• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 5.3°C / 9.6°C
  2 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  7°C 5.9°C / 8.6°C
  3 BF
  41%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  9°C 5.0°C / 8.8°C
  2 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.9°C / 4.4°C
  2 BF
  57%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 6.3°C
  0 BF
  81%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.0°C / 5.7°C
  2 BF
  57%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  0°C 0.4°C / 1.2°C
  2 BF
  51%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  2°C 2.4°C / 2.4°C
  2 BF
  67%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.8°C / 10.8°C
  4 BF
  80%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.6°C / 5.9°C
  2 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.3°C / 10.4°C
  3 BF
  52%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  3 BF
  44%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.3°C / 11.3°C
  3 BF
  55%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.9°C / 4.5°C
  2 BF
  80%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  5°C 1.5°C / 5.6°C
  1 BF
  72%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  4 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.5°C / 8.2°C
  1 BF
  60%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 4.3°C / 8.3°C
  3 BF
  43%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.5°C / 8.7°C
  2 BF
  50%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  0°C 0.3°C / 0.3°C
  1 BF
  70%
AP Photo/Michael Probst

Οικονομολόγος ΕΚΤ: η Ευρώπη πρέπει να συνηθίσει στις υψηλότερες τιμές

 • A-
 • A+

«Η Ευρώπη μπορεί να πρέπει να συνηθίσει σε υψηλότερες τιμές», σύμφωνα με τον Philip Lane, επικεφαλής οικονομολόγο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία επιδεινώνει τον πληθωρισμό που είχε ήδη ξεκινήσει πριν από την εισβολή της Ρωσίας. Πρόσθεσε όμως ότι ο περισσότερος πληθωρισμός θα «ξεθωριάσει». 

Ο Lane εξήγησε σε συνέντευξή του στο POLITICO από την Φρανκφούρτη τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή οικονομία, λίγο περισσότερο από ένα μήνα μετά την έναρξη της επίθεσης της Μόσχας στη γείτονα, με τις οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου να εντείνονται. 

Η ωμή εκτίμηση του Lane για το ότι πρέπει να "συνηθίσουμε" τις τρέχουσες συνθήκες μπορεί να μην είναι ευπρόσδεκτη από τους Ευρωπαίους καταναλωτές ή τους πολιτικούς που αισθάνονται την καυτή ανάσα των δημοσκοπήσεων. Αλλά επέμεινε επίσης στην άποψή του ότι ο πληθωρισμός είναι ένα προσωρινό φαινόμενο και θα υποχωρήσει - παρά τον πόλεμο. «Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του πληθωρισμού θα εξασθενήσει ... η δυναμική όπου κάθε μήνα ξυπνάς και διαβάζεις ότι ο πληθωρισμός είναι υψηλότερος από τον προηγούμενο μήνα - αυτό το στοιχείο, το στοιχείο της δυναμικής - πιστεύουμε ότι θα μειωθεί. Πιστεύουμε ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί αργότερα φέτος και θα είναι πολύ χαμηλότερος το επόμενο και το μεθεπόμενο έτος σε σύγκριση με το τρέχον έτος». 

Ο Ιρλανδός οικονομολόγος απέρριψε επίσης τις συγκρίσεις με τη δεκαετία του 1970, μια περίοδο συνώνυμη με το φαινόμενο του στασιμοπληθωρισμού. «Το σημερινό επεισόδιο είναι εξαιρετικά σοβαρό, απαιτεί μεγάλη αλλαγή συμπεριφοράς, αλλά ταυτόχρονα - επιστρέφοντας στην πολύ δημοφιλή αναλογία της δεκαετίας του 1970 - δεν το βλέπουμε ως ένα είδος κλειδωμένης φάσης όπου κάθε χρόνο ο πληθωρισμός θα είναι υψηλός. Πιστεύουμε, επειδή πρόκειται για εισαγόμενο πληθωρισμό, ότι ουσιαστικά η δυναμική θα εξισορροπηθεί». 

Η ΕΚΤ γνωρίζει καλύτερα: Ο Λέιν, ένα από τα πιο σημαίνοντα μέλη της ΕΚΤ με τη φήμη του ήπιου προσανατολισμού, υπερασπίστηκε την απόφαση της τράπεζας να μην δράσει νωρίτερα για να αντιμετωπίσει την απότομη αύξηση του πληθωρισμού σε συμφωνία με άλλες κεντρικές τράπεζες. 

Υποστήριξε ότι ο αντίκτυπος στην ενέργεια είναι πιο σημαντικός για την Ευρώπη απ' ό,τι σε άλλα μέρη του κόσμου. «Σε σύγκριση με τις ΗΠΑ ... η Ευρώπη είναι ένας σημαντικός εισαγωγέας ενέργειας, οι ΗΠΑ είναι επίσης παραγωγός ενέργειας καθώς και χρήστης ενέργειας». Ως αποτέλεσμα, οι υψηλές τιμές του πετρελαίου θα ωφελήσουν μέρος της αμερικανικής οικονομίας - δεν ισχύει το ίδιο για την Ευρώπη, όπου οι υψηλές τιμές της ενέργειας σημαίνουν "συλλογικά κακά νέα". 

Η ΕΚΤ έχει διαμηνύσει ευρέως ότι θα σταματήσει το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων το τρίτο τρίμηνο του έτους, με μια αύξηση των επιτοκίων να αναμένεται λίγο αργότερα. Ο Λέιν δεν ήταν δεσμευτικός σχετικά με το πότε ακριβώς θα συμβεί αυτό. «Η νομισματική πολιτική θα καθοδηγείται από τα δεδομένα», δήλωσε. «Υπάρχουν σενάρια όπου θα ήταν σκόπιμο να αρχίσουμε να ομαλοποιούμε τα επιτόκια αργότερα φέτος. Και στη συνέχεια, φυσικά, υπάρχουν σενάρια όπου θα ήταν σκόπιμο να κινηθούμε σε μεταγενέστερο χρονικό σημείο». 

Η ΕΚΤ προκάλεσε αίσθηση με τις προβολές των εμπειρογνωμόνων της αυτόν τον μήνα. Ενώ πολλοί οικονομικοί σχολιαστές έχουν προειδοποιήσει για ένα τεράστιο πλήγμα στην οικονομική ανάπτυξη λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, η ΕΚΤ επέμεινε στον σχετικά ανοδικό της τόνο. Ακόμα και σε ένα σοβαρό σενάριο - το οποίο προϋποθέτει την απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου - η ΕΚΤ εξακολουθεί να βλέπει την ευρωζώνη να αναπτύσσεται κατά 2,3% φέτος και του χρόνου - μια αρκετά καλή απάντηση σε χώρες όπως η Γερμανία που έχουν προειδοποιήσει ότι η απαγόρευση της ρωσικής ενέργειας θα μπορούσε να οδηγήσει την Ευρώπη σε ύφεση. 

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο οποίος ουσιαστικά κέρδισε τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα εξασφαλίζοντας τη μη επιβολή περαιτέρω κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, την Κυριακή επιτέθηκε σε οικονομολόγους που υποστηρίζουν ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα μπορούσε να αντέξει ένα άμεσο μποϊκοτάζ του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Όχι μόνο κάνουν "λάθος", δήλωσε στη γερμανική τηλεόραση, αλλά είναι επίσης "ανεύθυνο" να κάνουν τέτοιες προτάσεις που βασίζονται σε "κάποιο μαθηματικό μοντέλο που τελικά δεν λειτουργεί πραγματικά". 

Ο Λέιν, ερωτηθείς σχετικά με αυτά τα σχόλια, απάντησε: «Ας ξεκαθαρίσουμε ότι αυτά ήταν δύο σενάρια», αναφερόμενος στα δυσμενή και σοβαρά σενάρια των προβλέψεων. Πρόσθεσε ότι το σοβαρό σενάριο υποθέτει ότι η διακοπή του ενεργειακού εφοδιασμού θα είναι προσωρινή και ότι η Ευρώπη θα έχει βρει εναλλακτικές πηγές εφοδιασμού προς το τέλος του έτους. «Εάν επιβάλλετε μεγαλύτερη περίοδο διακοπής του ενεργειακού εφοδιασμού, τότε θα είχατε πιο σημαντική πτώση του ΑΕΠ». 

Το POLITICO ρώτησε επίσης τον πρώην διοικητή της ιρλανδικής κεντρικής τράπεζας σχετικά με τις απόψεις του για την προτεινόμενη μεταρρύθμιση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης - τη δημοσιονομική αρχιτεκτονική που στηρίζει την ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση, η οποία φαίνεται ότι θα αλλάξει εν μέσω εκκλήσεων για μεγαλύτερη ευελιξία από χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία. Είπε ότι ο κανόνας των δαπανών είναι το πιο σημαντικό στοιχείο, αλλά δήλωσε ότι «εξακολουθείτε να χρειάζεστε μια άγκυρα χρέους. Οι χώρες με υψηλό χρέος πρέπει να δουν τους δείκτες χρέους να μειώνονται». Ενώ οι ισχύοντες κανόνες απαιτούν από τις χώρες με υψηλά επίπεδα χρέους να μειώνουν το χρέος τους σταδιακά κατά ένα εικοστό, ο Lane πρότεινε μια "ηπιότερη" μείωση του συντελεστή 0,3% αντί του σημερινού ποσοστού 0,5%. 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παρέμβαση μόνο με αέριο... τούρμπο!
Δυσφορία στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για την πρόταση της Κομισιόν να ενεργοποιείται ο «κόφτης» στην τιμή του φυσικού αερίου μόνο όταν σπάει το όριο των 275 ευρώ/MWh για δύο συνεχόμενες εβδομάδες (και όχι...
Παρέμβαση μόνο με αέριο... τούρμπο!
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Καμπάνακι» ΕΚΤ για την ευρωπαϊκή οικονομία
Σύννεφα απλώνονται πάνω από τον χρηματοπιστωτικό τομέα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας λόγω ενεργειακής και πληθωριστικής κρίσης.
«Καμπάνακι» ΕΚΤ για την ευρωπαϊκή οικονομία
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αβεβαιότητα και πληθωρισμός απειλούν την ανάπτυξη
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για πρώτη φορά είπε ξεκάθαρα ότι αν η Ρωσία κόψει τη ροή του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, τότε η οικονομία της ευρωζώνης θα μπει σε ύφεση το δεύτερο εξάμηνο αυτής της χρονιάς.
Αβεβαιότητα και πληθωρισμός απειλούν την ανάπτυξη
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
#BrusselsCalling: Ο κακός μας ο πληθωρισμός (podcast)
Ήρθε ο πληθωρισμός για να μείνει; Κι αν φύγει, τι θα συμβεί με τις τιμές; Ακούστε κάποιες σκέψεις στο podcast από τις Βρυξέλλες #BrusselsCalling με τίτλο «Ο κακός μας ο πληθωρισμός...».
#BrusselsCalling: Ο κακός μας ο πληθωρισμός (podcast)
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η αύξηση του πληθωρισμού στη συνεδρίαση της ΕΚΤ
Όλα τα βλέμματα στραμμένα στη Φρανκφούρτη, όπου θα συνεδριάσει το δ.σ. της ΕΚΤ, ενώ η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση, η οποία θα έχει κύριο θέμα της τον...
Η αύξηση του πληθωρισμού στη συνεδρίαση της ΕΚΤ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας