Ενώ «νταήδες» Ευρωπαίοι πολιτικοί απειλούσαν τη Μόσχα, ενώ δυτικοί επιχειρηματικοί κολοσσοί συνέχισαν να αποτάσσονται καθετί ρωσικό, διαλύοντας συμμαχίες δεκαετιών, ενώ τα δυτικά ΜΜΕ βομβάρδιζαν την κοινή γνώμη με εκτιμήσεις για το πόσο πολύ «δαγκώνουν» τη Ρωσία οι οικονομικές κυρώσεις -πριν καν συμπληρωθεί η δεύτερη ημέρα εφαρμογής τους-, ενώ η προπαγάνδα και τα fake news έπεφταν σύννεφο και από τις δύο πλευρές, θυμίζοντας μέρες Κόλπου και κορμοράνου, την αλήθεια -όσο απίστευτο κι αν ακούγεται- έδειχνε χθες μόνο το... ταμπλό.
Φάνηκε με σαφήνεια στις κινήσεις των τιμών στην αγορά πετρελαίου, οι οποίες στο μεγαλύτερο μέρος της χθεσινής ημέρας κυμαίνονταν μεταξύ 102 και 103 δολαρίων ανά βαρέλι. Λίγα λεπτά, όμως, μετά την απογευματινή «καθησυχαστική» ανακοίνωση της Διεθνούς Οργάνωσης Ενέργειας (ΙΕΑ) για συμφωνία απελευθέρωσης 60 εκατ. βαρελιών αργού πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα 31 χωρών - μελών της (η οποία «πουλήθηκε» στα ΜΜΕ ως μήνυμα επάρκειας και προπομπός μείωσης τιμών) ...γέλασε και το παρδαλό κατσίκι!
Οι «δυνάμεις της αγοράς» όχι μόνο δεν έτρεξαν να ξεφορτωθούν τα συμβόλαιά τους στην… πλημμύρα αργού που θα έφερνε -υποτίθεται- η αποδέσμευση των αποθεμάτων της ΙΕΑ, αλλά αντίθετα αγόρασαν μαζικά, εκτοξεύοντας την τιμή του μπρεντ πάνω από τα 107 δολάρια το βαρέλι, 9,4% υψηλότερα σε σχέση με τη Δευτέρα και σε νέο υψηλό 7 ετών. Η τιμή του αμερικανικού αργού σημείωσε αντίστοιχα άνοδο μεγαλύτερη του 10%, ξεπερνώντας τα 105 δολάρια.
Η πενιχρή ενίσχυση της προσφοράς αργού από την ΙΕΑ πήγε στον βρόντο, καθώς η αγορά επέλεξε να εστιάσει στην ουσία, δηλαδή στη ρωσική επίθεση που εξελισσόταν εκείνη τη στιγμή στο Κίεβο. Οι πληροφορίες που έρχονταν, άλλωστε, νωρίτερα από τα τεχνικά κλιμάκια του ΟΠΕΚ έδειχναν ότι ελάχιστα θα άλλαζαν στο ισοζύγιο της παγκόσμιας προσφοράς ζήτησης αργού, καθώς έφεραν τις πετρελαιοπαραγωγικές χώρες-μέλη του καρτέλ να τηρούν το πρόγραμμα αύξησης των εξαγωγών τους που έχουν χαράξει εδώ και καιρό, αυξάνοντας την προσφορά τους αυτό τον μήνα μόνο κατά 400 χιλιάδες βαρέλια αργού ημερησίως.
Το συμβάν υπέδειξε ότι τόσο οι παίκτες της αγοράς πετρελαίου όσο και οι επενδυτές μετοχών, ομολόγων και άλλων αξιών είναι περισσότερο στοχευμένοι στον πόλεμο που μπήκε ήδη στην 7η ημέρα χωρίς ελπίδα εκεχειρίας και λιγότερο σε πολιτικά πυροτεχνήματα. Και η διαπίστωσή τους είναι ότι το κόστος της πολεμικής σύρραξης και οι οικονομικές επιπτώσεις δεν θα βαρύνουν μόνο τη Ρωσία και την Ουκρανία, αλλά και το σύνολο της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Αυτό αποτυπώθηκε, χθες, πεντακάθαρα με τη νέα μεγάλη πτώση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έγραψε, χθες, πτώση 2,4%, ο γερμανικός δείκτης DAX -3,85%, ο γαλλικός CAC 40 -3,9%, ο βρετανικός FTSE 100 -1,7% και Γενικός Δείκτης -2,82%. Αντίθετα στην Ασία, που περιμένει κάποιες δουλειές, με τον πόλεμο να μαίνεται στην Ευρώπη, τα περισσότερα χρηματιστήρια έκλεισαν με άνοδο, ενώ στη Wall Street ο Dow Jones, μεσούσης της ρωσικής επίθεσης και μία ώρα πριν από το κλείσιμο της συνεδρίασης, υποχωρούσε 1,7%.
Ο πόλεμος εκτόξευσε για ακόμη μία ημέρα και τις τιμές του σταριού πάνω από 7,5%, σε νέο υψηλό 13 ετών, του καλαμποκιού κατά 5,7% σε υψηλό 10μήνου, του χρυσού 1,7%, του άνθρακα 9,7% και του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου σχεδόν κατά 30%, πάνω από τα 125 ευρώ η μεγαβατώρα. Σε ένα τέτοιο κλίμα μαζικής ανόδου των τιμών, ανακοινώθηκε ότι ο πληθωρισμός της Γερμανίας επανήλθε στο 5,1% τον Φεβρουάριο από 4,9% τον Ιανουάριο. Ο κίνδυνος του στασιμοπληθωρισμού, σύμφωνα με αρκετούς οικονομολόγους, πλησιάζει όλο και πιο πολύ στη μεγαλύτερη οικονομία της Ε.Ε. και τους εταίρους της.
Στην απέναντι όχθη, δυτικοί αναλυτές αποτιμούσαν το καθημερινό κόστος του πολέμου για τη Ρωσία πάνω από τα 10 δισ. δολάρια και τη συνολική αξία των παγωμένων από τις κυρώσεις ρωσικών τίτλων μεγαλύτερη των 500 δισ. δολαρίων. Η απομάκρυνση των δυτικών εταιρειών από τη Ρωσία συνεχίστηκε με αμείωτο ρυθμό. Μετά την ΒΡ, που αποχώρησε την Κυριακή από τη Rosneft, τερματισμό της συνεργασίας τους με ρωσικές εταιρείες ανακοίνωσαν μεταξύ άλλων οι Shell, Total, Equinor.
Ο πάροχος χρηματιστηριακών δεικτών Stoxx ανακοίνωσε την αφαίρεση 61 ρωσικών εταιρειών από τους δείκτες της και η κατασκευάστρια ρωσογερμανικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 την πτώχευσή της. «Θα προκαλέσουμε την κατάρρευση της ρωσικής οικονομίας, η ισορροπία οικονομικής και χρηματοπιστωτικής δύναμης είναι σαφώς υπέρ της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία ανακαλύπτει την οικονομική της ισχύ», κομπορρημονούσε νωρίτερα στο ραδιοφωνικό δίκτυο France Info ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ… Τέτοια σιγουριά!
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας