• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.0°C / 21.8°C
  5 BF
  40%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.6°C / 23.6°C
  4 BF
  45%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.6°C / 24.4°C
  0 BF
  33%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 21.4°C
  1 BF
  42%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 23.0°C
  2 BF
  59%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.6°C / 22.0°C
  2 BF
  41%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.1°C / 18.4°C
  1 BF
  26%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  27%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 16.6°C / 20.2°C
  5 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 19.6°C
  4 BF
  55%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.4°C / 18.8°C
  6 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.5°C / 19.7°C
  2 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  0 BF
  68%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.9°C
  0 BF
  43%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.5°C / 22.2°C
  3 BF
  33%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  1 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.5°C / 22.0°C
  5 BF
  34%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.3°C / 22.7°C
  2 BF
  40%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.7°C / 22.8°C
  2 BF
  59%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  1 BF
  45%

Χρηματιστήριο Φρανκφούρτης

© Cineberg Ug | Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πάνω από το 0% και τα επιτόκια των γερμανικών ομολόγων

 • A-
 • A+
Ρεκόρ τριών δεκαετιών ο πληθωρισμός σε Γερμανία, Βρετανία για πρώτη φορά από το 2019 ● Νέο υψηλό επταετίας το μπρεντ

Σε θετικό έδαφος πέρασε χθες η απόδοση του γερμανικού ομολόγου αναφοράς πρώτη φορά έπειτα από τρία χρόνια αντικατοπτρίζοντας τις προθέσεις της αγοράς απέναντι στο επικείμενο σφίξιμο της νομισματικής πολιτικής από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες φέτος και τις πιέσεις από τον καλπάζοντα πληθωρισμό. Ακολουθώντας το προχθεσινό ξεπούλημα του δεκαετούς αμερικανικού ομολόγου και σε ένα ευρύτερο κλίμα ανόδου των αποδόσεων των κρατικών τίτλων παγκοσμίως, το επιτόκιο του γερμανικού δεκαετούς προσέγγισε χθες το πρωί έως και το +0,024%.

Το γερμανικό 10ετές παρέμενε σε αρνητικό έδαφος από την άνοιξη του 2019 αγγίζοντας το χαμηλότερο του επίπεδο –0,91% τον Μάρτιο του 2020, στο πρώτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού. Η επιστροφή του σε θετικό έδαφος σηματοδοτεί την απαρχή της σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ η οποία τερματίζει τον επόμενο μήνα το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων PEPP, προκαλώντας (παρά τις επανεπενδύσεις) ένα σημαντικό κενό στην αγορά κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης. Το ΡΕΡΡ και ευρύτερα η πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης είχαν συμβάλει στην υποχώρηση των αποδόσεων των ευρωπαϊκών κρατικών τίτλων σε ιστορικά χαμηλά.

Η τρέχουσα άνοδός τους αντικατοπτρίζει την αποτίμηση της αγοράς για το μελλοντικό κόστος του χρήματος και τις ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις. Ο πληθωρισμός στη Γερμανία εκτοξεύθηκε τον προηγούμενο μήνα στο 5,7%, ενώ στο σύνολο του 2021 στο 3,2% που είναι το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 30 ετών. Με τις τιμές σε αυτά τα επίπεδα η πραγματική απόδοση που προσέφερε το γερμανικό Bund, με επιτόκιο κάτω από το μηδέν, ήταν απελπιστικά ασύμφορη για όσους επένδυαν σε αυτό – πληρώνοντας στο γερμανικό κράτος για να το δανείζουν.

Εν τω μεταξύ, τα στοιχεία για τον βρετανικό πληθωρισμό έδειξαν ετήσια αύξηση στο 5,4% το Δεκέμβριο. Και εδώ η άνοδος ήταν η υψηλότερη των τελευταίων 30 ετών. Η απόδοση του βρετανικού 10ετούς τίτλου ενισχύθηκε χθες κατά 4 μονάδες βάσης στο 1,26%, το υψηλότερο επίσης από το 2019. Η Τράπεζα της Αγγλίας ήταν η πρώτη από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες που αύξησε τα επιτόκιά της τον προηγούμενο μήνα και οι αναλυτές αναμένουν πλέον μια ακόμη αύξηση μέσα στον Φεβρουάριο.

Την ίδια στιγμή, οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου –η βασική αιτία της εκτόξευσης του πληθωρισμού– συνέχισαν και χθες την ανοδική τους τροχιά. Το μπρεντ ξεπέρασε ενδοσυνεδριακά τα 89 δολάρια ανά βαρέλι καταγράφοντας άνοδο για 4η συνεχόμενη συνεδρίαση και επιτυγχάνοντας νέο υψηλό 7ετίας (89,13 δολάρια). Αφορμή αυτή τη φορά ήταν μια έκρηξη σε τουρκοϊρανικό αγωγό μεταφοράς αργού, που σταμάτησε για λίγο τη λειτουργία του και ενίσχυσε τις ανησυχίες της αγοράς για την ομαλή ροή του μαύρου χρυσού από τη Μέση Ανατολή. Αξιωματούχοι του ΟΠΕΚ και αναλυτές δηλώνουν ότι το ράλι θα συνεχιστεί και οι τιμές θα πιάσουν τα 100 δολάρια στους επόμενους μήνες λόγω της ανακάμπτουσας ζήτησης. Η Διεθνής Επιτροπή Ενέργειας ΙΕΑ εκτιμά αντίθετα ότι στη διάρκεια αυτού του τριμήνου η προσφορά θα ξεπεράσει τη ζήτηση καθώς ορισμένοι παραγωγοί πρόκειται να αντλήσουν ποσότητες-ρεκόρ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Από το κακό στο χειρότερο
Από την κατάρρευση της Κίνας και των αναδυόμενων αγορών, την περιπέτεια της Ελλάδας και τον εξαναγκασμό της στο τρίτο Μνημόνιο έως την πρώτη αύξηση των επιτοκίων από τη Fed, την έναρξη της ποσοτικής χαλάρωσης...
Από το κακό στο χειρότερο
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μια ιστορία ακραίας χειραγώγησης
Πώς ο «αγκαλίτσας», ο «σκύλος» και ο «κοκαλιάρης» τίναξαν, το 2020, την πετρελαϊκή αγορά στον αέρα, αποδεικνύοντας ότι συχνά οι ακραίες τιμές των καυσίμων μπορεί να είναι αποτέλεσμα ακραίου τζόγου.
Μια ιστορία ακραίας χειραγώγησης
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κερδισμένοι και χαμένοι
Η νομισματική σύσφιγξη και οι αυξήσεις επιτοκίων που θα ξεκινήσει από τον Μάρτιο η αμερικανική κεντρική τράπεζα θα πλήξει τα δανεισμένα νοικοκυριά και θα πλουτίσει τους πιστωτές τους.
Κερδισμένοι και χαμένοι
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανοίγει τις κάνουλες του πετρελαίου ο ΟΠΕΚ
Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του (ΟΠΕΚ+) αποφάσισαν μεν να ρίξουν περισσότερο πετρέλαιο στην αγορά, άφησαν όμως ανοιχτό και το ενδεχόμενο φραγής σε περίπτωση που η νέα παραλλαγή του κορονοϊού οδηγήσει σε μείωση της...
Ανοίγει τις κάνουλες του πετρελαίου ο ΟΠΕΚ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κατέρρευσαν χρηματιστήρια και τιμές πετρελαίου
Πριν καν καλά-καλά διαπιστωθεί με ακρίβεια η επικινδυνότητα της νέας παραλλαγής «Ομικρον», οι αγορές είχαν πραγματοποιήσει ήδη τη δική τους… διάγνωση, στέλνοντας την επιστημονική προσέγγιση περίπατο.
Κατέρρευσαν χρηματιστήρια και τιμές πετρελαίου
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αψήφησε τις προσδοκίες τού City η Τράπεζα της Αγγλίας
Εξέπληξε τις αγορές καθώς αποφάσισε να διατηρήσει το επιτόκιο αναφοράς αμετάβλητο στο ιστορικό χαμηλό του 0,1%, και με πλειοψηφία 6-3 υπέρ της συνέχισης του υπάρχοντος προγράμματος αγορών κρατικών ομολόγων.
Αψήφησε τις προσδοκίες τού City η Τράπεζα της Αγγλίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας