• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.6°C / 27.3°C
  2 BF
  34%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.8°C / 24.4°C
  1 BF
  71%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.0°C / 26.0°C
  3 BF
  44%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 22.5°C
  1 BF
  49%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  68%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.2°C / 25.0°C
  1 BF
  91%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.4°C / 21.4°C
  2 BF
  68%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  1 BF
  34%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 26.6°C
  0 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.5°C / 24.9°C
  1 BF
  47%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 23.4°C / 24.8°C
  1 BF
  78%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 23.5°C / 23.5°C
  2 BF
  80%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  3 BF
  69%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  24°C 22.9°C / 24.4°C
  3 BF
  71%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.5°C / 25.5°C
  1 BF
  63%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  2 BF
  50%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 27.5°C
  0 BF
  51%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  0 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.0°C / 23.7°C
  2 BF
  94%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.1°C / 16.1°C
  2 BF
  82%
ID 2080703 © Winterling | Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κίνδυνος αστάθειας στις τιμές ενέργειας για ακόμη τρία χρόνια

 • A-
 • A+
Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) διεμήνυσε πως αν δεν υπάρξει μια ταχύτερη διαρθρωτική αλλαγή στον τρόπο παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας, ενδέχεται οι επιπτώσεις αυτές να συνεχιστούν για ακόμη μια τριετία

H άνοδος της παγκόσμιας ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια θα μπορούσε να παρατείνει την αστάθεια στην αγορά και τις υψηλές τιμές για ακόμη τρία χρόνια, προειδοποιεί η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ).

Στην ετήσια έκθεσή της, η ΙΕΑ διαπιστώνει ότι η παγκόσμια ζήτηση για ηλεκτρισμό, μετά από μια μικρή υποχώρηση το 2020, αυξήθηκε ξανά πέρυσι κατά 6%. Η άνοδος αυτή (πάνω από 1.500 terawatt ανά ώρα) ήταν σε απόλυτες τιμές η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί ποτέ, ενώ σε ποσοστιαία βάση η μεγαλύτερη από το 2010, έναν χρόνο μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Τροφοδοτήθηκε από την ισχυρή ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας και τις δυσμενέστερες καιρικές συνθήκες και οδήγησε σε ανισορροπίες και ελλείμματα, που είχαν ως αποτέλεσμα σημαντικές διακοπές ρεύματος σε μεγάλες οικονομίες της υφηλίου, όπως η Κίνα και η Ινδία, ιστορικά υψηλά στις τιμές και ρεκόρ εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Η ΙΕΑ διεμήνυσε πως αν δεν υπάρξει μια ταχύτερη διαρθρωτική αλλαγή στον τρόπο παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας, ενδέχεται οι επιπτώσεις αυτές να συνεχιστούν για ακόμη μια τριετία, με σοβαρές συνέπειες για τους καταναλωτές και τις οικονομίες. «Οι απότομες αυξήσεις στις τιμές ρεύματος προκάλεσαν δυσκολίες σε πολλά νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο και ενδέχεται να εξελιχθούν σε κινητήριο μοχλό κοινωνικών και πολιτικών εντάσεων», προειδοποίησε ο εκτελεστικός διευθυντής της ΙΕΑ, Φατίχ Μπιρόλ. Στην Ευρώπη, σύμφωνα με την έκθεση, λόγω των ιδιαίτερα υψηλών τιμών φυσικού αερίου και του μεριδίου 20% που κατέχει στο μείγμα των πηγών παραγωγής, οι μέσες τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας ήταν στο δ’ τρίμηνο του 2021 υπερτετραπλάσιες του μέσου όρου της περιόδου 2015-2020.

Η εκρηκτική άνοδος του κόστους οδήγησε αρκετές οικονομίες της υφηλίου στην παραγωγή ρεύματος από φτηνότερες πηγές όπως ο άνθρακας. Η παραγωγή από άνθρακα κάλυψε πάνω από τη μισή αύξηση της ζήτησης πέρυσι, καταγράφοντας άνοδο 9%, την υψηλότερη από το 2011.

Ισχυρή άνοδο 6% σημείωσε και η παραγωγή ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ η παραγωγή από φυσικό αέριο και πυρηνική ενέργεια αυξήθηκαν κατά 2% και 3,5% αντίστοιχα. Η στροφή στον φθηνότερο άνθρακα συντέλεσε ώστε οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας να αυξηθούν -μετά από δύο συνεχόμενα χρόνια πτώσης- πέρυσι κατά περίπου 7%, προσεγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών. Η ΙΕΑ εκτιμά ότι την επόμενη τριετία η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον άνθρακα και τα άλλα ορυκτά καύσιμα θα παραμείνει στάσιμη, τόσο λόγω της επιβράδυνσης ανόδου της ζήτησης όσο και λόγω της ραγδαίας αύξησης της παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές. Η στασιμότητα αυτή όμως δεν είναι αρκετή για να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί από τη διεθνή κοινότητα για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη και την πλήρη απεξάρτηση από τον άνθρακα ως το 2050. Οι εκπομπές ρύπων από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να μειωθούν κατά 55% ως το 2030 και για να γίνει αυτό οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αναλάβουν δράση. Για τον Μπιρόλ, αυτό σημαίνει «μεγαλύτερες επενδύσεις σε τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, υψηλότερες ενεργειακές αποδόσεις και… πυρηνική ενέργεια παράλληλα με την επέκταση έξυπνων δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
24ο ενεργειακό κανόνι στη Βρετανία
Η Orbit Energy, που προμηθεύει με φυσικό αέριο και ρεύμα 65.000 νοικοκυριά, και η Entice με 4.500 πελάτες έκλεισαν χθες ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των παρόχων ενέργειας που έχουν καταρρεύσει σε 12...
24ο ενεργειακό κανόνι στη Βρετανία
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αόριστη δέσμευση των G7 για την εξάλειψη του άνθρακα από την παραγωγή ενέργειας
Οι υπουργοί Οικονομίας και Κλίματος των 7 πιο πλούσιων χωρών του κόσμου συμφώνησαν σήμερα να εργαστούν για την εξάλειψη της παραγωγής ενέργειας από άνθρακα, αν και δεν κατάφεραν να ορίσουν μια ημερομηνία για...
Αόριστη δέσμευση των G7 για την εξάλειψη του άνθρακα από την παραγωγή ενέργειας
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παραιτήθηκε στέλεχος της Shell, καταγγέλλοντας «ακραίες ζημιές» στο περιβάλλον
Το υψηλόβαθμο στέλεχος και νομική σύμβουλος της πολυεθνικής κατηγόρησε την εταιρεία για παντελή αδιαφορία για το περιβάλλον χάριν των κερδών της και κάλεσε τους εργαζόμενους να αποχωρήσουν κι οι ίδιοι.
Παραιτήθηκε στέλεχος της Shell, καταγγέλλοντας «ακραίες ζημιές» στο περιβάλλον
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εμπάργκο-λάδι στη φωτιά της ακρίβειας
Σε νέα αύξηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου οδηγεί κατά τα φαινόμενα η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για εμπάργκο στις εισαγωγές άνθρακα από τη Ρωσία, καθώς αναμένεται να προκαλέσει...
Εμπάργκο-λάδι στη φωτιά της ακρίβειας
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πούτιν και Μπάιντεν σε ενεργειακό μπρα ντε φερ
Ενώ ο Ρώσος πρόεδρος ζητεί από σήμερα να πληρώνεται σε ρούβλια για το ρωσικό αέριο, ο Αμερικανός ομόλογός του προαναγγέλλει αποδέσμευση στρατηγικών αποθεμάτων 180 εκατ. βαρελιών πετρελαίου για το επόμενο...
Πούτιν και Μπάιντεν σε ενεργειακό μπρα ντε φερ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η ING βάζει τέλος στις επενδύσεις σε έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου
Ο ολλανδικός χρηματοπιστωτικός κολοσσός ανακοίνωσε ότι τερματίζει τις επενδύσεις σε σε παραγωγικές δραστηριότητες σε ορυκτά καύσιμα, κάνοντας στροφή στην πράσινη ενέργεια.
Η ING βάζει τέλος στις επενδύσεις σε έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας