• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  33°C 30.9°C / 34.8°C
  3 BF
  32%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.6°C / 33.7°C
  4 BF
  38%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  34°C 31.0°C / 34.4°C
  1 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  24°C 24.2°C / 24.2°C
  2 BF
  69%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.7°C / 31.9°C
  4 BF
  40%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.2°C / 34.9°C
  1 BF
  52%
 • Κοζάνη
  Βροχοπτώσεις μεγάλης έντασης
  26°C 21.4°C / 29.3°C
  2 BF
  84%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  33°C 33.1°C / 33.1°C
  2 BF
  41%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 31.5°C
  4 BF
  44%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 30.7°C
  3 BF
  51%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 27.7°C
  5 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.6°C / 29.7°C
  2 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  0 BF
  45%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.3°C / 32.9°C
  4 BF
  29%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  34°C 30.5°C / 33.8°C
  3 BF
  31%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 27.8°C
  4 BF
  66%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  33°C 30.6°C / 35.0°C
  3 BF
  23%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.3°C / 29.4°C
  2 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  32°C 28.4°C / 33.7°C
  3 BF
  41%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 20.8°C
  3 BF
  78%

Κριστίν Λαγκάρντ

AP Photo/Olivier Matthys, Pool

Λαγκάρντ: Σε υψηλά επίπεδα ο πληθωρισμός το μεγαλύτερο μέρος του 2022

 • A-
 • A+

Αβέβαιες είναι οι προοπτικές για τον πληθωρισμό, σύμφωνα με την επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο επισήμανε ότι «είναι πιθανό να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι αναμενόταν αρχικά».

Ωστόσο εκτίμησε ότι «θα μειωθεί κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους». 

Μιλώντας Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, η Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη αυξήθηκε απότομα τους τελευταίους μήνες φτάνοντας το 5,1% τον Ιανουάριο, από 5% τον Δεκέμβριο και είναι πιθανό να παραμείνει υψηλός στο εγγύς μέλλον. 

Όπως εξήγησε, οι τιμές της ενέργειας, οι οποίες συμπαρασύρουν τις τιμές σε πολλούς τομείς, είναι ο κύριος λόγος αύξησης του πληθωρισμού, ωστόσο, επισήμανε, οι συνθήκες χρηματοδότησης της οικονομίας παρέμειναν ευνοϊκές και τα επιτόκια τραπεζικών δανείων προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά συνεχίζουν να βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ μίλησε για αυξημένους κινδύνους ανόδου του πληθωρισμού «ιδιαίτερα βραχυπρόθεσμα», σημειώνοντας ότι το Μάρτιο οι προβλέψεις της ΕΚΤ θα παρέχουν μεγαλύτερη ενημέρωση καθώς θα έχουν ληφθεί υπόψη τα πιο πρόσφατα δεδομένα.

«Κατά την εκτίμησή μας για τις προοπτικές για τον πληθωρισμό, πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι οι συνθήκες ζήτησης στη ζώνη του ευρώ δεν δείχνουν τα ίδια σημάδια υπερθέρμανσης που παρατηρούνται σε άλλες μεγάλες οικονομίες», είπε η Κριστίν Λαγκάρντ, που υποστήριξε ότι αυτό αυξάνει την πιθανότητα οι τρέχουσες πιέσεις στις τιμές να υποχωρήσουν, επιτρέποντας στην ευρωζώνη να επιστρέψει στο στόχο του 2%, μεσοπρόθεσμα. 

Σύμφωνα με την κ. Λαγκάρντ, οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο 2% ώς το 2023 και θα παραμείνει κοντά σε αυτό το επίπεδο και στη συνέχεια. Και τόνισε ότι, λόγω της τρέχουσας αβεβαιότητας, η ΕΚΤ χρειάζεται περισσότερο από ποτέ να διατηρήσει την ευελιξία στη νομισματική πολιτική.

Συγκρατημένη δυναμική ανάπτυξης

Η επικεφαλής της ΕΚΤ μίλησε για «συγκρατημένη δυναμική» της ανάπτυξης στην ευρωζώνη (0,3% το τέταρτο τρίμηνο του 2021), λέγοντας ότι οφείλεται κυρίως στην ταχεία εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον, καθώς τα μέτρα έχουν περιορίσει τις δραστηριότητες στις υπηρεσίες καταναλωτών (ταξίδια, τουρισμός, φιλοξενία, ψυχαγωγία). 

Εξήγησε ότι το τρέχον κύμα της πανδημίας και οι σχετικοί περιορισμοί είναι πιθανό να συνεχίσουν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη στις αρχές του τρέχοντος έτους και το υψηλό ενεργειακό κόστος αναμένεται να μειώσει την οικονομική δραστηριότητα βραχυπρόθεσμα, ωστόσο ο οικονομικός αντίκτυπος του τρέχοντος πανδημικού κύματος φαίνεται να είναι λιγότερο επιζήμιος για την οικονομική δραστηριότητα, σε σχέση με τα προηγούμενα κύματα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βέβαιη η αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο από την ΕΚΤ
Σύμφωνα με τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η αύξηση των επιτοκίων δεν είναι απλώς βέβαιη, αλλά ενδέχεται να είναι και μεγαλύτερη από 0,25%.
Βέβαιη η αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο από την ΕΚΤ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η αύξηση του πληθωρισμού στη συνεδρίαση της ΕΚΤ
Όλα τα βλέμματα στραμμένα στη Φρανκφούρτη, όπου θα συνεδριάσει το δ.σ. της ΕΚΤ, ενώ η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση, η οποία θα έχει κύριο θέμα της τον...
Η αύξηση του πληθωρισμού στη συνεδρίαση της ΕΚΤ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κ. Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ θα προχωρήσει «όσο μακριά είναι απαραίτητο» για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού
Η Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία έκανε δηλώσεις κατά την έναρξη του ετήσιου φόρουμ της ΕΚΤ στην Πορτογαλία, βλέπει στο σημερινό πληθωριστικό σοκ «μια μεγάλη πρόκληση για τη νομισματική πολιτική μας», όπως δήλωσε η...
Κ. Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ θα προχωρήσει «όσο μακριά είναι απαραίτητο» για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προς νέο ρεκόρ ο πληθωρισμός της ευρωζώνης
Αύριο τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat για τον Μάιο, με τις εκτιμήσεις να μιλούν για άλμα στο 7,8% και τις ζυμώσεις στην ηγεσία της ΕΚΤ για τα επιτόκια να εντείνονται.
Προς νέο ρεκόρ ο πληθωρισμός της ευρωζώνης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας