• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 28.9°C / 32.9°C
  4 BF
  36%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.9°C / 32.0°C
  3 BF
  48%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.0°C / 32.1°C
  1 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  1 BF
  73%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  3 BF
  37%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 26.2°C / 29.4°C
  1 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 17.6°C / 25.6°C
  2 BF
  36%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  29°C 29.3°C / 29.3°C
  1 BF
  45%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 29.9°C
  4 BF
  54%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.7°C / 31.9°C
  4 BF
  40%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 28.8°C
  5 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.7°C / 27.7°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  0 BF
  70%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.4°C / 29.9°C
  4 BF
  39%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 27.5°C / 28.4°C
  3 BF
  77%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.8°C / 29.9°C
  5 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 28.4°C / 33.0°C
  2 BF
  24%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.3°C / 28.8°C
  3 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.0°C / 30.0°C
  4 BF
  68%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  2 BF
  90%
AP Photo/Matthias Rietschel, File

Αναζητώντας τη χρυσή τομή για κυρώσεις στο ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο

 • A-
 • A+
Οι νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας στη σκιά των εικόνων της φρίκης από τη Μπούτσα. Δεν βρίσκουν κοινή γραμμή οι Ευρωπαίοι, κλιμακώνουν τα μέτρα οι ΗΠΑ.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. θα συζητήσουν σήμερα το πρωί κατά τη διάρκεια πρωινού στο Λουξεμβούργο για περαιτέρω κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Θα είναι η απάντηση στην αύξηση των αποδείξεων για εγκλήματα πολέμου που διαπράττουν οι ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία, όπως αναφέρουν ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοσιογράφοι που έχουν αποκτήσει πρόσβαση σε πόλεις στα περίχωρα του Κιέβου, όπως η Μπούτσα

Οι διπλωμάτες ανέφεραν τρία στοιχεία: Περισσότεροι περιορισμοί στις εξαγωγές υψηλής τεχνολογίας, περισσότερες και αυστηρότερες κυρώσεις σε άτομα και περισσότερες κυρώσεις σε τέσσερις ρωσικές τράπεζες που έχουν ήδη αποσυνδεθεί από το διεθνές δίκτυο πληρωμών SWIFT, αλλά στις οποίες η Ε.Ε.δεν έχει επιβάλει ξεχωριστές κυρώσεις μέχρι στιγμής. 

Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προετοιμάζουν σήμερα τη δέσμη κυρώσεων και αναμένεται να την αποστείλουν στις χώρες της Ε.Ε.απόψε ή αύριο το πρωί, πριν από τη συνάντηση των πρεσβευτών της Ε.Ε.την Τετάρτη, οι οποίοι πρέπει να δώσουν το πράσινο φως για τα νέα μέτρα. 

Την ίδια στιγμή, οι ανατολικές χώρες της Ε.Ε.και ο Εμανουέλ Μακρόν - ο οποίος αντιμετωπίζει τον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών την Κυριακή - ζητούν κυρώσεις για το ρωσικό πετρέλαιο. Αλλά η Αυστρία απέρριψε αμέσως την ιδέα. Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ υποστήριξε και πάλι ότι το έξυπνο που θα έπρεπε να γίνει είναι η σταδιακή κατάργηση του ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου, ώστε να αποφευχθεί η ανάγκη να κλείσουν μεγάλα κομμάτια της βιομηχανικής βάσης της Γερμανίας, κάτι που, όπως είπε, θα έβλαπτε περισσότερο την Ε.Ε.παρά τη Μόσχα. 

Όμως, όπως ανέφερε νωρίτερα το POLITICO, το μέλλον του ρωσικού πετρελαίου μοιάζει δυσοίωνο ούτως ή άλλως, καθώς η απαγόρευση εξαγωγής τεχνολογιών πετρελαίου από την Ε.Ε.σημαίνει ότι δεν μπορεί πλέον να συντηρεί ή να επισκευάζει τις εξέδρες της, οι οποίες πλέον αποσυντίθενται και θα μπορούσαν να καταστούν μη επισκευάσιμες - όπως ακριβώς και η οικονομία και το διεθνές κύρος της Ρωσίας. 

Η αντίθεση στην επιβολή κυρώσεων για το φυσικό αέριο είναι ακόμη ισχυρότερη, και ακόμη και διπλωμάτες από χώρες που δεν εξαρτώνται τόσο πολύ από τις ρωσικές προμήθειες, όπως η Ουγγαρία, η Γερμανία ή η Αυστρία, λένε ότι κατανοούν τον κίνδυνο περαιτέρω πληθωρισμού και οικονομικής ύφεσης. 

Χώρες όπως η Σουηδία, η Ιρλανδία και η Δανία υποστηρίζουν περαιτέρω κυρώσεις και τελικά θα υποστήριζαν την απαγόρευση του ρωσικού φυσικού αερίου. Αλλά χωρίς οι ίδιες να έχουν μεγάλη εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια, καταλαβαίνουν γιατί αυτή είναι μια δύσκολη κίνηση για ορισμένους συναδέλφους τους. Είναι επίσης επιφυλακτικές να ευθυγραμμιστούν με την πιο διχαστική γλώσσα της Πολωνίας και της Βαλτικής και να κατονομάσουν και να ντροπιάσουν τις χώρες που δεν συμμορφώνονται.  

Σύμφωνα με το Bloomberg, μια γαλλική οικονομική μελέτη έδειξε ότι η διακοπή των ρωσικών ενεργειακών εισαγωγών θα είχε "μέτρια" επίπτωση για τη Γαλλία και "μέτρια" για τη Γερμανία. Το πλήγμα θα ήταν μεγαλύτερο για χώρες όπως η Λιθουανία, η Βουλγαρία, η Σλοβακία, η Φινλανδία και η Τσεχική Δημοκρατία. Οι διπλωμάτες πρόκειται να συζητήσουν αύριο πρόσθετες κυρώσεις, αλλά αυτές πιθανότατα θα σταματήσουν να περιλαμβάνουν την ενέργεια προς το παρόν, και θα ισοδυναμούν με αυστηροποίηση των υφιστάμενων μέτρων. 

Αξιωματούχοι από το Κίεβο θέλουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει τον έλεγχο όλων των αγορών φυσικού αερίου της Ε.Ε., ορίζοντας μία αρχή που θα διαπραγματεύεται μια νέα τιμή για τις ρωσικές εξαγωγές φυσικού αερίου - μια τιμή σημαντικά χαμηλότερη από τις τρέχουσες τιμές. Αυτή η νέα τιμή θα καθιστούσε συμφέρουσα για την Gazprom τη συνέχιση της ροής του φυσικού αερίου, αλλά θα μείωνε δραστικά τα κέρδη που χρηματοδοτούν τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η τιμή θα διαμορφωθεί επίσης σε επίπεδο που θα επιτρέψει στην Ουκρανία να συνεχίσει να κερδίζει τέλη διέλευσης - αξίας περίπου 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2020. 

Διπλωμάτες δήλωσαν ότι ο άνθρακας φαίνεται τώρα ως μια πιο ρεαλιστική επιλογή. Η Γερμανία θα μπορούσε επίσης να υποστηρίξει τις κυρώσεις για τον άνθρακα είτε αυτή την εβδομάδα είτε σε έναν επόμενο, έκτο γύρο κυρώσεων, δεδομένου ότι ο Habeck δήλωσε ότι η χώρα θα καταργήσει σταδιακά τον ρωσικό άνθρακα μέχρι το καλοκαίρι ούτως ή άλλως. 

Αλλά η πραγματική αλλαγή του παιχνιδιού μπορεί να είναι περισσότερες αποστολές όπλων, συμπεριλαμβανομένων μεγαλύτερων όπλων, καθώς οι ηγέτες της ΕΕ συνειδητοποιούν πλέον ότι δεν μπορούν να επιτρέψουν στη Ρωσία να κερδίσει τον πόλεμο. Η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ήδη πει ότι θα αυξήσουν τις αποστολές τους. 

Καμπανάκια από τη Γερμανία

Οι Γερμανοί καταναλωτές θα πρέπει να ετοιμαστούν για δραστικές αυξήσεις των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος και του αερίου θέρμανσης εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγορεύσει τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία, προειδοποιεί σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της E.ON, προσθέτοντας πως ήδη οι τιμές αυξάνονται με ταχύτητα προτού καν αποφασιστεί τέτοιο εμπάργκο.

Σε δηλώσεις του στα έντυπα του γερμανικού ομίλου RND, ο Φίλιπ Τον τονίζει ότι η εταιρεία του βλέπει ήδη χονδρικές τιμές αερίου εικοσαπλάσιες και τιμές ηλεκτρικού ρεύματος οκταπλάσιες αυτήν την άνοιξη σε σύγκριση με έναν χρόνο νωρίτερα.

Το πόσο πολύ θα ανέβουν οι τιμές σε περίπτωση επιβολής εμπάργκο στο αέριο της Ρωσίας θα εξαρτηθεί από το κατά πόσον η Γερμανία θα μπορέσει να αυξήσει τα αποθέματά της, που βρίσκονται επί του παρόντος στο 25 ως 27% της δυναμικότητας, ενόψει του προσεχούς χειμώνα, εκτιμά ο κ. Τον.

«Η κατάσταση είναι πολύ τεταμένη, χωρίς καν να έχουν σταματήσει οι παραδόσεις», υπογραμμίζει ο κ. Τον στα έντυπα του ομίλου RND.

Ο διευθύνων σύμβουλος της E.ON καλεί το γερμανικό κράτος να προσφέρει περισσότερη υποστήριξη στα νοικοκυριά για να αμβλυνθεί το χτύπημα, για παράδειγμα μειώνοντας τους φόρους στους λογαριασμούς.

Νέα μέτρα θέλει η Ουάσινγκτον

Αφού οι εικόνες των πτωμάτων αμάχων στην Μπούτσα προκάλεσαν διεθνή κατακραυγή, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεσμεύθηκε ότι θα επιβληθούν «περαιτέρω κυρώσεις» σε βάρος της Ρωσίας.

Θα ανακοινωθούν «αυτή την εβδομάδα», διευκρίνισε ο Τζέικ Σάλιβαν, επιμένοντας στη βούληση της Ουάσινγκτον να υπάρξει «συναίνεση» με την Ευρωπαϊκή Ένωση, που από την πλευρά της συζητά «κατεπειγόντως» νέα οικονομικά αντίποινα σε βάρος της Μόσχας.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν μεταβαίνει στις Βρυξέλλες όπου θα συμμετάσχει αύριο Τετάρτη και μεθαύριο Πέμπτη σε συμβούλια του NATO και της G7.

Την ίδια ώρα ο υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι δεν επιτρέπει πλέον να διεκπεραιώνεται οποιαδήποτε πληρωμή σε δολάρια από ρωσικούς κυβερνητικούς λογαριασμούς σε αμερικανικούς χρηματοπιστωτικούς θεσμούς για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους της Ρωσίας από χθες Δευτέρα, γεγονός που επιβεβαίωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters πηγή ενημερωμένη σχετικά.

Αυτό σημαίνει ότι η καταβολή τοκοχρεολυσίων για ρωσικά κρατικά ομόλογα εκπεφρασμένα στο αμερικανικό νόμισμα δεν είναι εφικτή και η Ρωσία μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη ακόμη και με κήρυξη στάσης πληρωμών.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Η ρωσική εκδοχή για τη σφαγή στη Μπούτσα - Σύγκρουση στον ΟΗΕ
Στα Ηνωμένα Έθνη στρέφεται το ενδιαφέρον μετά τις αποκαλύψεις για τη Μπούτσα και το έγκλημα για το οποίο συνεχίζεται το μπαλάκι των ευθυνών.
Η ρωσική εκδοχή για τη σφαγή στη Μπούτσα - Σύγκρουση στον ΟΗΕ
ΕΥΡΩΠΗ
Ενα έγκλημα πολέμου
Εκ διαμέτρου αντίθετα παραμένουν τα αφηγήματα των δύο εμπόλεμων πλευρών για τη σφαγή εκατοντάδων άμαχων πολιτών στη μικρή πόλη Μπούτσα. Η ουκρανική πλευρά μιλά για γενοκτονία, ενώ η Μόσχα αρνείται πεισματικά...
Ενα έγκλημα πολέμου
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το Eurogroup επιβεβαίωσε το χάσμα για το εμπάργκο στο ρωσικό αέριο
Παράλληλα η συνεδρίαση του Eurogroup εξέφρασε τη βούλησή της για νέο πακέτο κυρώσεων στη Μόσχα υπό το βάρος των φρικαλεοτήτων στην Μπούτσα.
Το Eurogroup επιβεβαίωσε το χάσμα για το εμπάργκο στο ρωσικό αέριο
ΕΥΡΩΠΗ
Ρήγμα στους κόλπους της ΕΕ για τις κυρώσεις στο ρωσικό φυσικό αέριο
Μετά τις αναφορές για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία οι χώρες της ΕΕ ετοιμάζονται για νέες κυρώσεις στη Ρωσία όμως το μέτωπο δεν φαίνεται αρραγές.
Ρήγμα στους κόλπους της ΕΕ για τις κυρώσεις στο ρωσικό φυσικό αέριο
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τρόμος για τεράστια ύφεση εάν διακοπεί ο ενεργειακός εφοδιασμός από τη Ρωσία
Η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει «μια περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης» σε συνδυασμό με τον αυξανόμενο πληθωρισμό που έχει γονατίσει τα νοικοκυριά.
Τρόμος για τεράστια ύφεση εάν διακοπεί ο ενεργειακός εφοδιασμός από τη Ρωσία
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συνεχίζεται το αλαλούμ με τα ρούβλια
Ενώ ο επίτροπος Τζεντιλόνι πρόσφερε κάλυψη στην ιταλική ENI, αν και έχει ήδη ανοίξει λογαριασμό σε ρωσικό νόμισμα στην Gazprombank, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν επιμένει ότι επιτρέπονται μόνο συναλλαγές σε ευρώ ή...
Συνεχίζεται το αλαλούμ με τα ρούβλια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας