Την ώρα που η Ευρώπη κατηγορεί τη ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Gazprom ότι έχει περιορίσει τη ροή φυσικού αερίου εν μέσω έκρηξης τιμών, ασκώντας πίεση για να επανενεργοποιηθεί ο αγωγός Nord Stream 2 και να πετύχει και άλλους στόχους της, όπως στην ουκρανική κρίση, η Μόσχα πέρασε στην αντεπίθεση.
Ο ρωσικός κολοσσός Gazprom καταγγέλλει τη Γερμανία για τη μεταπώληση φυσικού αερίου από τη Γερμανία στην Πολωνία, απορρίπτοντας τις κατηγορίες σύμφωνα με τις οποίες η Μόσχα περιορίζει σκοπίμως τις αποστολές προς την Ευρώπη μέσω του αγωγού Γιαμάλ.
Ο εκπρόσωπος της Gazprom, Σεργκέι Κουπριάνοφ σε βίντεο που μεταδόθηκε σήμερα, Κυριακή 26 Δεκεμβρίου, δήλωσε: «Παρατηρούμε την αντιστροφή των ροών του φυσικού αερίου από τη Γερμανία προς την Πολωνία όπως φαίνεται επίσης προς την Ουκρανία, της τάξεως των 3-5 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων ημερησίως».
«Αυτό το φυσικό αέριο προέρχεται από τις υπόγειες δεξαμενές της Γερμανίας, δεξαμενές το φυσικό αέριο των οποίων έχει χρησιμοποιηθεί κατά 47%. Και ο χειμώνας μόλις ξεκίνησε... δεν είναι και η πλέον λογική απόφαση», πρόσθεσε, υποστηρίζοντας ότι οι αποστολές αυτές είναι «σαφώς υψηλότερες από τον όγκο που παραδίδει η Gazprom».
Σήμερα, για έκτη ημέρα, το ρωσικό φυσικό αέριο κατευθύνεται προς ανατολάς, σύμφωνα με τα στοιχεία του γερμανικού φορέα διαχείρισης δικτύου Gascade, με τη ρωσική κυβέρνηση να ισχυρίζεται ότι επειδή η ζήτηση λόγω του χειμώνα είναι μεγαλύτερη στη Ρωσία, το αέριο κατευθύνεται προς τα εκεί. Η αλλαγή κατεύθυνσης της ροής του Γιαμάλ είχε ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη σε πρωτοφανή επίπεδα την τελευταία βδομάδα.
Την Τετάρτη, η μόνιμη αντιπροσωπεία της Πολωνίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση κατηγόρησε την Μόσχα ότι διέκοψε τις αποστολές μέσω του αγωγού φυσικού αερίου Γιαμάλ-Ευρώπη, ανάμεσα στην Ρωσία τη Πολωνία και την Γερμανία, κατηγορώντας την Gazprom για «χειραγώγηση». Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ρωσίς, Βλαντίμιρ Πούτιν, υποστήριξε ότι η Gazprom δεν εκτελεί νέες εξαγωγές μέσω του αγωγού αυτού, ελλείψει ευρωπαϊκών παραγγελιών.
Η δυτική Ευρώπη βρίσκεται εδώ και μήνες αντιμέτωπη με την εκτόξευση των τιμών του φυσικού αερίου που οφείλεται σε πολλούς παράγοντες: πολύ ψυχρός χειμώνας 2020-2021, οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία και μειωμένη απόδοση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Οι τιμές έφθασαν σε ύψος ρεκόρ την Τρίτη, λόγω πτώσης της θερμοκρασίας, πρόβλημα που εντάθηκε με τη γεωπολιτική ένταση ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τη Ρωσία, από την προέρχεται το ένα τρίτο των ευρωπαϊκών προμηθειών φυσικού αερίου.
Σχολιάζοντας τις κατηγορίες της δυτικής Ευρώπης περί ρωσικού εκβιασμού, ο εκπρόσωπος της ρωσικής εταιρείας δήλωσε: «Οι κατηγορίες κατά της Ρωσίας και της Gazprom σύμφωνα με τις οποίες στέλνουμε μικρή ποσότητα αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά στερείται απολύτως βάσης. «Αυτήν τη χρονιά, η Gazprom έστειλε στη Γερμανία 50,2 δισ. κυβικά μέτρα, είναι 5,3 δισεκατομμύρια περισσότερα από πέρυσι. Η Gazprom έχει ήδη στείλει περισσότερο αέριο σε σχέση με τον περασμένο χρόνο στις εξής χώρες: Ιταλία, Τουρκία, Βουλγαρία, Σερβία, Δανία, Φινλανδία και Πολωνία», είπε.
Η Ρωσία κατηγορείται επίσης ότι δεν στέλνει επιπλέον φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας, εξαιτίας της ισχυρής έντασης ανάμεσα στο Μόσχα και το Κίεβο. Η Μόσχα απορρίπτει και αυτές τις κατηγορίες.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας