• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 11.2°C / 16.3°C
  1 BF
  87%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.3°C / 12.8°C
  1 BF
  88%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.0°C / 15.5°C
  0 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.9°C / 10.0°C
  1 BF
  90%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 11.9°C / 13.9°C
  3 BF
  82%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.2°C / 10.0°C
  2 BF
  86%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.6°C / 6.4°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 10.2°C / 10.2°C
  1 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 13.0°C / 15.8°C
  4 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  3 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 13.8°C / 16.4°C
  2 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  1 BF
  76%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 15.1°C / 15.1°C
  4 BF
  90%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  10°C 9.9°C / 11.7°C
  0 BF
  93%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 14.0°C
  0 BF
  88%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  1 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.5°C / 14.9°C
  1 BF
  91%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.1°C / 12.1°C
  1 BF
  93%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 12.3°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.2°C / 7.2°C
  1 BF
  94%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Εκπλήξεις» πληθωρισμού φοβάται ο ΟΟΣΑ

 • A-
 • A+
Παγκόσμια ανάπτυξη 5,6% φέτος και 4,5% το 2022 προβλέπει ο διεθνής οργανισμός, που επιμένει ότι η άνοδος των τιμών είναι παροδική, αλλά επιφυλάσσεται για απρόβλεπτες κορυφώσεις και για την αντίδραση των κεντρικών τραπεζών.

Καμπανάκι για τους κινδύνους, που ενέχει η άνοδος του πληθωρισμού, χτύπησε χθες ο ΟΟΣΑ στην εξαμηνιαία έκθεσή του για την παγκόσμια οικονομία, όπου κατά κύριο λόγο η αποτίμηση για την πορεία της παραμένει θετική. Ο οργανισμός προβλέπει συγκεκριμένα ότι η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας θα χτυπήσει φέτος το 5,6%, πριν μετριαστεί στο 4,5% το 2022 και στο 3,2% το 2023. Η εκτίμηση αυτή είναι ελάχιστα χαμηλότερη από το 5,7% που προέβλεπε νωρίτερα για φέτος ο ΟΟΣΑ.

Στο βασικό του σενάριο ο οργανισμός συνεχίζει να θεωρεί ότι η τρέχουσα άνοδος του πληθωρισμού είναι παροδική. Προειδοποιεί όμως ότι «ο βασικός κίνδυνος είναι ο πληθωρισμός να συνεχίσει να εκπλήσσει ανοδικά, αναγκάζοντας τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες να σφίξουν τη νομισματική πολιτική νωρίτερα και σε μεγαλύτερη έκταση απ’ ό,τι αναμενόταν».

Από την άλλη πλευρά, αν ο κίνδυνος αυτός δεν υλοποιηθεί τότε ο πληθωρισμός θα αγγίξει πιθανότατα το 5% και στη συνέχεια θα υποχωρήσει σταδιακά προς το 3% το 2023. Σε αυτό το πλαίσιο ο ΟΟΣΑ θεωρεί ότι προς το παρόν το καλύτερο που θα μπορούσαν να κάνουν οι κεντρικές τράπεζες είναι να περιμένουν έως ότου αμβλυνθούν οι εντάσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού, ρίχνοντας ταυτόχρονα στις αγορές σήμα ότι θα δράσουν εάν χρειαστεί. Aς σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της Fed Ζερόμ Πάουελ, μιλώντας στην Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων του Κογκρέσου για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα χθες τόνισε ότι οι οι κίνδυνοι ενός επίμονα υψηλού πληθωρισμού έχουν «σαφώς αυξηθεί» και η νομισματική πολιτική θα προσαρμοστεί ανάλογα.

Η έκθεση του ΟΟΣΑ κρούει ακόμη τον κίνδυνο για τις «νέες, πιο μεταδοτικές παραλλαγές του Covid-19 που προκαλούν ανησυχία» και θα μπορούσαν επίσης να πλήξουν την ανάκαμψη. Προειδοποιεί ακόμη για τον κίνδυνο επιβράδυνσης στην Κίνα, που θα πλήξει και άλλες οικονομίες, εάν ενταθούν τα προβλήματα στην αγορά ακινήτων όπως και την αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Παράλληλα επισημαίνει ότι ενώ κάποια μέρη της παγκόσμιας οικονομίας ανακάμπτουν γρήγορα, κάποια άλλα κινδυνεύουν να μείνουν πίσω, ιδιαίτερα οι χώρες χαμηλού εισοδήματος όπου τα ποσοστά εμβολιασμού είναι χαμηλά. Στο πλαίσιο αυτό υποστηρίζει ότι η ανάκαμψη θα παραμείνει άνιση. Οι περισσότερες ανεπτυγμένες οικονομίες προβλέπεται να επιστρέψουν στα προ πανδημίας επίπεδα ανάπτυξης ώς το 2023, αλλά με μεγαλύτερο χρέος και υποτονικό δυναμικό ανάπτυξης.

Στις επιμέρους προβλέψεις του ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι η αμερικανική οικονομία θα εμφανίσει φέτος ρυθμό ανάπτυξης 5,6% φέτος, 3,7% το 2022 και 2,4% το 2023. Ο οργανισμός προέβλεπε 6% φέτος. Ανάλογα απαισιόδοξη είναι η εκτίμηση για την Κίνα. Προβλέπεται ότι η ανάπτυξη θα χτυπήσει φέτος το 8,1% και 5,1% τόσο το 2022 όσο και το 2023, ενώ προηγουμένως ο ΟΟΣΑ ανέμενε 8,5% το 2021 και 5,8% το 2022. Ωστόσο, οι προοπτικές ήταν ελαφρώς πιο αισιόδοξες για τη ζώνη του ευρώ, καθώς αναμένεται ότι η ανάπτυξη θα χτυπήσει το 5,2% το 2021, το 4,3% το 2022 και στο 2,5% το 2023.

Πληθωρισμός 3,1% στην Ελλάδα το 2022!

Εκτόξευση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της Ελλάδας κατά 6,7% φέτος και λίγο κάτω από το 5% το 2022 προβλέπει ο ΟΟΣΑ στην εξαμηνιαία έκθεση για την παγκόσμια οικονομία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα.

Ο οργανισμός θεωρεί ότι η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων από την περασμένη άνοιξη, η ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας που ακολούθησε και η ισχυρότερη της προβλεπόμενης τουριστική κίνηση του περασμένου καλοκαιριού έχουν συμβάλει σημαντικά στην ανάκαμψη της οικονομίας. Τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης και οι επενδύσεις συμβάλλουν περαιτέρω στην ανάκαμψη της απασχόλησης και της κατανάλωσης. Θεωρεί ακόμη ότι τα υψηλά επίπεδα πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας περιορίζουν το ενδεχόμενο ανόδου του πληθωρισμού. Παρ’ όλα αυτά, εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα χτυπήσει το 2022 το 3,1% από 0,4% φέτος.

Η επιδείνωση της υγειονομικής κρίσης και οι καθυστερήσεις στις επενδύσεις όμως αναμένεται να επηρεάσουν αρνητικά την ανάκαμψη της οικονομίας. Ο οργανισμός επισημαίνει ότι τα απογοητευτικά ποσοστά νέων κρουσμάτων και θανάτων από τον Covid-19 –που είναι υψηλότερα σε σχέση με τις περισσότερες άλλες χώρες του ΟΟΣΑ– αντανακλούν την καθυστέρηση στα ποσοστά εμβολιασμού. Τονίζει δε την αναγκαιότητα των μέτρων δημοσιονομικής στήριξης με επενδύσεις που θα υποστηρίξουν την ανάπτυξη, ενώ, παράλληλα, ένα μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχέδιο θα συμβάλει στη δημοσιονομική βιωσιμότητα.

Απογοήτευσε η «Black Friday» το λιανεμπόριο

Ανθρακες αποδείχθηκε ο θησαυρός της «Black Friday» για την πλειoνότητα των επιχειρήσεων του λιανεμπορίου, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Μικρομεσαίων της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ). Δύο στις τρεις επιχειρήσεις θεωρούν πως η πρακτική της «Black Friday» αποσπά τζίρο από τη χριστουγεννιάτικη περίοδο και το όφελός της είναι μικρότερο από άλλες εκπτωτικές περιόδους στο παρελθόν, εξέλιξη που αποδίδεται κυρίως στις ισχυρές πιέσεις στο λιανικό εμπόριο από την αύξηση των τιμών ενέργειας και του κόστους λειτουργίας και απόκτησης εμπορευμάτων. Σύμφωνα με την έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε τυχαίο δείγμα 250 επιχειρήσεων:

 • - Στις φετινές εκπτώσεις της «Black Friday» συμμετείχε το 56% των επιχειρήσεων (από 46% το 2019).
 • - Το 53,2% υιοθέτησαν εκπτώσεις μεταξύ 20% και 40%, ενώ το 28% των επιχειρήσεων υιοθέτησαν εκπτώσεις υψηλότερες του 40%.
 • - Το 68% δήλωσαν πως οι πωλήσεις τους είναι στα ίδια ή και χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με μια τυπική περίοδο του μηνός Νοεμβρίου.
 • - Το 87% προχώρησε σε κάποιο είδος προωθητικής ενέργειας για την «Black Friday» ως αντιστάθμιση των ακριβότερων διαφημιστικών δράσεων που ανέλαβαν οι μεγαλύτερες αλυσίδες.
 • - Οι περισσότερες από τις μικρότερες επιχειρήσεις (44%) αξιολογούν αρνητικά την εν λόγω δράση, ενώ για το 28% δεν αφήνει κάποιον ιδιαίτερο αντίκτυπο.
 • - Το 78% δήλωσαν πως το μεγαλύτερο μέρος των πελατών εισέρχεται στο κατάστημα με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης και μόλις το 7% με την επίδειξη rapid test.
Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Του ύψους και του... βάθους η Ελλάδα
Ο ΟΟΣΑ βλέπει κινδύνους στη μεταβολή της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ και προειδοποιεί ότι η αύξηση των επιτοκίων θα επηρεάσει την Ελλάδα περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα της ευρωζώνης.
Του ύψους και του... βάθους η Ελλάδα
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ρεκόρ τεσσαρακονταετίας ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ
Τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών σημείωσε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο, εξέλιξη που συνιστά πλήγμα τόσο για τη...
Ρεκόρ τεσσαρακονταετίας ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φούσκες και σορτάκηδες στη σκιά της πανδημίας
Υψηλά κέρδη και ιστορικά ρεκόρ ● Οι κεφαλαιαγορές δείχνουν να αγνοούν τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα, τα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού, την άνοδο του πληθωρισμού και τη νέα παραλλαγή του κορονοϊού Ομικρον.
Φούσκες και σορτάκηδες στη σκιά της πανδημίας
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ναι μεν αλλά, στην ευρωζώνη
Υψηλό 15ετίας για τις υπηρεσίες τον Ιούλιο αλλά τα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού, οι πληθωριστικές πιέσεις και η μετάλλαξη «Δέλτα» δεν αφήνουν περιθώρια για πανηγυρισμούς.
Ναι μεν αλλά, στην ευρωζώνη
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αύξηση φόρου κληρονομιάς προτείνει ο ΟΟΣΑ
Αύξηση του φόρου κληρονομιάς προκειμένου να αυξήσουν τα έσοδά τους στη μετά Covid-19 εποχή αλλά και να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη ανισότητα, προτείνει στις κυβερνήσεις των χωρών-μελών του ο Οργανισμός...
Αύξηση φόρου κληρονομιάς προτείνει ο ΟΟΣΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας