• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.7°C / 32.3°C
  5 BF
  33%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.2°C / 34.3°C
  3 BF
  48%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  34°C 34.0°C / 35.4°C
  2 BF
  29%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 28.6°C / 30.9°C
  2 BF
  35%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 31.3°C
  4 BF
  45%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  31°C 31.0°C / 31.0°C
  3 BF
  36%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 29.8°C
  3 BF
  34%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.4°C / 32.4°C
  3 BF
  24%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 29.3°C
  5 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 30.1°C
  4 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.6°C / 28.4°C
  4 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.3°C / 27.7°C
  3 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  0 BF
  51%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.5°C / 31.9°C
  4 BF
  27%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.1°C / 32.2°C
  2 BF
  38%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  31°C 31.0°C / 32.8°C
  3 BF
  29%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.5°C / 32.0°C
  3 BF
  24%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.3°C / 29.4°C
  3 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.7°C / 29.7°C
  3 BF
  34%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 30.2°C / 30.2°C
  0 BF
  53%

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα εξετάσει σήμερα σχέδιο της Gazprom για πληρωμή του φυσικού αερίου σε ρούβλια

Sergey Guneev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τον εφοδιασμό με φυσικό αέριο ανακοίνωσε η Γερμανία

 • A-
 • A+

Για την οριστική διακοπή του εφοδιασμού της σε φυσικό αέριο από τη Ρωσία προετοιμάζεται το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ενωσης –και η Γερμανία– υποδεικνύοντας ότι οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών θα επιλέξουν μάλλον να ρισκάρουν με τον καλπάζοντα πληθωρισμό και μια ύφεση.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ ενεργοποίησε χθες το πρώτο στάδιο του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για τον εφοδιασμό της χώρας του με φυσικό αέριο προχωρώντας σε «έγκαιρη προειδοποίηση». Η κίνηση αποτελεί επί της ουσίας ένα αρχικό «σήμα κινδύνου» βάσει «συγκεκριμένων, σοβαρών και αξιόπιστων ενδείξεων» για ενδεχόμενες ελλείψεις φυσικού αερίου, και προέκυψε μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας την περασμένη εβδομάδα ότι θα καταρτίσει έναν νέο μηχανισμό πληρωμών σε ρούβλια για τις εξαγωγές φυσικού αερίου ώς τις 31 Μαρτίου.

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Ολαφ Σολτς

Michael Kappeler/DPA via AP, Pool

Οι αποκαλούμενες «εχθρικές» χώρες –αυτές δηλαδή που βρίσκονται πίσω από τις κυρώσεις για την εισβολή της στην Ουκρανία– θα πληρώνουν συγκεκριμένα σε ρούβλια αντί ευρώ και δολαρίου το φυσικό αέριο που αγοράζουν. Ο μηχανισμός που πρόκειται να παρουσιαστεί σήμερα στον Βλαντίμιρ Πούτιν από την Gazprpom απορρίφθηκε άμεσα τόσο από τη Γερμανία όσο και από τις υπόλοιπες χώρες που απαρτίζουν το G7 και οι οποίες αντέτειναν ότι οι συμβάσεις οφείλουν να υλοποιηθούν σύμφωνα με τους τρέχοντες όρους.

Η Ρωσία τόνισε χθες από την πλευρά της ότι θα διατηρήσει αμετάβλητες τις τιμές των συμβολαίων φυσικού αερίου κατά την αλλαγή των πληρωμών σε ρούβλι. «Μόνο το νόμισμα της πληρωμής αλλάζει, το νόμισμα της σύμβασης δεν αλλάζει», ανέφερε χαρακτηριστικά Ρώσος αξιωματούχος στο Reuters. Ωστόσο τόσο η Γερμανία όσο και η Ε.Ε. –που εισάγουν το 40% των αναγκών τους σε φυσικό αέριο από τη Ρωσία– δείχνουν μάλλον να το έχουν πάρει απόφαση ότι η ρήξη μεταξύ των δύο πλευρών είναι πλέον οριστική.

Το Σχέδιο Εκτακτης Ανάγκης του Βερολίνου που ανακοίνωσε χθες ο Χάμπεκ περιλαμβάνει τρία επίπεδα συναγερμού. Το πρώτο, που ενεργοποιήθηκε χθες, δεν προβλέπει περιορισμούς στη διάθεση του φυσικού αερίου. Αποτελεί καθαρά προληπτική δράση, μια έγκαιρη προειδοποίηση, όταν υπάρχουν ενδείξεις ότι θα μπορούσε να αναπτυχθούν ελλείψεις στον εφοδιασμό. Το δεύτερο επίπεδο είναι ο συναγερμός, όταν μια διακοπή της προσφοράς ή εξαιρετικά υψηλή ζήτηση διαταράσσει τη συνήθη ισορροπία, που όμως μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς παρέμβαση.

Το τελευταίο επίπεδο είναι το «επίπεδο έκτακτης ανάγκης», όπου πλέον υφίσταται διακοπή στην παροχή φυσικού αερίου. Στο επίπεδο αυτό, η ρυθμιστική αρχή του δικτύου, η Bundesnetzagentur, επιλέγει πώς θα διανεμηθούν τα υπάρχοντα αποθέματα πετρελαίου στη χώρα. Εάν η Γερμανία δεν εξασφαλίσει αρκετό φυσικό αέριο, η πρώτη που θα πληγεί θα είναι η βιομηχανία της που απορροφά το 25% της ζήτησης φυσικού αερίου. Τα ιδιωτικά νοικοκυριά έχουν προτεραιότητα έναντι της βιομηχανίας, ενώ νοσοκομεία, οι εγκαταστάσεις φροντίδας και οι δημόσιες υπηρεσίες θα επηρεαστούν τελευταία.

Ο Χάμπεκ τόνισε πάντως χθες ότι για την ώρα οι προμήθειες είναι εξασφαλισμένες, αλλά απαιτείται ενίσχυση των προληπτικών μέτρων έτσι ώστε η χώρα να είναι προετοιμασμένη σε περίπτωση κλιμάκωσης από την πλευρά της Ρωσίας. Ο Γερμανός υπουργός απηύθυνε μάλιστα έκκληση προς τους καταναλωτές να κάνουν «όσο το δυνατόν περισσότερη» οικονομία. «Κάθε κιλοβατώρα που εξοικονομούμε, βοηθά», είπε χαρακτηριστικά ενώ διεμήνυσε ότι για τη χθεσινή κίνηση ήταν ενήμερη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πάντως το ενεργειακό εμπάργκο κατά της Ρωσίας προβληματίζει. Ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς προειδοποίησε την περασμένη Κυριακή για επαπειλούμενη «οικονομική κρίση». Συνδικάτα και βιομήχανοι εκφράζουν τους φόβους τους για διακοπή της παραγωγής σε κλάδους όπως η χαλυβουργία, η μεταλλουργία και η χημική βιομηχανία, όπως και για σημαντική διαταραχή στην αλυσίδα παραγωγής πολλών ακόμη κλάδων, μεταξύ των οποίων και της βιομηχανίας τροφίμων.

Από την άλλη πλευρά υπάρχουν και αυτοί που πιστεύουν ότι οι επιπτώσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν. Σχετική μελέτη εμπειρογνωμόνων της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών Leopoldina διαπίστωσε ότι το εμπάργκο είναι διαχειρίσιμο για τη γερμανική οικονομία, ενώ κάποια οικονομετρικά μοντέλα αποτιμούν τις οικονομικές απώλειες έως το 3% του ΑΕΠ.

Η επιτροπή ανεξάρτητων οικονομικών εμπειρογνωμόνων ωστόσο, που συμβουλεύει τη γερμανική κυβέρνηση, υποβάθμισε χθες κάθετα την εκτίμησή της για την ανάπτυξη φέτος σε 1,8% από 4,6% που προέβλεπε τον Δεκέμβριο, επικαλούμενη τον πόλεμο, τους φόβους για τον ενεργειακό εφοδιασμό και τον πληθωρισμό. «Η υψηλή εξάρτηση από τον ρωσικό ενεργειακό εφοδιασμό ενέχει σημαντικό κίνδυνο χαμηλότερης οικονομικής παραγωγής ακόμα και ύφεσης με σημαντικά υψηλότερα ποσοστά πληθωρισμού», τόνισε η επιτροπή.

«Ο κίνδυνος ύφεσης είναι σημαντικός», προειδοποίησε χαρακτηριστικά το μέλος της επιτροπής Βόλκερ Βίλαντ, προσθέτοντας ότι η οικονομία θα χρειαστεί πλέον μέχρι το τρίτο τρίμηνο για να επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα. Ο κίνδυνος μιας νέας ύφεσης πριν καν προλάβει να ξεπεραστεί πλήρως αυτή που προκάλεσε η πανδημία δεν απειλεί μόνο τη Γερμανία αλλά αρκετές ακόμη χώρες της Ε.Ε.

Η εκτόξευση των τιμών ενέργειας, των τροφίμων και συνολικά του πληθωρισμού σε πρωτοφανή επίπεδα-ρεκόρ τσακίζουν την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και βυθίζουν σε ασταμάτητο πεσιμισμό τους καταναλωτές.

Η πολιτική επιδοτήσεων που έχουν επιλέξει οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για να απαλύνουν τον πόνο των καταναλωτών δεν επαρκούν όταν ο πληθωρισμός σε κάποιες χώρες αγγίζει πλέον το 10%. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, προειδοποίησε χθες ότι όσο ο πόλεμος συνεχίζεται, η ευρωπαϊκή οικονομία της Ευρώπης ενδέχεται να υποφέρει περισσότερο απ’ ό,τι η ίδια φοβόταν μόλις πριν από λίγες εβδομάδες. Η Λαγκάρντ ανέφερε ότι τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά έχουν ήδη γίνει πιο απαισιόδοξα και οι επιχειρήσεις ενδέχεται σύντομα να αναβάλουν επενδύσεις.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πούτιν και Μπάιντεν σε ενεργειακό μπρα ντε φερ
Ενώ ο Ρώσος πρόεδρος ζητεί από σήμερα να πληρώνεται σε ρούβλια για το ρωσικό αέριο, ο Αμερικανός ομόλογός του προαναγγέλλει αποδέσμευση στρατηγικών αποθεμάτων 180 εκατ. βαρελιών πετρελαίου για το επόμενο...
Πούτιν και Μπάιντεν σε ενεργειακό μπρα ντε φερ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κομισιόν: Η πληρωμή σε ρούβλια για το ρωσικό αέριο θα παραβίαζε τις κυρώσεις
Σαφές μήνυμα της Κομισιόν σύμφωνα με εσωτερικό σημείωμα που αποκάλυψε το Reuters, την ώρα που ο Πούτιν διαμηνύει πως θα ανακατευθύνει το ρωσικό φυσικό αέριο προς ανατολάς.
Κομισιόν: Η πληρωμή σε ρούβλια για το ρωσικό αέριο θα παραβίαζε τις κυρώσεις
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε τεντωμένο σχοινί η Γερμανία
Αγρια στριμωγμένη στα σχοινιά βρίσκεται πλέον η κυβέρνηση Σολτς στη Γερμανία, καθώς πιέζεται αφόρητα να επιλέξει μεταξύ του οριστικού απεγκλωβισμού της από τη ρωσική ενέργεια και μιας τεράστιας ζημιάς η οποία...
Σε τεντωμένο σχοινί η Γερμανία
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η αντεπίθεση Πούτιν για πληρωμές σε ρούβλι εκτόξευσε κι άλλο τις τιμές του φυσικού αερίου
Για πρώτη φορά από τις 11 Μαρτίου εκτινάχθηκε σε πάνω από 1.500 δολάρια ο τόνος και αυξήθηκαν σχεδόν κατά 34%, σύμφωνα με το χρηματιστήριο ICE του Λονδίνου. Επίσης, ενισχύθηκε το ρούβλι έναντι του ευρώ και...
Η αντεπίθεση Πούτιν για πληρωμές σε ρούβλι εκτόξευσε κι άλλο τις τιμές του φυσικού αερίου
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γερμανικός πραγματισμός και «πράσινα παραμύθια»
H Γερμανία εξετάζει πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο καθυστέρησης της απεξάρτησής της από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με άνθρακα, μετατρέποντας ούτε λίγο ούτε πολύ την περιβόητη «πράσινη μετάβαση» της Ε.Ε. σε...
Γερμανικός πραγματισμός και «πράσινα παραμύθια»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας