• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  36°C 34.9°C / 37.4°C
  4 BF
  30%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 32.4°C / 38.8°C
  3 BF
  33%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  33°C 33.2°C / 38.2°C
  1 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.9°C / 34.4°C
  2 BF
  23%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 36.9°C
  3 BF
  37%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  34°C 31.8°C / 35.0°C
  2 BF
  37%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.6°C / 33.1°C
  3 BF
  19%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  37°C 37.4°C / 37.4°C
  2 BF
  17%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.8°C / 34.9°C
  5 BF
  51%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 31.2°C / 34.9°C
  4 BF
  29%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  34°C 29.8°C / 34.4°C
  4 BF
  36%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.8°C / 32.7°C
  3 BF
  38%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  1 BF
  58%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  36°C 35.1°C / 35.9°C
  0 BF
  24%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  36°C 34.5°C / 37.7°C
  2 BF
  24%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 32.8°C
  2 BF
  46%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  36°C 35.1°C / 36.1°C
  2 BF
  22%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 32.3°C / 34.4°C
  3 BF
  39%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.5°C / 35.0°C
  3 BF
  48%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.5°C / 33.5°C
  1 BF
  31%

Η αντεπίθεση Πούτιν για πληρωμές σε ρούβλι εκτόξευσε κι άλλο τις τιμές του φυσικού αερίου

 • A-
 • A+

Η εξάρτηση των ευρωπαϊκών χωρών από το ρωσικό αέριο για τη θέρμανση των σπιτιών  και την τροφοδοσία των οικονομιών έχει βρεθεί στο προσκήνιο από τότε που η Μόσχα εισέβαλε στην Ουκρανία και την επακόλουθη επιβολή  κυρώσεων από τη Δύση με στόχο την οικονομική απομόνωση της Ρωσίας.

Με τον οικονομικό κλοιό να σφίγγει και την Ευρωπαϊκή Ένωση να διχάζεται για το αν θα επιβάλει κυρώσεις στον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας, ο Πούτιν απάντησε με ένα σαφές μήνυμα: αν θέλετε το αέριο μας, αγοράστε στο νόμισμά μας. Ειδικότερα, ο Ρώσος πρόεδρος έδωσε εντολή στην κυβέρνηση να δώσει οδηγία στη Gazprom να αλλάξει το νόμισμα πληρωμών για το φυσικό αέριο σε υφιστάμενα συμβόλαια για ρούβλια.

«Η Ρωσία θα συνεχίσει, φυσικά, να προμηθεύει φυσικό αέριο σύμφωνα με τους όγκους και τις τιμές... που έχουν καθοριστεί σε προηγούμενα συμβόλαια», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος σε τηλεοπτική συνάντηση με κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης. «Οι αλλαγές θα επηρεάσουν μόνο το νόμισμα πληρωμής, το οποίο θα αλλάξει σε ρωσικά ρούβλια», είπε.

Η δήλωση αυτή του Πούτιν έδωσε ώθηση όχι μόνο στο ρούβλι, αλλά και στις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Για πρώτη φορά από τις 11 Μαρτίου εκτινάχθηκε σε πάνω από 1.500 δολάρια ο τόνος και αυξήθηκαν σχεδόν κατά 34%, σύμφωνα με το χρηματιστήριο ICE του Λονδίνου.

Παράλληλα, η ανακοίνωση του Πούτινε είχε άμεσο αντίκτυπο και στο ρωσικό νόμισμα, που ενισχύθηκε απέναντι στο ευρώ και στο δολάριο, ενώ κατακρημνιζόταν από τις 24 Φεβρουαρίου όταν οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Ουκρανία. Συγκεκριμένα το ρωσικό ρούβλι εκτινάχθηκε για λίγο σε υψηλό τριών εβδομάδων μετά την ισοτιμία 95 ρούβλια έναντι του δολαρίου και, παρά το γεγονός ότι είχε κάποια κέρδη, παρέμεινε πολύ κάτω από το 100 μετά την ανακοίνωση σοκ. Το νόμισμα έχει υποχωρήσει περίπου 20% από τις 24 Φεβρουαρίου.

Το ρωσικό αέριο αντιπροσωπεύει περίπου το 40% της συνολικής κατανάλωσης της Ευρώπης και οι εισαγωγές φυσικού αερίου της Ε.Ε. από τη Ρωσία κυμαίνονται μεταξύ 200 και 800 εκατομμυρίων ευρώ την ημέρα μέχρι στιγμής φέτος. 

Σύμφωνα με τη Gazprom, το 58% των πωλήσεων φυσικού αερίου της στην Ευρώπη και σε άλλες χώρες έως τις 27 Ιανουαρίου διακανονιζόταν σε ευρώ. Τα δολάρια ΗΠΑ αντιπροσώπευαν περίπου το 39% των ακαθάριστων πωλήσεων και η στερλίνα περίπου το 3%.

Η πιθανότητα αλλαγής νομίσματος οδήγησε ορισμένες ευρωπαϊκές τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου έως και 30% υψηλότερες σήμερα.

Τι θα κάνει η Ε.Ε.

Το ρωσικό αέριο πρέπει να πληρωθεί σε ευρώ, αλλά η ιταλική κυβέρνηση δεν έχει λάβει ακόμη καμία απόφαση σχετικά με την πληρωμή του ρωσικού φυσικού αερίου σε ρούβλια, δήλωσε δημοσίως σε εκδήλωση στο Μιλάνο ο Φραντσέσκο Τζιαβάτσι, οικονομικός σύμβουλος του Ιταλού πρωθυπουργού.

«Η γνώμη μου είναι ότι είναι απαραίτητο να πληρώσουμε σε ευρώ, γιατί η πληρωμή σε ρούβλια θα ήταν ένας τρόπος για να παρακάμψουμε τις κυρώσεις. Επομένως, νομίζω ότι θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε σε ευρώ», ανέφερε ο Τζιαβάτσι σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ansa.

Η αυστριακή OMV θα συνεχίσει να πληρώνει για το ρωσικό αέριο σε ευρώ, δεν υπάρχει άλλη συμβατική βάση, δήλωσε ο Άλφρεντ Στερν, επικεφαλής της εταιρείας.

«Φυσικά. Δεν έχουμε κανένα άλλο συμβατικό πλαίσιο, δεν θα μπορούσα να κάνω κάτι τέτοιο», είπε ο Στερν σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι PULS24 όταν ρωτήθηκε εάν η εταιρεία θα συνεχίσει να πληρώνει για το φυσικό αέριο σε ευρώ παρά σε ρούβλια.

Ο Ρώσος πρόεδρος άφησε επίσης να εννοηθεί πως η απόφαση θα αφορά και άλλες ρωσικές εξαγωγές, καθώς οι Δυτικοί έχουν παγώσει περίπου 300 δισεκ. δολάρια ρωσικών αποθεματικώ στο εξωτερικό, ένα μέτρο που ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε σήμερα "κλοπή".

«Είναι σαφές πως το να παραδίδουμε τα προϊόντα μας στην ΕΕ, στις Ηνωμένες Πολιτείες, και να λαμβάνουμε δολάρια, ευρώ και άλλα νομίσματα δεν έχει πλέον κανένα νόημα γα εμάς», είπε ο Πούτιν.
 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δέκα χώρες της Ε.Ε. αγοράζουν ρωσικό αέριο με ρούβλια, λέει η Ουγγαρία
Την πληροφορία ότι συνολικά δέκα χώρες της Ε.Ε. έχουν συμφωνήσει με την «επιταγή» Πούτιν και πλέον αγοράζουν το φυσικό αέριο με ρούβλια, έδωσε στη δημοσιότητα η Ουγγαρία.
Δέκα χώρες της Ε.Ε. αγοράζουν ρωσικό αέριο με ρούβλια, λέει η Ουγγαρία
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κομισιόν: Η πληρωμή σε ρούβλια για το ρωσικό αέριο θα παραβίαζε τις κυρώσεις
Σαφές μήνυμα της Κομισιόν σύμφωνα με εσωτερικό σημείωμα που αποκάλυψε το Reuters, την ώρα που ο Πούτιν διαμηνύει πως θα ανακατευθύνει το ρωσικό φυσικό αέριο προς ανατολάς.
Κομισιόν: Η πληρωμή σε ρούβλια για το ρωσικό αέριο θα παραβίαζε τις κυρώσεις
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πούτιν και Μπάιντεν σε ενεργειακό μπρα ντε φερ
Ενώ ο Ρώσος πρόεδρος ζητεί από σήμερα να πληρώνεται σε ρούβλια για το ρωσικό αέριο, ο Αμερικανός ομόλογός του προαναγγέλλει αποδέσμευση στρατηγικών αποθεμάτων 180 εκατ. βαρελιών πετρελαίου για το επόμενο...
Πούτιν και Μπάιντεν σε ενεργειακό μπρα ντε φερ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συναγερμός στην Ευρώπη για το ρωσικό φυσικό αέριο
Η ώρα της κρίσης για την ενεργειακή κάλυψη των αναγκών της Ευρώπης φτάνει. Η Ρωσία προειδοποιεί για πληρωμές σε ρούβλια και η Ευρώπη προετοιμάζεται.
Συναγερμός στην Ευρώπη για το ρωσικό φυσικό αέριο
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γιατί η «περίφημη» ενεργειακή συμφωνία Κομισιόν- Αζερμπαϊτζάν περνά... μέσω Μόσχας
Πώς η ρωσική εταιρεία-γίγαντας Lukoil εμπλέκεται στο deal μεταξύ της Ευρώπης και το Αζερμπαϊτζάν. Ο ρόλος της και ο αγωγός «κλειδί».
Γιατί η «περίφημη» ενεργειακή συμφωνία Κομισιόν- Αζερμπαϊτζάν περνά... μέσω Μόσχας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας