• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.1°C / 26.3°C
  3 BF
  31%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.6°C / 27.7°C
  2 BF
  62%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.0°C / 29.4°C
  3 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.4°C / 22.9°C
  1 BF
  56%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 23.5°C
  4 BF
  53%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.0°C / 24.9°C
  1 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 21.2°C
  2 BF
  64%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  2 BF
  41%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.4°C / 25.8°C
  4 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 21.9°C
  3 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 23.8°C
  6 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.9°C / 24.7°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  2 BF
  42%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 26.2°C
  0 BF
  65%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.7°C / 25.5°C
  1 BF
  51%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 25.8°C
  2 BF
  66%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.3°C / 26.1°C
  3 BF
  29%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.3°C / 24.4°C
  0 BF
  52%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.7°C / 25.6°C
  0 BF
  53%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  0 BF
  78%

Η Ευρωπαϊκή Ένωση το 2019 δέχτηκε περίπου 539 εκατομμύρια τουριστικές αφίξεις που αντιπροσωπεύουν το 37% του παγκόσμιου συνόλου

AP Photo/Francois Mori, File
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σε κενό στρατηγικής ο ευρωπαϊκός τουρισμός

 • A-
 • A+
Οι νέες μεγα-τάσεις στον παγκόσμιο τουρισμό, το πλήγμα των 171 δισ. ευρώ που επέφερε η πανδημία και οι επενδυτικές ανάγκες των 161 δισ. ευρώ για τη βιωσιμότητα του κλάδου στην Ευρώπη

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον τουρισμό παρουσίασε στον πρωθυπουργό ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων την περασμένη Τετάρτη. Αποτελεί την τελική εκδοχή της μελέτης «Ελληνικός Τουρισμός 2030 | Σχέδια Δράσης» που εκπονήθηκε από το ΙΝΣΕΤΕ και πρόκειται για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για τον σχεδιασμό και τη διακυβέρνηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Ο ΣΕΤΕ έκανε ό,τι έπρεπε για να προαγάγει τα συμφέροντα όσων εκπροσωπεί και να συμβάλει στον δημόσιο διάλογο για τον τουρισμό, την ανάπτυξη, την απασχόληση ως κοινωνικός εταίρος.

Αναμένουμε λοιπόν τώρα με ενδιαφέρον το αντίστοιχο ολιστικό και μακρόπνοο σχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο θα λαμβάνει υπόψη του όλες τις μεγα-τάσεις. Κυρίως τη στροφή στην ευεξία, στην εμπειρία, στη συμβίωση με το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον, που αποτελούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας. Και έτσι θα αναδειχτούν τα σημεία σύγκλισης, οι διαφορετικές προσεγγίσεις και κυρίως θα μπούμε στην ουσία της συζήτησης: τι τουρισμό θέλουμε, με ποιους όρους, πώς αντιμετωπίζονται τα διαχρονικά προβλήματα, όπως για παράδειγμα των συναρμοδιοτήτων.

Άλλωστε η συζήτηση για το μέλλον του τουρισμού αφορά συνολικά την Ε.Ε, που ακολουθεί μια μάλλον… ξεπερασμένη στρατηγική όπως προκύπτει από τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΕΣ).

Σε ειδική έκθεσή του με τίτλο «Στήριξη της Ε.Ε. στον τουρισμό - Ανάγκη νέου στρατηγικού προσανατολισμού και βελτίωσης της χρηματοδοτικής προσέγγισης» το ΕΕΣ συστήνει στην Ε.Ε. να επικαιροποιήσει τη στρατηγική της, υπογραμμίζοντας ότι, πέρα από τον άμεσο κλυδωνισμό λόγω πανδημίας, ο κλάδος βρίσκεται αντιμέτωπος με πιο μακροπρόθεσμες προκλήσεις που σχετίζονται με τον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό του, την ανταγωνιστικότητα, τη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητά του.

«Η Επιτροπή καθόρισε την τρέχουσα στρατηγική της Ε.Ε. για τον τουρισμό το 2010. Από το 2015 και έως την πανδημία της Covid-19 αναθεώρησε τις προτεραιότητες για τον τουρισμό στο πλαίσιο ευρύτερων στρατηγικών, χωρίς όμως να μετουσιώσει αυτές τις προτεραιότητες σε συγκεκριμένο σχέδιο δράσης. Ως αντίδραση στον δραματικό αντίκτυπο της πανδημίας στον τουριστικό κλάδο της Ε.Ε., η Επιτροπή δρομολόγησε δράσεις για τον ορισμό τουριστικού θεματολογίου για το 2030» αναφέρει το ΕΕΣ.

Αχρείαστα έργα

Από την ανάλυση έργων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) σχετικά με τον τουρισμό που έκανε το ΕΕΣ προέκυψαν ανομοιογενή αποτελέσματα: ορισμένα έργα ήταν βιώσιμα και συνέβαλαν στην προώθηση της τουριστικής δραστηριότητας, ενώ άλλα είχαν μόνο περιορισμένο αντίκτυπο. «Σε αρκετές περιπτώσεις αδυναμίες στον αρχικό σχεδιασμό των έργων και στις εκτιμήσεις αναγκών, καθώς και στο στάδιο επιλογής των έργων, είχαν ως αποτέλεσμα τον περιορισμό της εμβέλειάς τους καθώς και καθυστερήσεις και υπερβάσεις κόστους κατά την υλοποίησή τους». Σε... ελεύθερη μετάφραση το ΕΕΣ λέει ότι κάποια έργα από όσα εξέτασε -όχι στην Ελλάδα αλλά σε άλλες χώρες-ήταν ακριβά ή/και αχρείαστα.

Ετσι συστήνει να ενθαρρυνθούν τα κράτη-μέλη να εφαρμόζουν διαδικασίες επιλογής για τις επενδύσεις που χρηματοδοτούνται από το ΕΤΠΑ -αλλά και το Ταμείο Ανάκαμψης- με επίκεντρο τη βιωσιμότητα.

Το ΕΕΣ υπογραμμίζει ότι «η έλλειψη φιλοδοξίας για τον προσδιορισμό νέας στρατηγικής τουρισμού αντικατοπτρίζεται, επίσης, στην εξέλιξη του αριθμού των υπαλλήλων που ασχολούνται άμεσα με τη σχετική πολιτική εντός της Επιτροπής». Στην αρμόδια μονάδα για τον τουρισμό και την κλωστοϋφαντουργία (!) οι υπάλληλοι που ασχολούνταν άμεσα με τον τουρισμό είναι όλοι κι όλοι 12! Και αυτό παρά το γεγονός ότι:

 • Η Ε.Ε. είναι η περιοχή με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στον κόσμο. Το 2019 δέχτηκε περίπου 539 εκατ. διεθνείς τουριστικές αφίξεις, σχεδόν το 37% του παγκόσμιου συνόλου. Το ίδιο έτος τα έσοδα του διεθνούς τουρισμού της Ε.Ε. των 27 ήταν 383 δισ. ευρώ, ήτοι το 28,9% των παγκόσμιων εσόδων.
 • Το 2019 η άμεση και έμμεση συμβολή του τουριστικού κλάδου στο ΑΕΠ της Ε.Ε. εκτιμήθηκε σε 9,9%. Επιπλέον 11,6% του συνολικού εργατικού δυναμικού της Ε.Ε. εργάζεται στον τουρισμό (περίπου 23,5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας).
 • Περισσότερο από το 99% των επιχειρήσεων στον κλάδο είναι μικρές και μεσαίες (ΜμΕ).
 • Η οικονομική σημασία του κλάδου διαφέρει σημαντικά μεταξύ των κρατών-μελών. Από 4% έως 6% του ΑΕΠ σε Ιρλανδία, Πολωνία, Βέλγιο και Λιθουανία, έως άνω του 20% σε Κροατία και Ελλάδα.

Στη διαπίστωση ότι η Ε.Ε. στερείται κοινής στρατηγικής για το μέλλον του κλάδου, παρά την ηγετική θέση που κατέχει ως προορισμός παγκοσμίως, καταλήγουν και εκπρόσωποι της βιομηχανίας και διεθνών οργανισμών του τουρισμού με τους οποίους συνομίλησαν οι εκπρόσωποι του ΕΕΣ.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο των διεργασιών για το «Next Generation EU» (Ταμείο Ανάκαμψης) η Επιτροπή υπολόγισε ότι το τουριστικό οικοσύστημα της Ε.Ε. θα γνωρίσει πτώση των εσόδων περίπου 171 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2020 και 2021 λόγω πανδημίας και ταξιδιωτικών περιορισμών. Από τα 14 επιχειρηματικά οικοσυστήματα που αναλύθηκαν, ο τουρισμός έχει τις υψηλότερες επενδυτικές ανάγκες ανάκαμψης που υπολογίζονται σε 161 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Χάνουμε 2 χρόνια ανάπτυξης»
Ο Φάμπιο Πανέτα της ΕΚΤ προτρέπει την ηγεσία της Ε.Ε. και τις κυβερνήσεις να μη στοιχηματίζουν σε γρήγορη ανάκαμψη, τονίζοντας ότι μπορεί η ζημιά στις οικονομίες να είναι μεγαλύτερη από όσο σήμερα είναι ορατή....
«Χάνουμε 2 χρόνια ανάπτυξης»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Ωρα για fast track ανάπτυξη»
​Υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους τάχθηκε ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, μιλώντας στο συνέδριο του Economist με θέμα την ανάπτυξη σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ελλάδα, το οποίο πραγματοποιήθηκε...
«Ωρα για fast track ανάπτυξη»
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΟΣΑ: Ανάπτυξη με αγκάθια
Eλαφρά υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης προβλέπει για την παγκόσμια οικονομία ο ΟΟΣΑ, προειδοποιώντας όμως ταυτόχρονα ότι δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός. Στην ενδιάμεση έκθεσή του για τις οικoνομικές προοπτικές...
ΟΟΣΑ: Ανάπτυξη με αγκάθια
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Του ύψους και του... βάθους η Ελλάδα
Ο ΟΟΣΑ βλέπει κινδύνους στη μεταβολή της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ και προειδοποιεί ότι η αύξηση των επιτοκίων θα επηρεάσει την Ελλάδα περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα της ευρωζώνης.
Του ύψους και του... βάθους η Ελλάδα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας