• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.5°C / 33.6°C
  4 BF
  34%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.1°C / 34.4°C
  3 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.0°C / 34.3°C
  4 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  3 BF
  43%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  4 BF
  39%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 28.5°C / 34.3°C
  2 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  33°C 30.6°C / 32.6°C
  3 BF
  28%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.5°C / 33.5°C
  2 BF
  36%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.1°C / 29.4°C
  2 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 27.9°C / 32.9°C
  1 BF
  33%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 28.8°C
  2 BF
  44%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 30.1°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  2 BF
  89%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 34.9°C / 34.9°C
  4 BF
  31%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  34°C 29.5°C / 34.4°C
  2 BF
  32%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 28.2°C
  5 BF
  66%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 29.3°C / 33.8°C
  4 BF
  25%
 • Καβάλα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  27°C 27.1°C / 27.3°C
  1 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 27.8°C / 35.0°C
  3 BF
  69%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 33.0°C / 33.0°C
  2 BF
  37%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΔΝΤ: Οι κυρώσεις κάνουν κακό και στο δολάριο

 • A-
 • A+
Μικρότερα νομισματικά μπλοκ και σταδιακή εξασθένηση της κυριαρχίας του αμερικανικού νομίσματος τροφοδοτούν οι πρωτοφανείς οικονομικές κυρώσεις, τονίζει η πρώτη αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Γκίτα Γκόπιναθ

Οι πρωτοφανείς οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία απειλούν με σταδιακή εξασθένηση τη σημερινή κυριαρχία του δολαρίου και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα πιο κατακερματισμένο διεθνές νομισματικό σύστημα, προειδοποιεί κορυφαία αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Σε συνέντευξή της στους χθεσινούς Financial Times η πρώτη αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Γκίτα Γκόπιναθ, εκτίμησε ότι τα σαρωτικά μέτρα που επιβλήθηκαν από τις δυτικές χώρες σε βάρος της Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία ενδέχεται να ενθαρρύνουν την εμφάνιση μικρότερων νομισματικών μπλοκ που θα βασίζονται στο εμπόριο μεταξύ ξεχωριστών ομάδων χωρών.

«Το δολάριο θα παραμείνει το μεγαλύτερο παγκόσμιο νόμισμα ακόμα και σε αυτό το τοπίο, ωστόσο ο κατακερματισμός σε μικρότερο επίπεδο είναι σίγουρα πολύ πιθανός», προειδοποίησε η Ινδή οικονομολόγος, υπογραμμίζοντας ότι κάποιες χώρες επαναδιαπραγματεύονται ήδη το νόμισμα στο οποίο πραγματοποιούν τις εμπορικές τους συναλλαγές.

Η ολοένα και μεγαλύτερη χρήση άλλων νομισμάτων στο διεθνές εμπόριο αναμένεται ότι θα οδηγήσει με τη σειρά της σε περαιτέρω διαφοροποίηση των συναλλαγματικών αποθεμάτων που κατέχουν οι εθνικές κεντρικές τράπεζες. «Ενδέχεται να σημειωθούν κάποιες αργές τάσεις άλλα νομίσματα να διαδραματίζουν πλέον μεγαλύτερο ρόλο στα συναλλαγματικά διαθέσιμα», ανέφερε η Γκόπιναθ καθώς, όπως εξήγησε, «οι χώρες τείνουν να συσσωρεύουν συναλλαγματικά διαθέσιμα στα νομίσματα με τα οποία συναλλάσσονται με τον υπόλοιπο κόσμο και στα οποία δανείζονται από τον υπόλοιπο κόσμο».

Εκτίμησε πάντως ότι η κυριαρχία του δολαρίου –το οποίο όπως είπε υποστηρίζεται από ισχυρά και εξαιρετικά αξιόπιστα ιδρύματα, αγορές με βάθος και είναι ελεύθερα μετατρέψιμο– είναι απίθανο να αμφισβητηθεί μεσοπρόθεσμα.

Σημείωσε, ωστόσο, από την άλλη πλευρά, ότι την τελευταία 20ετία το μερίδιο του αμερικανικού νομίσματος στα παγκόσμια συναλλαγματικά αποθέματα έχει μειωθεί –εξαιτίας της χρήσης άλλων νομισμάτων στις εμπορικές συναλλαγές– από 70% σε 60%. Περίπου το ένα τέταρτο αυτής της συρρίκνωσης αποδίδεται δε στη μεγαλύτερη χρήση του κινεζικού ρενμίνμπι.

Το Πεκίνο βρισκόταν σε διαδικασία διεθνοποίησης του ρενμίνμπι πριν από την τρέχουσα κρίση και είναι ήδη μπροστά από άλλες χώρες στην υιοθέτηση ενός ψηφιακού νομίσματος κεντρικής τράπεζας, σημείωσε η Γκόπιναθ. Εκτίμησε όμως ότι το ρενμίνμπι είναι απίθανο να αντικαταστήσει το δολάριο ως κυρίαρχο αποθεματικό νόμισμα καθώς κάτι τέτοιο θα απαιτούσε την πλήρη μετατρεψιμότητά του, ανοιχτές κεφαλαιαγορές και θεσμούς που θα μπορούσαν να το υποστηρίζουν. Μια διαδικασία που όπως είπε θέλει χρόνο και έτσι η κυριαρχία του δολαρίου θα παραμείνει για λίγο. Η Γκόπιναθ εκτίμησε ακόμη ότι ο πόλεμος θα ενισχύσει τη χρήση των κρυπτονομισμάτων, των σταθερονομισμάτων και των ψηφιακών νομισμάτων των κεντρικών τραπεζών, εντείνοντας την ανάγκη ρύθμισής τους.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επικίνδυνος κατακερματισμός
Σχεδόν κατά μία ποσοστιαία μονάδα ψαλίδισε την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας φέτος το ΔΝΤ εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο κατακερματισμού της...
Επικίνδυνος κατακερματισμός
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΝΤ: Οι επιπτώσεις του πολέμου είναι ήδη σοβαρές και θα επιδεινωθούν
Στον σημαντικό αντίκτυπο που έχει στην παγκόσμια οικονομία η πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία, αναφέρεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
ΔΝΤ: Οι επιπτώσεις του πολέμου είναι ήδη σοβαρές και θα επιδεινωθούν
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αναδυόμενες στα πρόθυρα της... τρόικας
Αν κάποιες οικονομίες πρέπει να ανησυχούν περισσότερο από την προχθεσινή αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων, αυτές είναι σίγουρα οι αναπτυσσόμενες. Αρκετές εξ αυτών υποφέρουν ήδη από τη μεγάλη πτώση των τιμών...
Αναδυόμενες στα πρόθυρα της... τρόικας
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το τρικ της Ε.Ε. για να πει «ναι» η Ουγγαρία στο εμπάργκο ρωσικού πετρελαίου
Ακόμη μια ευρωπαϊκή «ντρίμπλα» για να συμφωνήσει η Ουγγαρία σε εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία.
Το τρικ της Ε.Ε. για να πει «ναι» η Ουγγαρία στο εμπάργκο ρωσικού πετρελαίου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας