Αν και αφορούν το 2020, τα στοιχεία της Eurostat για τις πηγές από τις οποίες αντλεί ενεργειακούς πόρους η Ε.Ε. είναι αντιπροσωπευτικά της τεράστιας εξάρτησής της.
Το 58% της ενέργειας που καταναλώνουν οι 27 χώρες της Ε.Ε. κάθε χρόνο -16 εκατ. γιγαβατώρες το 2020- βασίζεται σε εισαγόμενους πόρους και από αυτούς το 24,4% προέρχεται από τη Ρωσία. Μόλις το 42% των ενεργειακών αναγκών της Ε.Ε. καλύπτεται από δικούς της πόρους και εγχώρια παραγωγή.
Κύρια συνιστώσα της εξάρτησής της, άλλωστε, είναι το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος της παραγόμενης ενέργειας βασίζεται στα ορυκτά καύσιμα -35% στο πετρέλαιο και τα προϊόντα του, 24% στο φυσικό αέριο και 11% στα στερεά ορυκτά καύσιμα (λιγνίτης κ.ά.)-, 17% σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και 13% στην πυρηνική ενέργεια. Η Ρωσία καλύπτει το 24% των αναγκών της Ε.Ε. σε ορυκτά καύσιμα, αν και ειδικά στο φυσικό αέριο το ποσοστό ανεβαίνει στο 41%. Μάλιστα, το 2020 η Ρωσία κάλυψε το 46% των εισαγωγών φυσικού αερίου στην Ε.Ε., το 26% των εισαγωγών πετρελαίου και το 53% στερεών καυσίμων άνθρακα.
Μια πολύ ενδιαφέρουσα «λεπτομέρεια» στα στοιχεία της Eurostat για την Ελλάδα και τη βιαστική απολιγνιτοποίηση: Το 2020 η εξάρτηση της Ελλάδας από εισαγόμενες πηγές ενέργειας ήταν 81,4% (έναντι 57,5% της Ε.Ε.), το τέταρτο υψηλότερο μετά τις νησιωτικές Κύπρο και Μάλτα και το Λουξεμβούργο. Ενώ λοιπόν η Ελλάδα είναι 100% εξαρτημένη από εισαγόμενο αέριο και πετρέλαιο, καλύπτει το 90% των αναγκών της από τον εγχώριο λιγνίτη.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας