Νέο ρεκόρ επί τρίτο συνεχόμενο μήνα σημείωσαν τον Μάρτιο οι τιμές των τροφίμων παγκοσμίως εντείνοντας τις πιθανότητες μιας ακόμη μεγαλύτερης επισιτιστικής κρίσης στην υφήλιο από αυτήν που ήδη βιώνουν αρκετές χώρες του Τρίτου Κόσμου.
Σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) των Ηνωμένων Εθνών, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η αναταραχή που προκάλεσε στην παγκόσμια αγορά βασικών σιτηρών και βρώσιμων ελαίων είχαν αποτέλεσμα οι διεθνείς τιμές των τροφίμων να αυξηθούν σε ετήσια βάση τον προηγούμενο μήνα κατά 34%, δηλαδή με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 14 ετών. Ο σχετικός δείκτης τιμών τροφίμων του FAO -που παρακολουθεί τα πιο εμπορεύσιμα προθεσμιακά συμβόλαια τροφίμων στον κόσμο- εκτοξεύτηκε από το επίπεδο-ρεκόρ των 141,4 μονάδων του Φεβρουαρίου σε νέο ρεκόρ στις 159,3 μονάδες.
Οι δυο εμπόλεμες χώρες Ουκρανία και Ρωσία είναι υπεύθυνες σήμερα για το 30% του παγκόσμιου εμπορίου σιταριού, ενώ αποτελούν ταυτόχρονα και δυο από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς ηλιελαίου, καλαμποκιού, κριθαριού. Ο πόλεμος είχε αποτέλεσμα το κλείσιμο των γραμμών μεταφοράς των αγροτικών προϊόντων που εξάγονται μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Παρότι η Ρωσία συνέχισε να αποστέλλει φορτία, οι οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε βάρος της περιέπλεξαν τις πληρωμές καθιστώντας επί της ουσίας την προσφορά αβέβαιη.
Η χαμηλότερη προσφορά και η άνοδος των τιμών οδηγεί ήδη σε λιμό κάποιους πληθυσμούς των πιο φτωχών χωρών της Αφρικής και σε ένδεια άλλους σε χώρες της Ασίας, όπως η Σρι Λάνκα, όπου ο κόσμος έχει βγει εδώ και περίπου δύο εβδομάδες στους δρόμους. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόβλημα δεν έχει ακόμη διογκωθεί στο μέγιστό του στις χώρες του αραβικού κόσμου σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, οι οποίες βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στη Ρωσία και την Ουκρανία για τις προμήθειές τους σε σιτηρά και μαγειρικά έλαια. Η ακρίβεια των τροφίμων και η πείνα σε αυτές τις χώρες περί τα τέλη της δεκαετίας του 2000 αποτέλεσαν το εφαλτήριο για τις εξεγέρσεις της Αραβικής Ανοιξης. Το σχοινί είναι εξίσου τεντωμένο και σήμερα.
Ο FAO εκτιμά ότι περίπου 50 χώρες του κόσμου είναι σήμερα στενά εξαρτημένες από το σιτάρι της Ρωσίας και της Ουκρανίας, σε ποσοστό πάνω από το 30% των αναγκών τους. Ακόμη, 36 από τις 55 χώρες του πλανήτη που αντιμετώπισαν πέρυσι επισιτιστική κρίση κάλυπταν τουλάχιστον το 10% των αναγκών τους σε σιτάρι με εισαγωγές από την Ουκρανία και τη Ρωσία.
Ο FAO ψαλίδισε χθες την εκτίμησή του για τη φετινή παγκόσμια παραγωγή σίτου στα 784 εκατ. τόνους έναντι 790 εκατ. τόνων που προέβλεπε τον περασμένο μήνα, συνυπολογίζοντας ότι τουλάχιστον το 20% της χειμερινής σοδειάς της Ουκρανίας δεν θα μαζευτεί. Μείωσε ακόμη την εκτίμησή του για το παγκόσμιο εμπόριο σιτηρών στο εμπορικό έτος 2021-2022, καθώς προβλέπει ότι η διαταραχή στις εξαγωγές της Μαύρης Θάλασσα θα καλυφθούν μόνο εν μέρει από τις μεγαλύτερες εξαγωγές Ινδίας, Ε.Ε., Αργεντινής και ΗΠΑ.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας