• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.2°C / 24.2°C
  2 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.0°C / 21.9°C
  1 BF
  69%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  19°C 13.0°C / 19.4°C
  0 BF
  56%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  0 BF
  82%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.0°C / 19.9°C
  1 BF
  77%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.4°C / 16.2°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.3°C / 19.3°C
  1 BF
  61%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 24.4°C
  3 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 19.6°C
  0 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.4°C / 21.8°C
  0 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.1°C / 20.1°C
  2 BF
  85%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  0 BF
  62%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.4°C / 18.4°C
  0 BF
  83%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  21°C 15.5°C / 23.4°C
  0 BF
  68%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 20.4°C
  3 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.0°C / 22.7°C
  1 BF
  63%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  0 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.7°C / 20.5°C
  1 BF
  97%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  1 BF
  86%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η Fed ναρκοθετεί το χρέος των φτωχών

 • A-
 • A+
Ωρολογιακή βόμβα για τον αναπτυσσόμενο κόσμο η αύξηση των επιτοκίων και η νομισματική σύσφιγξη από την αμερικανική κεντρική τράπεζα ● Δεκάδες υπερχρεωμένες χώρες του κόσμου βρίσκονται αντιμέτωπες πλέον με ακόμη μεγαλύτερα τοκοχρεολύσια και το φάσμα της χρεοκοπίας ● Αποκαλυπτική έκθεση της βρετανικής ΜΚΟ Jubilee Debt Campaign ● Ηχηρή προειδοποίηση και από το ΔΝΤ

Εκρηξη μεγατόνων θα προκαλέσει στις οικονομίες δεκάδων υπερχρεωμένων χωρών του αναπτυσσόμενου κόσμου το σφίξιμο της νομισματικής πολιτικής που εξήγγειλε χθες η αμερικανική Fed με απώτερο σκοπό την τιθάσευση του πληθωρισμού. Εκθεση της βρετανικής ΜΚΟ Jubilee Debt Campaign (JDC) έκρουσε πριν από μερικές ημέρες τον κώδωνα του κινδύνου ότι η επικείμενη αύξηση των επιτοκίων της Fed και των άλλων μεγάλων κεντρικών τραπεζών του πλανήτη θα οδηγήσει πιθανότατα σε αδιέξοδο δεκάδες χώρες κόσμου, οι οποίες βυθίζονται από τα τεράστια χρέη τους.

Η έκθεση υπογραμμίζει ότι μεταξύ 2010 και 2021 τα τοκοχρεολύσια των αναπτυσσόμενων χωρών αυξήθηκαν κατά 120% αγγίζοντας πρόσφατα το υψηλότερο τους επίπεδο από το 2001. Ο μέσος όρος των κρατικών εσόδων που διοχετεύονται για την αποπληρωμή του εξωτερικού χρέους αυξήθηκε από 6,8% το 2010 σε 14,3% το 2021 και αποτελεί ήδη το σημαντικότερο εμπόδιο αυτών των χωρών για την οικονομική τους ανάκαμψη από την πανδημία.

Η αύξηση των επιτοκίων της Fed έρχεται στη χειρότερη στιγμή, καθώς θα οδηγήσει σε ανατίμηση του δολαρίου και θα καταστήσει ακόμη πιο ακριβή την εξυπηρέτηση των δανειακών τους υποχρεώσεων.

«Θα ρίξει κρύο νερό» στην ήδη αδύναμη ανάκαμψη αυτών των χωρών, όπως χαρακτηριστικά είπε την προηγούμενη εβδομάδα η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της JDC σήμερα 54 χώρες σε όλο τον κόσμο είναι αντιμέτωπες με κρίση χρέους, καθώς το βάρος των τοκοχρεολυσίων τους υπονομεύει την ικανότητα των κυβερνήσεων τους να προστατεύσουν βασικά οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών τους. Αλλες 14 χώρες κινδυνεύουν τόσο από κρίση δημόσιου όσο και ιδιωτικού χρέους, ενώ 22 κινδυνεύουν από κρίση χρέους αποκλειστικά του ιδιωτικού τομέα και 21 από κρίση χρέους αποκλειστικά του δημόσιου τομέα.

Από το σύνολο των τοκοχρεολυσίων που οφείλουν να εξυπηρετήσουν φέτος οι κυβερνήσεις χαμηλού και χαμηλότερου εισοδήματος, το 47% είναι προς ιδιώτες πιστωτές, το 27% σε πολυμερείς οργανισμούς, το 12% στην Κίνα και το 14% σε άλλες κυβερνήσεις. Η MKO καλεί τους ηγέτες του G20 «να πάψουν να κρύβουν τα κεφάλια τους κάτω από την άμμο» και να προωθήσουν ένα ολοκληρωμένο σχήμα διαγραφής των χρεών, το οποίο θα περιλαμβάνει και τους ιδιώτες δανειστές, καθώς το Κοινό Πλαίσιο στο οποίο συμφώνησαν το 2020 αποδείχθηκε... μούφα. Καμιά από τις χώρες που υπέβαλε αίτηση σε αυτό το πρόγραμμα δεν είδε έως τώρα κάποια ελάφρυνση του χρέους της.

Εν τω μεταξύ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε και χθες για το ενδεχόμενο η αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων να οδηγήσει σε επιβράδυνση του αναπτυσσόμενου κόσμου και πιο συγκεκριμένα των χωρών της Ασίας.

Ο διευθυντής του τμήματος Ασίας Ειρηνικού του Ταμείου Τσανγιόνγκ Ριί τόνισε σε συνέντευξή του στο CNBC ότι αν και στην παρούσα φάση τα πλεονάσματα στο ισοζύγιο πληρωμών και τα συναλλαγματικά αποθέματα των ασιατικών χωρών είναι υψηλότερα σε σχέση με τον προηγούμενο κύκλο σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής της Fed το 2013 («taper tantrum») το χρέος τους είναι σήμερα υψηλότερο. Το 2007, ένα χρόνο πριν από το παγκόσμιο κραχ η Ασία ήταν υπεύθυνη για το 27% του παγκόσμιου χρέους, ενώ τώρα για σχεδόν το 40%, τόνισε.

Το 2013, με το πρώτο σφίξιμο της νομισματικής πολιτικής από τη Fed, είχε σημειωθεί απότομη έξοδος κεφαλαίων από την Ασία που οδήγησε σε υποτιμήσεις των τοπικών νομισμάτων και τις εκεί κεντρικές τράπεζες σε αύξηση επιτοκίων. Αυτή τη φορά το σοκ ίσως να μην είναι τόσο μεγάλο στις κεφαλαιαγορές, αλλά θα μπορούσε σίγουρα να επιβραδύνει ανάκαμψη και ανάπτυξη στην Ασία, προειδοποίησε ο Ριί.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι τρύπες της... επιτοκιο-λογίας
Οι αγορές προεξοφλούν πλέον, ύστερα και από τη νέα εκτόξευση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ τον προηγούμενο μήνα, ότι η Fed θα ξεκινήσει τον πολυαναμενόμενο κύκλο αύξησης των επιτοκίων της με «φουλ επίθεση» τον...
Οι τρύπες της... επιτοκιο-λογίας
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ρεκόρ τεσσαρακονταετίας ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ
Τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών σημείωσε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο, εξέλιξη που συνιστά πλήγμα τόσο για τη...
Ρεκόρ τεσσαρακονταετίας ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μείωση επιτοκίων ετοιμάζει η Fed
Στην πρώτη μείωση των επιτοκίων της μετά από μια δεκαετία ετοιμάζεται να προχωρήσει η αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed), ενισχύοντας το ενδεχόμενο υποτίμησης δολαρίου
Μείωση επιτοκίων ετοιμάζει η Fed
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Καμπανάκι» για απότομο σφίξιμο των όρων δανεισμού
Στην έκθεσή του ΔΝΤ για την Παγκόσμια Χρηματοοικονομική Σταθερότητα προειδοποιεί ότι με τις αποφάσεις τους οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες να αποσύρουν την απειλή των υψηλότερων επιτοκίων, μπορεί να οδήγησε μεν...
«Καμπανάκι» για απότομο σφίξιμο των όρων δανεισμού
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αυξάνει το κόστος χρήματος η Fed
Η Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ αύξησε συγκεκριμένα το εύρος του βασικού της επιτοκίου κατά 0,25%, από 0,5%-0,75% σε 0,75%-1%, υπογραμμίζοντας ότι, έστω και με μέτριο ρυθμό, η...
Αυξάνει το κόστος χρήματος η Fed
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βουλιάζουν αργά σε κινούμενη άμμο οι οικονομίες
Σε περίοδο μεγάλης αστάθειας, έντονων πτώσεων αλλά και ανοδικών ξεπεταγμάτων έχουν μπει για τα καλά τα διεθνή χρηματιστήρια, κάτι σύνηθες σε περιόδους μεγάλης αβεβαιότητας όπως η τρέχουσα.
Βουλιάζουν αργά σε κινούμενη άμμο οι οικονομίες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας