• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 3.1°C / 8.0°C
  1 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  3°C 0.3°C / 6.0°C
  0 BF
  64%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  6°C 4.8°C / 7.3°C
  2 BF
  44%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.1°C / -2.1°C
  1 BF
  80%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.1°C / -2.1°C
  0 BF
  74%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  3°C -0.3°C / 4.6°C
  0 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  -2°C -2.6°C / 1.8°C
  0 BF
  74%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  7°C 5.6°C / 6.8°C
  1 BF
  44%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.6°C / 9.1°C
  4 BF
  75%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 1.9°C / 3.9°C
  1 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.1°C / 9.6°C
  4 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.0°C / 5.6°C
  3 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  0 BF
  66%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 3.5°C
  0 BF
  69%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  2°C 2.3°C / 3.5°C
  1 BF
  75%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 5.8°C / 6.8°C
  3 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 3.3°C / 7.7°C
  2 BF
  65%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C -0.7°C / 4.4°C
  2 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 0.2°C / 6.1°C
  1 BF
  59%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.2°C / -2.2°C
  1 BF
  59%
Η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Αναθεωρημένες κατευθύνσεις Κομισιόν για κρατικές ενισχύσεις

 • A-
 • A+

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε αναθεωρημένες κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις για την προώθηση των επενδύσεων χρηματοδότησης επιχειρηματικού κινδύνου («Κατευθυντήριες γραμμές για τη χρηματοδότηση επιχειρηματικού κινδύνου»). Οι αναθεωρημένες κατευθυντήριες γραμμές θα εφαρμόζονται από την 1η Ιανουαρίου 2022. Αποσαφηνίζουν και απλουστεύουν τους κανόνες βάσει των οποίων τα κράτη μέλη μπορούν να στηρίζουν και να διευκολύνουν την πρόσβαση ευρωπαϊκών νεοφυών επιχειρήσεων, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων («ΜΜΕ») και επιχειρήσεων μεσαίας κεφαλαιοποίησης σε χρηματοδότηση, διασφαλίζοντας παράλληλα ισότιμους όρους ανταγωνισμού στην ενιαία αγορά.

Η εκτελεστική αντιπρόεδρος, κ. Μαργκρέτε Βέστάγκερ, αρμόδια για την πολιτική ανταγωνισμού, δήλωσε: «Οι νεοφυείς και οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται στο επίκεντρο της οικονομικής ανάκαμψης της Ευρώπης. Η διασφάλιση της πρόσβασης των εν λόγω επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση είναι απαραίτητη για την αξιοποίηση του αναπτυξιακού δυναμικού τους και της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, μετά από εκτενή διαδικασία διαβούλευσης, πραγματοποιήσαμε στοχευμένες αλλαγές και απλουστεύσαμε περαιτέρω τους υφιστάμενους κανόνες μας για τις κρατικές ενισχύσεις. Αυτό θα επιτρέψει στα κράτη μέλη να παρέχουν οικονομικά κίνητρα στις ευρωπαϊκές νεοφυείς επιχειρήσεις και στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ώστε να προσελκύουν επενδύσεις όταν η αγορά δεν παράγει αποτελέσματα από μόνη της».

Οι ενισχύσεις χρηματοδότησης επιχειρηματικού κινδύνου αποτελούν σημαντικό μέσο που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα κράτη μέλη για τη στήριξη, ιδίως, καινοτόμων και προσανατολισμένων στην ανάπτυξη νεοφυών επιχειρήσεων, ΜΜΕ και ορισμένων τύπων επιχειρήσεων μεσαίας κεφαλαιοποίησης στα αρχικά στάδια της ανάπτυξής τους. Οι εταιρείες αυτές ενδέχεται να αντιμετωπίσουν δυσκολίες όσον αφορά την απόκτηση πρόσβασης σε χρηματοδότηση, παρά τις επιχειρηματικές τους δυνατότητες. Για την αντιμετώπιση αυτών των αδυναμιών της αγοράς, οι κατευθυντήριες γραμμές για τη χρηματοδότηση επιχειρηματικού κινδύνου επιτρέπουν στα κράτη μέλη, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, να καλύψουν αυτό το χρηματοδοτικό κενό προσελκύοντας, μέσω της παροχής κρατικών ενισχύσεων, πρόσθετες ιδιωτικές επενδύσεις σε επιλέξιμες νεοφυείς επιχειρήσεις, ΜΜΕ και επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης, μέσω καλά σχεδιασμένων χρηματοδοτικών μέσων και φορολογικών μέτρων.

Η Επιτροπή εξέδωσε τις αναθεωρημένες κατευθυντήριες γραμμές για τη χρηματοδότηση επιχειρηματικού κινδύνου μετά από αξιολόγηση των υφιστάμενων κανόνων, η οποία διενεργήθηκε το 2019 στο πλαίσιο του ελέγχου καταλληλότητας των κρατικών ενισχύσεων και κατόπιν εκτενούς διαβούλευσης με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη σχετικά με το προτεινόμενο αναθεωρημένο κείμενο της ανακοίνωσης. Στη διαβούλευση συμμετείχαν κράτη μέλη, περιφερειακές και τοπικές αρχές, επιχειρηματικές ενώσεις και ομάδες συμφερόντων.

Η αξιολόγηση και η διαβούλευση επιβεβαίωσαν ότι οι κατευθυντήριες γραμμές για τη χρηματοδότηση επιχειρηματικού κινδύνου είναι κατάλληλες για τον επιδιωκόμενο σκοπό, αλλά αποκάλυψαν επίσης ότι ορισμένες στοχευμένες προσαρμογές, συμπεριλαμβανομένης της αποσαφήνισης ορισμένων εννοιών και του περαιτέρω εξορθολογισμού, ήταν αναγκαίες για την περαιτέρω απλούστευση των υφιστάμενων κανόνων και τη διασαφήνιση της εφαρμογής τους.

Κατά συνέπεια, οι αναθεωρημένες κατευθυντήριες γραμμές για τη χρηματοδότηση επιχειρηματικού κινδύνου προβλέπουν ιδίως:

 • Περιορισμό της απαίτησης υποβολής ανάλυσης του χρηματοδοτικού κενού στα μεγαλύτερα καθεστώτα χρηματοδότησης επιχειρηματικού κινδύνου και αποσαφηνίζουν περαιτέρω τα αποδεικτικά στοιχεία που απαιτούνται για την αιτιολόγηση της ενίσχυσης. Εν προκειμένω, η αξιολόγηση έδειξε και η διαβούλευση επιβεβαίωσε ότι τα κράτη μέλη αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην ποσοτικοποίηση του χρηματοδοτικού κενού. Για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος, οι αναθεωρημένες κατευθυντήριες γραμμές απαιτούν ανάλυση του χρηματοδοτικού κενού μόνο στα μεγαλύτερα μέτρα ενίσχυσης για τη χρηματοδότηση επιχειρηματικού κινδύνου, δηλαδή εκείνα που επιτρέπουν ποσά επενδύσεων άνω των 15 εκατ. EUR ανά μεμονωμένο δικαιούχο. Η προηγούμενη εμπειρία δείχνει ότι η απλοποίηση αυτή θα εφαρμοστεί στη μεγάλη πλειονότητα των νέων μέτρων. Επιπλέον, οι αναθεωρημένες κατευθυντήριες γραμμές διευκρινίζουν ποια αποδεικτικά στοιχεία απαιτούνται για να αποδειχθεί η ύπαρξη συγκεκριμένης ανεπάρκειας της αγοράς ή άλλων σχετικών εμποδίων στην πρόσβαση σε χρηματοδότηση, σύμφωνα με την υφιστάμενη πρακτική.

 •  Εισαγωγή απλουστευμένων απαιτήσεων για την αξιολόγηση καθεστώτων που απευθύνονται αποκλειστικά σε νεοφυείς επιχειρήσεις και ΜΜΕ που δεν έχουν ακόμη πραγματοποιήσει την πρώτη εμπορική τους πώληση. Αυτό θα αφορά ιδίως τον όγκο των αποδεικτικών στοιχείων που πρέπει να παρέχουν τα κράτη μέλη, στο πλαίσιο της εκ των προτέρων αξιολόγησης που πρέπει να υποβάλλουν για να αποδείξουν τους λόγους για τους οποίους η ενίσχυση είναι αναγκαία, κατάλληλη και αναλογική. Δεδομένων των σοβαρότερων αδυναμιών της αγοράς που αντιμετωπίζουν συνήθως οι εν λόγω επιχειρήσεις, η Επιτροπή μπορεί να θεωρήσει ότι ένας πιο περιορισμένος αριθμός αποδεικτικών στοιχείων επαρκεί για να αποδειχθεί η ύπαρξη ανεπαρκειών της αγοράς που δικαιολογούν τη χορήγηση ενίσχυσης στις εν λόγω επιχειρήσεις.

 • Ευθυγράμμιση ορισμένων ορισμών που περιλαμβάνονται στις κατευθυντήριες γραμμές με τους ορισμούς που περιλαμβάνονται στον γενικό κανονισμό απαλλαγής κατά κατηγορία («ΓΚΑΚ») για να διασφαλιστεί η συνοχή. Ειδικότερα, ο ορισμός των «καινοτόμων επιχειρήσεων μεσαίας κεφαλαιοποίησης» σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές ευθυγραμμίζεται με τον ορισμό των «καινοτόμων επιχειρήσεων» βάσει του ΓΚΑΚ, ώστε να αρθούν οι υφιστάμενες ασυνέπειες σχετικά με το ποιες επιχειρήσεις θεωρούνται «καινοτόμες» βάσει των δύο συνόλων κανόνων. Επιπλέον, ο ορισμός διευρύνθηκε ώστε να συμπεριλάβει και εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης που έχουν συμμετάσχει ή έχουν λάβει επένδυση από επιλεγμένες πρωτοβουλίες της ΕΕ, και συγκεκριμένα την πρωτοβουλία CASSINI για τη διαστημική επιχειρηματικότητα και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας και το Ταμείο του.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χαιρετίζει τη συμφωνία της G7 η Ευρωπαϊκή Ένωση
Χαιρετίζουν οι Βρυξέλλες την ιστορική συμφωνία της G7 για ελάχιστο εταιρικό φόρο. Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε: «Χαιρετίζω αυτά τα θετικά νέα από τη G7 σχετικά με τον ελάχιστο φόρο...
Χαιρετίζει τη συμφωνία της G7 η Ευρωπαϊκή Ένωση
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Άρχισε η αναμέτρηση των υπουργών Οικονομικών για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας
Πίσω από τις μειλίχιες δηλώσεις Τζεντιλόνι μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, διακρίνονται οι γραμμές αντίθεσης των «μπλοκ» για την αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων
Άρχισε η αναμέτρηση των υπουργών Οικονομικών για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Για λίγους η μισθολογική διαφάνεια που προωθεί η Ε.Ε.
Η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων καταγγέλλει για υποκρισία την Κομισιόν, καθώς το σχέδιο οδηγίας για την υποχρεωτική αναφορά των μισθών ανδρών - γυναικών αποκλείει τα 2/3 των εργαζoμένων
Για λίγους η μισθολογική διαφάνεια που προωθεί η Ε.Ε.
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η Ε.Ε. απέρριψε τη συγχώνευση των ναυπηγικών εταιρειών Hyundai και Daewoo
Η αρμόδια επίτροπος Ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, εξήγησε ότι η συγχώνευση θα οδηγήσει σε «μικρότερη προσφορά και υψηλότερες τιμές για τα τάνκερ μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου», την ώρα που οι...
Η Ε.Ε. απέρριψε τη συγχώνευση των ναυπηγικών εταιρειών Hyundai και Daewoo
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
#BrusselsCalling: Ο κακός μας ο πληθωρισμός (podcast)
Ήρθε ο πληθωρισμός για να μείνει; Κι αν φύγει, τι θα συμβεί με τις τιμές; Ακούστε κάποιες σκέψεις στο podcast από τις Βρυξέλλες #BrusselsCalling με τίτλο «Ο κακός μας ο πληθωρισμός...».
#BrusselsCalling: Ο κακός μας ο πληθωρισμός (podcast)
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
H Κομισιόν ενέκρινε το χάρτη της Ελλάδας για περιφερειακές ενισχύσεις το 2022-2027
12 περιφέρειες συγκαταλέγονται μεταξύ των πλέον μειονεκτικών περιοχών της Ε.Ε., με κατά κεφαλήν ΑΕΠ κάτω από το 75 % του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
H Κομισιόν ενέκρινε το χάρτη της Ελλάδας για περιφερειακές ενισχύσεις το 2022-2027

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας