• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.8°C / 27.4°C
  3 BF
  53%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.9°C / 26.8°C
  2 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.0°C / 25.4°C
  3 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 19.9°C / 21.6°C
  2 BF
  61%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  3 BF
  73%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 20.7°C / 24.9°C
  2 BF
  58%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.1°C / 19.4°C
  0 BF
  45%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.5°C / 23.5°C
  3 BF
  71%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.4°C / 28.8°C
  2 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 26.2°C
  3 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 27.8°C
  4 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.1°C / 25.7°C
  1 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  0 BF
  69%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 26.2°C
  0 BF
  41%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 23.4°C / 28.3°C
  2 BF
  45%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  3 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.0°C / 27.7°C
  3 BF
  38%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.3°C / 24.3°C
  2 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 21.4°C / 23.9°C
  2 BF
  73%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  0 BF
  67%

Η έρευνα ταυτοποίησε περίπου 5.000 θεσμικούς επενδυτές -από συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά ταμεία έως αμοιβαία κεφάλαια και επενδυτικές εταιρείες- με συνολικές θέσεις μεγαλύτερες του 1,2 τρισ. δολαρίων σε μετοχές και ομόλογα των εταιρειών της βιομηχανίας άνθρακα

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ποντάρουν... στο κάρβουνο

 • A-
 • A+
Χρηματοπιστωτικά ιδρύματα από 6 χώρες (ΗΠΑ, Βρετανία, Κίνα, Ιαπωνία, Καναδάς, Ινδία) σύμφωνα με την έκθεση είναι υπεύθυνα για πάνω από το 80% της χρηματοδότησης και των επενδύσεων που κατευθύνονται σήμερα στην παγκόσμια βιομηχανία άνθρακα.

Η πολυδιαφημισμένη ενεργειακή μετάβαση για τη σωτηρία του πλανήτη από την υπερθέρμανση και την κλιματική αλλαγή αφορά τελικά μόνο τους… ηλίθιους. Οι υπόλοιποι, οι «έξυπνοι» δηλαδή, όχι μόνο συνεχίζουν να ρυπαίνουν ασύστολα την ατμόσφαιρα καίγοντας κάρβουνο, πετρέλαιο και άλλα ορυκτά καύσιμα, αλλά και να επενδύουν σε αυτή τη «δραστηριότητα» αναζητώντας τις... βέλτιστες αποδόσεις.

Μια νέα μελέτη, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από τις Urgewald και Reclaim Finance, αποκαλύπτει ότι την τελευταία τριετία -από τον Ιανουάριο του 2019 έως τον περασμένο Νοέμβριο- ο πιο ρυπογόνος τομέας του πλανήτη, η παγκόσμια βιομηχανία άνθρακα, χρηματοδοτήθηκε από τις εμπορικές τράπεζες με περισσότερο από 1,5 τρισεκατομμύριο δολάρια. Η έρευνα, που συνυπογράφεται από ακόμη δύο ντουζίνες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, δείχνει ότι ένας πολύ μικρός αριθμός χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων από μια χούφτα χώρες του κόσμου κάνει σήμερα ό,τι του γουστάρει, γράφοντας στα παλιά του τα παπούτσια παγκόσμιες συμφωνίες για το κλίμα και διαδραματίζοντας καθοριστικό ρόλο για τη διατήρηση της παγκόσμιας βιομηχανίας άνθρακα στη ζωή. Χρηματοπιστωτικά ιδρύματα από 6 χώρες (ΗΠΑ, Βρετανία, Κίνα, Ιαπωνία, Καναδάς, Ινδία) είναι, σύμφωνα με την έκθεση, υπεύθυνα για πάνω από το 80% της χρηματοδότησης και των επενδύσεων που κατευθύνονται σήμερα στην παγκόσμια βιομηχανία άνθρακα.

Ο άνθρακας είναι ως γνωστόν το ορυκτό καύσιμο με τις μεγαλύτερες εκπομπές αέριων ρύπων και η απόσυρσή του έχει θεωρηθεί κομβικής σημασίας για τη μετάβαση σε πιο καθαρές πηγές ενέργειας. Η Διεθνής Επιτροπή Ενέργειας (ΙΕΑ) έχει διαμηνύσει ότι αν ο άνθρακας δεν αποσυρθεί γρήγορα, τότε η πιθανότητα περιορισμού της αύξησης της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου ώς το 2050 -που αποτελεί τον φιλόδοξο στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα το 2015- είναι ελάχιστη έως μηδενική.

Η ανάλυση που πραγματοποίησαν οι ΜΚΟ εστίασε τόσο στον εταιρικό δανεισμό όσο και στις υπηρεσίες αναδόχου σε εκδόσεις ομολόγων και μετοχών με τις οποίες χρηματοδοτήθηκαν οι 1.032 κορυφαίες εταιρείες της παγκόσμιας βιομηχανίας άνθρακα. Οι εταιρείες αυτές θεωρούνται υπεύθυνες για το 90% της παγκόσμιας παραγωγής θερμικού άνθρακα και δυναμικότητας καύσης του.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι από τον Ιανουάριο 2019 έως τον Νοέμβριο του 2021 συνολικά 376 εμπορικές τράπεζες της υφηλίου χορήγησαν δάνεια ύψους 363 δισ. δολαρίων προς τις εν λόγω 1.032 εταιρείες της παγκόσμιας βιομηχανίας άνθρακα. Τις μισές από αυτές τις πιστώσεις παρείχαν μόλις 12 τράπεζες, οι δέκα από τις οποίες είναι μέλη της συμμαχίας του ΟΗΕ Net Zero Banking Alliance (NZBA), μιας πράσινης πρωτοβουλίας που συστάθηκε τον περασμένο Απρίλιο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ με στόχο την ευθυγράμμιση των τραπεζικών χαρτοφυλακίων με τις καθαρές μηδενικές εκπομπές ώς το 2050. Οι τρεις μεγαλύτεροι πιστωτές ήταν οι ιαπωνικές τράπεζες Mizuho Financial, Mitsubishi UFJ Financial και SMBC Group, ενώ ακολούθησαν η βρετανική Barclays και η αμερικανική Citigroup.

Η μελέτη διαπίστωσε ακόμη ότι η παροχή υπηρεσιών αναδόχου από τις τράπεζες, δηλαδή η διαδικασία άντλησης κεφαλαίων και επενδύσεων με την έκδοση μετοχών και ομολόγων και την πώλησή τους σε επενδυτές, απέφερε σχεδόν τριπλάσια χρηματοδότηση σε σχέση με τον εταιρικό δανεισμό στις εταιρείες της βιομηχανίας άνθρακα. Συγκεκριμένα μεταξύ Ιανουαρίου 2019 και Νοεμβρίου 2021, συνολικά 484 εμπορικές τράπεζες διοχέτευσαν μέσω παροχής υπηρεσιών αναδόχου πάνω από 1,2 τρισ. δολάρια στις εταιρείες του άνθρακα.

Αυτός ο καίριος ρόλος των τραπεζών στη χρηματοδότηση των εταιρειών άνθρακα δεν θα ήταν δυνατός χωρίς τους επενδυτές. Η έρευνα ταυτοποίησε περίπου 5.000 θεσμικούς επενδυτές -από συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά ταμεία έως αμοιβαία κεφάλαια και επενδυτικές εταιρείες- με συνολικές θέσεις μεγαλύτερες του 1,2 τρισ. δολαρίων σε μετοχές και ομόλογα των εταιρειών της βιομηχανίας άνθρακα. Μεγαλύτεροι των θεσμικών ήταν οι αμερικανικοί επενδυτικοί κολοσσοί BlackRock και Vanguard. Και οι δύο είναι φυσικά μέλη της συμμαχίας ΝΖΒΑ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η υποτονική ζήτηση βουλιάζει τις βιομηχανίες
Σύμφωνα με τους σχετικούς δείκτες εξασθένηση υπάρχει στον τομέα της μεταποίησης σε πολλές βιομηχανικές δυνάμεις του πλανήτη, από τη Γερμανία και τη Βρετανία ώς την Κίνα, την Ιαπωνία και τη Ν. Κορέα.
Η υποτονική ζήτηση βουλιάζει τις βιομηχανίες
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εμπάργκο-λάδι στη φωτιά της ακρίβειας
Σε νέα αύξηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου οδηγεί κατά τα φαινόμενα η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για εμπάργκο στις εισαγωγές άνθρακα από τη Ρωσία, καθώς αναμένεται να προκαλέσει...
Εμπάργκο-λάδι στη φωτιά της ακρίβειας
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το αίμα ρέει στην Ουκρανία και οι πολεμικές βιομηχανίες ανοίγουν σαμπάνιες
Η Γερμανία αυξάνει τον αμυντικό προϋπολογισμό της πάνω από το 2% του ΑΕΠ, οι ΗΠΑ σε πάνω από 800 δισ. δολάρια, ενώ οι μεγαλομέτοχοι των κολοσσών παραγωγής εξοπλιστικών προγραμμάτων τρίβουν τα χέρια τους από...
Το αίμα ρέει στην Ουκρανία και οι πολεμικές βιομηχανίες ανοίγουν σαμπάνιες
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χρηματοκιβώτιο για απατεώνες και εγκληματίες
Σκάνδαλο Suisse Secrets. Από δικτάτορες και σωματέμπορους μέχρι διεφθαρμένους πολιτικούς διαθέτει το παγκόσμιο πελατολόγιο της ελβετικής τράπεζας, που προστατεύονταν από ισχυρό τραπεζικό απόρρητο και την...
Χρηματοκιβώτιο για απατεώνες και εγκληματίες
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χορηγοί άνθρακα οι... πράσινες τράπεζες
38 δισ. δολάρια χορήγησαν από τον περασμένο Απρίλιο οι μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης για την επέκταση των σχεδίων των πετρελαϊκών παρά τις υποσχέσεις τους προς τον ΟΗΕ για μηδενικές εκπομπές ρύπων.
Χορηγοί άνθρακα οι... πράσινες τράπεζες
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κίνδυνος αστάθειας στις τιμές ενέργειας για ακόμη τρία χρόνια
H άνοδος της παγκόσμιας ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια θα μπορούσε να παρατείνει την αστάθεια στην αγορά και τις υψηλές τιμές για ακόμη τρία χρόνια, προειδοποιεί η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ).
Κίνδυνος αστάθειας στις τιμές ενέργειας για ακόμη τρία χρόνια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας