• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 20.2°C
  2 BF
  73%
 • Θεσσαλονίκη
  Ασθενής ομίχλη
  14°C 12.6°C / 17.0°C
  1 BF
  80%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 17.1°C / 21.5°C
  0 BF
  77%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 15.5°C
  2 BF
  62%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  3 BF
  82%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.3°C / 15.0°C
  2 BF
  81%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.1°C / 11.4°C
  0 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.5°C / 17.5°C
  2 BF
  71%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.4°C / 21.8°C
  4 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 16.8°C
  3 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.8°C
  3 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  1 BF
  75%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  2 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.5°C / 15.6°C
  1 BF
  84%
 • Ρόδος
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  2 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.0°C / 20.4°C
  2 BF
  59%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 15.3°C
  1 BF
  87%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 13.1°C / 15.6°C
  2 BF
  92%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  2 BF
  72%
Photo 54699668 © Cosmin Iftode | Dreamstime.com

Κομισιόν: Κυρώσεις δισεκατομμυρίων, αλλά η ενέργεια στο απυρόβλητο

 • A-
 • A+

Τα νέα οικονομικά μέτρα της Ένωσης κατά της Μόσχας βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων και ήδη οι πρώτες διαρροές δείχνουν ότι η ενέργεια θα παραμείνει ξανά στο απυρόβλητο.

Σύμφωνα με το Reuters η Κομισιόν αναμένεται να προτείνει κυρώσεις, που θα περιλαμβάνουν απαγόρευση εισαγωγών άνθρακα, πλαστικού, χημικών και άλλων προϊόντων και θα αγγίζουν τα 9 δισ. το χρόνο. Ανάμεσα στα προϊόντα που θα απαγορευτεί η εισαγωγή τους είναι ξυλεία, τσιμέντο, τρόφιμα πολυτελείας όπως το χαβιάρι, αλλά και ποτά όπως η… βότκα.

Η Επιτροπή αναμένεται να προτείνει απαγόρευση εξαγωγών προς τη Ρωσία που θα αγγίζουν τα δέκα δισ. το χρόνο. Σε αυτά περιλαμβάνονται προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, υπολογιστές, τεχνολογία για υγροποιημένο αέριο και άλλες ηλεκτρικές συσκευές και εξοπλισμό μεταφορών. 

Πηγή ανέφερε στο Reuters ότι θα υπάρξουν επιπλέον περιορισμοί σε ρωσικά πλοία και φορτηγά κάτι που θα φέρει επιπλέον πλήγμα στο εμπόριο της Ε.Ε. με τη Ρωσία, ενώ θα υπάρξουν εξαιρέσεις για ενέργεια, τρόφιμα και φάρμακα. Η Ένωση θα απαγορεύσει όλες τις συναλλαγές με την τράπεζα VTB και άλλα τρία χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που είχαν παραμείνει εκτός κυρώσεων SWIFT.

Τέλος δεκάδες ιδιώτες θα προστεθούν στη λίστα κυρώσεων, ανάμεσά τους ολιγάρχες και πολιτικοί.

Καμία πρόοδος στα ενεργειακά

Η δύσκολη συζήτηση εντός Ε.Ε. παραμένουν οι ενδεχόμενες κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, καθώς οι Ευρωπαίοι δεν βρίσκουν κοινή γραμμή.

Οι νέες κυρώσεις έρχονται στη σκιά των αποκρουστικών ειδήσεων από την Μπούτσα, όμως παρά τις πιέσεις από τις ανατολικές χώρες και τον Μακρόν για κυρώσεις στο πετρέλαιο κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται προς το παρόν. Η Αυστρία απέρριψε αμέσως την ιδέα. Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ υποστήριξε και πάλι ότι το έξυπνο που θα έπρεπε να γίνει είναι η σταδιακή κατάργηση του ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου, ώστε να αποφευχθεί η ανάγκη να κλείσουν μεγάλα κομμάτια της βιομηχανικής βάσης της Γερμανίας, κάτι που, όπως είπε, θα έβλαπτε περισσότερο την Ε.Ε.παρά τη Μόσχα. 

Όμως, όπως ανέφερε νωρίτερα το POLITICO, το μέλλον του ρωσικού πετρελαίου μοιάζει δυσοίωνο ούτως ή άλλως, καθώς η απαγόρευση εξαγωγής τεχνολογιών πετρελαίου από την Ε.Ε.σημαίνει ότι δεν μπορεί πλέον να συντηρεί ή να επισκευάζει τις εξέδρες της, οι οποίες πλέον αποσυντίθενται και θα μπορούσαν να καταστούν μη επισκευάσιμες - όπως ακριβώς και η οικονομία και το διεθνές κύρος της Ρωσίας. 

Η αντίθεση στην επιβολή κυρώσεων για το φυσικό αέριο είναι ακόμη ισχυρότερη, και ακόμη και διπλωμάτες από χώρες που δεν εξαρτώνται τόσο πολύ από τις ρωσικές προμήθειες, όπως η Ουγγαρία, η Γερμανία ή η Αυστρία, λένε ότι κατανοούν τον κίνδυνο περαιτέρω πληθωρισμού και οικονομικής ύφεσης. 

Χώρες όπως η Σουηδία, η Ιρλανδία και η Δανία υποστηρίζουν περαιτέρω κυρώσεις και τελικά θα υποστήριζαν την απαγόρευση του ρωσικού φυσικού αερίου. Αλλά χωρίς οι ίδιες να έχουν μεγάλη εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια, καταλαβαίνουν γιατί αυτή είναι μια δύσκολη κίνηση για ορισμένους συναδέλφους τους. Είναι επίσης επιφυλακτικές να ευθυγραμμιστούν με την πιο διχαστική γλώσσα της Πολωνίας και της Βαλτικής και να κατονομάσουν και να ντροπιάσουν τις χώρες που δεν συμμορφώνονται.  

Σύμφωνα με το Bloomberg, μια γαλλική οικονομική μελέτη έδειξε ότι η διακοπή των ρωσικών ενεργειακών εισαγωγών θα είχε "μέτρια" επίπτωση για τη Γαλλία και "μέτρια" για τη Γερμανία. Το πλήγμα θα ήταν μεγαλύτερο για χώρες όπως η Λιθουανία, η Βουλγαρία, η Σλοβακία, η Φινλανδία και η Τσεχική Δημοκρατία. Οι διπλωμάτες πρόκειται να συζητήσουν αύριο πρόσθετες κυρώσεις, αλλά αυτές πιθανότατα θα σταματήσουν να περιλαμβάνουν την ενέργεια προς το παρόν, και θα ισοδυναμούν με αυστηροποίηση των υφιστάμενων μέτρων. 

Αξιωματούχοι από το Κίεβο θέλουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει τον έλεγχο όλων των αγορών φυσικού αερίου της Ε.Ε., ορίζοντας μία αρχή που θα διαπραγματεύεται μια νέα τιμή για τις ρωσικές εξαγωγές φυσικού αερίου - μια τιμή σημαντικά χαμηλότερη από τις τρέχουσες τιμές. Αυτή η νέα τιμή θα καθιστούσε συμφέρουσα για την Gazprom τη συνέχιση της ροής του φυσικού αερίου, αλλά θα μείωνε δραστικά τα κέρδη που χρηματοδοτούν τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η τιμή θα διαμορφωθεί επίσης σε επίπεδο που θα επιτρέψει στην Ουκρανία να συνεχίσει να κερδίζει τέλη διέλευσης - αξίας περίπου 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2020. 

Διπλωμάτες δήλωσαν ότι ο άνθρακας φαίνεται τώρα ως μια πιο ρεαλιστική επιλογή. Η Γερμανία θα μπορούσε επίσης να υποστηρίξει τις κυρώσεις για τον άνθρακα είτε αυτή την εβδομάδα είτε σε έναν επόμενο, έκτο γύρο κυρώσεων, δεδομένου ότι ο Habeck δήλωσε ότι η χώρα θα καταργήσει σταδιακά τον ρωσικό άνθρακα μέχρι το καλοκαίρι ούτως ή άλλως. 

Αλλά η πραγματική αλλαγή του παιχνιδιού μπορεί να είναι περισσότερες αποστολές όπλων, συμπεριλαμβανομένων μεγαλύτερων όπλων, καθώς οι ηγέτες της ΕΕ συνειδητοποιούν πλέον ότι δεν μπορούν να επιτρέψουν στη Ρωσία να κερδίσει τον πόλεμο. Η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ήδη πει ότι θα αυξήσουν τις αποστολές τους. 

Καμπανάκια από τη Γερμανία

Οι Γερμανοί καταναλωτές θα πρέπει να ετοιμαστούν για δραστικές αυξήσεις των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος και του αερίου θέρμανσης εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγορεύσει τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία, προειδοποιεί σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της E.ON, προσθέτοντας πως ήδη οι τιμές αυξάνονται με ταχύτητα προτού καν αποφασιστεί τέτοιο εμπάργκο.

Σε δηλώσεις του στα έντυπα του γερμανικού ομίλου RND, ο Φίλιπ Τον τονίζει ότι η εταιρεία του βλέπει ήδη χονδρικές τιμές αερίου εικοσαπλάσιες και τιμές ηλεκτρικού ρεύματος οκταπλάσιες αυτήν την άνοιξη σε σύγκριση με έναν χρόνο νωρίτερα.

Το πόσο πολύ θα ανέβουν οι τιμές σε περίπτωση επιβολής εμπάργκο στο αέριο της Ρωσίας θα εξαρτηθεί από το κατά πόσον η Γερμανία θα μπορέσει να αυξήσει τα αποθέματά της, που βρίσκονται επί του παρόντος στο 25 ως 27% της δυναμικότητας, ενόψει του προσεχούς χειμώνα, εκτιμά ο κ. Τον.

«Η κατάσταση είναι πολύ τεταμένη, χωρίς καν να έχουν σταματήσει οι παραδόσεις», υπογραμμίζει ο κ. Τον στα έντυπα του ομίλου RND.

Ο διευθύνων σύμβουλος της E.ON καλεί το γερμανικό κράτος να προσφέρει περισσότερη υποστήριξη στα νοικοκυριά για να αμβλυνθεί το χτύπημα, για παράδειγμα μειώνοντας τους φόρους στους λογαριασμούς.

Νέα μέτρα θέλει η Ουάσινγκτον

Αφού οι εικόνες των πτωμάτων αμάχων στην Μπούτσα προκάλεσαν διεθνή κατακραυγή, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεσμεύθηκε ότι θα επιβληθούν «περαιτέρω κυρώσεις» σε βάρος της Ρωσίας.

Θα ανακοινωθούν «αυτή την εβδομάδα», διευκρίνισε ο Τζέικ Σάλιβαν, επιμένοντας στη βούληση της Ουάσινγκτον να υπάρξει «συναίνεση» με την Ευρωπαϊκή Ένωση, που από την πλευρά της συζητά «κατεπειγόντως» νέα οικονομικά αντίποινα σε βάρος της Μόσχας.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν μεταβαίνει στις Βρυξέλλες όπου θα συμμετάσχει αύριο Τετάρτη και μεθαύριο Πέμπτη σε συμβούλια του NATO και της G7.

Την ίδια ώρα ο υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι δεν επιτρέπει πλέον να διεκπεραιώνεται οποιαδήποτε πληρωμή σε δολάρια από ρωσικούς κυβερνητικούς λογαριασμούς σε αμερικανικούς χρηματοπιστωτικούς θεσμούς για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους της Ρωσίας από χθες Δευτέρα, γεγονός που επιβεβαίωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters πηγή ενημερωμένη σχετικά.

Αυτό σημαίνει ότι η καταβολή τοκοχρεολυσίων για ρωσικά κρατικά ομόλογα εκπεφρασμένα στο αμερικανικό νόμισμα δεν είναι εφικτή και η Ρωσία μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη ακόμη και με κήρυξη στάσης πληρωμών.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τρόμος για τεράστια ύφεση εάν διακοπεί ο ενεργειακός εφοδιασμός από τη Ρωσία
Η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει «μια περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης» σε συνδυασμό με τον αυξανόμενο πληθωρισμό που έχει γονατίσει τα νοικοκυριά.
Τρόμος για τεράστια ύφεση εάν διακοπεί ο ενεργειακός εφοδιασμός από τη Ρωσία
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αναζητώντας τη χρυσή τομή για κυρώσεις στο ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο
Οι νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας στη σκιά των εικόνων της φρίκης από τη Μπούτσα. Δεν βρίσκουν κοινή γραμμή οι Ευρωπαίοι, κλιμακώνουν τα μέτρα οι ΗΠΑ.
Αναζητώντας τη χρυσή τομή για κυρώσεις στο ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο
ΕΥΡΩΠΗ
Η ρωσική εκδοχή για τη σφαγή στη Μπούτσα - Σύγκρουση στον ΟΗΕ
Στα Ηνωμένα Έθνη στρέφεται το ενδιαφέρον μετά τις αποκαλύψεις για τη Μπούτσα και το έγκλημα για το οποίο συνεχίζεται το μπαλάκι των ευθυνών.
Η ρωσική εκδοχή για τη σφαγή στη Μπούτσα - Σύγκρουση στον ΟΗΕ
ΕΥΡΩΠΗ
Ενα έγκλημα πολέμου
Εκ διαμέτρου αντίθετα παραμένουν τα αφηγήματα των δύο εμπόλεμων πλευρών για τη σφαγή εκατοντάδων άμαχων πολιτών στη μικρή πόλη Μπούτσα. Η ουκρανική πλευρά μιλά για γενοκτονία, ενώ η Μόσχα αρνείται πεισματικά...
Ενα έγκλημα πολέμου
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το Eurogroup επιβεβαίωσε το χάσμα για το εμπάργκο στο ρωσικό αέριο
Παράλληλα η συνεδρίαση του Eurogroup εξέφρασε τη βούλησή της για νέο πακέτο κυρώσεων στη Μόσχα υπό το βάρος των φρικαλεοτήτων στην Μπούτσα.
Το Eurogroup επιβεβαίωσε το χάσμα για το εμπάργκο στο ρωσικό αέριο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας