• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 19.7°C / 26.2°C
  3 BF
  27%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.4°C / 26.4°C
  2 BF
  57%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.7°C / 26.0°C
  3 BF
  35%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 19.2°C
  0 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  3 BF
  68%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.0°C / 23.2°C
  1 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 19.5°C
  2 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.5°C / 23.5°C
  2 BF
  28%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.7°C / 23.8°C
  4 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.1°C / 20.9°C
  3 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.2°C / 22.8°C
  5 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.3°C / 24.7°C
  0 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.5°C / 26.5°C
  2 BF
  47%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.1°C / 20.1°C
  0 BF
  35%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  23°C 18.5°C / 25.1°C
  1 BF
  39%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.8°C / 24.9°C
  3 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.0°C / 26.0°C
  2 BF
  37%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  2 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.7°C / 23.9°C
  1 BF
  48%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  1 BF
  79%
Technavio.com

Η ΕΕ επιχορηγεί με 43 δισ. ευρώ τη βιομηχανία τσιπ για την απεξάρτησή της από Κίνα και ΗΠΑ

 • A-
 • A+
Η πανδημία και η γεωπολιτική κρίση που επικρατεί στην Ασία με επίκεντρο την κόντρα της Ταϊβάν με την Κίνα έχει δημιουργήσει σοβαρές ελλείψεις στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα του στρατηγικού τομέα των τσιπ, προκαλώντας οικονομική «αιμορραγία» στην ΕΕ.

Μεγάλο στοίχημα αποτελεί για την Ευρωπαϊκή Ένωση η μέγιστη δυνατή απεξάρτησή της από υπερδυνάμεις όπως η Κίνα, η Ρωσία και οι ΗΠΑ τόσο στον τομέα της ενέργειας όσο και στον τομέα της τεχνολογίας, και της παραγωγής. Η Ένωση έχει βρεθεί πολλές φορές αντιμέτωπη με ελλείψεις και κενά στην αγορά της εξαιτίας της διατάραξης της παραγωγικής διαδικασίας χωρών της Ασίας, οι οποίες φιλοξενούν την πλειονότητα των εστιών της παγκόσμιας παραγωγής.

Στην προκειμένη η Ευρώπη αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις σε τσιπάκια εξαιτίας της διαταραχής της παραγωγής στην Ταϊβάν, τη μεγαλύτερη παραγωγό χώρα τσιπ, που βρίσκεται σε πολιτική κρίση με την Κίνα λόγω της επιθυμίας προσάρτισης εδαφών της από τη δεύτερη. Το Πεκίνο έχει εκφράσει επανειλημμένα επιθετικές διαθέσεις εις βάρος της γείτονας, πυροδοτώντας μία κρίση η οποία δημιουργεί ανησυχίες ακόμη και για ένοπλη σύρραξη. Σε αυτά έρχεται να προστεθεί και η ανατροπή των μέχρι τώρα διαδικασιών της παγκόσμιας παραγωγής και διανομής από την πανδημία.

Οι εφοδιαστικές ανάγκες της Ευρώπης καλύπτονται κατά τουλάχιστον 50% από την Ταϊβάν, που σημαίνει ότι αν η ασιατική χώρα δεν είχε πλέον την δυνατότητα να κάνει εξαγωγές, σχεδόν το σύνολο των εργοστασίων παγκοσμίως θα σταματούσε να λειτουργεί εντός τριών εβδομάδων.

Υπό αυτές τις συνθήκες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί τα κράτη-μέλη της ΕΕ να συνδράμουν σε επενδυτικό πακέτο επιχορηγήσεων ύψους 43 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη δημιουργία στρατηγικής σημασίας βιομηχανίας τσιπ σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Οι ημιαγωγοί (τσιπάκια) είναι απαραίτητα συστατικά για την κατασκευή πλήθους ηλεκτρονικών αντικειμένων καθημερινής χρήσης, όπως τα κινητά τηλέφωνα, αλλά επίσης αυτοκίνητα και κέντρα αποθήκευσης δεδομένων, νευραλγικά για την ψηφιακή οικονομία που αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς. Τον περασμένο χρόνο, τα τσιπάκια αντιπροσώπευαν μία αγορά 600 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με το Yole Développement.

«Ορίσαμε ως στόχο να φθάσουμε το 20% της παγκόσμιας αγοράς μέχρι το 2030», δηλαδή, δύο φορές περισσότερο από σήμερα, δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Σε μία αγορά που θα διπλασιασθεί σε μέγεθος μέχρι το 2030, αυτό σημαίνει τον τετραπλασιασμό της παραγωγής τσιπ στο ευρωπαϊκό έδαφος.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, στην αιχμή της έρευνας για τα chips, είδε το μερίδιό της στην αγορά να μειώνεται τις τελευταίες δεκαετίες, στο μόλις 9% της παγκόσμιας παραγωγής, επεσήμανε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Η παραγωγική απεξάρτηση της ΕΕ ζήτημα κρίσιμης σημασίας για την οικονομία της

Όμως, η έλλειψη σε τσιπάκια, που έχει φρενάρει έναν τομέα παραγωγής υψηλής αξίας όπως η αυτοκινητοβιομηχανία εδώ και τρία χρόνια με την αναγκαστική διακοπή λειτουργίας ορισμένων μονάδων παραγωγής, έχει προκαλέσει κλυδωνισμούς στην οικονομική ανάπτυξη της ΕΕ. Το ντόμινο επιπτώσεων είναι τόσο σοβαρό που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να χαλαρώσει τους αυστηρούς περιορισμούς επί των κρατικών επιδοτήσεων και να υιοθετήσει μία επεμβατική βιομηχανική πολιτική σε μία ήπειρο που παραδοσιακά λειτουργεί στη βάση των αρχών και των νόμων της παγκόσμιας αγοράς.

«Για πρώτη φορά, η Ευρώπη εξελίσσει τους κανόνες για την πολιτική ανταγωνισμού, κυρίως για τις κρατικές επιδοτήσεις», εξήγησε ο Τιερί Μπρετόν, που ηγείται της πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το επενδυτικό πακέτο πρέπει να εγκριθεί από τις χώρες μέλη και από το Ευρωκοινοβούλιο προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η έρευνα για τις πλέον καινοτόμες τεχνολογίες και πιλοτικές γραμμές για την προετοιμασία της βιομηχανοποίησης.

Για να επιτραπεί η εγκατάσταση μεγάλων βιομηχανικών μονάδων οι Βρυξέλλες θα επιτρέψουν επιπλέον 30 δισεκατομμύρια ευρώ κρατικών επιδοτήσεων των κρατών μελών να κατευθυνθούν προς βιομηχανικές εταιρείες του τομέα, περιλαμβανομένων τεχνολογικών κολοσσών όπως η αμερικανική Intel, που σχεδιάζει να επενδύσει στην Ευρώπη.

Επιπλέον, η Κομισιόν προβλέπει τη σύσταση ταμείου ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση των start-up που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή τσιπ.

Με αυτόν τον τρόπο η Κομισιόν φιλοδοξεί να προσελκύσει μέσα από ένα αρχικό ποσό κρατικών χρηματοδοτήσεων ακόμα μεγαλύτερα επενδυτικά πακέτα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Το ευρωπαϊκό σχέδιο ανταγωνίζεται το σχέδιο των ΗΠΑ, που επιδιώκουν επίσης τον επαναπατρισμό παραγωγικών δραστηριοτήτων στο έδαφός τους. Την Παρασκευή, η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε νομοσχέδιο που προβλέπει χρηματοδότηση ύψους 52 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τον επαναπατρισμό της παραγωγής των ηλεκτρονικών τσιπ.

«Η Ευρώπη έχει σήμερα μεγάλη καθυστέρηση ως προς τα μέσα παραγωγής», τονίζει η Εμιλί Ζολιβέ, διευθύντρια ημιαγωγών για την Yole Développement. Το σχέδιο που ανακοινώθηκε σήμερα είναι «ένα βήμα προς τα εμπρός, αλλά πρέπει να το συγκρίνουμε με ό,τι γίνεται αλλού στον κόσμο, κυρίως στην Ασία», εξηγεί τονίζοντας ότι ο ταϊβανέζικος όμιλος TSMC θα επενδύσει μόνος του 36 δισεκατομμύρια ευρώ μόνο για το 2022.

Η Ευρώπη βρίσκεται αυτή τη στιγμή δέσμια της τεχνογνωσίας, ανάπτυξης και παραγωγής τσιπ από δύο πλευρές. Αφενός από αμερικανικές εταιρείες όπως οι Intel, Micron, NVIDIA και AMD που σχεδιάζουν τα τσιπ και αφετέρου από χώρες της Ασίας όπως η Ταϊβάν, η Κίνα και η Νότια Κορέα όπου εδράζεται το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας παραγωγής.

«Ο Ευρωπαϊκός νόμος για τα τσιπ θα διασφαλίσει ότι η ΕΕ διαθέτει τα απαραίτητα εργαλεία, τις δεξιότητες και τις τεχνολογικές ικανότητες για να γίνει ηγέτης στον τομέα αυτό πέρα από την έρευνα και την τεχνολογία στον σχεδιασμό, την κατασκευή και τη συσκευασία προηγμένων τσιπ, για να εξασφαλίσει την προμήθεια ημιαγωγών και να μειώσει τις εξαρτήσεις της», τονίζει η Επιτροπή.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το νοικιασμένο... μαχητικό συμφέρει
Αφού έπεσαν θύματα της αμυντικής βιομηχανίας και των εμπόρων όπλων, οι Αυστριακοί πήραν την απόφαση να σταματήσουν την αγορά αεροσκαφών Eurofighter και να εκμισθώνουν, στο εξής, μαχητικά αεροσκάφη από άλλη...
Το νοικιασμένο... μαχητικό συμφέρει
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ματαιώνει η Όμικρον τις αρχικές εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την παγκόσμια ανάπτυξη
Χαμηλότερες προσδοκίες για μία ακμαία ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας για το 2022 δημιουργούν τα νέα στοιχεία του ΔΝΤ, που λαμβάνουν υπόψη τους τον παράγοντα της Όμικρον.
Ματαιώνει η Όμικρον τις αρχικές εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την παγκόσμια ανάπτυξη
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με «καμπάνα» πολλών δισεκατομμυρίων κινδυνεύει η Amazon στην Ευρώπη
Οι δραστηριότητες του αμερικανικού εμπορικού κολοσσού στην Ευρώπη φαίνεται να μπαίνουν στο μικροσκόπιο της Κομισιόν αναφορικά με παράβαση των κανονισμών του εμπορίου.
Με «καμπάνα» πολλών δισεκατομμυρίων κινδυνεύει η Amazon στην Ευρώπη
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι ΗΠΑ προειδοποιούν για τις κινεζικές επενδύσεις
Η Δύση πρέπει να είναι πολύ προσεκτική σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις από την Κίνα σε στρατηγικούς τομείς, υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν. Η Δύση θέλει να διατηρήσει τη διεθνή τάξη που...
Οι ΗΠΑ προειδοποιούν για τις κινεζικές επενδύσεις
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
500 startups «μαγνήτισαν» 72 δισ. δολ.
Σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα της Ernst & Young, το δεύτερο τρίμηνο του έτους και παρά την έντονη μεταβλητότητα στις αγορές μετοχών, συνεχίστηκε η αυξητική τάση των δημόσιων εγγραφών σε διεθνή χρηματιστήρια.
500 startups «μαγνήτισαν» 72 δισ. δολ.
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η «προδοσία» της Harley
​Το φυσάει και δεν κρυώνει ο Ντόναλντ Τραμπ με το χουνέρι που του έκανε η Harley-Davidson, να μεταφέρει μέρος της παραγωγής τη στο εξωτερικό προκειμένου να μην επιβαρυνθεί με τους δασμούς που επέβαλε η Ε.Ε. ως...
Η «προδοσία» της Harley

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας