• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 8.9°C / 12.4°C
  4 BF
  68%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 4.8°C / 8.5°C
  3 BF
  61%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 12.0°C
  4 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Ασθενής ομίχλη
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 6.3°C
  4 BF
  75%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.6°C / 6.0°C
  1 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 2.4°C / 2.4°C
  3 BF
  65%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  2 BF
  73%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 16.4°C
  1 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 8.5°C / 10.9°C
  3 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.2°C / 13.4°C
  3 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 7.3°C / 7.3°C
  4 BF
  79%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  2 BF
  81%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 7.3°C
  0 BF
  81%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.5°C / 9.4°C
  2 BF
  64%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  1 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.2°C / 12.7°C
  3 BF
  59%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.3°C / 6.6°C
  3 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 5.3°C / 6.7°C
  2 BF
  77%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 3.4°C / 3.4°C
  2 BF
  57%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αλμα στο παγκόσμιο δημόσιο χρέος

 • A-
 • A+
Κατά 9,5% θα αυξηθεί το 2022 ● Στα 10,4 τρισ. δολάρια εκτιμά η S&P Global Ratings ότι θα ανέβει ο νέος δανεισμός ● Στο 1,16 τρισ. δολάρια αυξάνεται και το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησής του.

Τα 71,6 τρισεκατομμύρια δολάρια αναμένεται να αγγίξει φέτος το δημόσιο χρέος παγκοσμίως, σύμφωνα με νέα μελέτη που είδε χθες το φως της δημοσιότητας. Στη δεύτερη ετήσια έκθεσή της για τις τάσεις του δημόσιου χρέους σε όλο τον κόσμο («Sovereign Debt Index»), η βρετανική εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων «Janus Henderson» προέβλεψε χθες αύξηση του παγκόσμιου δημόσιου χρέους κατά 9,5% το 2022 έναντι του 2021 λόγω του υψηλότερου δανεισμού από τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Κίνα αλλά και την πλειονότητα των κυβερνήσεων σε όλο τον κόσμο. Η άνοδος αυτή έρχεται σε συνέχεια της αύξησης 7,8% που σημειώθηκε πέρυσι, όταν το χρέος των κυβερνήσεων αυξήθηκε στα 65,4 τρισ. δολάρια από 62,4 τρισ. δολάρια το 2020.

Καθώς η μία μετά την άλλη οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη προχωρούν σε αύξηση των επιτοκίων τους και σφίξιμο της νομισματικής πολιτικής, η «Janus Henderson» αναμένει σημαντική άνοδο του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους στη συνέχεια. Από το περσινό ιστορικό χαμηλό του 1,01 τρισ. δολαρίων, το κόστος εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους αναμένεται να αυξηθεί παγκοσμίως στο 1,16 τρισ. δολάρια φέτος.

«Η πανδημία είχε τεράστιο αντίκτυπο στον κρατικό δανεισμό – και οι συνέπειες αναμένεται να συνεχιστούν για αρκετό καιρό ακόμα. Η τραγωδία που εκτυλίσσεται στην Ουκρανία είναι επίσης πιθανό να πιέσει τις δυτικές κυβερνήσεις να δανειστούν περισσότερα για να χρηματοδοτήσουν αυξημένες αμυντικές δαπάνες», επισήμανε η διαχειρίστρια χαρτοφυλακίου ομολόγων της «Henderson», Bethany Payne.

Σε ανάλογα συμπεράσματα όμως καταλήγει ακόμη μια έκθεση που δημοσιοποιήθηκε προχθές και πραγματοποιήθηκε από την S&P Global Ratings. Εκτιμά μεταξύ άλλων ότι ο νέος δανεισμός των κυβερνήσεων θα αγγίξει φέτος τα 10,4 τρισ. δολάρια, επίπεδο που είναι 33% πιο υψηλό από τον μέσο όρο πριν από την πανδημία. Η άνοδος αυτή αποδίδεται σύμφωνα με την εταιρεία στις υψηλές ανάγκες μετακύλισης δημοσίου χρέους που ωριμάζει, στην ομαλοποίηση των προκλήσεων που τροφοδότησε η επεκτατική δημοσιονομική πολιτική στη διάρκεια της πανδημίας, στον υψηλό πληθωρισμό και τις πολωτικές κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις.

Οι μακροοικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία αναμένεται ότι θα ασκήσουν περαιτέρω πίεση ανόδου των χρηματοδοτικών αναγκών των κυβερνήσεων ενώ από την άλλη πλευρά οι πιο σφιχτοί όροι δανεισμού θα αυξήσουν το κόστος της χρηματοδότησής τους. Αυτό, όπως αναφέρει η έκθεση της S&P, δημιουργεί έναν επιπλέον πονοκέφαλο για τις κυβερνήσεις που αγωνίζονταν έως τώρα να αναθερμάνουν την ανάπτυξη και να μειώσουν την εξάρτησή τους από τον δανεισμό σε ξένο νόμισμα και από το βάρος των τοκοχρεολυσίων.

Η «Janus Henderson» υπογραμμίζει από την πλευρά της ακόμη ότι ενώ στη διάρκεια της πανδημίας η διευκολυντική νομισματική πολιτική και τα πολύ χαμηλά επιτόκια ήταν ο κανόνας, στην παρούσα φάση αναδύεται μια διαφοροποίηση. Από τη μια πλευρά οι κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ, της Βρετανίας, των χωρών της Ευρώπης, του Καναδά και της Αυστραλίας, που προσπαθούν να σφίξουν την πολιτική τους για να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό, ενώ από την άλλη βρίσκεται η Κίνα που συνεχίζει την προσπάθεια τόνωσης της οικονομίας της με πιο διευκολυντική πολιτική. Η διαφοροποίηση αυτή προσφέρει, σύμφωνα με τη «Henderson», ευκαιρίες για τους επενδυτές των βραχυπρόθεσμων τίτλων χρέους που είναι λιγότερο τρωτοί στις συνθήκες της αγοράς και ιδίως της Κίνας και της Ελβετίας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πάνω από 31 τρισ. δολάρια το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ
Ο δανεισμός της υπερδύναμης προκειμένου να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις την περίοδο της πανδημίας αύξησε το χρέος της κατά 8 τρισ. δολ. από τις αρχές του 2020. Η αλματώδης άνοδος των επιτοκίων...
Πάνω από 31 τρισ. δολάρια το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φθηνότερα από τις ΗΠΑ δανείζεται από τις κεφαλαιαγορές η Ελλάδα
Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου υποχώρησε στο 3,31% έναντι 3,34% προχθές και 3,90% όταν πρωτοκυκλοφόρησε πριν από περίπου έναν μήνα, ενώ η απόδοση του νέου πενταετούς τίτλου υποχώρησε στα επίπεδα του 2,18%.
Φθηνότερα από τις ΗΠΑ δανείζεται από τις κεφαλαιαγορές η Ελλάδα
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διελκυστίνδα πιστωτών για την ανακεφαλαιοποίηση
Τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια υιοθέτησης των προαπαιτούμενων και το επείγον της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών τροφοδοτούν ενστάσεις για τον χρόνο ολοκλήρωσης της αξιολόγησης της τρόικας και κατ’...
Διελκυστίνδα πιστωτών για την ανακεφαλαιοποίηση
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φόβοι πρόκλησης γεωπολιτικού «ατυχήματος»
Ιδιαίτερα ανήσυχοι για τις γεωπολιτικές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει ένα «ατύχημα» στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους εταίρους δείχνουν οι Αμερικανοί. Η ανησυχία αυτή ήταν έκδηλη σε δημοσιεύματα...
Φόβοι πρόκλησης γεωπολιτικού «ατυχήματος»
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βαρέλι χωρίς πάτο το ρούβλι
Η τεράστια αύξηση του βασικού επιτοκίου από το 10,5 στο 17% δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τη νέα πτώση του ρωσικού νομίσματος έναντι του δολαρίου και του ευρώ. Αιτία της σημερινής νομισματικής κρίσης είναι ο...
Βαρέλι χωρίς πάτο το ρούβλι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας