Περαιτέρω επιβράδυνση της ανάκαμψης της ευρωζώνης τροφοδότησε τον Ιανουάριο η Ομικρον, καθώς οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν για τον έλεγχό της χτύπησαν ξανά τουρισμό, ταξίδια, αναψυχή και συνολικά τον τομέα των υπηρεσιών.
Ο σχετικός δείκτης PMI Composite Output Index –που τον συντάσσει κάθε μήνα έπειτα από έρευνα μεταξύ των υπευθύνων προμηθειών των επιχειρήσεων η ΙΗSMarkit– υποχώρησε από 53,3 τον Δεκέμβριο στο 52,4, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 11 μηνών.
Καθοριστική σε αυτήν την υποχώρηση ήταν η πτώση του επιμέρους δείκτη υπηρεσιών από 53,1 στο 51,2, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 9 μηνών. Η πτώση αυτή αντικατοπτρίζει την επίπτωση που είχε η Ομικρον στις δαπάνες των καταναλωτών για μια σειρά από υπηρεσίες, όπως τα ταξίδια, ο τουρισμός και η αναψυχή.
Με τους περισσότερους καταναλωτές ξανά περιορισμένους στα σπίτια τους, η ζήτηση γι’ αυτές τις υπηρεσίες σχεδόν στέγνωσε, ενώ οι καταναλωτές περιόρισαν τις δαπάνες τους και λόγω της ακρίβειας.
Ο σύνθετος δείκτης τιμών άγγιξε τα υψηλά του περασμένου Νοεμβρίου ακολουθώντας την εκτόξευση του πληθωρισμού της ευρωζώνης σε επίπεδα-ρεκόρ τον Δεκέμβριο.
Από την άλλη πλευρά τα εργοστάσια και η μεταποίηση επηρεάστηκαν λιγότερο από τους περιορισμούς της Ομικρον, ενώ το πλέον ενθαρρυντικό είναι ότι όπως στις ΗΠΑ και εδώ τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν λόγω της δυσλειτουργίας της εφοδιαστικής αλυσίδας έχουν αρχίσει να χαλαρώνουν. Ο επιμέρους δείκτης μεταποίησης ενισχύθηκε από το 58 σε 59 που αποτελεί το υψηλότερο των τελευταίων πέντε μηνών, ενώ ανάλογη άνοδο σημείωσε και ο δείκτης μέτρησης του προϊόντος. Για να καλυφθεί η υψηλότερη παραγωγή, τα εργοστάσια αύξησαν την απασχόληση με ταχύτερους ρυθμούς, κάτι που αποτυπώθηκε στον δείκτη απασχόλησης ο οποίος εκτινάχτηκε από 55,3 στο 57,5, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο.
Τα ανάμικτα μηνύματα που έστειλαν οι δείκτες της IΗS δεν φάνηκε πάντως να επηρεάζουν σημαντικά τη χθεσινή πορεία των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Εκείνο που μέτρησε περισσότερο στις αποφάσεις των επενδυτών ήταν οι εξελίξεις στην Ουκρανία και η κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ρωσίας, ΗΠΑ και Ε.Ε. Η αυξανόμενη ανησυχία οδήγησε περί τα μέσα της χθεσινής συνεδρίασης όλα τα μεγάλα χρηματιστήρια της γηραιάς ηπείρου σε απώλειες μεγαλύτερες του 1% και τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 στο -2,2%, το χαμηλότερο επίπεδο εδώ και έναν μήνα.
Η πτώση αυτή σημειώθηκε εν αναμονή των αποφάσεων της αμερικανικής Fed –που συνεδριάζει σήμερα και αύριο– για τα επόμενα βήματά της και πιο συγκεκριμένα το χρονοδιάγραμμα αύξησης των επιτοκίων της. Εν τω μεταξύ το Bitcoin συνέχισε την ελεύθερη πτώση του υποχωρώντας το τελευταίο 24ωρο περισσότερο από 6% στα 33.000 δολάρια, το χαμηλότερο από τον περασμένο Ιούλιο. Εχει απολέσει πάνω από τη μισή αξία του σε σχέση με το ιστορικό του ρεκόρ κοντά στα 69.000 δολάρια τον Νοέμβριο. Η καθίζηση των τελευταίων εβδομάδων έχει εξανεμίσει πάνω από ένα τρισ. δολάρια από τη συνολική αξία της αγοράς κρυπτονομισμάτων.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας