• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.9°C / 26.8°C
  4 BF
  43%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.3°C / 28.3°C
  2 BF
  54%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.5°C / 27.1°C
  3 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.3°C / 22.9°C
  1 BF
  56%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  2 BF
  56%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.0°C / 25.4°C
  2 BF
  57%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 21.8°C
  1 BF
  56%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.2°C / 25.2°C
  2 BF
  41%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.1°C / 24.8°C
  5 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.7°C / 21.9°C
  2 BF
  49%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.3°C / 23.8°C
  4 BF
  56%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.5°C / 23.5°C
  4 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.5°C / 27.5°C
  3 BF
  46%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 22.3°C
  0 BF
  60%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 20.5°C / 26.6°C
  0 BF
  43%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 25.4°C
  2 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.2°C / 27.0°C
  3 BF
  47%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.4°C
  1 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.6°C / 26.7°C
  2 BF
  50%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  1 BF
  73%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η πείνα ήδη απειλεί 827 εκατ. ανθρώπους!

 • A-
 • A+
Η Oxfam εκτιμά ότι μέχρι το τέλος του έτους η επισιτιστική κρίση θα αυξήσει στα 860 εκατ. όσους ζουν σε καθεστώς ακραίας φτώχειας και ζητά άμεσες κινήσεις για την αντιμετώπιση της ακραίας ανισότητας ● Ενας φόρος 2% στους εκατομμυριούχους και 5% στους δισεκατομμυριούχους θα μπορούσε να αποφέρει 2,52 τρισ. δολάρια τον χρόνο.

Πάνω από 260 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν να διολισθήσουν κάτω από το όριο της απόλυτης φτώχειας φέτος αν οι ηγέτες της G20, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Παγκόσμια Τράπεζα, οι κυβερνήσεις των πλουσιότερων χωρών δεν κάνουν κάτι άμεσα, προειδοποίησε χθες η Oxfam. Με έκθεση-παρέμβαση λίγες ημέρες πριν από την εαρινή σύνοδο ΔΝΤ-Παγκόσμιας Τράπεζας, η γνωστή ΜΚΟ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας ότι η κρίση του κορονοϊού, η αυξανόμενη ανισότητα και η ακρίβεια συνθέτουν μια πολλαπλή κρίση και «τρομακτική προοπτική» για την ανθρωπότητα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της οργάνωσης, ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων σε καθεστώς ακραίας φτώχειας -που είναι αναγκασμένοι δηλαδή να επιβιώνουν με λιγότερο από 1,90 δολάριο την ημέρα- από 827 εκατομμύρια σήμερα, ενδέχεται να φτάσει μέχρι το τέλος του έτους τα 860 εκατομμύρια, μόνο από την άνοδο των διεθνών τιμών στα τρόφιμα που πυροδοτείται και από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αν σε αυτούς προστεθούν και τα 198 εκατομμύρια ανθρώπων που η Παγκόσμια Τράπεζα υπολογίζει λόγω Covid-19 και καλπάζουσας ανισότητας, το σύνολο των ανθρώπων που θα περάσουν για πρώτη φορά το κατώφλι της ακραίας φτώχειας το 2022 προβλέπεται να φτάσει τα 263 εκατομμύρια, όσο δηλαδή οι πληθυσμοί του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ισπανίας μαζί.

«Αν δεν υπάρξει μια άμεση ριζοσπαστική δράση, θα γίνουμε μάρτυρες της βαθύτερης στη μνήμη κατάρρευσης της ανθρωπότητας στην ακραία φτώχεια και τον πόνο», προειδοποίησε η εκτελεστική διευθύντρια της Oxfam International, Γκαμπριέλα Μπούτσερ, προσθέτοντας ότι «αυτή η τρομακτική προοπτική γίνεται ακόμη πιο αρρωστημένη αν ληφθεί υπόψη ότι τρισεκατομμύρια δολάρια έχουν εγκλωβιστεί από μια μικρή ομάδα ισχυρών ανθρώπων που δεν ενδιαφέρονται να σταματήσουν αυτήν την τροχιά».

Η έκθεση επισημαίνει ότι εκατομμύρια άνθρωποι παλεύουν αυτή τη στιγμή με την απότομη άνοδο του κόστους επιβίωσής τους, κάνοντας επιλογή μεταξύ φαγητού, θέρμανσης και δαπανών υγείας. Εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν ακόμη από μεγάλη πείνα στην ανατολική και τη δυτική Αφρική, την Υεμένη και τη Συρία, ενώ ένα αυξανόμενο κύμα κυβερνήσεων πλησιάζει στη χρεοκοπία καθώς στραγγαλίζονται μεταξύ μιας μείωσης των δημόσιων δαπανών για την αποπληρωμή των πιστωτών τους και από την κάλυψη των αναγκών τους με τα πιο ακριβά εισαγόμενα τρόφιμα και καύσιμα.

Την ίδια στιγμή όμως δεκάδες είναι οι πολυεθνικές επιχειρήσεις που κάνουν την κρίση ευκαιρία και γεμίζουν τα ταμεία τους, ενώ οι δισεκατομμυριούχοι αβγατίζουν τον πλούτο τους με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 14 ετών. Από την πλευρά τους οι κυβερνήσεις -με ελάχιστες εξαιρέσεις- δεν έχουν καταφέρει να φορολογήσουν περισσότερο αυτόν τον πλούτο. Κι όμως ένας φόρος μόλις 2% στους εκατομμυριούχους και 5% στους δισεκατομμυριούχους θα μπορούσε να αποφέρει 2,52 τρισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο. Αρκετά για να βγάλει 2,3 δισεκατομμύρια ανθρώπους από τη φτώχεια, να εμβολιάσει πολλαπλά την ανθρωπότητα και να προσφέρει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και κοινωνική πρόνοια στις φτωχότερες χώρες.

Η Oxfam ζητά άμεσες κινήσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης ακραίας ανισότητας. «Απορρίπτουμε οποιαδήποτε ιδέα ότι οι κυβερνήσεις δεν έχουν τα χρήματα ή τα μέσα για να βγάλουν όλους τους ανθρώπους από τη φτώχεια και την πείνα και να εξασφαλίσουν την υγεία και την ευημερία τους. Βλέπουμε μόνο την απουσία οικονομικής φαντασίας και πολιτικής βούλησης», τόνισε η Μπούτσερ, καλώντας G20, Παγκόσμια Τράπεζα και ΔΝΤ σε αναστολή πληρωμής χρεών του αναπτυσσόμενου κόσμου, ενίσχυση της βοήθειας προς τις φτωχότερες χώρες, φορολόγηση του μεγάλου πλούτου.

Η BlackRock και το χρέος της Ζάμπια

Οι φτωχότερες χώρες του πλανήτη πρέπει να καταβάλουν 43 δισεκατομμύρια δολάρια για την εξυπηρέτηση του χρέους τους φέτος, ποσό που επαρκεί μονάχα για την κάλυψη του κόστους των εισαγωγών τροφίμων τους. Η Oxfam και άλλες οργανώσεις ζητούν αναστολή πληρωμών ή και ακύρωση. Με την αναστολή συμφωνούν οι κυβερνήσεις μεγάλων οικονομιών που κατέχουν ομόλογα των φτωχότερων χωρών, όχι όμως κάποιοι εκ των ιδιωτών πιστωτών.

Μία από τις πιο ακραίες περιπτώσεις είναι αυτή της Ζάμπιας και της BlackRock, του μεγαλύτερου διαχειριστή επενδυτικών κεφαλαίων στον κόσμο, που αρνείται επίμονα να δεχθεί μείωση των τόκων ή αναστολή πληρωμής των τοκοχρεολυσίων για τα ομόλογα της αφρικανικής χώρας που κατέχει, ύψους 220 εκατ. δολαρίων, στοχεύοντας σε όφελος 180 εκατ. δολάρια για τους πελάτες της, εάν το χρέος της Ζάμπιας εξοφληθεί πλήρως. Το ποσοστό κέρδους αποτιμάται στο 110% σε σχέση με αυτό που κατέβαλε για τα ομόλογα… Τι τη νοιάζουν η πείνα, η εξαθλίωση και ο θάνατος;

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λεφτά υπάρχουν (για όλους)!
Η προοδευτική φορολόγηση του υπερσυσσωρευμένου πλούτου θα ήταν αρκετή όχι μόνο για να βγάλει τους 3,2 δισεκατομμύρια ανθρώπους από τη φτώχεια, αλλά και να επιλύσει μια σειρά από καυτά οικονομικά, κοινωνικά και...
Λεφτά υπάρχουν (για όλους)!
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Του φταίνε και οι πεινασμένοι
Σε μια ένδειξη ανείπωτης απανθρωπιάς ο Ντ. Τραμπ αποφάσισε να σφίξει τους όρους συμμετοχής στο ομοσπονδιακό πρόγραμμα σίτισης με κουπόνια, πετώντας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, εκτός αυτού περί τους 700...
Του φταίνε και οι πεινασμένοι
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η φτώχεια τσακίζει την εργατική τάξη
Περισσότεροι από 4 εκατομμύρια Βρετανοί εργαζόμενοι δεν μπορούν να καλύψουν βασικές ανάγκες επιβίωσης, σύμφωνα με μελέτη της ανεξάρτητης οργάνωσης Joseph Rowntree Foundation ● Χαμηλοί μισθοί, συρρίκνωση...
Η φτώχεια τσακίζει την εργατική τάξη
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γυαλίζει το μάτι τους για χρήμα
Τη συνεχιζόμενη υπερ-συσσώρευση του πλούτου της Γης στα χέρια μερικών εκατομμυρίων κεφαλαιοκρατών -πιθανότατα ψυχασθενών- δείχνει ακόμη μία έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα από την ελβετική τράπεζα Credit...
Γυαλίζει το μάτι τους για χρήμα
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
322 δολάρια για μία φασολάδα;
Aν νομίζετε ότι το φαγητό είναι ακριβό στην Ιαπωνία ή τη Νορβηγία, τότε τι να πουν όσοι ζουν στο Νότιο Σουδάν, τη Νιγηρία ή το Μαλάουι. Εκεί όπου ένας πολίτης καλείται να καταβάλει για ένα πιάτο φασόλια έως...
322 δολάρια για μία φασολάδα;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας