• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  18°C 14.8°C / 20.8°C
  0 BF
  55%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 15.3°C / 20.5°C
  2 BF
  54%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  18°C 13.0°C / 17.7°C
  1 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.9°C / 14.7°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 14.1°C
  0 BF
  72%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 15.7°C / 19.0°C
  2 BF
  55%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.2°C / 15.4°C
  2 BF
  36%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  1 BF
  56%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.3°C / 19.7°C
  5 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  55%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 16.8°C / 19.4°C
  3 BF
  42%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.2°C / 19.2°C
  2 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.1°C / 18.1°C
  2 BF
  70%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 15.1°C
  0 BF
  82%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  20°C 14.5°C / 21.7°C
  0 BF
  51%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 20.8°C
  3 BF
  66%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 15.0°C / 17.3°C
  1 BF
  47%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  2 BF
  65%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.7°C / 18.9°C
  2 BF
  90%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  0 BF
  60%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Κληρονομιά» της πανδημίας η ανεργία

 • A-
 • A+
Η ανάκαμψη αργεί, η κρίση στην απασχόληση θα συνεχιστεί και το 2023, εκτιμά η ΔΟΕ

Αν για τους πλούσιους και υπερπλούσιους του πλανήτη η πανδημία σήμανε τρομακτική συσσώρευση νέου πλούτου, για τους εργαζόμενους έφερε περισσότερη ανεργία. Συμπληρώνοντας εμμέσως το βασικό εύρημα της έρευνας της Oxfam ότι «η ανισότητα σκοτώνει», η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας, στην «Εκθεση για την απασχόληση και τις κοινωνικές προοπτικές το 2022» που δημοσιοποίησε χθες, προσθέτει ότι η ανισότητα καταστρέφει θέσεις εργασίας.

Η ΔΟΕ προειδοποιεί ότι η ανάκαμψη που ευαγγελίζονται κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες είναι αργή και αβέβαιη και εκτιμά ότι το έλλειμμα σε ώρες εργασίας στη διάρκεια αυτού του έτους -δείκτης που η ΔΟΕ παρακολουθεί συστηματικά από την αρχή της πανδημίας- θα φτάσει φέτος σε επίπεδα που ισοδυναμούν με 52 εκατ. θέσεις εργασίας σε σχέση με το 2019.

Η προηγούμενη εκτίμηση της ΔΟΕ, τον περασμένο Μάιο, προέβλεπε έλλειμμα 26 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης. Πρακτικά αυτό σημαίνει διπλάσιες χαμένες θέσεις εργασίας, ενώ το σύνολο των ωρών εργασίας φέτος θα μείνει κατά 2% χαμηλότερο από τα προ πανδημίας επίπεδα.

Πώς μεταφράζεται αυτό ως προς το επίπεδο της παγκόσμιας ανεργίας; Κατά τη ΔΟΕ, η ανεργία θα μείνει πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα όλο το 2022 και το 2023 και αντιστοιχεί σε 207 εκατομμύρια άνεργους, έναντι 186 εκατ. του 2019.

Προειδοποιήσεις

Η ΔΟΕ προειδοποιεί ότι οι ήδη ανησυχητικοί αυτοί αριθμοί είναι μάλλον μετριοπαθείς, καθώς ένας σημαντικός αριθμός εργαζόμενων, εξουθενωμένος από τις εναλλαγές λοκντάουν και επαναφοράς στην παραγωγική δραστηριότητα και από τους περιορισμούς που προκάλεσαν τα πανδημικά κύματα των παραλλαγών Δέλτα και Ομικρον του κορονοϊού, αποθαρρύνεται και εγκαταλείπει την αγορά εργασίας.

Η ΔΟΕ επισημαίνει ότι υπάρχουν τεράστιες διαφορές από χώρα σε χώρα, ενώ η ζημιά που προκαλεί στη συμμετοχή του εργατικού δυναμικού στην απασχόληση, στα εισοδήματα των νοικοκυριών και στην «κοινωνική και ενδεχομένως και την πολιτική συνοχή» κάθε χώρας θα χρειαστεί χρόνια για να αποκατασταθεί

Εξ ου και η εκτίμηση της ΔΟΕ ότι το παγκόσμιο ποσοστό απασχόλησης θα μείνει 1,4 ποσοστιαία μονάδα κάτω από αυτό του 2019, στο 55,9% του συνολικού πληθυσμού.

Η «Εκθεση για την απασχόληση και τις κοινωνικές προοπτικές το 2022» της ΔΟΕ επισημαίνει ότι υπάρχουν τεράστιες διαφορές από χώρα σε χώρα και από ήπειρο σε ήπειρο ως προς τις επιπτώσεις της πανδημίας στην απασχόληση, ενώ η ζημιά που προκαλεί στη συμμετοχή του εργατικού δυναμικού στην απασχόληση, στα εισοδήματα των νοικοκυριών και στην «κοινωνική και ενδεχομένως και την πολιτική συνοχή» κάθε χώρας θα χρειαστεί χρόνια για να αποκατασταθεί.

Βιώσιμη ανάκαμψη

«Πραγματική ανάκαμψη από την πανδημία χωρίς σημαντική ανάκαμψη της αγοράς εργασίας δεν μπορεί να υπάρξει», τονίζει ο γενικός διευθυντής της ΔΟΕ Γκάι Ράιντερ παρουσιάζοντας την έκθεση και διευκρινίζει ότι «για να είναι βιώσιμη αυτή η ανάκαμψη πρέπει να βασίζεται στις αρχές της αξιοπρεπούς εργασίας, της υγείας και της ασφάλειας, της ισότητας, της κοινωνικής προστασίας και του κοινωνικού διαλόγου».

Σύμφωνα με την έκθεση της ΔΟΕ, η Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική δείχνουν εντονότερους ρυθμούς ανάκαμψης, σε αντίθεση με τη Νοτιοανατολική Ασία και τη Λατινική Αμερική, ενώ ανάλογη ασυμμετρία διαχωρίζει τις χώρες υψηλού εισοδήματος από αυτές του χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
H ανισότητα δολοφονεί!
Σύμφωνα με τη νέα έκθεση της ΜΚΟ Oxfam, ενώ η ανθρωπότητα μετρούσε στη διάρκεια της πανδημίας τους περισσότερους θανάτους από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, οι 10 πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου συσσώρευαν,...
H ανισότητα δολοφονεί!
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
80 εκατομμύρια νεόπτωχοι στην Ασία λόγω πανδημίας
Ο περιορισμός των μετακινήσεων είχε αποτέλεσμα να χαθεί σχεδόν το 8% των εργάσιμων ωρών και να εκτοξευτεί η ανεργία, γεγονός που επηρέασε περισσότερο τα φτωχότερα νοικοκυριά και τους εργαζόμενους της...
80 εκατομμύρια νεόπτωχοι στην Ασία λόγω πανδημίας
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Θέσπιση καθολικού εγγυημένου εισοδήματος προωθεί η ισπανική κυβέρνηση
Με στόχο να βοηθήσει όσους πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού, και στη συνέχεια το σύνολο του πληθυσμού, η ισπανική κυβέρνηση σχεδιάζει να επιταχύνει τη θέσπιση καθολικού εγγυημένου εισοδήματος, με το ποσό...
Θέσπιση καθολικού εγγυημένου εισοδήματος προωθεί η ισπανική κυβέρνηση
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανεργία, εξώσεις, δυσπιστία, φτώχεια
Συνολικά 1,4 εκατ. νέοι άνεργοι και 28 εκατ. σε κίνδυνο να χάσουν τα σπίτια τους στις ΗΠΑ ● Επιδείνωση καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη και έκκληση του ΟΗΕ για επίδομα επιβίωσης σε 2,7 δισ. φτωχούς σε...
Ανεργία, εξώσεις, δυσπιστία, φτώχεια
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ηνωμένο Βασίλειο: Το «φάντασμα» της ανεργίας τρομάζει
Η ανεργία στο Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να φτάσει στα επίπεδα που παρατηρήθηκαν στα μέσα της δεκαετίας '80 τους επόμενους μήνες εξαιτίας της ύφεσης στην οικονομία που προκλήθηκε από τον κορονοϊό.
Ηνωμένο Βασίλειο: Το «φάντασμα» της ανεργίας τρομάζει
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
39 εκατ. άνεργοι στις ΗΠΑ μέσα σε 9 εβδομάδες
Παρότι ο ρυθμός των εβδομαδιαίων αιτήσεων επιδόματος έχει επιβραδυνθεί κάθετα σε σχέση με τις αρχές Απριλίου, οπότε είχε φτάσει στα 6,8 εκατ., αυτές παραμένουν ακόμη στα υψηλότερα επίπεδα από τη Μεγάλη Υφεση...
39 εκατ. άνεργοι στις ΗΠΑ μέσα σε 9 εβδομάδες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας