Η Επιτροπή ενέκρινε σήμερα την πρόταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με τη μετατροπή τραπεζογραμματίων γρίβνα -του εθνικού νομίσματος της Ουκρανίας- στο νόμισμα των κρατών-μελών υποδοχής από άτομα που διαφεύγουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η πρόταση αυτή συμπληρώνει την ανθρωπιστική βοήθεια που παρέχει η Ε.Ε. σε όσους διαφεύγουν από την Ουκρανία, ιδίως καθώς ταξιδεύουν σε όλη την Ένωση, και είναι πλήρως σύμφωνη με το κεκτημένο της Ε.Ε. για το άσυλο και με την εξωτερική δράση της Ένωσης.
Από την έναρξη της στρατιωτικής εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, πάνω από 3,8 εκατομμύρια άνθρωποι που διαφεύγουν από τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας έχουν φθάσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Ε.Ε. και τα κράτη μέλη της έχουν καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και προσωρινής προστασίας σε αυτούς τους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης στην αγορά εργασίας, της στέγασης, της ιατρικής βοήθειας και της εκπαίδευσης για τα παιδιά.
Μία από τις άμεσες ανάγκες των προσφύγων είναι να μετατρέψουν τα χαρτονομίσματα γρίβνα στο νόμισμα της χώρας υποδοχής τους.
Η σημερινή πρόταση αποσκοπεί στην προώθηση μιας συντονισμένης προσέγγισης για όλα τα κράτη μέλη, ώστε να προσφέρουν σε όσους διαφεύγουν από την Ουκρανία τις ίδιες συνθήκες για τη μετατροπή των χαρτονομισμάτων τους σε γρίβνα σε τοπικό νόμισμα, ανεξάρτητα από το κράτος μέλος που τους φιλοξενεί. Η προσέγγιση αυτή ήταν αναγκαία υπό το πρίσμα του γεγονότος ότι η Εθνική Τράπεζα της Ουκρανίας αναγκάστηκε να αναστείλει την ανταλλαγή τραπεζογραμματίων γρίβνα σε ξένο χαρτονόμισμα προκειμένου να προστατεύσει τα περιορισμένα συναλλαγματικά αποθέματα της Ουκρανίας.
Κατά συνέπεια, τα πιστωτικά ιδρύματα στα κράτη μέλη της Ε.Ε. δεν ήταν πρόθυμα να πραγματοποιήσουν τις ανταλλαγές λόγω της περιορισμένης μετατρεψιμότητας των τραπεζογραμματίων της γρίβνα και της έκθεσης σε συναλλαγματικό κίνδυνο.
Ορισμένα κράτη μέλη εξετάζουν το ενδεχόμενο να θέσουν σε εφαρμογή εθνικά συστήματα που υποστηρίζουν τη μετατροπή περιορισμένης ποσότητας γρίβνα ανά άτομο, και στόχος της Επιτροπής είναι να προωθήσει μια συνεκτική προσέγγιση σε τέτοια συστήματα.
Τα συστήματα θα πρέπει να προβλέπουν μέγιστα όρια 10.000 γρίβνα ανά άτομο, χωρίς επιβάρυνση, στην επίσημη συναλλαγματική ισοτιμία, όπως δημοσιεύεται από την Εθνική Τράπεζα της Ουκρανίας. Η διάρκεια των προγραμμάτων αυτών θα πρέπει να είναι τουλάχιστον τρεις μήνες.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας