Ο επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι θα παρουσιάσει σήμερα τις χειμερινές οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες αναμένεται να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου για τον πληθωρισμό.
Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, όπου ο πληθωρισμός κυριαρχεί στη δημόσια συζήτηση, οι ηγέτες της ΕΕ έχουν μέχρι στιγμής αποφύγει μια μεγάλη δημόσια αναταραχή - ακόμη και όταν οι τιμές αυξάνονται ταχύτερα από τους μισθούς.
Αλλά στην ΕΚΤ, η συζήτηση μετατοπίζεται γρήγορα, με περισσότερα μέλη να αμφισβητούν δημοσίως την εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική της τράπεζας. Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ - η οποία τους προηγούμενους μήνες συγκράτησε τη συζήτηση, επιμένοντας ότι ο πληθωρισμός ήταν παροδικός και οφειλόταν σε μια προσωρινή άνοδο των τιμών της ενέργειας - την περασμένη εβδομάδα έδωσε σήμα για αλλαγή. Ενώ η Λαγκάρντ είχε προηγουμένως επιμείνει ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια το 2022, την περασμένη εβδομάδα άνοιξε την πόρτα για αυξήσεις των επιτοκίων φέτος, μετά από συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας.
Ο Γιόακιμ Νάγκελ, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, αυξάνει τώρα την πίεση. "Οι εμπειρογνώμονες της Bundesbank θεωρούν πιθανό ότι ο μεσοπληθωρισμός θα ξεπεράσει κατά πολύ το 4% στη Γερμανία το 2022", δήλωσε στη Die Zeit σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα. Ο Νάγκελ άφησε να εννοηθεί ότι θα πιέσει για σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής στην επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ: "Εάν η εικόνα δεν αλλάξει μέχρι τον Μάρτιο, θα υποστηρίξω την ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής".
"Κατά την εκτίμησή μου, το οικονομικό κόστος είναι σημαντικά υψηλότερο αν ενεργήσουμε πολύ αργά παρά αν ενεργήσουμε νωρίς", δήλωσε ο Νάγκελ, υποστηρίζοντας ότι η εμπειρία έδειξε ότι η γρήγορη αντίδραση στον πληθωρισμό είναι λιγότερο επώδυνη. "Πράγματι, αργότερα θα πρέπει να αυξήσουμε τα επιτόκια πιο δυναμικά και με υψηλότερο ρυθμό".
"Το πρώτο βήμα είναι να τερματιστούν οι καθαρές αγορές ομολόγων κατά τη διάρκεια του 2022. Στη συνέχεια, τα επιτόκια θα μπορούσαν να αυξηθούν φέτος", δήλωσε ο Nagel.
Οι Ευρωπαίοι έχουν πολύ διαφορετικές -και συχνά ανακριβείς- αντιλήψεις για τις λειτουργίες της ΕΚΤ. Αυτό προκύπτει από έρευνα που ανέθεσε η τράπεζα.
Οι ερωτηθέντες στη Γερμανία, την Αυστρία και τις ανατολικές και βαλτικές χώρες έτειναν να πιστεύουν (λανθασμένα) ότι ο ρόλος της ΕΚΤ είναι να σταθεροποιεί τη συναλλαγματική ισοτιμία. Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών έχει τη Γερμανία, την Ιρλανδία και την Ιταλία σε έναν κατάλογο παρακολούθησης των χειριστών συναλλαγματικών ισοτιμιών.
Η Ιταλία και η Ισπανία ήταν οι μόνες χώρες στις οποίες περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες ανέφεραν τη χρηματοδότηση των κυβερνήσεων ως καθήκον της ΕΚΤ, ακολουθούμενες από την Ελλάδα και το Βέλγιο. Οι ερωτηθέντες της Νότιας Ευρώπης ήταν επίσης πιο πιθανό να πουν ότι ο κύριος ρόλος της ΕΚΤ είναι να βοηθά τις χώρες μέλη που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.
Η Γερμανία ήταν η μόνη χώρα στην οποία η πιο συχνή απάντηση ήταν η σωστή - ότι ο πραγματικός πρωταρχικός στόχος της ΕΚΤ είναι η συγκράτηση του πληθωρισμού.
Αλλά μια πολύ μεγάλη πλειοψηφία σε όλες σχεδόν τις χώρες της ευρωζώνης συμφώνησε ότι ο ρόλος της ΕΚΤ είναι "η διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας" - κάτι που είναι επίσης σωστό.
Το κόστος μεταφοράς εμπορευμάτων θα μπορούσε να αυξηθεί κατά ένα τρίτο χάρη στις υψηλότερες τιμές του πετρελαίου και την αυστηρότερη ρύθμιση της οδήγησης. "Καθώς οι οικονομίες συνεχίζουν να ανοίγουν, το βαρύ πληθωριστικό περιβάλλον θα οδηγήσει σε πρόσθετους πονοκεφάλους για τους μεταφορείς σε όλη την Ευρώπη", είπε στο Bloomberg ο επικεφαλής της Girteka, της μεγαλύτερης ανεξάρτητης εταιρείας φορτηγών μεταφορών στην Ευρώπη.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας