• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 29.9°C / 34.0°C
  3 BF
  42%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 26.3°C / 29.9°C
  3 BF
  49%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.2°C / 32.1°C
  2 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  2 BF
  47%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  3 BF
  33%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  27°C 25.7°C / 28.0°C
  2 BF
  39%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 24.4°C / 24.8°C
  2 BF
  44%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  35%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.2°C / 30.2°C
  3 BF
  50%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 29.6°C
  3 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 29.4°C
  3 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.9°C / 28.7°C
  2 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  57%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  0 BF
  50%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 28.5°C / 30.1°C
  2 BF
  44%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.2°C / 28.8°C
  5 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.1°C / 31.9°C
  3 BF
  33%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 30.3°C
  3 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 26.4°C / 27.7°C
  3 BF
  65%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 25.2°C / 25.2°C
  0 BF
  59%
European Union, 2022 / Jennifer Jacquemart
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πληθωριστικό σοκ φρενάρει την ανάπτυξη

 • A-
 • A+
Χειμερινές προβλέψεις Κομισιόν για Ε.Ε. και Ελλάδα ● Τριπλασιάζει την εκτίμηση για τον ελληνικό πληθωρισμό φέτος η Ε.Ε., στο 3,1% από το 1% που υπολόγιζε τον Νοέμβριο ● Συγκαταβατικός ο Τζεντιλόνι απέναντι στις αυξήσεις μισθών, αναγνωρίζει τις πιέσεις στις αποδόσεις των ομολόγων, αλλά προειδοποιεί διακριτικά ότι η αντίδραση της νομισματικής πολιτικής (δηλαδή οι αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ) «δεν πρέπει να πνίξει την ανάπτυξη».

Σε μεγάλη αναθεώρηση της εκτίμησης για τον πληθωρισμό προς τα πάνω προχώρησε χθες η Κομισιόν στο πλαίσιο των χειμερινών της προβλέψεων. Ως αποτέλεσμα, οι προβλέψεις της για την ανάπτυξη μειώθηκαν για το 2022.

Οι προβλέψεις επιβεβαιώνουν ότι ο πληθωρισμός επιμένει στα υψηλά επίπεδα και ο στόχος του 2% που θέτει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν αναμένεται να επιτευχθεί παρά μόνο… του χρόνου. Η κατάσταση αναμένεται να επηρεάσει τις κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στο εσωτερικό της οποίας τα «γεράκια» πιέζουν για επίσπευση των αυξήσεων στα επιτόκια στο όνομα της αναχαίτισης του πληθωρισμού.

«Ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε κατά τους τελευταίους μήνες του 2021 λόγω των υψηλότερων τιμών της ενέργειας και των συνεχιζόμενων δυσχερειών στον εφοδιασμό. Οι τιμές στην ενέργεια αναμένεται τώρα να παραμείνουν υψηλές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και οι πιέσεις στις τιμές διευρύνονται σε διάφορες κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών. Για το 2022, οι παράγοντες αυτοί αναμένεται να ωθήσουν τον πληθωρισμό στο 3,5% στην ευρωζώνη και 3,9% στην Ε.Ε., προτού συγκρατηθούν κάτω από το 2% το 2023», δήλωσε κατά την παρουσίαση των προβλέψεων στις Βρυξέλλες ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι.

Για την Ελλάδα, η Κομισιόν αναπροσάρμοσε την εκτίμηση του πληθωρισμού στο 3,1% για το 2022, ενώ η προηγούμενη ήταν για μόλις 1%. Αυτό οδήγησε σε ψαλίδισμα της εκτίμησης για την ανάπτυξη φέτος στο 4,9%. Ομως, η πρόβλεψη για το 2021 ενισχύεται, ανεβάζοντας το ποσοστό από το 7,1% των φθινοπωρινών προβλέψεων στο 8,5%, κυρίως λόγω της αύξησης του τουρισμού.

Οπως αναφέρουν οι ειδικοί, η πρόσφατη εμφάνιση της μετάλλαξης Ομικρον και η σχετική αυστηροποίηση των μέτρων περιορισμού αναμένεται να έχουν επιβαρύνει την ανάπτυξη το τελευταίο τρίμηνο του 2021, αλλά ο αντίκτυπός της πρόκειται να εξασθενήσει σε μεγάλο βαθμό κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2022.

Οι αυξήσεις στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και των καυσίμων αναμένεται να κορυφωθούν στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου το 2022 και να μειωθούν αργότερα μέσα στο έτος. Προβλέπεται ότι το υψηλό ενεργειακό κόστος στη συνέχεια θα μετακυλιστεί στα υπόλοιπα αγαθά του «καλαθιού της νοικοκυράς».

Οι μισθολογικές πιέσεις έχουν παραμείνει μέχρι στιγμής περιορισμένες λόγω της μεγάλης χαλαρότητας στην αγορά εργασίας. «Οι αρχές ανακοίνωσαν αύξηση του κατώτατου μισθού στα μέσα του 2022, το ύψος της οποίας θα καθοριστεί αργότερα μέσα στο έτος και ως εκ τούτου δεν έχει συνυπολογιστεί σε αυτή την πρόβλεψη», σημειώνεται στην έκθεση για την Ελλάδα.

Σχολιάζοντας ο επίτροπος Τζεντιλόνι τόνισε ότι «ο πληθωρισμός επηρεάζει το εισόδημα των νοικοκυριών. Και πράγματι, είναι πιθανό το αίτημα της αύξησης του κατώτατου μισθού ή των μισθών να υλοποιηθεί στο άμεσο μέλλον. Αυτό εξαρτάται από την πραγματικότητα της κάθε χώρας. Μέχρι στιγμής, οι επιλογές πρέπει να γίνονται σε εθνικό επίπεδο και να εξετάζεται επίσης ο αντίκτυπος σε επίπεδο Ε.Ε. σχετικά με τις επιπτώσεις του δευτερογενούς πληθωρισμού. Θα υπήρχε πρόβλημα μόνο εάν αυτού του είδους η τάση θα ήταν γενική και κατανεμημένη, πράγμα που δεν συμβαίνει προς το παρόν», εξήγησε.

Σε ερώτηση για το αν η ανάπτυξη θα ανακτήσει και πάλι τη δυναμική της φέτος και αν αυτή μπορεί να υπονομευθεί ή να αλλάξει λόγω της αύξησης των αποδόσεων στα ομόλογα, ειδικά για την Ιταλία και την Ελλάδα, ο επίτροπος Τζεντιλόνι πέταξε το μπαλάκι στην ΕΚΤ.

«Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι για την ευρωζώνη, η πρόεδρος Λαγκάρντ πριν από λίγες ημέρες στο Κοινοβούλιο επανέλαβε ότι οποιαδήποτε προσαρμογή στη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ θα είναι σταδιακή. Πράγματι, κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, οι αποδόσεις αναφοράς έχουν κινηθεί υψηλότερα σε όλη την καμπύλη αποδόσεων σε πολλές περιοχές, και ιδίως στις ΗΠΑ και την ευρωζώνη, εν αναμονή υψηλότερων μελλοντικών επιτοκίων. Ωστόσο, τα πραγματικά επιτόκια παραμένουν σε αρνητικό έδαφος (σ.σ. εννοεί με τον υπολογισμό του υψηλού πληθωρισμού) αυτή τη στιγμή, και αυτό με την προοπτική της πολιτικής της ΕΚΤ υποδηλώνει ακόμη ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης και περιορισμένο αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία. Αυτό ισχύει και για τις χώρες με υψηλό χρέος», επισήμανε.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι το πρόβλημα του μεγάλου χρέους δεν υπάρχει. Υπάρχει, αλλά χωρίς άμεσες συνέπειες στις συνθήκες χρηματοδότησης, στα spreads κ.λπ. Είναι ένα από τα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε με προσπάθεια να αποφύγουμε η αντιμετώπισή του να πνίξει την ανάπτυξη», κατέληξε ο επίτροπος Τζεντιλόνι.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αβεβαιότητα και πληθωρισμός απειλούν την ανάπτυξη
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για πρώτη φορά είπε ξεκάθαρα ότι αν η Ρωσία κόψει τη ροή του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, τότε η οικονομία της ευρωζώνης θα μπει σε ύφεση το δεύτερο εξάμηνο αυτής της χρονιάς.
Αβεβαιότητα και πληθωρισμός απειλούν την ανάπτυξη
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εαρινές προβλέψεις Κομισιόν: Η πληθωριστική έκρηξη ψαλιδίζει την ανάπτυξη
Μετά τη γρήγορη ανάκαμψη από την πανδημία και ένα ελπιδοφόρο ξεκίνημα στις αρχές του έτους, ο πόλεμος θόλωσε τις προοπτικές της Ελλάδας.
Εαρινές προβλέψεις Κομισιόν: Η πληθωριστική έκρηξη ψαλιδίζει την ανάπτυξη
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χειμερινές προβλέψεις Κομισιόν: Τριπλασιάζουν τον πληθωρισμό, ψαλιδίζουν την ανάπτυξη για την Ελλάδα
Συνολικά στην Ευρωζώνη, η ανάπτυξη μειώνεται στο 4% από την προηγούμενη πρόβλεψη που ήταν 4,3%, ενώ το 2023 φτάνει στο 2,8%.
Χειμερινές προβλέψεις Κομισιόν: Τριπλασιάζουν τον πληθωρισμό, ψαλιδίζουν την ανάπτυξη για την Ελλάδα
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κάτω η ανάπτυξη πάνω ο πληθωρισμός
Πολλοί στις Βρυξέλλες ήδη ανησυχούν για ύφεση τον επόμενο χρόνο στην ευρωπαϊκή οικονομία ● Σε ιστορικό χαμηλό η ισοτιμία ευρώ - δολαρίου ● Την επόμενη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει τα σχέδια...
Κάτω η ανάπτυξη πάνω ο πληθωρισμός
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ευρωομάδα: Φιλοφρονήσεις για Ελλάδα, ευχές για πληθωρισμό
Η Ευρωσύνοδος της Παρασκευής στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής, με τη συμμετοχή της προέδρου της ΕΚΤ και του προέδρου του Eurogroup, πέρα από τη φιλοφρόνηση για την Ελλάδα, θα ασχοληθεί κυρίως με...
Ευρωομάδα: Φιλοφρονήσεις για Ελλάδα, ευχές για πληθωρισμό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας