• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 2.6°C / 9.1°C
  1 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 2.5°C / 6.3°C
  4 BF
  57%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 7.0°C / 9.9°C
  1 BF
  65%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C -0.1°C / 1.6°C
  1 BF
  70%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  0 BF
  93%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 2.3°C / 5.5°C
  1 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -1°C -0.6°C / 0.6°C
  1 BF
  69%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.5°C / 3.5°C
  1 BF
  84%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 11.0°C
  2 BF
  89%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 5.1°C / 5.9°C
  2 BF
  81%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 9.5°C
  3 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.1°C / 5.1°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  5 BF
  65%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  2 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 3.5°C / 5.1°C
  0 BF
  77%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  4 BF
  50%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.7°C / 7.7°C
  2 BF
  88%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 1.3°C / 3.8°C
  1 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 3.1°C / 5.0°C
  1 BF
  79%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 1.1°C / 1.1°C
  2 BF
  73%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Φούσκες και σορτάκηδες στη σκιά της πανδημίας

 • A-
 • A+
Οι κεφαλαιαγορές δείχνουν να αγνοούν τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα, τα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού, την άνοδο του πληθωρισμού και τη νέα παραλλαγή του κορονοϊού Ομικρον ● Το 65% των κερδών που είχε φέτος η αγορά μετοχών υψηλής τεχνολογίας Nasdaq (3.780 μετοχές) οφειλόταν στην εκρηκτική άνοδο μόλις πέντε τίτλων, από τις Microsoft, Google, Apple, Nvidia και Tesla.

Oι παγκόσμιες κεφαλαιαγορές συνέχισαν και φέτος την ισχυρή ανοδική τροχιά που ξεκίνησε μετά τον Μάρτιο του 2020, βάζοντας στο περιθώριο τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα για την πορεία της πανδημίας, τα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού, την άνοδο του πληθωρισμού αλλά και τη νέα παραλλαγή του κορονοϊού Ομικρον, η οποία έκανε την εμφάνισή της πριν από μερικές εβδομάδες.

Η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, τα μέτρα στήριξης των κυβερνήσεων, η χαλαρή νομισματική πολιτική και πάνω απ’ όλα η συνεχής ροή φτηνού χρήματος στο χρηματοπιστωτικό σύστημα ώθησαν τους επενδυτές στο κυνήγι των βέλτιστων αποδόσεων και την ανάληψη υψηλότερων ρίσκων, εκτοξεύοντας για ακόμη μια χρονιά την αξία μεγάλου αριθμού μετοχών και χρηματιστηριακών δεικτών σε συνεχή ανοδικά ρεκόρ. H συνολική αξία των μετοχών παγκοσμίως –όπως αυτή αποτυπώνεται από τις συμμετοχές στον δείκτη MSCI ACWΙ– αυξήθηκε από την αρχή του 2021 πάνω από 10 τρισ. δολάρια και από τον Μάρτιο του 2020 κατά 35 τρισ. δολάρια, στα 69 τρισ. δολάρια.

Η Wall Street λίγα εικοσιτετράωρα πριν φύγει το 2021 κατέγραψε ακόμη ένα ιστορικό ρεκόρ, ανεβάζοντας τα συνολικά της κέρδη φέτος κατά περίπου 30%. Στο πάρτι αυτό δεν συμμετείχαν όμως όλοι. Το 65% των κερδών που είχε, για παράδειγμα, φέτος η αγορά μετοχών υψηλής τεχνολογίας Nasdaq (3.780 μετοχές) οφειλόταν στην εκρηκτική άνοδο πέντε μόλις τίτλων (Microsoft, Google, Apple, Nvidia και Tesla).

Στην Ευρώπη η άνοδος ήταν εξίσου ισχυρή με αυτήν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx 600 λίγο πριν από το τέλος του χρόνου κατέγραψε ετήσια άνοδο μεγαλύτερη του 20%. Ωστόσο και εδώ υπήρχαν διαφοροποιήσεις. Οι τίτλοι των τραπεζών, για παράδειγμα, εμφάνισαν ετήσια άνοδο μεγαλύτερη του 33%, σημειώνοντας την καλύτερή τους επίδοση στα τελευταία δέκα και πλέον χρόνια.

Αναδυόμενες

Στις αναδυόμενες αγορές η πορεία των μετοχών ήταν αντίστροφη. Τη Δευτέρα που πέρασε ο δείκτης MSCI Emerging Markets υποχωρούσε περίπου 3% σε σχέση με τα επίπεδά του στην αρχή του 2021. Τις ζημιές τροφοδότησε κυρίως η καθίζηση 30% που καταγράφουν φέτος οι τίτλοι των κινεζικών εταιρειών υψηλής τεχνολογίας στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ μετά τις κινήσεις περιορισμού της επιρροής τους από το Πεκίνο.

Οι κατασταλτικές πολιτικές στις μεγάλες διαδικτυακές εταιρείες σε συνδυασμό με την κρίση στον τομέα των ακινήτων εξανέμισαν στη διάρκεια της χρονιάς περισσότερο από ένα τρισ. δολάρια στις κινεζικές κεφαλαιαγορές. Η μετοχή της Alibaba (η Amazon της Κίνας) υποχώρησε σχεδόν 50%, ο δείκτης των κινεζικών μετοχών που είναι εισηγμένες στις ΗΠΑ κατά 40%, ενώ η κατασκευαστική Evergrande, που αδυνατεί να εξυπηρετήσει το χρέος της, θεωρείται υποψήφια για το μεγαλύτερο κανόνι στην επιχειρηματική ιστορία της Κίνας (90%).

Αντίθετα, στις αγορές εμπορευμάτων και ειδικά στις αγορές προθεσμιακών συμβολαίων ενέργειας η ανάκαμψη της οικονομίας και η «επιστροφή στην κανονικότητα» δημιούργησαν μοναδική ευκαιρία για υψηλά κέρδη. Η τιμή του αργού πετρελαίου κατέγραψε ετήσια άνοδο μεγαλύτερη του 50% στην καλύτερη χρονιά της τελευταίας πενταετίας, ενώ η άνοδος της τιμής του φυσικού αερίου ήταν ακόμη μεγαλύτερη, ειδικά στην Ευρώπη, όπου οι τιμές... αναλήφθηκαν εις τους ουρανούς.

Το αμερικανικό φυσικό αέριο αυξήθηκε περίπου 60%, το βρετανικό 375% και το ευρωπαϊκό (ΤΤFGas) 410%. Τριψήφια ετήσια άνοδο σημείωσαν ακόμη η τιμή του άνθρακα (+110%), της αιθανόλης (+126%), του λιθίου (+462%), της βρώμης (+101%), του κοβαλτίου (+120%), του μαγνησίου (+218%) ενώ σημαντική άνοδο κατέγραψαν και οι τιμές βασικών βιομηχανικών μετάλλων, όπως ο χαλκός (+25%) και το αλουμίνιο (+44%). Στις αγορές αγροτικών προϊόντων ξεχώρισαν η άνοδος της τιμής του καφέ (+78%), της ζάχαρης (+24%) και του καλαμποκιού (+27%).

Αντίθετα με τις αγορές εμπορευμάτων και τα χρηματιστήρια, οι αγορές ομολόγων σημείωσαν φέτος μια από τις χειρότερες χρονιές τους στην τελευταία 20ετία. Οι ετήσιες αποδόσεις τους (όπως αυτές αποτυπώνονται στον παγκόσμιο δείκτη ομολόγων των Bloomberg, Barclays – που παρακολουθεί κρατικά και εταιρικά ομόλογα αξίας 68 τρισ. δολαρίων) ήταν αρνητικές.

Οι ετήσιες απώλειες ξεπέρασαν το -4,5% και ο κύριος υπαίτιος ήταν η άνοδος του πληθωρισμού που ροκανίζει την απόδοση των τίτλων σταθερού εισοδήματος. Κορυφαίοι τίτλοι της αγοράς, όπως τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα –που αποτελούν παγκόσμιο σημείο αναφοράς για τους επενδυτές δημόσιου χρέους–κατέγραψαν απώλειες (-2% ) για πρώτη φορά από το 2013, ενώ τα γερμανικά Bunds σημείωσαν ακόμη μεγαλύτερες σε τιμές δολαρίου (-9%), λόγω της πτώσης του ευρώ.

Από τα πλέον αξιοσημείωτα γεγονότα της χρονιάς ήταν και οι απίστευτες κούρσες –με τα roller coaster τρενάκια του λούνα παρκ (ή καλύτερα με τα τρενάκια του τρόμου)– που είχαν την τύχη να «απολαύσουν» όσοι επενδυτές εμπιστεύτηκαν κρυπτονομίσματα και μετοχές memes («μιμίδια»).

Μικροεπενδυτές

Ενάντια σε κάθε επενδυτική λογική, μια τεράστια μάζα μικροεπενδυτών του διαδικτύου έβαλε στο στόχαστρό της επαγγελματίες σορτάκηδες και αγόρασε μαζικά μετοχές εταιρειών της πλάκας με αποτέλεσμα τον πολλαπλασιασμό της αξίας τους από το πουθενά σε διάστημα ελάχιστων ημέρων.

Στο τέλος, όμως, όταν το φούσκωμα αυτών των μετοχών εξαντλήθηκε και οι περισσότερες εξ αυτών προσγειώθηκαν ανώμαλα, αρκετοί είδαν τις μικροαποταμιεύσεις τους να γίνονται ατμός. Από τα «μιμίδια» που ξεχώρισαν, ο τίτλος της GameStop (αλυσίδα λιανικής ηλεκτρονικών παιχνιδιών) εκτοξεύθηκε σχεδόν 2.500% τον Ιούλιο. Παρά το ξεφούσκωμά του στη συνέχεια, κλείνει το 2021 με ετήσια άνοδο 730%. Η αλυσίδα κινηματογράφων AMC Entertainment, μια άλλη αγαπημένη της επενδυτικής μαρίδας, καταγράφει ετήσια άνοδο 1.350%. Στις αρχές Ιουνίου όμως χτυπούσε άνοδο 3.200%.

Ανάλογες διαδρομές απόλαυσαν και οι επιβάτες του τρένου των κρυπτονομισμάτων. Ο βασιλιάς τους, το bitcoin, άγγιξε την προηγούμενη άνοιξη τα 70.000 δολάρια από περίπου 30.000 δολάρια στην αρχή του 2021. Τις τελευταίες ημέρες και έπειτα από μεγάλα σκαμπανεβάσματα προσεγγίζει τα 50.000 δολάρια καταγράφοντας ετήσια κέρδη 70%. Το Dogecoin, ένα ψηφιακό νόμισμα που ξεκίνησε το 2013 ως αστείο, σημείωνε τον Μάιο άνοδο μεγαλύτερη του 12.000%. Ωστόσο ώς τα μέσα αυτού του μήνα είχε χάσει το 80% αυτών των κερδών.

Σε τρενάκι του τρόμου μπήκαν όμως και οι… Τούρκοι κατόπιν εντολής του Ερντογάν. Η ανορθόδοξη πολιτική επιτοκίων που υιοθέτησε ο Τούρκος πρόεδρος βύθισε την τουρκική λίρα σε ετήσιες απώλειες μεγαλύτερες του 50%. Από τις 7,2 λίρες στην αρχή του έτους, η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος με το δολάριο υποχώρησε στις 20 Δεκεμβρίου έως και τις 18,4 λίρες (-70%), καθώς απέναντι στον πολύ υψηλό πληθωρισμό της γειτονικής χώρας (21,3% τον Νοέμβριο) η κεντρική τράπεζα προέταξε κατ’ εντολή του Ερντογάν μειώσεις επιτοκίων που τα οδήγησαν μέσα σε περίπου 3 μήνες από το 19% στο 14%.

Την προηγούμενη εβδομάδα και μετά την ανακοίνωση του Ερντογάν, ότι θα καλύψει τις απώλειες μερίδας καταθετών από τις διακυμάνσεις της ισοτιμίας, η λίρα κατέγραψε άνοδο μεγαλύτερη του 50% και πλέον η ισοτιμία κυμαίνεται μεταξύ 10,5 και 12 λιρών ανά δολάριο. Οι πολίτες, ωστόσο, στραγγαλίζονται καθημερινά από την ακρίβεια.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κατέρρευσαν χρηματιστήρια και τιμές πετρελαίου
Πριν καν καλά-καλά διαπιστωθεί με ακρίβεια η επικινδυνότητα της νέας παραλλαγής «Ομικρον», οι αγορές είχαν πραγματοποιήσει ήδη τη δική τους… διάγνωση, στέλνοντας την επιστημονική προσέγγιση περίπατο.
Κατέρρευσαν χρηματιστήρια και τιμές πετρελαίου
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ασφαιρο το «μπαζούκα» της Fed
Η αμερικανική κεντρική τράπεζα υπόσχεται άφθονα φτηνά δάνεια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ΔΝΤ και ΟΟΣΑ χτύπησαν καμπανάκι, το Βερολίνο έδωσε τα ρέστα του, όμως οι αγορές δεν πείστηκαν.
Ασφαιρο το «μπαζούκα» της Fed
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δεν πείθουν τα πακέτα στήριξης
Τα πακέτα δημοσιονομικής τόνωσης που εξήγγειλαν οι κυβερνήσεις τα τελευταία εικοσιτετράωρα και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού δεν έπεισαν και η ανάγκη ενός νέου «new deal» είναι εκδηλη.
Δεν πείθουν τα πακέτα στήριξης
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αποτυγχάνουν οι αυξήσεις επιτοκίων στην αναχαίτιση του πληθωρισμού
Οικονομολόγοι τονίζουν ότι τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, η αστάθεια στην αγορά ενέργειας και η αχαλίνωτη κερδοσκοπία των εταιρειών δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με την πολιτική των κεντρικών...
Αποτυγχάνουν οι αυξήσεις επιτοκίων στην αναχαίτιση του πληθωρισμού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας