες δυσκολίες στην προμήθεια των εισροών τους, γεγονός που διαταράσσει την παραγωγή.

Ωστόσο, υπάρχουν επίσης αντισταθμιστικοί παράγοντες που στηρίζουν τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη, όπως τα αντισταθμιστικά δημοσιονομικά μέτρα και η δυνατότητα των νοικοκυριών να αντλήσουν από τις οικονομίες που συσσώρευσαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Στο πλαίσιο αυτό η ΕΚΤ θεωρεί ότι η στήριξη της δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής παραμένουν κρίσιμες. Επιπλέον, η επιτυχής υλοποίηση των επενδυτικών και μεταρρυθμιστικών σχεδίων στο πλαίσιο του προγράμματος της ΕΕ Next Generation θα επιταχύνει την ενεργειακή και την πράσινη μετάβαση. Αυτό θα συμβάλει στην ενίσχυση της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης και ανθεκτικότητας στη ζώνη του ευρώ.

Πληθωρισμός

Ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 7,5% τον Μάρτιο, από 5,9% τον Φεβρουάριο. Οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν μετά το ξέσπασμα του πολέμου και τώρα βρίσκονται 45% πάνω από το επίπεδό τους πριν από ένα χρόνο. Εξακολουθούν να αποτελούν την κύρια αιτία του υψηλού ποσοστού πληθωρισμού. Οι δείκτες που βασίζονται στην αγορά υποδηλώνουν ότι οι τιμές της ενέργειας θα παραμείνουν υψηλές βραχυπρόθεσμα, αλλά στη συνέχεια θα μετριαστούν σε κάποιο βαθμό. Οι τιμές των τροφίμων έχουν επίσης αυξηθεί κατακόρυφα. Αυτό οφείλεται στο αυξημένο κόστος μεταφοράς και παραγωγής, ιδίως στην υψηλότερη τιμή των λιπασμάτων, τα οποία συνδέονται εν μέρει με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Νωρίτερα το Δ.Σ. της ΕΚΤ επαναβεβαίωσε την προγενέστερη απόφαση του οι καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς ΑΡΡ να ολοκληρωθούν το τρίτο τρίμηνο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ψαλιδίζει τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη του ΔΝΤ
Το Ταμείο προειδοποιεί για τον κίνδυνο διαχωρισμού του πλανήτη σε δύο αντίπαλα οικονομικά στρατόπεδα • Αμετάβλητες οι εκτιμήσεις του για την Ελλάδα.
Ψαλιδίζει τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη του ΔΝΤ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εκατοντάδες επιβατικά αεροπλάνα δυτικών εταιρειών στα «χέρια» των Ρώσων
Λιγοστεύουν οι ελπίδες μια χούφτας δυτικών εταιρειών να ανακτήσουν τα επιβατικά αεροσκάφη τους που μίσθωσαν σε ρωσικές αεροπορικές εταιρείες. Οι προθέσεις του προέδρου Πούτιν για εθνικοποίηση περιουσιακών...
Εκατοντάδες επιβατικά αεροπλάνα δυτικών εταιρειών στα «χέρια» των Ρώσων
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Θύματα του ουκρανικού και της πανδημίας οι περιουσίες των πλουσιότερων Κινέζων
Η οικονομική ελίτ της Κίνας φαίνεται να αιμορραγεί τον τελευταίο χρόνο εξαιτίας της επιβράδυνσης των ρυθμών ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας, σύμφωνα με την ετήσια λίστα Hurum Rich.
Θύματα του ουκρανικού και της πανδημίας οι περιουσίες των πλουσιότερων Κινέζων
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ευρωπαϊκή τρικυμία εν... αερίω
• Συγκρατημένη και ρητορική αντίδραση Ε.Ε. και ΝΑΤΟ • Το ενδεχόμενο να βγάλει άκρη το αυριανό Σ.Α. του ΟΗΕ στο μυστήριο είναι εξαιρετικά αδύναμο. Η υπόθεση μυρίζει κλιμάκωση...
Ευρωπαϊκή τρικυμία εν... αερίω
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανήσυχη ηρεμία στην αγορά αερίου
Οι τιμές του αερίου TTF που διαμορφώνονται στον ολλανδικό χρηματιστηριακό κόμβο συγκρατήθηκαν χθες στα 250 ευρώ ανά μεγαβατώρα, σημαντικά κάτω από το ρεκόρ των 340 ευρώ των προηγούμενων ημερών.
Ανήσυχη ηρεμία στην αγορά αερίου
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέο δάνειο 5 δισ. δολ. ζητά επειγόντως η Ουκρανία από το ΔΝΤ
Μια τέτοια κίνηση θα καθησύχαζε τους άλλους πιστωτές της Ουκρανίας, τόνισε ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του προέδρου Ζελένσκι. 
Νέο δάνειο 5 δισ. δολ. ζητά επειγόντως η Ουκρανία από το ΔΝΤ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας