Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η «κινεζική γρίπη» και η ευρωπαϊκή «ανοσία»

Η «κινεζική γρίπη» και η ευρωπαϊκή «ανοσία»

  • A-
  • A+

Κοκκίνισαν χθες τα ταμπλό των χρηματιστηρίων σε όλη την υφήλιο πλην της Ευρώπης, καθώς η «κινεζική γρίπη» φαίνεται να εξελίσσεται σταδιακά σε επιδημία. Τα χρηματιστήρια της ηπειρωτικής Κίνας βούτηξαν για ακόμη μία ημέρα στα Τάρταρα συμπαρασύροντας όλες τις αγορές της Ασίας, της Βόρειας και Νότιας Αμερικής. Οι μόνες που τη γλίτωσαν ήταν οι ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες όλως περιέργως και μετά από 4 ημέρες συνεχούς πτώσης κατάφεραν να κλείσουν με άνοδο. Οι ερμηνείες γι’ αυτήν την «ευρωπαϊκή ανοσία» έναντι της κινεζικής επιδημίας ήταν ποικίλες.

Κάποιοι αναλυτές υποστήριξαν ότι τα χρηματιστήρια της Ευρώπης, μετά το αρχικό σοκ του δημοψηφίσματος, προεξοφλούν πια συμφωνία της Ελλάδας με τους πιστωτές. Κάτι τέτοιο, λένε, συνεπικουρείται από την προχθεσινή υποβολή του αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης για νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Η ερμηνεία αυτή όμως χωλαίνει κάπως, αν ληφθεί υπόψη η σκληρή ρητορική που υιοθέτησαν έναντι της ελληνικής κυβέρνησης οι Μέρκελ, Γιούνκερ, Τουσκ και το σύνολο των συντηρητικών κυβερνήσεων και πολιτικών της ευρωζώνης τόσο στην προχθεσινή σύνοδο κορυφής και στο Eurogroup όπως και στη χθεσινή συζήτηση στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Κάποιοι άλλοι αναλυτές υποστήριξαν από την πλευρά τους το αντίθετο, ότι δηλαδή οι ευρωπαϊκές αγορές έχουν ήδη προεξοφλήσει το ενδεχόμενο ενός Grexit και θεωρούν πλέον ότι ο κίνδυνος ντόμινο είναι περιορισμένος. Και η άποψη αυτή όμως είναι σαθρή αν ληφθεί υπόψη η περί του αντιθέτου πληθώρα αναλύσεων και προειδοποιήσεων -ακαδημαϊκών κυρίως- οικονομολόγων απ’ όλο τον πλανήτη για «αχαρτογράφητα ύδατα» στη μετά Grexit εποχή. Κάποιοι εικάζουν, έτσι, ότι τόσο η χθεσινή άνοδος των ευρωπαϊκών αγορών όσο και η περιορισμένη άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων της ευρωπεριφέρειας, σε μια στιγμή κατά την οποία «καιγόταν το σύμπαν» στις αγορές, οφείλεται σε πιθανές παρεμβάσεις των Ευρωπαίων.

Το γεγονός ότι τη μεγαλύτερη άνοδο στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια χθες δεν τη σημείωσε ούτε η Φρανκφούρτη (0,7%) ούτε το Παρίσι (0,8%) ούτε το Λονδίνο (0,9%) αλλά η αγορά του Μιλάνου (2,6%), που ήταν και η πιο ευάλωτη στις τελευταίες συνεδριάσεις, ίσως να μην είναι τυχαίο.

Πάντως το Χρηματιστήριο της Σανγκάης έκλεισε χθες με πτώση 5,9%, μεγαλώνοντας τις απώλειές του από τα ιστορικά υψηλά στις 12 Ιουνίου σε 32%. Μπροστά στην καθίζηση των τίτλων τους εκατοντάδες κινεζικές επιχειρήσεις ανέστειλαν και χθες τη διαπραγμάτευση του τίτλου τους. Συνολικά περί τις 1.331 εταιρείες έχουν πλέον αναστείλει τη διαπραγμάτευση της μετοχής τους στα χρηματιστήρια της ηπειρωτικής Κίνας «παγώνοντας» 2,6 τρισ. δολάρια ή περίπου το 40% της συνολικής χρηματιστηριακής αξίας της χώρας. Οι κινεζικές αρχές προχώρησαν σε μια νέα κίνηση προκειμένου να σταματήσουν το κραχ απαγορεύοντας σε μεγαλομετόχους και μεγαλοστελέχη επιχειρήσεων την πώληση μετοχών στους επόμενους 6 μήνες.

Βουτιά για όλη την Ασία

Οι βαρύτατες απώλειες στα χρηματιστήρια της ηπειρωτικής Κίνας εξαπλώθηκαν σε όλη την Ασία, οδηγώντας τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες της ηπείρου στη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων δύο ετών. Οι οκτώ μεγαλύτερες αγορές της Ασίας έκλεισαν με απώλειες μεγαλύτερες του 1% εκάστη. Μεταξύ αυτών και το Χονγκ Κονγκ, που σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση του από το κραχ του 2004 (-5,86%). Ενδοσυνεδριακά σημείωνε απώλειες μεγαλύτερες του 8%. Το Τόκιο έκλεισε στο -3,14%, η Ταϊβάν στο -3,05%, το Σίδνεϊ στο -2% και η Βομβάη στο -1,75%.

Στην απέναντι όχθη του Ειρηνικού Ωκεανού τα πράγματα δεν ήταν καλύτερα. Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης διέκοψε περίπου δύο ώρες μετά την έναρξη της χθεσινής συνεδρίασης τη λειτουργία του λόγω τεχνικού προβλήματος, με τον δείκτη μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης Dow Jones να υποχωρεί εκείνη τη στιγμή περισσότερο από 1%. Η αγορά επαναλειτούργησε για λίγο μετά από 4ωρη διακοπή και ο Dow Jones έκλεισε τελικά με απώλειες 1,47%. Πτώση 1,66% σημείωσε και ο ευρύτερος δείκτης μετοχών S&P 500 αλλά και ο δείκτης μετοχών υψηλής τεχνολογίας Nasdaq (-1,75%).

Είναι εμφανές ότι παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις των Αμερικανών traders, στο πίσω μέρος του μυαλού τόσο των ανθρώπων της αγοράς όσο και των κυβερνητικών αξιωματούχων υπάρχει ο φόβος μήπως αυτή η διπλή συγκυρία σκασίματος της κινεζικής φούσκας με το ενδεχόμενο ενός πιθανού Grexit οδηγήσει τελικά σε ένα παγκόσμιο κραχ.

Ο φόβος αυτός σκίασε χθες όχι μόνο τη Wall Street αλλά και τις άλλες αγορές της Βόρειας και Νότιας Αμερικής. Το Χρηματιστήριο του Τορόντο υποχώρησε κατά 1,66%, του Μεξικού στο -1,16%, ενώ Βραζιλίας και Χιλής σημείωναν πριν από το κλείσιμό τους απώλειες 1,45% και 0,52% αντίστοιχα.

Στις αγορές των εμπορευμάτων η τιμή του πετρελαίου μπρεντ υποχώρησε για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα περί τα 57 δολάρια ανά βαρέλι εγείροντας ανησυχίες για τις οικονομίες των πετρελαιοεξαγωγικών οικονομιών.

 

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Αέρας» 7,7 τρισ. δολ. μέσα σε 40 ημέρες!
Πανικός και αστάθεια επικράτησε για ακόμη μια ημέρα χθες στα διεθνή χρηματιστήρια, που καταγράφουν πλέον από την αρχή τoυ έτους ζημιές μεγαλύτερες των 7,7 τρισ. δολαρίων. Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI...
«Αέρας» 7,7 τρισ. δολ. μέσα σε 40 ημέρες!
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στα πρόθυρα... πνευμονίας
Η είδηση εξάπλωσης του κορονοϊού σε Ελβετία, Κροατία και Αυστρία προκάλεσε ρίγη στην Ευρώπη και οδήγησε τα χρηματιστήρια της γηραιάς ηπείρου σε νέες απώλειες μετά το ξεπούλημα της Δευτέρας.
Στα πρόθυρα... πνευμονίας
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
SOS για πτώση στις αγορές
Κορυφαίες εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων προτρέπουν τους πελάτες τους να μειώσουν την έκθεσή τους σε μετοχές λόγω των κινδύνων από τον κλιμακούμενο εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας
SOS για πτώση στις αγορές
Οικονομική ανάπτυξη
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε σταυροδρόμι επιβράδυνσης ή ακόμη και βαθιάς ύφεσης η παγκόσμια οικονομία
Στους τελευταίους μήνες του 2018 αλλά και τους δύο πρώτους του 2019, Ευρώπη, ΗΠΑ, Κίνα και λοιπές μεγάλες οικονομίες του κόσμου επιβραδύνουν συγχρονισμένα σε ρυθμούς ανάπτυξης αρκετά χαμηλότερους σε σχέση με...
Σε σταυροδρόμι επιβράδυνσης ή ακόμη και βαθιάς ύφεσης η παγκόσμια οικονομία
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Καμπανάκι» για νέα ύφεση
Οι περισσότεροι οικονομολόγοι συμφωνούν εδώ και καιρό ότι η παγκόσμια οικονομία, παρά τη μείωση του ρυθμού ανάπτυξής της, θα καταφέρει τελικά να αποφύγει την ύφεση φέτος, επιτυγχάνοντας μια ομαλή προσγείωση...
«Καμπανάκι» για νέα ύφεση
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης
Οι φόβοι για τη φετινή πορεία της παγκόσμιας οικονομίας εντάθηκαν χθες μετά την ανακοίνωση για βουτιά-σοκ στις εξαγωγές της Κίνας και τη μεγάλη υποχώρηση της βιομηχανικής παραγωγής στην Ε.Ε. Οι δείκτες που...
Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας