• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.3°C / 18.4°C
  3 BF
  65%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.6°C / 16.2°C
  3 BF
  75%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.5°C / 19.3°C
  1 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 15.5°C
  1 BF
  53%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  3 BF
  71%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 14.4°C / 16.0°C
  2 BF
  65%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 12.4°C
  3 BF
  58%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  1 BF
  55%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.0°C / 21.5°C
  2 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.5°C / 14.9°C
  2 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 17.4°C
  3 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  4 BF
  79%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  2 BF
  72%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.5°C / 15.6°C
  0 BF
  72%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.5°C / 14.5°C
  2 BF
  80%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  1 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.3°C / 18.6°C
  2 BF
  72%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.3°C / 13.8°C
  3 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 13.7°C / 16.7°C
  3 BF
  56%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 12.7°C
  2 BF
  65%

Η «Ομικρον» θα μπορούσε να ενισχύσει αλλά και να μειώσει τον πληθωρισμό, σχολίασε η Αμερικανίδα υπουργός... Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν

AP Photo/Andrew Harnik
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ανοίγει τις κάνουλες του πετρελαίου ο ΟΠΕΚ

 • A-
 • A+
Με το μάτι στην «Ομικρον» οι παραγωγοί για την περίπτωση που η νέα παραλλαγή του κορονοϊού οδηγήσει σε μείωση της ζήτησης ● Η χθεσινή απόφαση φαίνεται περισσότερο πολιτική παρά οικονομική, αντικα­τοπτρίζοντας τη διάθεση της Σαουδικής Αραβίας και άλλων πετρελαιο­παραγωγών χωρών της Μέσης Ανατολής να μην εισέλθουν σε πορεία σύγκρουσης με την Ουάσινγκτον

Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του (ΟΠΕΚ+) αποφάσισαν χθες να ανοίξουν την κάνουλα ρίχνοντας περισσότερο πετρέλαιο από τον Ιανουάριο στην αγορά. Αφησαν όμως ταυτόχρονα ανοιχτό και το ενδεχόμενο φραγής σε περίπτωση που η νέα παραλλαγή του κορονοϊού οδηγήσει σε μείωση της ζήτησης. Οι υπουργοί Πετρελαίου των χωρών-μελών του καρτέλ και των συμμάχων του συμφώνησαν συγκεκριμένα να προχωρήσουν στο σχέδιό τους για αύξηση της παραγωγής τους κατά 400.000 βαρέλια ημερησίως από τις αρχές του επόμενου έτους.

Διεμήνυσαν όμως παράλληλα ότι η συνεδρίασή τους παραμένει ανοιχτή προκειμένου να προχωρήσει σε άμεση προσαρμογή της πολιτικής τους αν υπάρξουν ραγδαίες εξελίξεις στην αγορά αργού πετρελαίου. Η απόφαση ελήφθη παρά τους φόβους που υπήρχαν ότι η πρόσφατη κίνηση των ΗΠΑ και άλλων μεγάλων καταναλωτριών χωρών του κόσμου να απελευθερώσουν μέρος από τα στρατηγικά τους πετρελαϊκά αποθέματα, σε συνδυασμό με μια πιθανή συρρίκνωση της ζήτησης λόγω της παραλλαγής του κορονοϊού «Ομικρον», θα οδηγούσε σε υπερπροσφορά και καθίζηση των τιμών.

Παραμένει ψηλά

Χθες, η τιμή του μπρεντ υποχώρησε αρχικά και μετά την ανακοίνωση του καρτέλ περισσότερο από ένα δολάριο. Ωστόσο στη συνέχεια ανέκαμψε πλησιάζοντας προς τα 70 δολάρια ανά βαρέλι, περίπου 16 δολάρια μακριά από τα υψηλά τριετίας που είχε πετύχει τον προηγούμενο μήνα. Ωστόσο σε σχέση με την αρχή του έτους το μπρεντ καταγράφει άνοδο μεγαλύτερη του 30%.

Η χθεσινή απόφαση του ΟΠΕΚ είναι, σύμφωνα με κάποιους παρατηρητές, περισσότερο πολιτική παρά οικονομική. Αντικατοπτρίζει σε σημαντικό βαθμό τη διάθεση της Σαουδικής Αραβίας και άλλων πετρελαιοπαραγωγών χωρών της Μέσης Ανατολής-συμμάχων των ΗΠΑ να μην εισέλθουν σε πορεία σύγκρουσης με την Ουάσινγκτον. Και σε αυτό συνετέλεσε αναμφίβολα και η προχθεσινή δήλωση-υπόσχεση του Αμερικανού υφυπουργού Ενέργειας Ντέιβιντ Τουρκ για ευελιξία στην απελευθέρωση των στρατηγικών αποθεμάτων των ΗΠΑ και προσαρμογή του σχετικού χρονοδιαγράμματος εάν οι τιμές του πετρελαίου υποχωρήσουν σημαντικά.

Ο ΟΠΕΚ και άλλες μεγάλες πετρελαιοπαραγωγοί χώρες σύμμαχοί του όπως η Ρωσία μείωσαν την παραγωγή τους κατά 10 εκατ. βαρέλια ημερησίως (περίπου το 10% της παγκόσμιας προσφοράς αργού) πέρυσι όταν η πανδημία βύθισε τη ζήτηση.

Στη συνέχεια και καθώς η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει άρχισαν να αυξάνουν την προσφορά με ρυθμό 400.000 βαρελιών τον μήνα. Ωστόσο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας ο ΟΠΕΚ+ έχει αποτύχει τακτικά στην επίτευξη των στόχων παράγοντας περίπου 700.000 βαρέλια λιγότερα απ’ ό,τι είχε προγραμματιστεί τόσο τον Σεπτέμβριο όσο και τον Οκτώβριο.

Εν τω μεταξύ, η αστάθεια που έφερε η «Ομικρον» στα διεθνή χρηματιστήρια συνεχίστηκε με αμείωτο ρυθμό και χθες. Στην Ευρώπη όλες οι μεγάλες αγορές επανήλθαν στο κόκκινο χθες καταγράφοντας απώλειες 1,1%, μετά την προχθεσινή σημαντική τους άνοδο. Στις ΗΠΑ, αντίθετα, η Wall Street -που προχθές βυθίστηκε την τελευταία ώρα της συνεδρίασης στο άκουσμα του πρώτου κρούσματος της «Ομικρον»- χθες κατέγραφε μία ώρα πριν από το κλείσιμο άνοδο 1,6%.

Αβεβαιότητα

Εξηγώντας τον βαθμό αβεβαιότητας και τη διττή επίδραση που μπορεί να έχει η έλευση της «Ομικρον», η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν τόνισε σε συνέδριο του Reuters ότι η νέα πίεση που προκαλεί ο ιός θα μπορούσε να επιδεινώσει τα προβλήματα της αλυσίδας εφοδιασμού και να ενισχύσει τον πληθωρισμό ενώ θα μπορούσε παράλληλα να μειώσει τη ζήτηση και να προκαλέσει βραδύτερη ανάπτυξη, γεγονός το οποίο θα μετριάσει κάποιες από τις πληθωριστικές πιέσεις. «Ας ελπίσουμε ότι δεν είναι κάτι που θα επιβραδύνει σημαντικά την οικονομική ανάπτυξη», τόνισε προσθέτοντας ότι «υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα».

Απηχώντας ακόμη τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της Fed, Ζερόμ Πάουελ, η Γέλεν τόνισε ότι είναι έτοιμη να αποσύρει τη λέξη «παροδικός» στην περιγραφή της τρέχουσας κατάστασης του πληθωρισμού. «Μπορώ να συμφωνήσω ότι αυτή δεν ήταν μια εύστοχη περιγραφή αυτού που αντιμετωπίζουμε», είπε.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ποιος ελέγχει το πετρέλαιο
Οι ΗΠΑ, εκμεταλλευόμενες τις νέες τεχνολογίες εξόρυξης πετρελαίου αλλά και τις σχετικά υψηλές τιμές αύξησαν κάθετα την παραγωγή τους τα τελευταία χρόνια και είναι πλέον η μεγαλύτερη παραγωγός του κόσμου.
Ποιος ελέγχει το πετρέλαιο
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Πύραυλος» οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου
Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων περίπου 6 μηνών εκτοξεύτηκαν χθες οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου μετά την άρση των εξαιρέσεων στις κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ για τις ιρανικές εξαγωγές αργού....
«Πύραυλος» οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανοδος 5% στις τιμές του πετρελαίου
Ο ΟΠΕΚ κατάφερε να πάρει απόφαση για μείωση της παραγωγής του προκειμένου να σταματήσει η πτώση των τιμών. Τα όσα όμως διαδραματίστηκαν κατά τη διάρκεια της διήμερης συνόδου του στη Βιέννη -αλλά και νωρίτερα...
Ανοδος 5% στις τιμές του πετρελαίου
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υποχωρεί η τιμή του πετρελαίου
Στα 47 δολάρια το βαρέλι υποχώρησε χθες η τιμή του μαύρου χρυσού καθώς οι κοινές περικοπές της παραγωγής που αποφάσισαν πριν από λίγους μήνες ΟΠΕΚ, Ρωσία και άλλες πετρελαιοπαραγωγοί χώρες δείχνουν ανεπαρκείς...
Υποχωρεί η τιμή του πετρελαίου
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γενικεύεται η μείωση παραγωγής
Οι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες, μη μέλη του ΟΠΕΚ τήρησαν τελικά την υπόσχεσή τους προς το καρτέλ και συμφώνησαν το περασμένο Σάββατο στη Βιέννη να μειώσουν την ημερήσια παραγωγή τους κατά 562.000 βαρέλια. Η...
Γενικεύεται η μείωση παραγωγής
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στα πράσα;
Η κυβέρνηση Μπάιντεν κατηγόρησε το Ριάντ ότι εξανάγκασε άλλα μέλη του ΟΠΕΚ να συμφωνήσουν σε μείωση της παραγωγής τους και ότι επί της ουσίας «κάνει πλάτες» στη Ρωσία».
Στα πράσα;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας