• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.5°C / 10.2°C
  0 BF
  89%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 1.9°C / 5.7°C
  4 BF
  68%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 7.0°C / 9.9°C
  1 BF
  82%
 • Ιωάννινα
  Ασθενής ομίχλη
  3°C 0.9°C / 2.7°C
  0 BF
  83%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 6.3°C
  2 BF
  100%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 0.7°C / 4.4°C
  1 BF
  83%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -1°C -0.6°C / -0.5°C
  2 BF
  80%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 6.3°C / 6.3°C
  1 BF
  92%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 11.8°C
  1 BF
  75%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  2 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 11.2°C
  2 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  4 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.1°C / 11.1°C
  2 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.7°C / 2.9°C
  0 BF
  90%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 3.5°C / 7.2°C
  2 BF
  84%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  3 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 9.3°C
  2 BF
  90%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 6.6°C
  1 BF
  86%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.4°C / 4.7°C
  1 BF
  86%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C 0.3°C / 0.3°C
  2 BF
  86%

Τόκιο, πολίτης με μάσκα σε δρόμο της πόλης

AP Photo/Koji Sasahara

Ο ιός του χρήματος πριμοδοτήθηκε από τον ιό της πανδημίας

 • A-
 • A+

Ενώ οι λαοί του πλανήτη βρίσκονται αντιμέτωποι με τις βαριές επιπτώσεις της νέας οικονομικής κρίσης που επιταχύνθηκε από την πανδημία του κορονοϊού, θεαματική αύξηση σημείωσε το μερίδιο επί του παγκόσμιου πλούτου των νοικοκυριών που κατέχουν οι δισεκατομμυριούχοι, ενώ ωφελημένοι αποδεικνύονται και οι εκατομμυριούχοι, όπως αποτυπώνει σχετική μελέτη.

Ειδικότερα, η έκθεση για την παγκόσμια ανισότητα, η οποία συντάχθηκε από δίκτυο κοινωνικών επιστημόνων, δείχνει ότι το τρέχον έτος (2021) η κρίση του κορονοϊού έχει μεγεθύνει και οξύνει τις ανισότητες ανάμεσα στους πολύ πλούσιους και στο υπόλοιπο του πληθυσμού.

Πρόκειται, όπως προσθέτουν, γι' αυτό το οποίο χαρακτηρίζουν «ακραία συγκέντρωση οικονομικής δύναμης στα χέρια μιας μικρής μειονότητας ζάπλουτων». Τα πορίσματα των μελετητών έρχονται προς επίρρωσιν άλλων ερευνών και καταλόγων πλουσίων, που δείχνουν όξυνση στις ανισότητες με γνώμονα την υγεία, την κοινωνική θέση, το φύλο και τη φυλή κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Το 2020

Η λίστα του περιοδικού Forbes αποδεικνύει ότι το 2020 ήταν κυριολεκτικά μια «χρυσή χρονιά» για τους δισεκατομμυριούχους, τη στιγμή που η πλειοψηφία των κατοίκων του πλανήτη βίωνε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες λόγω της πανδημίας.

Αν θέλουμε δε να αποτυπώσουμε όλη την εικόνα, ελάχιστοι από τους 2.200 δισεκατομμυριούχους του πλανήτη ανήκουν στην κατηγορία των χαμένων στη διάρκεια του 2020 – έστω κι αν η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων του πλανήτη έχουν «πονέσει» πολύ και συνεχίζουν να υποφέρουν. Για του λόγου το αληθές, καθώς οι δείκτες στην Wall Street και σε πολλά διεθνή χρηματιστήρια έχουν εκτιναχθεί σε ιστορικά υψηλά, τα νέα στοιχεία του Forbes δείχνουν ότι η ομάδα των μεγιστάνων του πλούτου έχει γίνει πλουσιότερη κατά 1,9 τρισ. δολάρια εντός του τρέχοντος έτους.

Συγκεκριμένα, η περιουσία τους αποτιμάται – με βάση τις τιμές κλεισίματος των μετοχών την περασμένη Παρασκευή (11/12), καθώς μεγάλο μέρος της είναι τοποθετημένο εκεί – στα 11,4 τρισ. δολάρια. Το ποσό αυτό είναι υψηλότερο κατά 20% σε σύγκριση με τα 9,5 τρισ. δολάρια της 31ης Δεκεμβρίου 2019, κάτι που σημαίνει πως η χρονιά της Covid-19 αποδείχθηκε κυριολεκτικά «χρυσή» για τους ισχυρούς του πλούτου (...).

Τι έγινε το 2021, δεύτερη χρονιά της πανδημίας;
Η φετινή (2021) λίστα δισεκατομμυριούχων του περιοδικού Forbes συμπεριλαμβάνει έναν αριθμό ρεκόρ 2.755 ανθρώπων, οι οποίοι συγκεντρώνουν στα χέρια τους συνολικά 13,1 τρισ. δολάρια, όταν πέρυσι διέθεταν 8 τρισ. δολάρια.

Η νέα μελέτη δείχνει ακόμη ότι μια μεγαλύτερη ομάδα, 520.000 ατόμων, οι οποίοι ανήκουν στην ανώτατη εισοδηματική μονάδα του 0,01% των πλουσιότερων, είδε το μερίδιό της επί του παγκοσμίου πλούτου να διευρύνεται στο 11% από το 10% την προηγούμενη χρονιά. Το να ανήκει κανείς στην κατηγορία του 0,01% σημαίνει ότι ο πλούτος του νοικοκυριού του φθάνει τουλάχιστον τα 19 εκατ. δολάρια ή τα 16,7 εκατ. ευρώ, αναλόγως της ισοτιμίας αγοραστικής δύναμης, όπως φαίνεται στην έκθεση για την ανισότητα.

Παράλληλα όπως αναφέρει το Bloomberg, το 2021 ήταν κυρίως μια καλή εποχή για να είσαι δισεκατομμυριούχος. Η άνοδος των μετοχικών αγορών και η αύξηση των αποτιμήσεων, από σπίτια μέχρι τα κρυπτονόμισμα και τα εμπορεύματα, αύξησαν τη συλλογική περιουσία των 500 πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου κατά περισσότερο από 1 τρισ. δολάρια, ακόμη και όταν η πανδημία απασχολούσε τον πλανήτη για δεύτερη χρονιά.

Τα κέρδη αυτά σημαίνουν ότι υπάρχουν πλέον 10 περιουσίες που ξεπερνούν τα 100 δισ. δολάρια και περισσότερες από 200 που ξεπερνούν τα 10 δισ. δολάρια.

Οι συνδυασμένες καθαρές περιουσίες στον δείκτη Bloomberg Billionaires Index ξεπερνούν πλέον τα 8,4 τρισ. δολάρια, νούμερο μεγαλύτερο από το ΑΕΠ όλων των χωρών εκτός από τις ΗΠΑ και την Κίνα.

Οι τεράστιες περιουσίες που συγκέντρωσε το 0,001% υπογράμμισαν επίσης πώς η άνιση ανάκαμψη από το οικονομικό σοκ του Covid-19 έχει παγιωθεί ακόμη περισσότερο.

Καθώς οι πολύ πλουσιότεροι επωφελήθηκαν από τις ανοδικές αγορές και τη χαλαρή δημοσιονομική πολιτική, η πανδημία έσπρωξε έως και 150 εκατ. ανθρώπους στην ακραία φτώχεια, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί αν ο πληθωρισμός συνεχίσει να αυξάνεται. 

"Από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, το μερίδιο του πλούτου που κατέχει το πλουσιότερο 0,01% του πλανήτη αυξήθηκε από περίπου 7% σε 11%", δήλωσε ο Lucas Chancel, συνδιευθυντής του World Inequality Lab στη Σχολή Οικονομικών του Παρισιού. "Η κρίση δεν ανέτρεψε αυτή την τάση. Την ενίσχυσε ελαφρώς".

Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να αποτελούν την βάση των πιο πλούσιων ανθρώπων του πλανήτη, καθώς 724 Αμερικανοί διαθέτουν περιουσία άνω του 1 δισ. δολαρίων. Ακολουθούν η Κίνα με 698 δισεκατομμυριούχους, η Ινδία με 140, η Γερμανία με 136 και η Ρωσία με 117.

Στην «λίστα Forbes» με τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη περιλαμβάνονται και τέσσερις Έλληνες. Πρόκειται για τους Φίλιππο Νιάρχο με περιουσία 2,8 δισ. Δολαρίων, Αριστοτέλη Μυστακίδη με περιουσία 2,3 δισ. Δολαρίων, Ιβάν Σαββίδη (1,7 δισ. δολάρια) και Βαρδή Βαρδινογιάννη (1,4 δισ. Δολάρια).

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Oxfam: Κατά 453 δισ. αύξησαν τις περιουσίες τους οι δισεκατομμυριούχοι τροφίμων - ενέργειας
Ενώ η παγκόσμια επιχειρηματική και πολιτική ελίτ συγκεντρώνεται στο Νταβός, η ΜΚΟ ζητά να φορολογηθούν τα ασύλληπτα κέρδη των υπερπλουσίων. Τα έσοδα από ένα τέτοιο φόρο υπολογίζονται σε 2,52 τρισ. τον χρόνο.
Oxfam: Κατά 453 δισ. αύξησαν τις περιουσίες τους οι δισεκατομμυριούχοι τροφίμων - ενέργειας
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
H ανισότητα δολοφονεί!
Σύμφωνα με τη νέα έκθεση της ΜΚΟ Oxfam, ενώ η ανθρωπότητα μετρούσε στη διάρκεια της πανδημίας τους περισσότερους θανάτους από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, οι 10 πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου συσσώρευαν,...
H ανισότητα δολοφονεί!
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Oxfam: Πρόκληση: Οι 10 πλουσιότεροι άνθρωποι διπλασίασαν την περιουσία τους στην πανδημία!
«Η ενίσχυση των οικονομικών ανισοτήτων, των φυλετικών ανισοτήτων, των ανισοτήτων μεταξύ των δύο φύλων και μεταξύ κρατών καταστρέφουν τον κόσμο μας».
Oxfam: Πρόκληση: Οι 10 πλουσιότεροι άνθρωποι διπλασίασαν την περιουσία τους στην πανδημία!
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
80 εκατομμύρια νεόπτωχοι στην Ασία λόγω πανδημίας
Ο περιορισμός των μετακινήσεων είχε αποτέλεσμα να χαθεί σχεδόν το 8% των εργάσιμων ωρών και να εκτοξευτεί η ανεργία, γεγονός που επηρέασε περισσότερο τα φτωχότερα νοικοκυριά και τους εργαζόμενους της...
80 εκατομμύρια νεόπτωχοι στην Ασία λόγω πανδημίας
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Έρευνα: Οι πλούσιοι γίνονται… πλουσιότεροι και στην εποχή της πανδημίας
Κατά ένα ποσοστό κοντά στο 8% αυξήθηκε η συνολική περιουσία των εκατομμυριούχων του πλανήτη την τελευταία χρονιά, παρά την κυριαρχία του κορονοϊού σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής και της οικονομίας.
Έρευνα: Οι πλούσιοι γίνονται… πλουσιότεροι και στην εποχή της πανδημίας
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι δέκα «υπερπλούσιοι» με κέρδη 400 δισ. δολάρια την εποχή της πανδημίας
Δέκα δισεκατομμυριούχοι είδαν τον πλούτο τους να αυξάνεται κατά 400 δισ. δολάρια στην εποχή της πανδημίας, ενώ ο κορονοϊός οδηγεί πάρα πολλούς ανθρώπους στην φτώχεια και επιχειρήσεις στη χρεοκοπία.
Οι δέκα «υπερπλούσιοι» με κέρδη 400 δισ. δολάρια την εποχή της πανδημίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας