• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 7.8°C / 12.3°C
  0 BF
  75%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  8°C 6.3°C / 9.4°C
  2 BF
  50%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.3°C / 13.3°C
  3 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.1°C
  1 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.3°C / 7.9°C
  1 BF
  87%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  7°C 5.7°C / 8.7°C
  1 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 2.4°C / 4.1°C
  3 BF
  56%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.6°C / 12.9°C
  0 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 12.7°C
  2 BF
  75%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 6.9°C / 9.9°C
  2 BF
  62%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 13.1°C / 14.6°C
  3 BF
  76%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.6°C / 10.1°C
  2 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  2 BF
  82%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 4.5°C / 7.7°C
  0 BF
  72%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  8°C 4.5°C / 9.0°C
  1 BF
  85%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 5.8°C / 11.0°C
  1 BF
  51%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.0°C / 12.5°C
  0 BF
  83%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  7°C 4.3°C / 8.3°C
  0 BF
  68%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.4°C / 9.4°C
  1 BF
  73%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 2.8°C / 2.8°C
  2 BF
  82%
Dreamstime

ΕΚΤ: Επανασχεδιάζονται τα χαρτονομίσματα του ευρώ

 • A-
 • A+

Την έναρξη της διαδικασίας επανασχεδιασμού των χαρτονομισμάτων του ευρώ με στόχο να ληφθούν τελικές αποφάσεις το 2024, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο καθηγητής Κώστας Βαρώτσος.

Η ΕΚΤ σχεδιάζει να καταγράψει τη γνώμη των πολιτών για τη νέα μορφή των χαρτονομισμάτων, ενώ το Διοικητικό Συμβούλιο θα αξιοποιήσει την οπτική ομάδας εμπειρογνωμόνων από διάφορους τομείς.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η διαδικασία θα ξεκινήσει με τη δημιουργία στοχευμένων ομάδων εργασίας (focus groups) για καταγραφή των απόψεων των πολιτών από όλες τις χώρες της ευρωζώνης για τον μελλοντικό σχεδιασμό των χαρτονομισμάτων.

Στη συνέχεια, η συμβουλευτική ομάδα που απαρτίζεται από έναν εμπειρογνώμονα από διαφορετικούς τομείς από κάθε χώρα της ευρωζώνης, θα υποβάλει στο ΔΣ της ΕΚΤ κατάλογο με προτάσεις για τη νέα θεματική των χαρτονομισμάτων.

Ενδεικτικά, ο σχεδιασμός των σημερινών χαρτονομισμάτων βασίζονται στην θεματική «Εποχές και ρυθμοί» και απεικονίζει παράθυρα, πύλες και γέφυρες.

Τα μέλη της συμβουλευτικής ομάδας επελέγησαν βάσει προτάσεων των Κεντρικών Τραπεζών της κάθε χώρας και προέρχονται από διαφορετικούς τομείς όπως ιστορία, φυσικές και κοινωνικές επιστήμες, εικαστικές τέχνες και τεχνολογία.

Μετά την κατάθεση της «βραχείας λίστας» των προτάσεων από τη συμβουλευτική επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ζητήσει τη γνώμη των πολιτών, και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί διαγωνισμός για τον σχεδιασμό των νέων χαρτονομισμάτων, τα αποτελέσματα του οποίου επίσης θα τεθούν στη κρίση του κοινού.

Το ΔΣ της ΕΚΤ θα λάβει αμέσως μετά την τελική απόφαση, θα δώσει το πράσινο φως για την παραγωγή νέων χαρτονομισμάτων και θα αποφασίσει τις πιθανές ημερομηνίες έκδοσης.

«Τα χαρτονομίσματα του ευρώ ήρθαν για να μείνουν» αναφέρει σε σχετική δήλωση η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, χαρακτηρίζοντας τα «χειροπιαστό και ορατό σύμβολο της ενότητας στην Ευρώπη».

«Είκοσι χρόνια μετά, έφτασε η ώρα να επανεξετάσουμε την εμφάνιση των χαρτονομισμάτων και να τα φέρουμε πιο κοντά στους Ευρωπαίους κάθε ηλικίας και προέλευσης» πρόσθεσε.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τονίζει στην ανακοίνωσή του πως σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έρευνα για τις συνήθειες των καταναλωτών σε ό,τι αφορά τις πληρωμές στη ζώνη του ευρώ (SPACE), τα μετρητά εξακολουθούσαν το 2019 να αποτελούν το δημοφιλέστερο μέσο πληρωμών στη λιανική αγορά με φυσική παρουσία.

Αναφορικά με το γεγονός πως κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχουν αυξηθεί οι πληρωμές χωρίς τη χρήση μετρητών, η ΕΚΤ σημειώνει πως η ζήτηση για μετρητά έχει αυξηθεί λόγω του ρόλου τους ως μέσου αποθήκευσης αξίας. Επίσης σημειώνεται πως λαμβάνονται συγκεκριμένα μέτρα ώστε τα μετρητά να συνεχίσουν να είναι διαθέσιμα και στο μέλλον, ακόμα και μετά την πιθανή εισαγωγή του ψηφιακού ευρώ.

«Η διαδικασία επανασχεδίασης των τραπεζογραμματίων ευρώ θα εξελίσσεται παράλληλα με την έρευνα που διεξάγουμε για το ψηφιακό ευρώ. Και τα δύο έργα αποσκοπούν στην εκπλήρωση της αποστολής μας να παρέχουμε στους Ευρωπαίους ένα ασφαλές και προστατευμένο νόμισμα» ανέφερε σχετικά το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ, Φάμπιο Πανέττα.

Τα υπόλοιπα μέλη, με τη σειρά που περιλαμβάνονται στην ανακοίνωση είναι: Alice Twemlow (Ολλανδία - καθηγήτρια Ιστορίας, Θεωρίας και Κοινωνιολογίας Γραφικών Τεχνών και Οπτικού Πολιτισμού, Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ), Κώστας Βαρώτσος (Ελλάδα - καλλιτέχνης και καθηγητής, Τμήμα Αρχιτεκτονικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), Elvira Maria Correia Fortunato (Πορτογαλία - αντιπρύτανης, Πανεπιστήμιο NOVA της Λισαβόνας), Fabio Beltram (Ιταλία - καθηγητής Φυσικής της Ύλης, Scuola Normale Superiore της Πίζα), Fintan O'Toole (Ιρλανδία - καθηγητής Ιρλανδικής Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Princeton και αρθρογράφος στην εφημερίδα The Irish Times), Ieva Zībārte (Λετονία - επικεφαλής εκθέσεων, Κέντρο Τέχνης Zuzeum), Jana Arbeiter (Σλοβενία - επίκουρη καθηγήτρια και ερευνήτρια, Κέντρο Διεθνών Σπουδών, Πανεπιστήμιο της Λιουμπλιάνα), Lisa Borgenheimer (Γερμανία - καθηγήτρια Σχεδιασμού Πληροφορίας,  HfG Offenbach am Main), Maaria Wirkkala (Φινλανδία - καλλιτέχνης), Marija Marcelionytė-Paliukė (Λιθουανία - καθηγήτρια, Ακαδημία Τεχνών του Βίλνιους), Nuria Oliver (Ισπανία - διευθύντρια και συνιδρύτρια, ELLIS Alicante Unit και επικεφαλής έρευνας δεδομένων, Data-Pop Alliance), Patrick Sanavia (Λουξεμβούργο - διευθυντής, Υπηρεσία Εθνικής Κληρονομιάς του Λουξεμβούργου), Peter Aufreiter (Αυστρία - γενικός διευθυντής και επιστημονικός διευθυντής, Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Βιέννης), Silvia Miháliková (Σλοβακία - καθηγήτρια και ερευνήτρια, Ακαδημία Επιστημών της Σλοβακίας, Ινστιτούτο Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Trnava), Stéphane Distinguin (Γαλλία - ιδρυτής και Διευθύνων σύμβουλος, Fabernovel), Stephan Vanfleteren (Βέλγιο - φωτογράφος) και Vladimir Taiger (Εσθονία - γραφίστας, Τυπογραφείο Ασφαλείας Vaba Maa), την Κύπρο στην συμβουλευτική επιτροπή για τη θεματολογία των νέων χαρτονομισμάτων εκπροσωπεί ο επίτιμος καθηγητής Κλασσικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Δημήτριος Μιχαηλίδης. Ο διορισμός εκπροσώπου από τη Μάλτα δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ψηφιακό ευρώ ετοιμάζει η ΕΚΤ
Το Δ.Σ. της ΕΚΤ δεν έχει λάβει ακόμη απόφαση για την εισαγωγή ψηφιακού ευρώ. Η δημόσια διαβούλευση θα ξεκινήσει στις 12 Οκτωβρίου. Ταυτόχρονα θα ξεκινήσουν δοκιμές, με την επιφύλαξη της τελικής απόφασης.
Ψηφιακό ευρώ ετοιμάζει η ΕΚΤ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Brexit και Ιταλία «ρίχνουν» την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου
Σε χαμηλό επίπεδο 16 μηνών έχει πέσει η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου, εξαιτίας της αβεβαιότητας που προκαλούν στις αγορές οι καθυστερήσεις στη συμφωνία για το Brexit, αλλά και η αντιπαράθεσης μεταξύ...
Brexit και Ιταλία «ρίχνουν» την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
#BrusselsCalling: Ο κακός μας ο πληθωρισμός (podcast)
Ήρθε ο πληθωρισμός για να μείνει; Κι αν φύγει, τι θα συμβεί με τις τιμές; Ακούστε κάποιες σκέψεις στο podcast από τις Βρυξέλλες #BrusselsCalling με τίτλο «Ο κακός μας ο πληθωρισμός...».
#BrusselsCalling: Ο κακός μας ο πληθωρισμός (podcast)
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
H Κομισιόν ενέκρινε το χάρτη της Ελλάδας για περιφερειακές ενισχύσεις το 2022-2027
12 περιφέρειες συγκαταλέγονται μεταξύ των πλέον μειονεκτικών περιοχών της Ε.Ε., με κατά κεφαλήν ΑΕΠ κάτω από το 75 % του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
H Κομισιόν ενέκρινε το χάρτη της Ελλάδας για περιφερειακές ενισχύσεις το 2022-2027
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αλλα 50 δισ. θα δανειστεί η Ε.Ε. στο επόμενο εξάμηνο
Ευρωπαϊκά ομόλογα ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης (NextGenerationEU) κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022 ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Αλλα 50 δισ. θα δανειστεί η Ε.Ε. στο επόμενο εξάμηνο
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αλλάζουν μετά 30 έτη οι κανόνες για τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας
Σε πολιτική συμφωνία για τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. χθες στις Βρυξέλλες.
Αλλάζουν μετά 30 έτη οι κανόνες για τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας