Κλυδωνισμοί στην τουρκική οικονομία, την ώρα που η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι μειώνει τα επιτόκια για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, με αποτέλεσμα η λίρα να σημειώσει ξανά ιστορικό χαμηλό ρεκόρ.
Από νωρίς σήμερα το εθνικό νόμισμα της γειτονικής χώρας βρέθηκε υπό ισχυρή πίεση, καθώς, κατέγραψε ιστορικό ρεκόρ, καθώς υποχώρησε 2,9% και η ισοτιμία με το δολάριο διαμορφώθηκε στις 15,25 λίρες.
Ωστόσο αμέσως μετά τις ανακοινώσεις της κεντρικής τράπεζας, ωστόσο η λίρα κατέγραψε νέο αρνητικό ρεκόρ με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στις 15,61 λίρες ανά δολάριο.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ορισμένα ανταλλακτήρια έκλεισαν αμέσως μετά τις ανακοινώσεις για να αποφευχθεί περαιτέρω κατρακύλα.
Δεδομένης της μεγάλης πτώσης της λίρας, οικονομολόγοι προβλέπουν ότι ο πληθωρισμός θα εκτοξευτεί σχεδόν στο 30% (καλπάζει ήδη στο 21%) το επόμενο έτος λόγω κυρίως της αύξησης των τιμών των εισαγωγών.
«Χρυσώνει το χάπι» ο Τούρκος πρόεδρος
Σε μια προσπάθεια να μετριάσει τις αντιδράσεις και τον πανικό ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι ο κατώτατος μισθός στη χώρα θα αυξηθεί από τις 2.825 στις 4.250 λίρες την επόμενη χρονιά εν μέσω υποχώρησης του εθνικού νομίσματος σε χαμηλό επίπεδο ρεκόρ.
«Στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων, λάβαμε μια απόφαση, σύμφωνα με την οποία το 2022 ο κατώτατος μισθός θα είναι τουλάχιστον 4.250 λίρες. Για όσους έχουν ανήλικα παιδιά, το ποσό θα είναι ακόμα υψηλότερο», δήλωσε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους.
Βαθαίνει η κρίση
Η εκρηκτική κατάσταση της τουρκικής οικονομίας έχει μεταφέρει την κρίση και σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, ενώ κυκλοφορούν ξανά νέα σενάρια για πρόωρες εκλογές.
Αυτό, τουλάχιστον, ανέφερε ο αντιπρόεδρος του αντιπολιτευόμενου «Καλού Κόμματος», ο οποίος ανέφερε ότι Ερντογάν και Μπαχτσελί έχουν έρθει σε συμφωνία για κάλπες στις 19 Ιουνίου. Στα social media επικράτησε σάλος, ενώ η κυβέρνηση δεν έχει διαψεύσει ακόμη.
Παράλληλα, χθες, ο Ιζέτ Οζκέτ, πρώην σύμβουλος της κυβέρνησης, προειδοποίησε μέσω Twitter τους πολίτες να είναι έτοιμοι για επιβολή κατάστασης εκτάκτου ανάγκης.
Η ανάρτησή του προκάλεσε κυβερνητική οργή με τον αντιπρόεδρο του κόμματος AKP να χαρακτηρίζει απαράδεκτα τα γραφόμενά του.
Μετά την αντίδραση αυτή ο Οζγκέτ αναγκάστηκε να κάνει διορθωτική δήλωση επισημαίνοντας ότι εξέφρασε προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις.
Υπενθυμίζεται ότι από τον Σεπτέμβριο, η κεντρική τράπεζα έχει μειώσει το βασικό επιτόκιο τέσσερις φορές στο πλαίσιο του σχεδίου του Ερντογάν να δοθεί προτεραιότητα στις εξαγωγές και τον δανεισμό, παρά το ότι οικονομολόγοι και βουλευτές της αντιπολίτευσης έχουν επικρίνει την πολιτική αυτή ως απερίσκεπτη.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας