• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.8°C / 21.2°C
  2 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.2°C / 19.5°C
  1 BF
  81%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.0°C / 21.3°C
  1 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 12.9°C / 15.0°C
  1 BF
  90%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 18.0°C
  0 BF
  82%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 15.0°C / 17.6°C
  2 BF
  80%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 14.0°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  2 BF
  84%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.6°C / 19.8°C
  3 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  3 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.4°C
  4 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.3°C / 17.3°C
  3 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 19.8°C
  0 BF
  81%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.6°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 15.5°C / 19.4°C
  2 BF
  74%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 19.3°C
  3 BF
  86%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 20.5°C
  1 BF
  65%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  0 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 18.3°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.1°C / 13.1°C
  1 BF
  88%

Ανατριχίλα στην Ευρώπη λόγω Κίνας

 • A-
 • A+

Κι όμως, η Ελλάδα δεν είναι η κορυφαία απειλή για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα αυτές τις ημέρες, όσο κι αν τα βλέμματα όλου του κόσμου είναι στραμμένα στη χώρα μας.

Μια πολύ μεγαλύτερη βόμβα βρίσκεται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά και δεν είναι άλλη από το σκάσιμο της χρηματιστηριακής φούσκας στην Κίνα, που προκαλεί ανατριχίλα σε όλες τις δυτικές κυβερνήσεις.

Αυτή η έκρηξη των 10 τρισεκατομμυρίων δολαρίων απειλεί με ντόμινο και αναταραχή όχι μόνο τις αναδυόμενες αγορές, αλλά και τις ανεπτυγμένες οικονομίες του πλανήτη, καθώς επηρεάζει το παγκόσμιο σύστημα κεφαλαιακών ροών και ίσως τελικά να αποτελέσει το εφαλτήριο για την ταχύτερη επίλυση της ελληνικής κρίσης.

Ο μεγάλος φόβος που έχει αρχίσει να αναδίδεται είναι πως αν δεν επιτευχθεί σύντομα συμφωνία των πιστωτών με την Ελλάδα και αν η κρίση στην Κίνα συνεχίσει όπως όλα δείχνουν να επιδεινώνεται, το σύστημα θα απειληθεί από δύο βόμβες… Και τότε θα είναι αδύνατον να αντέξει.

Τις δύο τελευταίες εβδομάδες η Σανγκάη, η Σεντζέν και άλλα χρηματιστήρια της ηπειρωτικής Κίνας βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση, παρά τις προσπάθειες της κινεζικής κυβέρνησης και της κεντρικής τράπεζας να ανακόψουν τη βουτιά των μετοχών.

Στις περίπου δύο εβδομάδες που κρατά η ταραχή των κινεζικών αγορών, ο δείκτης Shanghai Composite έχει χάσει πάνω από 30%, ενώ από το σύνολο των κινεζικών αγορών έχει εξαϋλωθεί χρηματιστηριακή αξία 3,2 τρισ. δολαρίων ή περίπου το 10% της κεφαλαιοποίησης των χρηματιστηρίων παγκοσμίως.

Η διαπραγμάτευση του 25% των τίτλων που είναι εισηγμένοι στη Σεντζέν, στη Σαγκάη και στα άλλα χρηματιστήρια της Κίνας έχει ανασταλεί, ενώ όλες οι νέες δημόσιες εγγραφές νέων εταιρειών έχουν παγώσει. Αποτέλεσμα της αναστολής αυτής είναι να έχουν «εγκλωβιστεί» εγχώρια και διεθνή κεφάλαια αξίας άνω του 1,4 τρισ. δολαρίων ή το 21% της συνολικής κεφαλαιοποίησης της αγοράς.

Η κατάρρευση της κινεζικής αγοράς δεν είναι τίποτα περισσότερο από το σκάσιμο μιας τεράστιας φούσκας η οποία δημιουργήθηκε πάνω στις προσδοκίες της αέναης οικονομικής ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας.

Στις προσδοκίες αυτές επένδυσαν πάνω από 80 εκατομμύρια Κινέζοι, ακόμη και φτωχοί Κινέζοι πολίτες που δανείστηκαν χρήματα για να αγοράσουν μετοχές ελπίζοντας στον γρήγορο πλουτισμό. Υπολογίζεται ότι τα δανεικά που έχουν χορηγηθεί για αγορές κινεζικών μετοχών, ειδικά τον τελευταίο χρόνο που οι χρηματιστηριακοί δείκτες της Κίνας ανέβηκαν πάνω από 150%, ξεπερνούν τα 360 δισ. δολάρια.

Το μέγεθος της φούσκας

Ενδεικτικό του μεγέθους της φούσκας είναι ότι η αξία των κινεζικών μετοχών έφτασε να είναι μεγαλύτερη από το 100% του κινεζικού ΑΕΠ και πολλές μετοχές αποτιμώνται έως και 85 φορές τα κέρδη τους. Επίπεδο εξωπραγματικά υψηλό αν συνεκτιμηθεί ότι τον Οκτώβριο του 2007, πριν από το κραχ του 2008, η αντίστοιχη αναλογία τιμής κερδοφορίας για τις υπερτιμημένες τότε αμερικανικές μετοχές ήταν 20 φορές τα κέρδη.

Η κινεζική κεντρική τράπεζα προσπάθησε νωρίτερα να ανακόψει αυτήν την πτώση προχωρώντας την περασμένη Κυριακή για 4η συνεχόμενη φορά από τον Νοέμβριο σε μείωση των επιτοκίων της.

Η κινεζική κυβέρνηση παρενέβη στις αγορές ξοδεύοντας δισεκατομμύρια γουάν προκειμένου να σταματήσει την πτώση, χωρίς αποτέλεσμα.

Η αναποτελεσματικότητα συγκράτησης της πτώσης άναψε κόκκινο στη Δύση, αφού μια καθίζηση του κινεζικού οικονομικού θαύματος θα έχει δραματικές επιπτώσεις σε όλες τις ανεπτυγμένες οικονομίες που τρέφονται από αυτό. Και μάλιστα σε μια περίοδο που οι κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως δαπανούν τρισεκατομμύρια δολάρια για την τόνωση της ανάπτυξης.

Διόλου τυχαία το ΔΝΤ στην ετήσια έκθεσή του για την αμερικανική οικονομία προειδοποίησε χθες την αμερικανική Fed να καθυστερήσει την εδώ και μήνες προαναγγελθείσα αύξηση των επιτοκίων της.

Μια τέτοια κίνηση από την πλευρά της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ -που μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο τερμάτισε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης- θα σηματοδοτήσει μία ιστορικών διαστάσεων εκροή κεφαλαίων όχι μόνο από τις κινεζικές αγορές, αλλά και τον υπόλοιπο αναδυόμενο κόσμο, προς τον οποίο την προηγούμενη τριετία κατευθύνθηκε πακτωλός φτηνής ρευστότητας από αμερικανικές και ευρωπαϊκές τράπεζες.

Τα χρήματα αυτά θα επιστρέψουν φυσικά στις ΗΠΑ ελκόμενα από τις υψηλότερες αποδόσεις που θα προσφέρουν τα υψηλότερα επιτόκια της Fed. «Η πρόωρη αύξηση των επιτοκίων μπορεί να πυροδοτήσει μια μεγαλύτερη από την αναμενόμενη σύσφιγξη στις χρηματοπιστωτικές συνθήκες, λόγω ενός συνδυασμού ανοδικής αντίδρασης του δολαρίου, χαμηλότερων τιμών στις μετοχές και μια ανατίμηση των risk premia και της καμπύλης αποδόσεων» αναφέρει στην ανακοίνωση το Ταμείο.

Από την άλλη πλευρά, κανείς δεν γνωρίζει πώς θα αντιδράσει σε μια τέτοια εξέλιξη η κινεζική κυβέρνηση που σήμερα είναι ο μεγαλύτερος κάτοχος αμερικανικών κρατικών ομολόγων και, έτσι, χρηματοδότης των ΗΠΑ.

Το σκάσιμο της φούσκας στην κινεζική οικονομία θα επηρεάσει όμως και τη Ρωσία, η οποία στηρίζει μεγάλο μέρος της οικονομικής της ισχύος στις εξαγωγές πρώτων υλών και ειδικά πετρελαιοειδών προς την πολυάνθρωπη χώρα.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, η μη εξεύρεση λύσης στο ελληνικό πρόβλημα άμεσα θα αποτελούσε καθαρή αυτοκτονία για την Ευρώπη. Αν η Ελλάδα αφεθεί μόνη της, στην τύχη της, προς ένα Grexit, το ερώτημα «ποιος θα είναι ο επόμενος» θα κυριαρχήσει.

Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και στο βάθος η Γαλλία θα απειληθούν άμεσα από τη μετάδοση της κρίσης εμπιστοσύνης στο ευρώ.

Επιπτώσεις

Σε ένα περιβάλλον διαρκούς μετακίνησης κεφαλαίων προς τις ΗΠΑ και ευρύτερης αναταραχής στις κεφαλαιακές ροές, το κόστος χρηματοδότησής τους θα αυξηθεί ραγδαία και μπορεί να καταστεί μη διαχειρίσιμο.

Η λύση τόσο για την ΕΚΤ όσο και για το Βερολίνο θα είναι πανάκριβη, κάτι που αναγνωρίζει σε έκθεσή του και το ΔΝΤ, προειδοποιώντας σε χθεσινή του έκθεση ότι «αν δεν αντιμετωπιστούν οι εξελίξεις της ελληνικής κρίσης με μια ισχυρή πολιτική απάντηση, μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην Ιταλία, πλήττοντας την εμπιστοσύνη των πολιτών».

Η Ευρώπη και η ΕΚΤ, αντί να προσπαθήσουν να κρατήσουν χαμηλά το κόστος δανεισμού των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, δαπανώντας 1,1 τρισ. ευρώ του προγράμματος της ποσοτικής χαλάρωσης, θα ήταν προτιμότερο -σύμφωνα με αρκετούς οικονομολόγους- να συναινέσουν σε μια συμφωνία για διαχείριση του ελληνικού χρέους και ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας… πριν η κινεζική φούσκα τα τινάξει όλα στον αέρα.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στα πρόθυρα... πνευμονίας
Η είδηση εξάπλωσης του κορονοϊού σε Ελβετία, Κροατία και Αυστρία προκάλεσε ρίγη στην Ευρώπη και οδήγησε τα χρηματιστήρια της γηραιάς ηπείρου σε νέες απώλειες μετά το ξεπούλημα της Δευτέρας.
Στα πρόθυρα... πνευμονίας
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε σταυροδρόμι επιβράδυνσης ή ακόμη και βαθιάς ύφεσης η παγκόσμια οικονομία
Στους τελευταίους μήνες του 2018 αλλά και τους δύο πρώτους του 2019, Ευρώπη, ΗΠΑ, Κίνα και λοιπές μεγάλες οικονομίες του κόσμου επιβραδύνουν συγχρονισμένα σε ρυθμούς ανάπτυξης αρκετά χαμηλότερους σε σχέση με...
Σε σταυροδρόμι επιβράδυνσης ή ακόμη και βαθιάς ύφεσης η παγκόσμια οικονομία
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κέρδη στα χρηματιστήρια στον απόηχο της εκεχειρίας Κίνας-ΗΠΑ
Η προσωρινή εκεχειρία στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας έδωσε ώθηση στις αγορές, με τις μετοχές των εταιριών εξόρυξης, αυτοκινήτων, τεχνολογίας και πετρελαίου να καταγράφουν κέρδη από το ξεκίνημα των συναλλαγών,...
Κέρδη στα χρηματιστήρια στον απόηχο της εκεχειρίας Κίνας-ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χαμηλές προσδοκίες του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία
Νέες ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας πρόσθεσε χθες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς υποβάθμισε για τρίτη φορά σε έναν χρόνο τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη, ενώ προειδοποίησε ότι η...
Χαμηλές προσδοκίες του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Από το κακό στο χειρότερο
Από την κατάρρευση της Κίνας και των αναδυόμενων αγορών, την περιπέτεια της Ελλάδας και τον εξαναγκασμό της στο τρίτο Μνημόνιο έως την πρώτη αύξηση των επιτοκίων από τη Fed, την έναρξη της ποσοτικής χαλάρωσης...
Από το κακό στο χειρότερο
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κίνα-ΗΠΑ ξεφεύγουν στην ανάκαμψη
ΗΠΑ και Κίνα θα καταφέρουν να βγάλουν τις οικονομίες τους από την πανδημία με μεγαλύτερη επιτυχία απ’ ό,τι η Ευρώπη και οι άλλες αναπτυσσόμενες οικονομίες, υποστηρίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Κίνα-ΗΠΑ ξεφεύγουν στην ανάκαμψη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας