• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.8°C / 34.0°C
  3 BF
  23%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.9°C / 33.8°C
  3 BF
  39%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  35°C 34.9°C / 37.6°C
  1 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  28°C 27.6°C / 27.6°C
  2 BF
  49%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 33.5°C
  4 BF
  33%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  35°C 31.2°C / 37.3°C
  3 BF
  38%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.4°C / 33.7°C
  2 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  35°C 35.2°C / 35.2°C
  2 BF
  21%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.4°C / 29.9°C
  5 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.0°C / 29.9°C
  4 BF
  48%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.2°C / 27.8°C
  3 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.6°C / 30.7°C
  2 BF
  37%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  35°C 34.9°C / 34.9°C
  4 BF
  31%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 33.4°C / 33.9°C
  4 BF
  24%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  34°C 31.5°C / 33.8°C
  3 BF
  25%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.8°C / 28.2°C
  5 BF
  56%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.6°C / 33.8°C
  3 BF
  16%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.3°C / 31.0°C
  3 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.5°C / 35.5°C
  3 BF
  38%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  34°C 33.5°C / 33.5°C
  1 BF
  39%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εμπάργκο-λάδι στη φωτιά της ακρίβειας

 • A-
 • A+
Ντόμινο παρενεργειών σε τρίτες χώρες που εξαρτώνται από άνθρακα ● Το υψηλό κόστος εισαγωγών από απομακρυσμένες περιοχές θα περάσει στις τιμές ρεύματος.

Σε νέα αύξηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου οδηγεί κατά τα φαινόμενα η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για εμπάργκο στις εισαγωγές άνθρακα από τη Ρωσία, καθώς αναμένεται να προκαλέσει ανακατεύθυνση των παγκόσμιων ροών και εκτόξευση του κόστους των εταιρειών που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια.

Το εμπάργκο, που ανακοινώθηκε την περασμένη Πέμπτη από τους μόνιμους αντιπροσώπους των 27 κρατών-μελών, εντάσσεται στο πλαίσιο της πέμπτης δέσμης κυρώσεων της Ε.Ε. σε βάρος της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία και θα ισχύσει από τον Αύγουστο. Αποτελεί την πρώτη κίνηση των Ευρωπαίων με στόχο τον ρωσικό τομέα ενέργειας και τις επιπτώσεις αυτού θα υποστούν, όπως φαίνεται, όχι μόνο οι Ευρωπαίοι αλλά και οι λαοί των χωρών της Ασίας, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής που εισάγουν άνθρακα.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι στενά εξαρτημένη από τις εισαγωγές άνθρακα, καθώς στις τελευταίες δύο δεκαετίες είδε τη δική της παραγωγή να μειώνεται κατακόρυφα. Από 30% στις αρχές αυτής της χιλιετίας, η Ε.Ε. καλύπτει σήμερα με εισαγωγές πάνω από το 40% της κατανάλωσής της. Η Ρωσία ήταν το 2019 και 2020 υπεύθυνη σχεδόν για το 50% των ευρωπαϊκών εισαγωγών, καλύπτοντας το 20% της συνολικής κατανάλωσης των χωρών της Ε.Ε. Στη διετία αυτή, οι ρωσικές εξαγωγές στην Ευρώπη αντιστοιχούσαν στο 6-7% του ευρασιατικού εμπορίου άνθρακα. Το ποσοστό αυτό προσεγγίζει το 10-11% αν προστεθούν και οι ρωσικές εξαγωγές σε Ιαπωνία και Ν. Κορέα στη διετία αυτή.

Ο αποκλεισμός του ρωσικού άνθρακα σημαίνει ότι η Ε.Ε. θα αναγκαστεί να καλύψει τις ανάγκες της με αύξηση των εισαγωγών της από άλλες παραγωγούς χώρες, όπως η Κολομβία, η Νότια Αφρική, η Ινδονησία και η Αυστραλία. Αυτό θα εξαναγκάσει όμως άλλες χώρες που εισάγουν άνθρακα, όπως η Κίνα, η Ιαπωνία και η Ν. Κορέα, σε αναπροσαρμογή των δικών τους εισροών. Καθώς η Αυστραλία και η Ινδονησία παράγουν σήμερα στα όριά τους και η Νότια Αφρική δεν διαθέτει τις απαραίτητες υποδομές μεταφοράς για να εξάγει περισσότερο και να καλύψει την υψηλότερη ζήτηση, η απώλεια της ρωσικής παραγωγής -ή έστω μέρους αυτής- ενδεχομένως να καταστήσει ανεπαρκή τη φετινή παγκόσμια προσφορά, οδηγώντας σε άνοδο των διεθνών τιμών.

Η παγκόσμια προσφορά άνθρακα ήταν ήδη σφικτή από πέρυσι. Οι ελλείψεις φάνηκαν κυρίως σε Κίνα και Ινδία και εκδηλώθηκαν με προβλήματα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας εκεί.

Οι αναλυτές υπογραμμίζουν ότι ακόμη και αν η τροφοδοσία των καταναλωτριών χωρών με άνθρακα καλυφθεί τελικά χωρίς προβλήματα φέτος, η αναπροσαρμογή των ροών που θα προκαλέσει το ευρωπαϊκό εμπάργκο θα συντελέσει μεγάλο μέρος των εισαγωγών άνθρακα να πραγματοποιηθούν από παραγωγούς που εδρεύουν πολύ μακρύτερα από τις καταναλώτριες χώρες, κάτι που όπως επισημαίνουν θα έχει αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους μεταφοράς και επιπλέον κόστους για τις εταιρείες που παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα. Οι μονάδες των τελευταίων έχουν σχεδιαστεί να λειτουργούν αποτελεσματικά με συγκεκριμένες ποιότητες άνθρακα. Η χρήση άλλων τύπων από διαφορετικές χώρες και κοιτάσματα λόγω αναπροσαρμογής των εισροών θα αποτελέσει πρόσθετο κόστος γι’ αυτές που πιθανότατα θα μετακυληθεί στις τιμές τους.

Υψηλότερες τιμές, τέλος, υποδεικνύει και η στενή αλληλοεξάρτηση άνθρακα και φυσικού αερίου στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Οι τιμές του φυσικού αερίου σε Ευρώπη και Ασία ίπτανται εδώ και καιρό καθώς πέραν των άλλων παραγόντων η αγορά εστιάζει στο ενδεχόμενο διακοπής του εφοδιασμού της Ε.Ε. από τους ρωσικούς αγωγούς. Οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου υποδεικνύουν την ανάγκη μεγιστοποίησης της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος με καύση άνθρακα όσο το δυνατόν περισσότερο αυτό το καλοκαίρι έτσι ώστε οι εισροές φυσικού αερίου να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία αποθεμάτων ενόψει του χειμώνα.

Υπό αυτό το πρίσμα και με δεδομένο τον φόβο μιας ενδεχόμενης οριστικής διακοπής των ενεργειακών ροών από τη Ρωσία, οι υψηλότερες τιμές των δύο υδρογονανθράκων δείχνουν να τροφοδοτούν η μια από την άλλη. Και βέβαια δεν αφήνουν κανέναν περιθώριο για μείωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στη συνέχεια.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ποσότητες-ρεκόρ ρωσικού πετρελαίου παίρνει η Κίνα
Ασφαιρο αποδεικνύεται το ενεργειακό εμπάργκο της Δύσης κατά της Μόσχας καθώς το ρωσικό πετρέλαιο συνεχίζει να ρέει ανενόχλητο -και φθηνότερο- προς τις αγορές της Ασίας.
Ποσότητες-ρεκόρ ρωσικού πετρελαίου παίρνει η Κίνα
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μπλόκο ΗΠΑ στην εξυπηρέτηση του «δολαριακού» χρέους της Ρωσίας
Η Ουάσινγκτον πετά την μπάλα και στο γήπεδο της Ευρώπης, αυξάνοντας την πίεση για την επιβολή ενός πλήρους ενεργειακού εμπάργκο στη Ρωσία από την Ε.Ε.
Μπλόκο ΗΠΑ στην εξυπηρέτηση του «δολαριακού» χρέους της Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μετέωρο το εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο
Η εξάρτηση πολλών κρατών-μελών της Ε.Ε. από την Gazprom θέτει εν αμφιβόλω νέες κυρώσεις που επηρεάζουν τις εισαγωγές ενέργειας, την ώρα που οι μεγαλομέτοχοι της αμερικανικής Exxon Mobil πίνουν στην υγειά των...
Μετέωρο το εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι απροσδόκητοι φίλοι του ρωσικού πετρελαίου
Tο ρωσικό πετρέλαιο φαίνεται ότι βρίσκει σιγά σιγά τον… δρόμο του μέσα από τις κυρώσεις της Δύσης, ο ΟΠΕΚ και οι υπόλοιπες πετρελαιοπαραγωγοί δυνάμεις συνεχίζουν να «σφυρίζουν κλέφτικα» στο αίτημα αύξησης της...
Οι απροσδόκητοι φίλοι του ρωσικού πετρελαίου
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εμπάργκο εκ του ασφαλούς στο ρωσικό πετρέλαιο
Η ανακοίνωση Μπάιντεν, ήδη προεξοφλημένη από τις αγορές, ελάχιστα θα επηρεάσει τις ΗΠΑ, που εισάγουν από Ρωσία μόλις το 3% συνολικών εισαγωγών αργού, αλλά βάζει σε μεγαλύτερο κίνδυνο την παγκόσμια οικονομία...
Εμπάργκο εκ του ασφαλούς στο ρωσικό πετρέλαιο
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κίνδυνος αστάθειας στις τιμές ενέργειας για ακόμη τρία χρόνια
H άνοδος της παγκόσμιας ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια θα μπορούσε να παρατείνει την αστάθεια στην αγορά και τις υψηλές τιμές για ακόμη τρία χρόνια, προειδοποιεί η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ).
Κίνδυνος αστάθειας στις τιμές ενέργειας για ακόμη τρία χρόνια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας