• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 7.8°C / 12.4°C
  2 BF
  79%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.7°C / 8.0°C
  3 BF
  70%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.2°C / 9.9°C
  2 BF
  83%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 4.9°C / 6.6°C
  0 BF
  68%
 • Αλεξανδρούπολη
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  8°C 7.4°C / 7.9°C
  0 BF
  100%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 4.0°C / 6.5°C
  0 BF
  85%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 1.4°C / 2.9°C
  2 BF
  80%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  1 BF
  90%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.4°C / 13.8°C
  3 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.5°C / 9.9°C
  1 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  13°C 11.6°C / 14.8°C
  4 BF
  55%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  3 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Θύελλα
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  4 BF
  87%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.7°C / 7.3°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.5°C / 9.9°C
  0 BF
  80%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 14.8°C
  2 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.8°C / 12.1°C
  0 BF
  86%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.1°C / 7.3°C
  2 BF
  92%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.7°C / 7.2°C
  2 BF
  86%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.6°C / 3.6°C
  2 BF
  80%
© Pixavril | Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Διαφημιστικό πραξικόπημα των Big Tech

 • A-
 • A+
Έκκληση στους ευρωβουλευτές να αποτρέψουν την ασυδοσία των ψηφιακών μονοπωλίων εις βάρος των πολιτών

Οι ευρωβουλευτές έχουν μια τελευταία ευκαιρία να αναστρέψουν το «πραξικόπημα» των Big Tech για την αποδυνάμωση της «Πράξης για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες» (DSA) που ψηφίζεται αύριο στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με στόχο να προσφέρει ένα ελάχιστο πλαίσιο προστασίας των καταναλωτών στο χάος του Διαδικτύου. 

Αυτό αναφέρει το «Παρατηρητήριο της Επιχειρηματικής Ευρώπης» (Corporate Europe Observatory) που αποκαλύπτει το ασύλληπτο παρασκήνιο του φορτικού lobbying που άσκησαν οι κυρίαρχοι του internet, όπως η Google και το Facebook, προκειμένου να μην περάσει στο τελικό κείμενο της Οδηγίας η απαγόρευση της λεγόμενης «διαφημιστικής παρακολούθησης». Δηλαδή της εκτενούς παρακολούθησης των χρηστών του Διαδικτύου και της συσσώρευσης μεγάλου πλήθους προσωπικών δεδομένων, προκειμένου να διαμορφώνουν το προφίλ του καθενός και τον βομβαρδίζουν με διαφημίσεις προσαρμοσμένες σε αυτό. Διαφημίσεις που μπορούν να αφορούν από παπούτσια μέχρι χειραγώγηση της ψήφου τους.

Όπως αναφέρει το «Παρατηρητήριο», ενώ τον Οκτώβριο του 2020 η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών είχαν συμφωνήσει στην ανάγκη αυστηρής ρύθμισης για τη «διαφημιστική επιτήρηση» και σύστηναν στην Ευρ. Επιτροπή να υιοθετήσει στο κείμενο της «Πράξης για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες» τη σταδιακή απαγόρευση αυτής της διαφημιστικής πρακτικής, στο κείμενο του ψηφίσματος η σύσταση αυτή έχει εξαφανιστεί. Παρότι το ψήφισμα έχει θετικές διατάξεις για διαφάνεια στους αλγορίθμους που χρησιμοποιούν οι πλατφόρμες και απαγορεύει τα «σκοτεινά μοτίβα», μέσω των οποίων αποσπάται η συγκατάθεση των χρηστών στην παρακολούθησή τους, μένει στο απυρόβλητο η «διαφημιστική επιτήρηση» που κατά το «Παρατηρητήριο» είναι «θεμελιωδώς ασυμβίβαστο με τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Τι μεσολάβησε και έγινε αυτή η μεταστροφή; Όπως αποκαλύπτει το «Παρατηρητήριο», στη διάρκεια του 2020, μετά την παρουσίαση της πρότασης της Ευρ. Επιτροπής για την «Πράξη για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες», το λόμπι των Big Tech πραγματοποίησε 613 συναντήσεις με ευρωβουλευτές για συζήτηση επί του νομοθετήματος. Δηλαδή, 1,7 συναντήσεις τη μέρα, χωρίς διακοπή. Περίπου 90 από αυτές τις συναντήσεις «νομοθετικού μασάζ» έγιναν από λομπίστες των Google, Facebook, Microsoft, Apple, Amazon κ.λπ. Λογικό, ειδικά για τις δυο πρώτες, που θεωρούνται το παγκόσμιο ολιγοπώλιο της διαδικτυακής διαφήμισης, με έσοδα 147 δισ. και 84 δισ. δολάρια αντίστοιχα το 2020.

«Η διαφημιστική παρακολούθηση μπορεί να είναι εξαιρετικά κερδοφόρα, αλλά έχει ένα μεγάλο πρόβλημα: στους ανθρώπους δεν αρέσει να βρίσκονται υπό συνεχή εμπορική παρακολούθηση», τονίζει το «Παρατηρητήριο» και αναφέρει ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι το 2021, όταν η Apple έδωσε στους χρήστες της την επιλογή να μην παρακολουθούνται, τον 98% των χρηστών την υιοθέτησαν. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι και η Ευρωπαϊκή Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων υποστήριξε τη θέση για τη «σταδιακή απαγόρευση της στοχευμένης διαφήμισης με βάση τη διάχυτη παρακολούθηση».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Ομοσπονδία υπολογιστικού νέφους»
Είκοσι πέντε χώρες της Ε.Ε., ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα, συνυπογράφουν διακήρυξη υπέρ μιας «ομοσπονδίας (υπολογιστικών) νεφών» στην Ενωση και το γεγονός χαιρέτισαν η Κομισιόν και η γερμανική προεδρία της...
«Ομοσπονδία υπολογιστικού νέφους»
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ευρωπαϊκός κανονισμός για τους «επιτήδειους» του ηλεκτρονικού εμπορίου
Με στόχο να βάλει φραγμό σε απάτες και αθέμιτες πρακτικές στο ηλεκτρονικό εμπόριο, το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε κανονισμό που προβλέπει συνεργασία ανάμεσα στις εθνικές αρχές για τον εντοπισμό «επιτήδειων». Ο εν...
Ευρωπαϊκός κανονισμός για τους «επιτήδειους» του ηλεκτρονικού εμπορίου
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μες στην καλή χαρά οι αγορές
Χαμόγελα χθες στα χρηματιστήρια, σε ΗΠΑ και Ευρώπη, για το ΑΕΠ, τις πωλήσεις κατοικιών και την ανεργία στις ΗΠΑ, αν και μπορεί να παγώσουν την ερχόμενη εβδομάδα από τις αποφάσεις ΕΚΤ και FED για νέες αυξήσεις...
Μες στην καλή χαρά οι αγορές
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στη «σέντρα» του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου
Αίσθηση έχει προκαλέσει η ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΕΣ) ότι θα συμπεριλάβει και την Ελλάδα στον «δειγματοληπτικό» έλεγχο που θα ασκήσει σε έξι χώρες της Ε.Ε., προκειμένου να αξιολογηθεί...
Στη «σέντρα» του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το Συμβούλιο Υπουργών έδωσε «πράσινο φως» για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. του 2023
Εγκρίθηκε, με την απαιτούμενη ειδική πλειοψηφία, το κοινό κείμενο για τον γενικό προϋπολογισμό της Ε.Ε. για το 2023, όπως αυτό είχε συμφωνηθεί στις διαπραγματεύσεις με το Ευρωκοινοβούλιο στις 14 Νοεμβρίου.
Το Συμβούλιο Υπουργών έδωσε «πράσινο φως» για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. του 2023
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στο Ευρωκοινοβούλιο το «δίπορτο» της PwC
«Τι γίνεται όταν σε ένα εθνικό σχέδιο ανάκαμψης, ένας σύμβουλος που έχει συμβάλει καθοριστικά στην ετοιμασία του, γίνεται και ανάδοχος του έργου;». Θα μπορούσε να είναι η αρχή μιας ταινίας θρίλερ για τις...
Στο Ευρωκοινοβούλιο το «δίπορτο» της PwC

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας