• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 7.8°C / 10.8°C
  2 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  8°C 5.8°C / 8.8°C
  3 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.0°C / 12.0°C
  2 BF
  59%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 9.4°C
  2 BF
  41%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 4.1°C
  2 BF
  75%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 5.1°C / 7.6°C
  1 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 3.4°C / 4.0°C
  2 BF
  52%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.2°C / 10.2°C
  1 BF
  72%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 12.7°C
  2 BF
  85%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 7.9°C / 9.9°C
  2 BF
  62%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 11.8°C
  4 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  3 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  4 BF
  76%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 6.7°C / 7.9°C
  2 BF
  66%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.5°C / 9.0°C
  1 BF
  77%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  4 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.0°C / 11.0°C
  2 BF
  64%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.3°C / 4.4°C
  2 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 8.3°C
  1 BF
  66%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.6°C / 4.6°C
  1 BF
  62%
Photo 181713195 © Scaliger | Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

O κορονοϊός υπονόμευσε τον αγώνα ενάντια στην υπερθέρμανση του πλανήτη

 • A-
 • A+
Στην ετήσια παγκόσμια έκθεση-έρευνα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για τους κινδύνους που απειλούν ανθρωπότητα και παγκόσμια οικονομία (Global Risks Report 2022), το WEF υπογράμμισε ότι οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας αυξάνουν τις ήδη υπάρχουσες πιέσεις –όπως η διεύρυνση των ψηφιακών κενών, της εκπαίδευσης και των κενών δεξιοτήτων– ενέχοντας τον κίνδυνο να διαχωρίσουν τον κόσμο σε δύο διαφορετικές πορείες

Τα καθιερωμένα «κάλαντα του… τρόμου και της συμφοράς» έψαλε για ακόμη μια χρονιά χθες το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός –WEF– και οι οικονομικές, πολιτικές και επιχειρηματικές ελίτ που το πλαισιώνουν. Στην ετήσια παγκόσμια έκθεση-έρευνα για τους κινδύνους που απειλούν ανθρωπότητα και παγκόσμια οικονομία –Global Risks Report 2022– το WEF υπογράμμισε ότι οι πληγές που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού μεγάλωσαν ακόμη περισσότερο το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών, καθιστώντας δυσκολότερη την εξεύρεση ενός κοινού τόπου στον αγώνα απέναντι στο μεγαλύτερο κίνδυνο αυτής της δεκαετίας, την υπερθέρμανση του πλανήτη. Οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας αυξάνουν τις ήδη υπάρχουσες πιέσεις –όπως η διεύρυνση των ψηφιακών κενών, της εκπαίδευσης και των κενών δεξιοτήτων– ενέχοντας τον κίνδυνο να διαχωρίσουν τον κόσμο σε δύο διαφορετικές πορείες.

Οι κοινωνικοί και περιβαλλοντικοί κίνδυνοι έχουν επιδεινωθεί περαιτέρω από την έναρξη της πανδημίας, με τη «διάβρωση της κοινωνικής συνοχής» και τις «κρίσεις βιοπορισμού» να καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις. Άλλοι κίνδυνοι που διαπιστώθηκαν ότι έχουν επιδεινωθεί σημαντικά είναι επίσης οι «κρίσεις χρέους», οι «αποτυχίες στον κυβερνοχώρο», η «ψηφιακή ανισότητα» και η «αντίδραση κατά της επιστήμης».

Μόνο το 16% από τους αξιωματούχους κυβερνήσεων, επιχειρήσεων και ακαδημαϊκούς που συμμετείχαν στην έρευνα, δήλωσε αισιόδοξο για το μέλλον, ενώ μόλις ένα 11% εκτιμά ότι η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας θα επιταχυνθεί στην επόμενη τριετία. Αντίθετα, το 89% βλέπει τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές, από ασταθείς και διαλυτικές έως καταστροφικές. Η επόμενη τριετία θα χαρακτηριστεί από αστάθεια και κλυδωνισμούς και τη διεύρυνση του χάσματος μεταξύ των χαμένων και των κερδισμένων της πανδημίας.

Από τους πέντε σημαντικότερους κινδύνους που απειλούν τον κόσμο στην επόμενη διετία, περισσότερο ανησυχητικοί θεωρούνται από τους ερωτηθέντες της έρευνας η διάβρωση της κοινωνικής συνοχής, οι κρίσεις βιοπορισμού και η επιδείνωση της ψυχικής υγείας. Αυτές οι «κοινωνικές ουλές», σύμφωνα με το WEF, υποδαυλίζoυν τη χάραξη εθνικών πολιτικών, περιορίζουν το πολιτικό κεφάλαιο, την επικέντρωση των ηγετών και τη δημόσια στήριξη που απαιτείται για την ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας απέναντι στις παγκόσμιες προκλήσεις.

Η υγεία του πλανήτη παραμένει μια συνεχής πηγή ανησυχίας. Οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι –ιδίως τα «ακραία καιρικά φαινόμενα» και η «αποτυχία της δράσης για το κλίμα»– αποτελούν κορυφαίους κινδύνους τόσο για τις βραχυπρόθεσμες όσο και τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προοπτικές. Μεσοπρόθεσμα, αναδύονται ακόμη και κάποιοι σημαντικοί οικονομικοί κίνδυνοι όπως οι κρίσεις χρέους και το σκάσιμο μιας σειράς από φούσκες σε αγορές περιουσιακών στοιχείων, σε μια περίοδο που οι κυβερνήσεις αγωνίζονται να εξισορροπήσουν τις δημοσιονομικές τους προτεραιότητες. Σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, οι γεωπολιτικοί και τεχνολογικοί κίνδυνοι αποτελούν επίσης πηγή ανησυχίας. Μεταξύ αυτών και οι γεωπολιτικές αντιπαραθέσεις, γεωπολιτικές αμφισβητήσεις πόρων και η κυβερνοασφάλεια.

Πλέον, σημαντικότερους κινδύνους από άποψη σοβαρότητας, οι ερωτηθέντες θεωρούν τους περιβαλλοντικούς, που μπορούν να προκαλέσουν τη μεγαλύτερη ζημιά σε ανθρώπους και πλανήτη. Ακολουθούν οι κοινωνικές προκλήσεις, ενώ οι κρίσεις χρέους και οι γεωοικονομικές αντιπαραθέσεις βρίσκονται μεταξύ των 10 σημαντικότερων κινδύνων της επόμενης δεκαετίας.

Απέναντι σε αυτό το λίαν δυσμενές περιβάλλον, οι προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για τον μετριασμό των κινδύνων κρίνονται απογοητευτικές. Η συνεργασία για τον μετριασμό των κινδύνων σε μια σειρά από τομείς διακυβέρνησης που αφορούν την τεχνητή νοημοσύνη, την εκμετάλλευση του Διαστήματος, τις διασυνοριακές κυβερνοεπιθέσεις και την παραπληροφόρηση, τη μετανάστευση και τους πρόσφυγες, για τους περισσότερους ερωτηθέντες δεν έχει καν ξεκινήσει.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τον κακό τους τον καιρό
Ο διχασμός και οι αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων του κόσμου τορπιλίζουν τον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής προειδοποιεί η έκθεση Global Risks Report 2019 του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ...
Τον κακό τους τον καιρό
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Aνεξάντλητα κοιτάσματα... κοινωνικής ανευθυνότητας
​Eταιρική κοινωνική ευθύνη υποτίθεται ότι είναι η αναγνώριση της ευθύνης που έχουν οι επιχειρήσεις απέναντι στην κοινωνία και το περιβάλλον. Η ευθύνη αυτή είναι προϊόν της άρρηκτης σύνδεσής τους με το...
Aνεξάντλητα κοιτάσματα... κοινωνικής ανευθυνότητας
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αύξηση 61% στα κέρδη της Pfizer
Σύμφωνα πάντως με την ελληνική κυβέρνηση, ένας στους δύο ασθενείς με Covid που ήταν χθες διασωληνωμένος στη χώρα μας (48,75% σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία) ήταν πλήρως εμβολιασμένος, το πιο πιθανό με εμβόλιο...
Αύξηση 61% στα κέρδη της Pfizer
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Βούλιαξε» στην Ομικρον η οικονομική δραστηριότητα
Οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν «χτύπησαν» ξανά τουρισμό, ταξίδια, αναψυχή και συνολικά τον τομέα των υπηρεσιών, όμως η εφοδιαστική αλυσίδα αντιμετωπίζει πλέον λιγότερα προβλήματα και καταγράφεται υψηλό...
«Βούλιαξε» στην Ομικρον η οικονομική δραστηριότητα
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φούσκες και σορτάκηδες στη σκιά της πανδημίας
Υψηλά κέρδη και ιστορικά ρεκόρ ● Οι κεφαλαιαγορές δείχνουν να αγνοούν τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα, τα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού, την άνοδο του πληθωρισμού και τη νέα παραλλαγή του κορονοϊού Ομικρον.
Φούσκες και σορτάκηδες στη σκιά της πανδημίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας