• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.2°C / 29.0°C
  3 BF
  32%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.6°C / 29.8°C
  3 BF
  32%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.4°C / 29.8°C
  2 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  3 BF
  34%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  3 BF
  46%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.5°C / 30.0°C
  2 BF
  37%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 26.4°C
  2 BF
  17%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 27.7°C
  2 BF
  29%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 22.5°C
  4 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 22.3°C / 27.9°C
  0 BF
  34%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.8°C / 23.4°C
  3 BF
  28%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.5°C / 25.7°C
  2 BF
  44%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  3 BF
  54%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.4°C / 29.9°C
  0 BF
  21%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.5°C / 28.8°C
  3 BF
  21%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 24.8°C
  3 BF
  47%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.0°C / 28.6°C
  2 BF
  18%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 24.3°C
  2 BF
  48%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.8°C / 28.7°C
  2 BF
  62%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.2°C / 25.2°C
  2 BF
  34%

Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup

AP Photo/Virginia Mayo, File
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σφήνα ΔΝΤ στη σύσφιξη

 • A-
 • A+
Ενώ το Eurogroup προειδοποιεί τα κράτη με υψηλό χρέος να αποφύγουν τη στήριξη από τους προϋπολογισμούς τους το 2022 και να περιοριστούν στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης για πρόσθετες επενδύσεις, η γενική διευθύντρια του Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα συνιστά επέκταση της γενικής ρήτρας διαφυγής και το 2023 και... εξορκίζει την επιστροφή στους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Να σφίξουν το ζωνάρι στους προϋπολογισμούς του 2022 κάλεσε το Eurogroup τις χώρες της ευρωζώνης. Μετά την «καθολική στήριξη» των οικονομιών λόγω πανδημίας και την αναστολή των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, οι υπουργοί συμφώνησαν σε «επιλεκτική και στοχευμένη» στήριξη ή αλλιώς «σύνεση και ισορροπία» στους προϋπολογισμούς του επόμενου έτους.

«Το Eurogroup συμφωνεί ότι τα κράτη-μέλη με χαμηλό ή μεσαίο χρέος θα πρέπει να ακολουθήσουν μια υποστηρικτική δημοσιονομική στάση το 2022, ενώ τα κράτη-μέλη με υψηλό χρέος θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν το Ταμείο Ανάκαμψης (RRF) για τη χρηματοδότηση πρόσθετων επενδύσεων για τη στήριξη της ανάκαμψης, ακολουθώντας παράλληλα μια συνετή δημοσιονομική πολιτική», αναφέρεται σε δήλωση που εκδόθηκε χθες μετά τη συνάντηση.

Πληθωριστικές πιέσεις

«Το Eurogroup καλεί τα κράτη-μέλη με υψηλό χρέος, όπου η αύξηση των εθνικά χρηματοδοτούμενων τρεχουσών δαπανών δεν προβλέπεται να περιοριστεί επαρκώς σύμφωνα με την αξιολόγηση της Επιτροπής, να λάβουν τα αναγκαία μέτρα στο πλαίσιο της εθνικής δημοσιονομικής διαδικασίας», συμπληρώνει με νόημα.

Στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχε και η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, Ε.Ε., Eurogroup και ΔΝΤ συμφώνησαν ότι η οικονομία της ευρωζώνης αναμένεται να επιστρέψει στα προ της πανδημίας επίπεδα ήδη από το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Ωστόσο, η ανάκαμψη αναμένεται να είναι άνιση μεταξύ των χωρών και των τομέων. Επιπλέον, το επίπεδο αβεβαιότητας είναι ιδιαίτερα υψηλό, οι κίνδυνοι είναι σημαντικοί και έχουν αναδυθεί νέοι αντίξοοι άνεμοι για τις οικονομικές προοπτικές.

Επίσης, η έντονη ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας συνοδεύεται από αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων, μεταξύ άλλων λόγω των τιμών της ενέργειας, ύστερα από χρόνια υποτονικών επιπέδων πληθωρισμού στην ευρωζώνη. Οι υπουργοί, τέλος, συμφώνησαν ότι θα συνεχίσουν να παρακολουθούν την οικονομική κατάσταση και θα επανεκτιμήσουν τον προσανατολισμό της πολιτικής με βάση τις οικονομικές προοπτικές για το 2023 και μετά, τη δυναμική του πληθωρισμού, καθώς και την ανάγκη να διασφαλιστεί η μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών, δίνοντας παράλληλα προτεραιότητα στις επενδύσεις για τη στήριξη της δίδυμης μετάβασης (πράσινη και ψηφιακή).

Ρίσκα από την «Ομικρον»

Και το ΔΝΤ, όπως και η Κομισιόν, εκτίμησε ότι η άνοδος του πληθωρισμού είναι προσωρινή και πως το 2022 θα μειωθεί ξανά, κάτω από το 2% που είναι ο στόχος της ΕΚΤ. Εκεί που διαφωνούν οι δύο πλευρές είναι στις προκλήσεις και τα ρίσκα που μπορεί να προκληθούν από την «Ομικρον» - το ΔΝΤ ανησυχεί περισσότερο, τονίζοντας ότι τα πάντα θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της πανδημίας.

Ακόμα ένα βασικό σημείο διαφωνίας είναι το πότε θα αρθεί η εφαρμογή της ρήτρας διαφυγής από το Σύμφωνο Σταθερότητας. Η πρόεδρος του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα εκτίμησε ότι δεν θα πρέπει να γίνει το 2023 και ήταν κάθετη σχετικά με τη μη επιστροφή στο Σύμφωνο. «Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επιστρέψουμε στους δημοσιονομικούς κανόνες του Συμφώνου, γιατί αυτό θα είναι αντιπαραγωγικό και μη ρεαλιστικό, πιέζοντας ειδικά για τις χώρες με μεγάλο χρέος», τόνισε.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του ΔΝΤ, οι νέοι κανόνες θα πρέπει να είναι απλοί, εύκολα εφαρμόσιμοι και να τους συμμερίζονται τα κράτη-μέλη. Σε περίπτωση «κενού» ανάμεσα στις δύο φάσεις (της αναστολής των κανόνων και συμφωνίας για μεταρρύθμιση του Συμφώνου), το ΔΝΤ προτείνει μεταβατική περίοδο με έμφαση στις πράσινες επενδύσεις.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αλλα 50 δισ. θα δανειστεί η Ε.Ε. στο επόμενο εξάμηνο
Ευρωπαϊκά ομόλογα ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης (NextGenerationEU) κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022 ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Αλλα 50 δισ. θα δανειστεί η Ε.Ε. στο επόμενο εξάμηνο
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ε.Ε.: Τηλεδιάσκεψη ΥΠ.ΟΙΚ. για έναν πρώτο απολογισμό του Ταμείου Ανάκαμψης 
Σε άτυπη βιντεοκλήση οι «27» θα κάνουν έναν πρώτο απολογισμό της εφαρμογής του Ταμείου Ανάκαμψης και θα αναλύσουν προσομοιώσεις δημοσιονομικών σεναρίων για να διασφαλίσουν μια ανθεκτική ανάκαμψη.
Ε.Ε.: Τηλεδιάσκεψη ΥΠ.ΟΙΚ. για έναν πρώτο απολογισμό του Ταμείου Ανάκαμψης 
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ραντεβού... τον Σεπτέμβριο
Με σειρά προτεραιότητας έγκρισης οι εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης ● Από τον Ιούλιο θα αρχίσει να δανείζεται η Κομισιόν από τις αγορές ποσό περίπου 800 δισ. ευρώ, αλλά εκταμίευση προς τα κράτη-μέλη δεν...
Ραντεβού... τον Σεπτέμβριο
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ε.Ε.: Και εγένετο Ταμείο Ανάκαμψης!
Η Πρόεδρος της Κομισιόν κάλεσε τα κράτη μέλη να σπεύσουν να επικυρώσουν την απόφαση του Συμβουλίου για τους νέους ίδιους πόρους, ώστε να μπορεί να αρχίσει το σχετικό δανεισμό από τις αγορές.
Ε.Ε.: Και εγένετο Ταμείο Ανάκαμψης!
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σχέδιο της Ε.Ε. για τη μεταφορά σιτηρών και ελαίων από την εμπόλεμη Ουκρανία
Διαδρόμους μεταφοράς αγαθών, κυρίως για το σιτάρι και το καλαμπόκι, από την Ουκρανία στην Ευρώπη ετοιμάζει η Κομισιόν σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την επισιτιστική κρίση που βρίσκεται προ των πυλών.
Σχέδιο της Ε.Ε. για τη μεταφορά σιτηρών και ελαίων από την εμπόλεμη Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συνεχίζεται το αλαλούμ με τα ρούβλια
Ενώ ο επίτροπος Τζεντιλόνι πρόσφερε κάλυψη στην ιταλική ENI, αν και έχει ήδη ανοίξει λογαριασμό σε ρωσικό νόμισμα στην Gazprombank, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν επιμένει ότι επιτρέπονται μόνο συναλλαγές σε ευρώ ή...
Συνεχίζεται το αλαλούμ με τα ρούβλια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας