• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.1°C / 13.2°C
  3 BF
  60%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 6.5°C / 10.5°C
  3 BF
  55%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.0°C / 13.2°C
  4 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 9.4°C
  1 BF
  53%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 8.0°C
  3 BF
  75%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.3°C / 9.9°C
  2 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 5.4°C
  3 BF
  49%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 10.2°C / 10.2°C
  2 BF
  65%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.2°C / 16.0°C
  3 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.1°C / 11.9°C
  3 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.1°C / 13.8°C
  4 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.3°C / 7.3°C
  4 BF
  80%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  0 BF
  67%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 9.5°C
  2 BF
  81%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.5°C / 9.5°C
  1 BF
  75%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  1 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.3°C / 13.2°C
  4 BF
  53%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.3°C / 6.6°C
  2 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 8.1°C / 8.7°C
  3 BF
  64%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  2 BF
  53%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κοινή αγορά αερίου από την Ε.Ε.

 • A-
 • A+
Προκρίνεται ως κυριότερο μέτρο κατά της ενεργειακής κρίσης στο σχέδιο συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής, που ξεκινά αύριο. ● Και η φορολόγηση των υπερκερδών των ενεργειακών εταιρειών στο τραπέζι, ενώ ο Τζεντιλόνι επιβεβαιώνει ότι τα ευρωομόλογα για ενέργεια και άμυνα θα συζητηθούν σε μερικές εβδομάδες. ● Δεν προκρίνεται η πρόταση Μητσοτάκη για πλαφόν στη χονδρική τιμή αερίου.

Σε… ενεργειακό κομμουνισμό είναι έτοιμη να προχωρήσει η Ε.Ε. προκειμένου να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση, αλλά και την αδυναμία της να «μπλοκάρει» το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο.

Μια σειρά ρηξικέλευθων προτάσεων εντάσσονται στο κείμενο των συμπερασμάτων που θα βρεθεί στο τραπέζι των 27 ηγετών την Πέμπτη και την Παρασκευή, συμπεριλαμβανομένης της κοινής αγοράς φυσικού και υγροποιημένου αερίου, αλλά και της φορολόγησης των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας.

Το κείμενο φυσικά βρίσκεται υπό διαμόρφωση από το Κολέγιο των Επιτρόπων σήμερα και τον τελικό λόγο θα έχουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, όμως, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η συμφωνία είναι πολύ κοντά για την κοινή αγορά φυσικού αερίου (και υγροποιημένου - LNG) και υδρογόνου κατά το πρότυπο των εμβολίων.

Επίσης εξετάζεται πολύ σοβαρά και το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας. Οι Ευρωπαίοι επιμένουν ότι ως αντιστάθμισμα όλες οι δεξαμενές αποθήκευσης φυσικού αερίου και LNG θα πρέπει να είναι γεμάτες κατά 90% ώς τον Νοέμβριο. Τα σημερινά αποθέματα φυσικού αερίου βρίσκονται στο 26%.

Η Ουκρανία

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το σχέδιο κειμένου, υπάρχει η αναφορά ότι «εν όψει του επόμενου χειμώνα τα κράτη-μέλη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεργαστούν επειγόντως για από κοινού προμήθεια φυσικού αερίου, LNG και υδρογόνου».

Οι ηγέτες θα αναγνωρίζουν ότι η εισβολή στην Ουκρανία από τη Ρωσία του πρώτου προμηθευτή φυσικού αερίου της Ευρώπης έχει προκαλέσει εκτίναξη των τιμών της ενέργειας σε ύψη-ρεκόρ και αναγκάζει την Ευρωπαϊκή Ενωση να διακόψει την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου αυτόν τον χρόνο, μια κίνηση που θα απαιτήσει εκτόξευση των εισαγωγών από άλλους προμηθευτές, όπως το Κατάρ και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα εξετάσουν συνολικά νέα μέτρα για την προστασία των καταναλωτών από την εκτόξευση των τιμών της ενέργειας και θα συζητήσουν με ποιον τρόπο θα βελτιστοποιήσουν τη λειτουργία των αγορών ενέργειας. Σύμφωνα με το προσχέδιο θα ζητήσουν από την Κομισιόν να αναλάβει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για να παράσχουν αυτήν την προστασία.

«Πρέπει να βρούμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις για την επίλυση του προβλήματος. Η πρόθεσή μας είναι να εργαστούμε πάνω σε μια καλύτερη δυνατή επιλογή για τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, διότι κάθε επιλογή έχει τα υπέρ και τα κατά της και ως εκ τούτου αυτό που θέλουμε είναι να οριστικοποιήσουμε την πρότασή μας με τρόπο που να δομεί τη συζήτηση των ηγετών» είπε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μάρος Σέφτσοβιτς, χθες μετά το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, στο οποίο οι υπουργοί Ευρωπαϊκών υποθέσεων συζήτησαν το θέμα αυτό.

Χθες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με Ευρωπαίους ηγέτες, μεταξύ των οποίων και τον Ελληνα πρωθυπουργό, για την προετοιμασία και τον συντονισμό εν όψει της συνόδου κορυφής στις 24 και 25 Μαρτίου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε τις προτάσεις του για το ζήτημα των ανατιμήσεων και τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ευρωπαϊκή απάντηση σε ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα, παράλληλα με τα μέτρα που λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο». Οπως συμπληρώνουν, «ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ξανά την ανάγκη να υπάρξει κοινή προμήθεια αερίου σε επίπεδο Ε.Ε., όπως είχε γίνει με την προμήθεια εμβολίων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην αρχή της πανδημίας».

Κοινό εργαλείο

Η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για πλαφόν στην τιμή χονδρικής του φυσικού αερίου πάντως δεν φαίνεται να προκρίνεται. Την ίδια στιγμή, σε εισήγησή του στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ο επίτροπος Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι αποκάλυψε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα συζητήσει σε λίγες εβδομάδες εάν χρειάζεται να δανειστεί από κοινού περισσότερα χρήματα ως απάντηση στις προκλήσεις που δημιούργησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Οι προτάσεις αυτού του είδους τέθηκαν στο τραπέζι τις τελευταίες εβδομάδες από κάποιους Ευρωπαίους ηγέτες» δήλωσε ο Τζεντιλόνι. «Θα οδηγήσει και πάλι σε απόφαση για ένα κοινό εργαλείο η ανησυχία για αυξανόμενες διαφορές μεταξύ των κρατών-μελών, ειδικά στην ευρωζώνη; Είναι πολύ νωρίς για να είμαστε ασφαλείς» δήλωσε ο Τζεντιλόνι.

«Νομίζω ότι η πραγματική συζήτηση θα λάβει χώρα σε μερικές εβδομάδες από τώρα, όταν θα έχουμε μια πιο ξεκάθαρη άποψη για τον οικονομικό αντίκτυπο αυτής της κρίσης. Αλλά νομίζω ότι δεν μπορούμε να το βγάλουμε από το τραπέζι» δήλωσε.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Και εγένετο πλαφόν... 180 ευρώ
Μπλούζες με σύνθημα «θα συγκαλέσουμε όσα Συμβούλια Υπουργών Ενέργειας χρειαστούν» φορούσαν στην τελική συνέντευξη Τύπου χθες ο υπουργός της Τσεχίας και η ομάδα του. Με αυτόν τον αστείο τρόπο θέλησαν να...
Και εγένετο πλαφόν... 180 ευρώ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διπλός εκβιασμός για το αέριο
Δύο επιπλέον προβλήματα για τους υπουργούς Ενέργειας της Ε.Ε. που αποφασίζουν σήμερα για το πλαφόν στο φυσικό αέριο: οι πιέσεις που ασκού το Κατάρ και οι προειδοποιήσεις του διαχειριστή των χρηματιστηρίων ICE.
Διπλός εκβιασμός για το αέριο
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ραντεβού τη Δευτέρα για το αέριο
Xωρίς συμφωνία για πλαφόν στο φυσικό αέριο ολοκληρώθηκε, χθες, το έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας στις Βρυξέλλες. Βασική διαφωνία παραμένει το ύψος του πλαφόν.
Ραντεβού τη Δευτέρα για το αέριο
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με «μικρό καλάθι» στις Βρυξέλλες για το πλαφόν στο φυσικό αέριο
Η όποια λύση θα πρέπει να είναι πολιτική, τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με το βλέμμα στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, αναφερόμενη στις σημερινές διαβουλεύσεις, την αποτυχία των οποίων προεξόφλησε.
Με «μικρό καλάθι» στις Βρυξέλλες για το πλαφόν στο φυσικό αέριο
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παραμένουν οι διαιρέσεις ανάμεσα στους 27 για το πλαφόν στο φυσικό αέριο
Προς το παρόν όλα δείχνουν ότι συμφωνία δε θα υπάρξει στο έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας την Τρίτη και άρα το θέμα θα πάει στη Σύνοδο Κορυφής, κάτι που επιδιώκει έτσι κι αλλιώς η Γερμανία.
Παραμένουν οι διαιρέσεις ανάμεσα στους 27 για το πλαφόν στο φυσικό αέριο
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στα 220 ευρώ/MWh κατέβηκε το πλαφόν φυσικού αερίου
Νέα, βελτιωμένη πρόταση για το πλαφόν στο φυσικό αέριο έφερε χθες η τσεχική προεδρία του Συμβουλίου. Σε αυτήν προβλέπεται –μεταξύ άλλων– ότι ο «μηχανισμός διόρθωσης τιμών», όπως ονομάζει το πλαφόν η Κομισιόν,...
Στα 220 ευρώ/MWh κατέβηκε το πλαφόν φυσικού αερίου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας