• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  21°C 16.6°C / 21.2°C
  2 BF
  37%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.6°C / 21.6°C
  1 BF
  55%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.0°C / 19.4°C
  2 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  1 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  1 BF
  76%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.0°C / 18.2°C
  1 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 14.5°C
  1 BF
  51%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.5°C / 18.5°C
  1 BF
  44%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.2°C / 20.2°C
  4 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 19.0°C
  1 BF
  55%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.8°C / 19.4°C
  4 BF
  55%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  2 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  0 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 16.8°C
  0 BF
  76%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.1°C / 18.3°C
  1 BF
  53%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.3°C
  1 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.1°C / 21.1°C
  1 BF
  55%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  1 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 14.7°C / 19.5°C
  1 BF
  65%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  1 BF
  61%

Οι τιμές του πετρελαίου, που έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην τιμή της βενζίνης και του πετρελαίου θέρμανσης, βρίσκονται σε ανοδική πορεία από το φθινόπωρο.

AP Photo/Damian Dovarganes

ΗΠΑ: Τη μεγαλύτερη αύξηση εδώ και 40 χρόνια κατέγραψε βασικός δείκτης πληθωρισμού

 • A-
 • A+

Ένας δείκτης τιμών που παρακολουθείται στενά από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και αποτελεί κλειδί για τον πληθωρισμό αυξήθηκε κατά 5,8% το 2021, σημειώνοντας την πιο απότομη αύξηση από το 1982, καθώς η έντονη καταναλωτική δαπάνη προσέκρουσε σε προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού με αποτέλεσμα να αυξηθεί το κόστος των τροφίμων, των επίπλων, των συσκευών και άλλων αγαθών.

Η έκθεση που δημοσίευσε σήμερα το Υπουργείο Εμπορίου ανέφερε επίσης ότι οι καταναλωτικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 0,6% τον Δεκέμβριο. Αυτό αποδίδεται κυρίως στο μεγάλο κύμα κρουσμάτων κορονοϊού που πυροδοτήθηκε απ' την άκρως μεταδοτική παραλλαγή Όμικρον που με τη σειρά του αποθάρρυνε πολλούς Αμερικανούς από το να κάνουν ταξίδια, να βγαίνουν για φαγητό ή να πηγαίνουν σε θέατρα και άλλους χώρους ψυχαγωγίας. Την ίδια στιγμή, τα εισοδήματα αυξήθηκαν κατά 0,3% τον περασμένο μήνα, παρέχοντας καύσιμο για μελλοντικές δαπάνες.

Ο πολύ υψηλός πληθωρισμός έχει οδηγήσει στο «κόκκινο» τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών, εξαφάνισε τα κέρδη απ' τις αυξήσεις των μισθών του περασμένου έτους και αποτελεί μια σοβαρή πολιτική πρόκληση για τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τους Δημοκρατικούς στο Κογκρέσο. Οδήγησε επίσης την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να σηματοδοτήσει την Τετάρτη ότι σχεδιάζει να αυξήσει τα επιτόκια πολλές φορές φέτος από τον Μάρτιο, για να προσπαθήσει να συγκρατήσει τις ολοένα και αυξανόμενες τιμές.

Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ κατέστησε επίσης σαφές ότι η τράπεζα θα προχωρήσει σε συρρίκνωση των ομολόγων της αξίας 8,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, αμέσως μετά την έναρξη της αύξησης των επιτοκίων, ένα άλλο βήμα που πιθανότατα θα συσφίξει τις πιστώσεις, θα επιβραδύνει τις δαπάνες και ενδεχομένως θα αποδυναμώσει την οικονομία.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη, ο Πάουελ αναγνώρισε ότι ο πληθωρισμός έχει επιδεινωθεί «ελαφρώς» τον περασμένο μήνα. Προειδοποίησε ότι οι υψηλότερες τιμές «έχουν πλέον εξαπλωθεί σε ένα ευρύτερο φάσμα αγαθών και υπηρεσιών», αφού αρχικά επηρέασαν τομείς της οικονομίας, όπως τα εργοστασιακά προϊόντα για τα σπίτια, που επηρεάστηκαν περισσότερο από την πανδημία.

Ο Πάουελ είπε επίσης ότι η Fed επικεντρώνεται όλο και περισσότερο στο ερώτημα εάν οι αυξήσεις στους μισθούς λειτουργούν ως πρωταρχικός παράγοντας του πληθωρισμού, αναγκάζοντας τις εταιρείες να χρεώνουν περισσότερα για να καλύψουν το υψηλότερο κόστος εργασίας τους. Ένα τέτοιο σπιράλ μισθών-τιμών, το οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν βιώσει από τη δεκαετία του 1970, μπορεί να κάνει δύσκολη τη μείωση του πληθωρισμού.

Το στοιχείο για τον πληθωρισμό που ανέφερε σήμερα η αμερικανική κυβέρνηση είναι ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE). Αν και ο δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI) είναι ένα πιο γνωστό βαρόμετρο, η Fed τείνει να παρακολουθεί τον δείκτη PCE στον καθορισμό των πολιτικών επιτοκίων της. Ο δείκτης PCE παρακολουθεί τις πραγματικές αγορές που κάνουν οι καταναλωτές κάθε μήνα, ενώ ο CPI ακολουθεί ένα σταθερό καλάθι αγαθών της αγοράς.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η κυβέρνηση είπε ότι ο δείκτης CPI εκτινάχθηκε 7% πέρυσι, επίσης ο ταχύτερος ρυθμός εδώ και σχεδόν τέσσερις δεκαετίες.

Οι τιμές εκτοξεύθηκαν το περασμένο έτος, καθώς οι Αμερικανοί ξόδεψαν ελεύθερα. Οι δαπάνες για αυτοκίνητα, ηλεκτρονικά και άλλα αγαθά αυξήθηκαν κατά 12% το 2021, ανέφερε η κυβέρνηση την Τετάρτη, τη μεγαλύτερη αύξηση από το 1946.

Ταυτόχρονα, οι περιορισμένες αλυσίδες εφοδιασμού και οι ελλείψεις εξαρτημάτων, ιδίως ημιαγωγών, έχουν αφήσει πολλούς λιανοπωλητές και εμπόρους αυτοκινήτων με λιγότερα αυτοκίνητα και άλλα αγαθά προς πώληση. Ο Πάουελ έχει κατηγορήσει κυρίως τις συνεχιζόμενες «ανισορροπίες προσφοράς και ζήτησης» για την αύξηση του πληθωρισμού.

Πληροφορίες από Associated Press
 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η Fed αύξησε το βασικό επιτόκιο για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα  των ΗΠΑ στην προσπάθεια της να τιθασεύσει τον χειρότερο πληθωρισμό των τελευταίων 40 ετών, αύξησε σήμερα το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο αναφοράς κατά μισή ποσοστιαία μονάδα - κάνοντας έτσι...
Η Fed αύξησε το βασικό επιτόκιο για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο πληθωρισμός τρομάζει τη Fed που εξετάζει πιο επιθετικές αυξήσεις στα επιτόκια
Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ πρέπει να κινηθεί «τάχιστα» για να μειώσει τον υπερβολικά υψηλό πληθωρισμό, δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας Τζερόμ Πάουελ.
Ο πληθωρισμός τρομάζει τη Fed που εξετάζει πιο επιθετικές αυξήσεις στα επιτόκια
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υψηλό 40 ετών για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ
Η έκρηξη των τιμών επηρέασε σχεδόν όλους τους κλάδους της οικονομίας, «χτυπώντας» σκληρά τους Αμερικανούς καταναλωτές και «δικαιολογώντας» την απόφαση της Fed να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων δανεισμού. 
Υψηλό 40 ετών για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ρεκόρ τεσσαρακονταετίας ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ
Τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών σημείωσε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο, εξέλιξη που συνιστά πλήγμα τόσο για τη...
Ρεκόρ τεσσαρακονταετίας ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο πληθωρισμός φοβίζει τη Fed που σταματά πρόωρα το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων
Αλλάζει τη στρατηγική της η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, καθώς εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα είναι υψηλότερος απ’ όσο προέβλεπε για το 2021 και το 2022. 
Ο πληθωρισμός φοβίζει τη Fed που σταματά πρόωρα το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας