• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.8°C / 28.5°C
  4 BF
  45%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.6°C / 25.9°C
  5 BF
  43%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.4°C / 26.6°C
  2 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.9°C / 26.6°C
  1 BF
  28%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  3 BF
  49%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 23.2°C / 26.0°C
  2 BF
  33%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 20.9°C / 22.4°C
  3 BF
  27%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 27.4°C
  2 BF
  41%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.4°C / 28.8°C
  3 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.7°C / 25.9°C
  3 BF
  44%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.8°C / 25.8°C
  2 BF
  38%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 21.8°C / 24.7°C
  2 BF
  50%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  4 BF
  73%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.1°C / 26.9°C
  4 BF
  32%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.5°C / 28.8°C
  3 BF
  41%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 27.8°C
  4 BF
  48%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.1°C / 28.8°C
  4 BF
  26%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 23.3°C
  4 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 24.7°C
  2 BF
  51%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  2 BF
  52%

Δέσμη προτάσεων από Κομισιόν για πιο ανθεκτικά προϊόντα προς εξοικονόμηση ενέργειας

 • A-
 • A+

Από τους φορητούς υπολογιστές έως τις τσάντες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει σήμερα σχέδια για να γίνουν τα προϊόντα πιο ανθεκτικά σε μια προσπάθεια να περιοριστούν τα απόβλητα και να μειωθεί η χρήση ενέργειας - μια κίνηση που, μεταξύ άλλων, θα μπορούσε να υπονομεύσει την ελκυστικότητα της γρήγορης μόδας. Ο επίτροπος Περιβάλλοντος της ΕΕ, Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους, μας λέει ότι η πρόταση θα μπορούσε να οδηγήσει σε εξοικονόμηση ενέργειας που ισοδυναμεί με περισσότερο από την εισαγωγή φυσικού αερίου από τη Ρωσία μέχρι το 2030.

Πιο αναλυτικά, οι Ευρωπαίοι επίτροποι θα υπογράψουν σήμερα μια νέα δέσμη μέτρων που έχει ως στόχο να θέσει τις Βρυξέλλες στην πρώτη γραμμή όσον αφορά τη βιωσιμότητα των καθημερινών προϊόντων. Από τα ρούχα μέχρι τις τηλεοράσεις και τα smartphones, η πρόταση - που είδε το Playbook - αυξάνει τα περιβαλλοντικά πρότυπα, στο τελευταίο στάδιο της πρωτοβουλίας Green Deal.

Η Επιτροπή θα προτείνει την εφαρμογή της οδηγίας Green Deal: Σύμφωνα με τον προτεινόμενο κανονισμό για τα βιώσιμα προϊόντα, τα προϊόντα θα υποχρεούνται να συμμορφώνονται όχι μόνο με τους κανόνες ενεργειακής απόδοσης αλλά και με την έννοια της "κυκλικότητας" - που σημαίνει ότι πρέπει να είναι ευκολότερο να ανακατασκευαστούν, να επισκευαστούν και να συντηρηθούν.

Η μεγάλη ιδέα είναι ένα ψηφιακό διαβατήριο προϊόντος που θα περιέχει πληροφορίες σχετικά με τα συστατικά και την ανακυκλωσιμότητα των προϊόντων. Ακριβώς όπως η οδηγία της ΕΕ για τον οικολογικό σχεδιασμό επέβαλε την επισήμανση της ενεργειακής απόδοσης - συμπεριλαμβανομένου του συστήματος διαβάθμισης από το Α έως το G που έχει σημειώσει μεγάλη επιτυχία στους καταναλωτές - η νέα πρωτοβουλία στοχεύει να συμπεριλάβει πληροφορίες σχετικά με την ανακυκλωσιμότητα των προϊόντων.

Τι καλύπτεται: Τα πάντα, από ηλεκτρικά είδη, τσιμέντο και χάλυβα μέχρι smartphones.

Ποιος κερδίζει: Οι καταναλωτές. Οι μέρες που θα πρέπει να αγοράζετε ένα νέο τηλέφωνο επειδή το τωρινό σας δεν μπορεί να επισκευαστεί, ίσως να έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.

Ποιος χάνει: Οι Big Tech. Όπως και με την καθιέρωση ενός κοινού φορτιστή, αναμείνατε έντονες πιέσεις από τις βιομηχανίες τεχνολογίας και καταναλωτικών αγαθών για την αποδυνάμωση των προτάσεων.

Κάποιος να καλέσει την αστυνομία μόδας: Μαζί με τον προτεινόμενο κανονισμό, η Επιτροπή παρουσιάζει επίσης μια στρατηγική της ΕΕ για τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα. Είναι απίστευτο ότι λιγότερο από το 1% του συνόλου των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων ανακυκλώνεται, με τα περισσότερα ρούχα να καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής ή σε αποτεφρωτήρες. Αν και είναι νωρίς, η Επιτροπή θα εξετάσει θέματα σχεδιασμού των προϊόντων (οι μικτές ίνες, για παράδειγμα, είναι πιο δύσκολο να ανακυκλωθούν), ενώ θα υποχρεώσει επίσης τους λιανοπωλητές να παρέχουν στους καταναλωτές περισσότερες πληροφορίες.

Κατασκευές στο επίκεντρο: Η Επιτροπή θα ανακοινώσει επίσης σήμερα την επανεξέταση του κανονισμού για τα δομικά προϊόντα ως μέρος της δέσμης μέτρων.

Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος Virginijus Sinkevičius δήλωσε ότι οι νέες πρωτοβουλίες αποτελούν "βασικό παραδοτέο" στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης για την κυκλική οικονομία. "Θα σημαίνει νέους κανόνες που θα καταστήσουν σχεδόν όλα τα υλικά αγαθά στην αγορά της ΕΕ πιο φιλικά προς το περιβάλλον και ενεργειακά αποδοτικά σε ολόκληρο τον κύκλο ζωής τους, από το στάδιο του σχεδιασμού έως την καθημερινή χρήση, την απόρριψη και στη συνέχεια την επαναχρησιμοποίηση."

Ο διάβολος κρύβεται στη λεπτομέρεια: Ο κ. Sinkevičius δήλωσε ότι θα στοχευτούν πιθανότατα πρώτα τα "φρούτα που κρέμονται χαμηλά", όπως τα έπιπλα, τα στρώματα, τα ελαστικά και υλικά όπως το τσιμέντο και το αλουμίνιο, ενώ στη συνέχεια θα επινοηθούν πρότυπα που θα επιτρέψουν τη συμπερίληψη και άλλων προϊόντων. Αναμείνατε αντιδράσεις από μια σειρά βιομηχανιών όταν πρόκειται να αποφασιστεί τι είναι και τι δεν είναι χτυπημένο.

Εκτός από τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο, ο Sinkevičius δήλωσε ότι οι νέες πρωτοβουλίες θα είναι καλές για τις τσέπες των ανθρώπων. "Μερικές φορές μας ρωτούν, θα προσθέσει αυτό στο κόστος. Στην πραγματικότητα, κάνοντας καλά πληροφορημένες επιλογές, οι καταναλωτές μπορούν στην πραγματικότητα να αγοράζουν αγαθά που τους εξυπηρετούν περισσότερο και έτσι τους επιτρέπουν να εξοικονομούν χρήματα".

Σε μια ένδειξη των συζητήσεων που θα ακολουθήσουν, ο κορυφαίος βιομηχανικός φορέας της Γερμανίας χαιρέτισε τη δέσμη μέτρων ως μια από τις "σημαντικότερες" πράσινες πρωτοβουλίες της τρέχουσας θητείας της Επιτροπής. Ο Holger Lösch, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της BDI, δήλωσε ότι αν και είναι ευπρόσδεκτα, τα κριτήρια βιωσιμότητας "πρέπει να ισχύουν και για τους κατασκευαστές από τρίτες χώρες και να ελέγχονται ανεξάρτητα όταν εισάγονται". Σημείωσε επίσης ότι το ψηφιακό διαβατήριο προϊόντων θα πρέπει να προστατεύει ευαίσθητα επιχειρηματικά δεδομένα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μηχανισμό υποχρεωτικής μείωσης κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15% προτείνει η Κομισιόν
Παράλληλα, εισηγείται κοινή αγορά, με στόχο τη γενική μείωση χρήσης φυσικού αερίου στην Ε.Ε. κατά 15% μέχρι την επόμενη άνοιξη.
Μηχανισμό υποχρεωτικής μείωσης κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15% προτείνει η Κομισιόν
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέες προτάσεις της Κομισιόν για να γίνουν κανόνας τα βιώσιμα προϊόντα
Στόχος των προτάσεων είναι μια οικονομία αποσυνδεδεμένη από την εξάρτηση από την ενέργεια και τους πόρους, πιο ανθεκτική σε εξωτερικούς κραδασμούς και με σεβασμό στη φύση και την υγεία των ανθρώπων.
Νέες προτάσεις της Κομισιόν για να γίνουν κανόνας τα βιώσιμα προϊόντα
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η Ε.Ε. στον «πόλεμο» των μικροτσίπ
Φιλοδοξεί να μειώσει την εξάρτησή της από την Κίνα και την Ταϊβάν και να διπλασιάσει το μερίδιό της στην παγκόσμια αγορά με επενδύσεις 43 δισ. ευρώ από ευρωπαϊκούς και εθνικούς, δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους.
Η Ε.Ε. στον «πόλεμο» των μικροτσίπ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τι περιλαμβάνει η εργαλειοθήκη της Κομισιόν για την ενέργεια
Η Ε.Ε. προτείνει την ενεργοποίηση μέτρων που ήδη υπάρχουν στη νομοθεσία. Ρηξικέλευθες λύσεις όπως η ευρωπαϊκή αγορά ενεργειακού υλικού -όπως έγινε με τα εμβόλια- θα εξεταστούν και θα παρουσιαστούν έως τον...
Τι περιλαμβάνει η εργαλειοθήκη της Κομισιόν για την ενέργεια
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μήνας παγκόσμιας επιβράδυνσης, λόγω Δέλτα, ο Αύγουστος
Η παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα επιβραδύνθηκε τον Αύγουστο στον χαμηλότερο ρυθμό από την αρχή του έτους λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, που ανέκοψε την ανάκαμψη σε όλο τον κόσμο, αλλά με έμφαση στις...
Μήνας παγκόσμιας επιβράδυνσης, λόγω Δέλτα, ο Αύγουστος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας