Μειώνει ταχύτητα αλλά δεν αφήνει το πόδι από το γκάζι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και αυτό φαίνεται να βοηθά για την ώρα τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας. Στη χθεσινή τελευταία συνεδρίασή του για το 2021, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε να τερματίσει σταδιακά το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (PEPP), που θέσπισε για την αντιμετώπιση της πανδημίας, στα τέλη του επόμενου Μαρτίου. Διαμήνυσε όμως παράλληλα ότι θα συνεχίσει να επανεπενδύει σε ομόλογα μέσω αυτού έως τα τέλη του 2024 και στο πλαίσιο αυτό μπορούν να περιληφθούν και αγορές ελληνικών τίτλων.
«Σε περίπτωση κατακερματισμού της αγοράς λόγω της πανδημίας, οι επαναπενδύσεις ομολόγων που αποκτήθηκαν μέσω του PEPP θα μπορούν να προσαρμόζονται με ευελιξία σε χρονικό ορίζοντα, επενδυτική τάξη και δικαιοδοσία ανά πάσα στιγμή» ανέφερε χαρακτηριστικά στο ανακοινωθέν της η ΕΚΤ, προσθέτοντας ότι αυτό θα μπορεί να περιλαμβάνει και αγορές ομολόγων που έχει εκδώσει η Ελλάδα πέρα και πάνω από τα rollover (των τίτλων που ήδη έχει στην κατοχή της) προκειμένου να αποτραπούν η διακοπή των αγορών στη συγκεκριμένη χώρα και τα πιθανά εμπόδια στη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής στην ελληνική οικονομία, την στιγμή που αυτή συνεχίζει να ανακάμπτει από την πανδημία.
Η ΕΚΤ έχει τροφοδοτήσει από την έναρξη της πανδημίας την οικονομία της ευρωζώνης με ρευστότητα μεγαλύτερη των 2 τρισ. ευρώ μέσω της αγοράς κρατικών ομολόγων. Μέσω του ΡΕΡΡ έχει αγοράσει ελληνικά ομόλογα αξίας άνω των 35 δισ. ευρώ, κατ’ εξαίρεση (waiver), καθώς αυτά δεν έχουν ακόμη επενδυτική βαθμίδα.
Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάντ υπογράμμισε στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου ότι η συγκεκριμένη αναφορά για την Ελλάδα στο χθεσινό ανακοινωθέν του Συμβουλίου έγινε επειδή η χώρα μας, αν και έχει βελτιώσει την αξιολόγησή της και σημειώσει μεγάλη πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις, δεν έχει ακόμη βαθμίδα επιλέξιμη για αγορές από την ΕΚΤ στο πλαίσιο του τακτικού προγράμματος αγοράς ομολόγων ΑΡΡ.
Πάντως το Δ.Σ. της ΕΚΤ διαμήνυσε την ανάγκη ευελιξίας στις αποφάσεις της και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επανέναρξης των καθαρών αγορών ομολόγων μέσω του ΡΕΡΡ αν η πανδημία προκαλέσει νέα σοκ στην οικονομία. Οσον αφορά το τακτικό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων APP, η ΕΚΤ αποφάσισε οι μηνιαίες αγορές να διαμορφωθούν στα 40 δισ. ευρώ το β’ τρίμηνο και στα 30 δισ. ευρώ το γ’ τρίμηνο του 2022, ενώ από τον Οκτώβριο του 2022 στα 20 δισ. ευρώ για όσο διάστημα χρειαστεί.
Προβλέψεις για ανάπτυξη
Η Κριστίν Λαγκάρντ από την πλευρά της φάνηκε να ανησυχεί περισσότερο για την οικονομική ανάπτυξη της ευρωζώνης παρά για τον πληθωρισμό που τον προηγούμενο μήνα χτύπησε το 4,9%. Παραδέχθηκε ότι η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας έχει μετριάσει τους ρυθμούς της αλλά σημείωσε παράλληλα πως η ΕΚΤ θεωρεί πως η οικονομική δραστηριότητα θα ανεβάσει ταχύτητα την επόμενη χρονιά.
Τόνισε ακόμη ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει ψηλά βραχυπρόθεσμα, αλλά θα υποχωρήσει στη διάρκεια του 2022, ενώ ξεκαθάρισε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει αύξηση επιτοκίων την επόμενη χρονιά. Στις προβλέψεις της η ΕΚΤ αναμένει πλέον ανάπτυξη της ευρωζώνης 5,1% φέτος, 4,2% το 2022, 2,9% το 2023 και 1,6% το 2024. Για τον πληθωρισμό προβλέπει ότι θα προσεγγίσει το 2,6% φέτος, το 3,2% το 2022 και το 1,9% το 2023 και το 2024.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας