• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.4°C / 23.4°C
  1 BF
  56%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.6°C / 21.8°C
  1 BF
  66%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 21.0°C
  1 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.9°C / 15.0°C
  1 BF
  62%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  0 BF
  77%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 18.2°C
  1 BF
  66%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.5°C
  0 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 20.6°C / 20.6°C
  1 BF
  46%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.1°C / 21.8°C
  1 BF
  53%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 20.7°C
  1 BF
  59%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.8°C / 22.4°C
  3 BF
  43%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.7°C / 20.1°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  0 BF
  56%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 17.3°C
  0 BF
  59%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 17.8°C / 20.5°C
  1 BF
  49%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 22.8°C
  1 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.4°C / 22.1°C
  0 BF
  52%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 15.3°C / 18.3°C
  0 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.7°C / 21.7°C
  2 BF
  74%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.1°C / 16.1°C
  1 BF
  40%
AP Photo/Michael Probst
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες πληρώνουν ακριβά τις κυρώσεις

 • A-
 • A+

Ο πόλεμος δεν είναι μόνο η συνέχιση της πολιτικής με άλλα μέσα, όπως υποστήριξε ο Κλάουζεβιτς, αλλά και οι επιπτώσεις των «άλλων μέσων» στην οικονομία. Αυτές οι επιπτώσεις άλλοτε μεν προεξοφλούνται και γίνονται αποδεκτές στο όνομα υπέρτερων γεωπολιτικών στόχων, άλλοτε όμως οδηγούν σε «περίσκεψη» και σε «ψύχραιμη» στάση. Τον κανόνα αυτόν επιβεβαιώνουν τόσο οι επιπτώσεις του πολέμου στις ευρωπαϊκές τράπεζες όσο και η διπλωματική στάση των χωρών των οποίων οι τράπεζες πλήττονται ιδιαίτερα από αυτή την πτώση.

Ας ξεκινήσουμε από το γεγονός της μεγάλης πτώσης των μετοχών των ευρωπαϊκών τραπεζών, εξαιτίας των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία και των κυρώσεων της Δύσης ενάντια στη Ρωσία. Στο γράφημα βλέπουμε την πορεία του χρηματιστηριακού δείκτη των ευρωπαϊκών τραπεζών τον τελευταίο χρόνο. Η πτώση του στο διάστημα ύστερα από τις 10 Φεβρουαρίου (οπότε έγραψε τα υψηλά του τελευταίου έτους) έχει τη μορφή πραγματικής κατακρήμνισης: μέσα σε τρεις βδομάδες έπεσε από το 116,95 στο 87,55 (χαμηλά Τετάρτης 2/3/2022). Η πτώση είναι 25% και γυρνάει τον ευρωπαϊκό τραπεζικό δείκτη κοντά στα επίπεδα του Ιουλίου του 2021, διαγράφοντας κέρδη ενός ολόκληρου έτους!

Ωστόσο, οι τράπεζες κάποιων ευρωπαϊκών χωρών αποδεικνύεται πως είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες στις δυτικές κυρώσεις. Ο πίνακας δείχνει ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα αντιμετωπίζουν αυστριακές (Raiffeisen Bank Intrernational, Erste Group Bank), γαλλικές (Societe Generale SA, Credit Agricole SA), ολλανδικές (ING Groep, ABN AMRO Bank), γερμανικές (Deutsche Bank AG, Commerz Bank AG), ιταλικές (Uni Credit, Intesa Sanpaolo SpA) και ισπανικές (Banco de Sabadell) τράπεζες.

Το «ξύλο» που τρώνε οι ευρωπαϊκές τράπεζες στα χρηματιστηριακά ταμπλό οφείλεται στην έκθεσή τους στα ρωσικά ομόλογα. Απαντώντας στις δυτικές κυρώσεις, η ρωσική Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να κάνει στάση πληρωμών σε ξένους κατόχους ρωσικών ομολόγων.

Οι ελληνικές τράπεζες, που επίσης έχουν σημειώσει μεγάλες απώλειες στο Χ.Α. μετά τη ρωσική εισβολή, έχουν επίσης έκθεση σε ρωσικά ομόλογα - μικρότερη σε σχέση με τις τράπεζες του παρατιθέμενου πίνακα αλλά αξιόλογη…

Το ζήτημα εξελίσσεται σοβαρά και δεν είναι άσχετο με την έκτακτη σύγκληση χθες των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε..

Πολιτικο-οικονομικό επιμύθιο: Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ούτε οφείλεται σε αμιγώς γεωπολιτικούς σχεδιασμούς η «ψύχραιμη» στάση της Γαλλίας, της Ολλανδίας, της Αυστρίας και της Ιταλίας. Βρίσκονται σε ανάλογη θέση με αυτήν που βρέθηκαν οι ίδιες χώρες και η Γερμανία το 2011-2012, με τα «ανοίγματα» των τραπεζών τους στα ελληνικά ομόλογα. Τότε όμως είχαν «και το μαχαίρι και το πεπόνι» και απάλλαξαν τις τράπεζές τους από τα ελληνικά ομόλογα με το αλήστου μνήμης PSI, που για να σώσει τις ευρωπαϊκές τράπεζες «κούρεψε» τις ελληνικές και τα ασφαλιστικά ταμεία! Στην τωρινή κρίση, ωστόσο, δεν έχουν ούτε το μαχαίρι ούτε το πεπόνι…

Οσο για τη Γερμανία, αυτή αποφάσισε μια μείζονα γεωπολιτική στροφή και στο όνομα αυτής αποφάσισε να ρισκάρει το κόστος για τις δικές της τράπεζες…

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι εφτά ρωσικές τράπεζες που μένουν εκτός Swift
Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε σήμερα να αποκλείσει βασικές ρωσικές τράπεζες από το σύστημα SWIFT, το κυρίαρχο σύστημα ανταλλαγής χρηματοοικονομικών μηνυμάτων παγκοσμίως.
Οι εφτά ρωσικές τράπεζες που μένουν εκτός Swift
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μπλόκο στην κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, αποκλεισμός από το Swift «επιλεγμένων» τραπεζών
Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και βασικές ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, συμφώνησαν να προχωρήσουν σε νέες, σκληρές οικονομικές κυρώσεις κατά της Μόσχας.
Μπλόκο στην κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, αποκλεισμός από το Swift «επιλεγμένων» τραπεζών
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σκληραίνει το παζάρι για αποκλεισμό της Ρωσίας από το Swift
Κι ενώ η Δύση ψάχνει το επόμενο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας, καθώς τα μέχρι στιγμής μέτρα δεν φαίνεται να πτοούν τη ρωσική πολεμική μηχανή, φουντώνει η συζήτηση για το σύστημα Swift, το οποίο θεωρείται ένα...
Σκληραίνει το παζάρι για αποκλεισμό της Ρωσίας από το Swift
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το ρωσικό φυσικό αέριο και η τουρμπίνα από τον Καναδά
Με τον πληθωρισμό εκτός ελέγχου και την Ε.Ε. σε στρατηγικό βέρτιγκο, οι τιμές του του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου συνεχίζουν να προκαλούν «πονοκέφαλο» ενώ παράλληλα εντείνονται οι ανησυχίες για μείωση των...
Το ρωσικό φυσικό αέριο και η τουρμπίνα από τον Καναδά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας