• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.3°C / 23.4°C
  3 BF
  61%
 • Θεσσαλονίκη
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 16.9°C / 22.1°C
  1 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.0°C / 22.1°C
  3 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 18.9°C / 20.0°C
  2 BF
  42%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 18.0°C
  4 BF
  67%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 21.5°C / 24.0°C
  2 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 17.9°C / 20.4°C
  1 BF
  26%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  2 BF
  56%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.2°C / 19.1°C
  2 BF
  75%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.5°C / 18.9°C
  1 BF
  55%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.8°C / 18.4°C
  1 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  2 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  3 BF
  67%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.8°C / 22.9°C
  0 BF
  43%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 16.5°C / 24.0°C
  2 BF
  42%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 19.9°C
  5 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 19.3°C / 23.6°C
  3 BF
  34%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 16.3°C
  2 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 15.7°C / 22.2°C
  2 BF
  65%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  3 BF
  34%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Χαμηλό βαρομετρικό λόγω «Ομικρον»

 • A-
 • A+
Ιστορικό ρεκόρ 5% για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης, χαμηλό 7μήνου για το οικονομικό κλίμα ● Πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο οι προσδοκίες των επιχειρηματιών της ευρωζώνης για αυξήσεις των τιμών τους μειώθηκαν, ένδειξη ότι η περίοδος των έντονων πληθωριστικών πιέσεων χαλαρώνει επιτέλους, αλλά από την άλλη πλευρά και ότι η ανάπτυξη χάνει ταχύτητα.

Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης χτύπησε νέο ιστορικό υψηλό τον Δεκέμβριο, ενώ το οικονομικό κλίμα υποχώρησε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν υποδεικνύοντας ότι η εξάπλωση της Ομικρον αφαιρεί πιθανότατα πόντους από την ανάκαμψη της οικονομίας των «19».

Παρότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις απέφυγαν μέχρις στιγμής τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που οδήγησαν πριν από ένα χρόνο τις οικονομίες τους σε τέλμα, είναι πολύ πιθανό όπως εκτιμούν κάποιοι οικονομολόγοι η ανάπτυξη της οικονομίας των 19 χωρών του ευρώ να έχει δεχθεί ένα νέο πλήγμα στα τέλη του 2021 από την Ομικρον.

Τα χθεσινά στοιχεία της Eurostat για το οικονομικό κλίμα –που έδειξαν πτώση του σχετικού δείκτη τον προηγούμενο μήνα στο χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Μάιο– αποτελούν ίσως προάγγελο μιας τέτοιας εξέλιξης. Πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο οι προσδοκίες των επιχειρηματιών της ευρωζώνης για αυξήσεις των τιμών τους μειώθηκαν, ένδειξη ότι η περίοδος των έντονων πληθωριστικών πιέσεων χαλαρώνει επιτέλους, αλλά από την άλλη πλευρά και ότι η ανάπτυξη χάνει ταχύτητα.

Η έρευνα της Eurostat έδειξε ότι η πλειονότητα των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα στον μεταποιητικό τομέα, αναμένεται να αυξήσουν τις τιμές τους τους επόμενους τρεις μήνες, όμως το ποσοστό τους στο σύνολο μειώθηκε ελαφρώς σε όλους τους τομείς σε σύγκριση με τον Νοέμβριο. Ανάλογη πτώση κατέγραψε και το αντίστοιχο ποσοστό των καταναλωτών που προβλέπουν ότι οι τιμές θα συνεχίσουν να αυξάνονται στους επόμενους 12 μήνες.

Τιμές ενέργειας

Για την ώρα, πάντως, ο πληθωρισμός της ευρωζώνης συνεχίζει να χτυπά ιστορικά υψηλά ρεκόρ. Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση της Eurostat, αυξήθηκε τον Δεκέμβριο σε 5% από 4,9% τον Νοέμβριο και έναντι προβλέψεων των αναλυτών για 4,7%. Στην Ελλάδα χτύπησε αντίστοιχα το 4,4% από 4% τον Νοέμβριο.

Βασικός κινητήρας αυτής της ανόδου ήταν οι τιμές ενέργειας, οι οποίες σημείωσαν άνοδο 26% σε σχέση με έναν χρόνο πριν, ενώ σημαντικό ρόλο είχε και η άνοδος των τιμών των τροφίμων, των υπηρεσιών και των εισαγόμενων αγαθών. Στις ανοδικές πιέσεις συνέβαλαν τα συνεχιζόμενα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού που περιόρισαν τη διαθεσιμότητα κάποιων καταναλωτικών αγαθών αλλά και οι υψηλότερες δαπάνες των νοικοκυριών.

Οι περισσότεροι από αυτούς τους παράγοντες ανόδου του πληθωρισμού θεωρούνται παροδικοί και το πιο πιθανό είναι ότι οι πιέσεις θα εξασθενήσουν στη συνέχεια. Η ΕΚΤ αναμένει έτσι ότι περί το τέλος του 2022 ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει κοντά στο 2%, που αποτελεί τον μακροχρόνιο στόχο της. Ωστόσο αρκετοί –και εντός της κεντρικής τράπεζας– διαφωνούν με αυτήν την εκτίμηση. Θεωρούν ότι η εκτόξευση και του δομικού πληθωρισμού –από τον οποίο εξαιρούνται οι ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και των καυσίμων– πάνω από τον στόχο (στο 2,7% τον Δεκέμβριο από 2,6% τον Νοέμβριο) υποδεικνύει ότι οικονομικοί τομείς που είναι επιρρεπείς στις αδύναμες πιέσεις των τιμών κατά την τελευταία δεκαετία αναπροσαρμόζουν σήμερα την τιμολογιακή τους πολιτική.

Από την πλευρά της η ΕΚΤ αντιτάσσει το γεγονός ότι δεν υπάρχει για την ώρα άνοδος μισθών που αποτελεί προϋπόθεση για διαρκείς πιέσεις στις τιμές όπως και ότι η αύξηση των κρουσμάτων από τον κορονοϊό θα επηρεάσει αρνητικά την οικονομική δραστηριότητα, περιστέλλοντας τις ανοδικές πιέσεις.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μικρή υποχώρηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη το Νοέμβριο
Πτωτικά, αλλά πάντα σε διψήφιο νούμερο κινήθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη για τον μήνα Νοέμβριο, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Eurostat. Στο 10% από 10,6% που ήταν τον Οκτώβριο.
Μικρή υποχώρηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη το Νοέμβριο
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέο ιστορικό υψηλό για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη
Ο ετήσιος πληθωρισμός έφθασε το 10,7% τον Οκτώβριο, από 9,9% τον Σεπτέμβριο ανακοίνωσε, σήμερα, η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Eurostat
Νέο ιστορικό υψηλό για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ρεκόρ 10ετίας στις τιμές τροφίμων
Αλμα 28,1%, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δέκα ετών, σημείωσαν οι τιμές των τροφίμων το 2021 παγκοσμίως, δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο την επιβίωση δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλον τον κόσμο.
Ρεκόρ 10ετίας στις τιμές τροφίμων
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με 4,1% τρέχει ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη
Τις εκτιμήσεις της για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη σε ετήσια βάση ανακοίνωσε η Eurostat. Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία τον Οκτώβριο ο πληθωρισμός τρέχει με 4,1%, σημαντικά αυξημένος από τον Σεπτέμβριο που...
Με 4,1% τρέχει ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υπό την απειλή αποπληθωριστικού σπιράλ για τους επόμενους μήνες η ευρωζώνη
Σε χαμηλό 4ετίας με ετήσιο ρυθμό -0,3% ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο, προϊδεάζοντας για βαθύτερη ύφεση. Πιο κοντά σε νέα μέτρα τόνωσης, αλλά και σε αναθεώρηση του στόχου για τον πληθωρισμό η ΕΚΤ.
Υπό την απειλή αποπληθωριστικού σπιράλ για τους επόμενους μήνες η ευρωζώνη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας