• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 0.3°C / 6.2°C
  1 BF
  69%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  2°C 0.1°C / 4.6°C
  0 BF
  54%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  3°C 1.0°C / 9.0°C
  1 BF
  56%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.1°C / 0.9°C
  1 BF
  69%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  0 BF
  69%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  1°C -0.1°C / 2.8°C
  1 BF
  60%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -4°C -3.6°C / -2.1°C
  1 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  1°C 0.6°C / 3.6°C
  1 BF
  60%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 3.2°C / 8.8°C
  3 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  -4°C -4.1°C / -4.1°C
  2 BF
  48%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 9.6°C
  1 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.6°C / 4.6°C
  2 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  2 BF
  55%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  1°C -3.5°C / 1.0°C
  1 BF
  70%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  4°C -3.5°C / 5.6°C
  1 BF
  72%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 2.8°C / 6.6°C
  2 BF
  44%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  3°C 0.5°C / 6.4°C
  1 BF
  80%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  5°C 0.4°C / 5.5°C
  1 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  2°C 0.6°C / 4.7°C
  1 BF
  64%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -3°C -3.2°C / -3.2°C
  0 BF
  53%

Συμφωνία στο ECOFIN για αλλαγή των κανόνων ΦΠΑ

 • A-
 • A+

Η Επιτροπή χαιρετίζει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα από τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ για την επικαιροποίηση των υφιστάμενων κανόνων που διέπουν τους συντελεστές του φόρου προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) για τα αγαθά και τις υπηρεσίες. Οι νέοι αυτοί κανόνες θα παρέχουν στις κυβερνήσεις μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά τους συντελεστές που μπορούν να εφαρμόζουν και θα διασφαλίζουν την ίση μεταχείριση μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ. Ταυτόχρονα, η επικαιροποιημένη νομοθεσία θα ευθυγραμμίσει τους κανόνες ΦΠΑ με τις κοινές προτεραιότητες της ΕΕ, όπως η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, η υποστήριξη της ψηφιοποίησης και η προστασία της δημόσιας υγείας. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει τώρα να τεθεί σε διαβούλευση σχετικά με το τελικό κείμενο.

Ο Πάολο Τζεντιλόνι, επίτροπος Οικονομίας, δήλωσε: "Η σημερινή ομόφωνη συμφωνία για τον εκσυγχρονισμό των κανόνων που διέπουν τους συντελεστές ΦΠΑ είναι εξαιρετική είδηση. Αποτέλεσμα μαραθώνιων διαπραγματεύσεων, δείχνει ότι όπου υπάρχει βούληση, υπάρχει και τρόπος - ένας ευρωπαϊκός τρόπος για να προχωρήσουμε. Τα κράτη μέλη θα έχουν μεγαλύτερη ευελιξία για να κάνουν τα συστήματα ΦΠΑ τους να αντανακλούν τις εθνικές πολιτικές επιλογές, διασφαλίζοντας παράλληλα τη συνοχή με τις κοινές ευρωπαϊκές προτεραιότητες: την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση και φυσικά την προστασία της δημόσιας υγείας."

Αναλυτικά:

Οι ισχύοντες κανόνες της ΕΕ σχετικά με τους συντελεστές ΦΠΑ είναι σχεδόν τριάντα ετών και είχαν επείγουσα ανάγκη εκσυγχρονισμού, δεδομένης της εξέλιξης των συνολικών κανόνων ΦΠΑ με την πάροδο των ετών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Επιτροπή πρότεινε το 2018 τη μεταρρύθμιση των συντελεστών ΦΠΑ.
 
Η σημερινή συμφωνία θα διασφαλίσει ότι οι κανόνες ΦΠΑ της ΕΕ είναι πλήρως ευθυγραμμισμένοι με τις προτεραιότητες της κοινής πολιτικής της ΕΕ. Η σημερινή ανακοίνωση θα αντιμετωπίσει τα ζητήματα αυτά με:
 
Επικαιροποίηση του καταλόγου των αγαθών και υπηρεσιών (παράρτημα ΙΙΙ της οδηγίας ΦΠΑ) στα οποία όλα τα κράτη μέλη μπορούν να εφαρμόζουν μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ. Τα νέα προϊόντα και υπηρεσίες που προστίθενται στον κατάλογο περιλαμβάνουν εκείνα που προστατεύουν τη δημόσια υγεία, είναι καλά για το περιβάλλον και υποστηρίζουν την ψηφιακή μετάβαση. Μόλις τεθούν σε ισχύ οι κανόνες, τα κράτη μέλη θα μπορούν επίσης για πρώτη φορά να απαλλάσσουν από τον ΦΠΑ ορισμένα αγαθά και υπηρεσίες του καταλόγου που θεωρούνται ότι καλύπτουν βασικές ανάγκες.
 
Κατάργηση, έως το 2030, της δυνατότητας των κρατών μελών να εφαρμόζουν μειωμένους συντελεστές και απαλλαγές σε αγαθά και υπηρεσίες που θεωρούνται επιζήμια για το περιβάλλον και τους στόχους της ΕΕ για την κλιματική αλλαγή.
 
Διαθεσιμότητα των παρεκκλίσεων και των απαλλαγών για συγκεκριμένα αγαθά και υπηρεσίες, που ισχύουν σήμερα για ιστορικούς λόγους σε ορισμένα κράτη μέλη, σε όλες τις χώρες, ώστε να διασφαλίζεται η ίση μεταχείριση και να αποφεύγονται οι στρεβλώσεις του ανταγωνισμού. Ωστόσο, οι υφιστάμενες παρεκκλίσεις που δεν δικαιολογούνται από στόχους δημόσιας πολιτικής άλλους από εκείνους που υποστηρίζουν τη δράση της ΕΕ για το κλίμα θα πρέπει να τερματιστούν έως το 2032.
 
Οι σημερινοί νέοι κανόνες υποστηρίζονται από προηγούμενη συμφωνία για τη μετάβαση του συστήματος ΦΠΑ της ΕΕ σε ένα σύστημα όπου ο ΦΠΑ καταβάλλεται στο κράτος μέλος του καταναλωτή και όχι στο κράτος μέλος του προμηθευτή. Αυτό διασφαλίζει ότι μια μεγαλύτερη ποικιλία συντελεστών (όπως συμφωνήθηκε σήμερα) θα είναι λιγότερο πιθανό να διαταράξει τη λειτουργία της ενιαίας αγοράς ή να δημιουργήσει στρεβλώσεις του ανταγωνισμού. Ταυτόχρονα, αποφεύγεται επίσης ο πολλαπλασιασμός των μειωμένων συντελεστών, ο οποίος θα έθετε σε κίνδυνο την ικανότητα των κρατών μελών να εισπράττουν έσοδα στην εποχή μετά το COVID-19.
 
Τα επόμενα χρόνια, τα κράτη μέλη θα πρέπει να συνεχίσουν τις προσπάθειες για να εξασφαλίσουν βιώσιμη ανάκαμψη από την πανδημία COVID-19 και να επενδύσουν σημαντικά για την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση. Η προστασία των δημόσιων εσόδων είναι ιδιαίτερα σημαντική στο πλαίσιο αυτό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η επικαιροποιημένη νομοθεσία καθορίζει επίσης το ελάχιστο επίπεδο των μειωμένων συντελεστών, καθώς και τον μέγιστο αριθμό αγαθών και υπηρεσιών στο παράρτημα ΙΙΙ στα οποία τα κράτη μέλη μπορούν να εφαρμόζουν τους εν λόγω συντελεστές (βλ. Ερωτήσεις και απαντήσεις για πλήρεις λεπτομέρειες). Για πρώτη φορά, ωστόσο, τα κράτη μέλη θα μπορούν επίσης να εφαρμόζουν έναν μειωμένο συντελεστή χαμηλότερο του 5% ή να απαλλάσσουν από τον ΦΠΑ έναν μικρό αριθμό ειδών του καταλόγου.

Επόμενα βήματα:

Οι επικαιροποιημένοι κανόνες θα αποσταλούν τώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για διαβούλευση επί του τελικού κειμένου έως τον Μάρτιο του 2022. Μόλις εγκριθεί επίσημα από τα κράτη μέλη, η νομοθεσία θα τεθεί σε ισχύ 20 ημέρες μετά τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιτρέποντας στα κράτη μέλη να εφαρμόσουν το νέο σύστημα από την ημερομηνία αυτή.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αλλάζουν μετά 30 έτη οι κανόνες για τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας
Σε πολιτική συμφωνία για τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. χθες στις Βρυξέλλες.
Αλλάζουν μετά 30 έτη οι κανόνες για τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Άρχισε η αναμέτρηση των υπουργών Οικονομικών για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας
Πίσω από τις μειλίχιες δηλώσεις Τζεντιλόνι μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, διακρίνονται οι γραμμές αντίθεσης των «μπλοκ» για την αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων
Άρχισε η αναμέτρηση των υπουργών Οικονομικών για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Για λίγους η μισθολογική διαφάνεια που προωθεί η Ε.Ε.
Η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων καταγγέλλει για υποκρισία την Κομισιόν, καθώς το σχέδιο οδηγίας για την υποχρεωτική αναφορά των μισθών ανδρών - γυναικών αποκλείει τα 2/3 των εργαζoμένων
Για λίγους η μισθολογική διαφάνεια που προωθεί η Ε.Ε.
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
#BrusselsCalling: Ο κακός μας ο πληθωρισμός (podcast)
Ήρθε ο πληθωρισμός για να μείνει; Κι αν φύγει, τι θα συμβεί με τις τιμές; Ακούστε κάποιες σκέψεις στο podcast από τις Βρυξέλλες #BrusselsCalling με τίτλο «Ο κακός μας ο πληθωρισμός...».
#BrusselsCalling: Ο κακός μας ο πληθωρισμός (podcast)
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
H Κομισιόν ενέκρινε το χάρτη της Ελλάδας για περιφερειακές ενισχύσεις το 2022-2027
12 περιφέρειες συγκαταλέγονται μεταξύ των πλέον μειονεκτικών περιοχών της Ε.Ε., με κατά κεφαλήν ΑΕΠ κάτω από το 75 % του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
H Κομισιόν ενέκρινε το χάρτη της Ελλάδας για περιφερειακές ενισχύσεις το 2022-2027
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αλλα 50 δισ. θα δανειστεί η Ε.Ε. στο επόμενο εξάμηνο
Ευρωπαϊκά ομόλογα ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης (NextGenerationEU) κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022 ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Αλλα 50 δισ. θα δανειστεί η Ε.Ε. στο επόμενο εξάμηνο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας