• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 1.2°C / 6.2°C
  1 BF
  70%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  2°C -0.4°C / 4.6°C
  0 BF
  54%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  3°C 1.0°C / 8.4°C
  0 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -4°C -4.1°C / 0.3°C
  1 BF
  86%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  0 BF
  69%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  1°C -0.7°C / 4.0°C
  1 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -4°C -3.6°C / -2.1°C
  2 BF
  54%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  1°C 0.6°C / 4.6°C
  1 BF
  62%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 4.3°C / 7.8°C
  3 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  -4°C -4.1°C / -4.1°C
  2 BF
  49%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 9.6°C
  1 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  4°C 4.0°C / 4.0°C
  3 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  2 BF
  57%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  -2°C -4.1°C / -0.1°C
  0 BF
  76%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  6°C -0.5°C / 5.6°C
  1 BF
  73%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 2.8°C / 6.0°C
  2 BF
  47%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  4°C 1.4°C / 6.4°C
  1 BF
  68%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  4°C 4.4°C / 4.4°C
  3 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  2°C -1.3°C / 4.7°C
  1 BF
  68%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -3°C -3.2°C / -3.2°C
  1 BF
  54%

Τζέρομ Πάουελ

AP Photo/Andrew Harnik
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οσα φέρνει η… Ομικρον

 • A-
 • A+
Το χειρότερο σενάριο για τη διεθνή οικονομία: και οικονομική επιβράδυνση και πληθωρισμός ● Ο κρίσιμος ρόλος της Κίνας ● Το χειρότερο σενάριο για την Ελλάδα: επιβράδυνση - πληθωρισμός και προβλήματα στην εκτέλεση του προϋπολογισμού χωρίς «ευελιξία» ● Η κυβέρνηση στην… πρίζα, περιμένει τους χρησμούς των Βρυξελλών.

Από την περασμένη Παρασκευή 26 Νοεμβρίου, τα τμήματα ανάλυσης των μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών, των επενδυτικών τραπεζών και των επίσημων θεσμών έχουν αποδυθεί σε αγώνα δρόμου για το πιο «καυτό» οικονομικό ρεπορτάζ του τέλους του έτους: τις επιπτώσεις της νέας παραλλαγής Ομικρον του κορονοϊού. Διαψεύδοντας τους πρόωρους πανηγυρισμούς για κλείσιμο του κύκλου της πανδημίας, η Ομικρον απειλεί με ανατροπή, μικρότερης ή μεγαλύτερης κλίμακας, τους οικονομικούς σχεδιασμούς εταιρειών αλλά και κρατών. Και, όπως με κάθε αρνητική οικονομική εξέλιξη, η ελληνική οικονομία και ο κρατικός προϋπολογισμός απειλούνται με ακόμη μεγαλύτερες επιπτώσεις.

Η μετάλλαξη Ομικρον προκάλεσε πανικό και shell off στα χρηματιστήρια, την προηγούμενη Παρασκευή. Τη Δευτέρα, οι ανησυχίες είχαν διασκεδαστεί τόσο, ώστε να υπάρξει χρηματιστηριακή ανάκαμψη. Χθες, Τρίτη, η ανησυχία –και η πτώση στα χρηματιστήρια– επέστρεψαν, με αφορμή τις δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της φαρμακευτικής πολυεθνικής Moderna, ότι πιθανότατα θα πρέπει να τροποποιηθούν τα υπάρχοντα εμβόλια και ότι θα απαιτηθούν αρκετοί μήνες μέχρι να καλυφθούν οι ανάγκες παραγωγής και διάθεσης των καινούργιων, αλλά και ανάλογες δηλώσεις εκπροσώπων της ΕΜΑ (European Medicines Agency).

Η μεταβλητότητα στα χρηματιστήρια είναι ενδεικτική της ύπαρξης ασαφών πληροφοριών και άρα προβλέψεων, προερχόμενων από τα πραγματικά κέντρα εκτιμήσεων: τις κρατικές υγειονομικές αρχές των ισχυρών κρατών και συνασπισμών κρατών (ΗΠΑ και Ε.Ε.), τις πολυεθνικές του φαρμάκου, τον ΠΟΥ κ.λπ. Και πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι σε αυτά τα ζητήματα οι μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι, οι επενδυτικές τράπεζες και οι μεγάλες πολυεθνικές έχουν πολύ λεπτομερέστερη πληροφόρηση ακόμη και από κυβερνήσεις «περιφερειακών» κρατών, όπως η Ελλάδα...

Είναι βέβαια πιθανόν οι ανησυχίες να είναι προϊόν «κύματος εικασιών» ή false alarm και σύντομα να αποτελέσουν παρελθόν. Ωστόσο, κάποιες εκτιμήσεις και γεγονότα δεν μπορούν να αγνοηθούν, όπως:

● Οι αναφορές στη χθεσινή ομιλία του επικεφαλής της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (FED), Τζέρομ Πάουελ, ο οποίος, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην πιθανή επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης σε διεθνή κλίμακα, αλλά και στον κίνδυνο αναζωπύρωσης –αντί για ομαλοποίηση– των προβλημάτων στις διεθνείς εφοδιαστικές αλυσίδες, εκτιμώντας ότι οι παράγοντες που προκαλούν την άνοδο του πληθωρισμού θα συνεχίσουν να επενεργούν και το 2022.

● Οι εκτιμήσεις του οίκου αξιολόγησης Moody’s, διά χειλέων της Ελενας Ντάγκαρ –αναπληρώτριας διευθύνουσας συμβούλου–, η οποία δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «η παραλλαγή Omicron εγκυμονεί κινδύνους για την παγκόσμια ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, ιδίως επειδή εμφανίστηκε σε μια περίοδο με ήδη τεταμένη την εφοδιαστική αλυσίδα, αυξημένο πληθωρισμό και ελλείψεις στην αγορά εργασίας», ενώ ο οίκος Fitch ανέφερε ότι «επί του παρόντος πιστεύουμε ότι άλλη μια μεγάλη, ταυτόχρονη παγκόσμια ύφεση, όπως αυτή που παρατηρήθηκε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020, είναι πολύ απίθανη, όμως η αύξηση του πληθωρισμού θα περιπλέξει τις μακροοικονομικές αντιδράσεις, εάν επικρατήσει η νέα παραλλαγή».

Οι εκτιμήσεις αυτές –που έχουν ισχυρό κοινό παρονομαστή– σκιαγραφούν τη διπλή απειλή για τη διεθνή οικονομία: επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης –είναι δύσκολο να προβλεφθεί αυτή τη στιγμή σε ποιον βαθμό– και ταυτόχρονα παραμονή του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα, αν όχι και περαιτέρω αύξησή του. Συγκεκριμένα, ενώ οι τιμές στα καύσιμα και την ενέργεια είναι πιθανό να μειωθούν (λόγω μειωμένης ζήτησης), οι τιμές στην υπόλοιπη γκάμα των προϊόντων είναι πιθανόν να αυξηθούν περαιτέρω.

Οσον αφορά αυτό το δεύτερο, εντελώς κρίσιμης σημασίας θα είναι η στρατηγική που θα ακολουθήσει η Κίνα (και δευτερευόντως άλλες χώρες της Ασίας) στην αντιμετώπιση της Ομικρον. Αν ακολουθήσει τη στρατηγική μηδενικών κρουσμάτων που ακολούθησε στην πρώτη φάση της πανδημίας, το χάος στις εφοδιαστικές αλυσίδες θα επανέλθει σε οξεία μορφή, με μεγάλες επιπτώσεις στην αύξηση του πληθωρισμού.

Οι επιπτώσεις για την Ελλάδα

Για την Ελλάδα, ο διπλός κίνδυνος επιβράδυνσης και πληθωρισμού υπάρχει εξίσου. Ηδη, στην προ Ομικρον περίοδο, η κυβέρνηση προσπαθούσε να εκτιμήσει το εύρος της αρνητικής επίδρασης στις επενδύσεις και τον ρυθμό ανάπτυξης των πολύ αυξημένων τιμών στην ενέργεια και τα καύσιμα, που έχουν περάσει πλέον στις τιμές των οικοδομικών υλικών, το χονδρεμπόριο κ.λπ. Η παραλλαγή Ομικρον μεγεθύνει περαιτέρω αυτούς τους κινδύνους, κρατώντας ανοιχτό το «μέτωπο» του εισαγόμενου πληθωρισμού σε μεγάλη γκάμα προϊόντων, λόγω του κινδύνου νέου «φρακαρίσματος» στις διεθνείς εφοδιαστικές αλυσίδες.

Ο δεύτερος μεγάλος κίνδυνος εντοπίζεται στα δημοσιονομικά και, συγκεκριμένα, στους όρους εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2022. Οχι μόνο γιατί επιβράδυνση σημαίνει μείωση των κρατικών εσόδων και νέες, μη προβλεφθείσες δαπάνες για μέτρα οικονομικής στήριξης, αλλά και γιατί δεν μπορεί να προβλεφθεί με ασφάλεια η στάση των ευρωπαϊκών Αρχών: θα αποδεχθούν μια παράταση της δημοσιονομικής ευελιξίας για την Ελλάδα ή θα παραμείνει στο «ειδικό καθεστώς» πολύ μειωμένων έως ελαχιστοποιημένων περιθωρίων ευελιξίας. Ολα εξαρτώνται από το πόσο σοβαρή θα είναι η οικονομική «διαταραχή» που θα προκαλέσει η Ομικρον σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο. Προς το παρόν, ο προϋπολογισμός παραμένει μέχρι νεωτέρας… έγκυρος, η δε κυβέρνηση αναμένει με αγωνία τους χρησμούς των Βρυξελλών.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο παγκόσμιος τουρισμός κατέγραψε ελάχιστη ανάκαμψη το 2021, απειλή η «Ο»
Η πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων της Covid-19 και η Ομικρον αναμένεται να διαταράξουν την ανάκαμψη αναφέρεται σε έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού.
Ο παγκόσμιος τουρισμός κατέγραψε ελάχιστη ανάκαμψη το 2021, απειλή η «Ο»
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Credit Suisse για παραβίαση κανονισμών καραντίνας
Ο Αντόνιο Χόρτα-Οζόριο παραιτήθηκε μετά την ολοκλήρωση εσωτερικής έρευνας του ελβετικού τραπεζικού κολοσσού σχετικά με την παραβίαση των κανονισμών καραντίνας στη Βρετανία και στην Ελβετία.
Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Credit Suisse για παραβίαση κανονισμών καραντίνας
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συνεδριάζει η G7 λόγω της νέας μετάλλαξης
Οι υπουργοί Υγείας των χωρών της G7 συνεδριάζουν σήμερα για να συντονίσουν τη δράση τους για τον περιορισμό της εξάπλωσης της «Όμικρον», της νέας παραλλαγής του κορονοϊού που προκαλεί ανησυχία.
Συνεδριάζει η G7 λόγω της νέας μετάλλαξης
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ρυθμιστής της παγκόσμιας οικονομίας η νέα παραλλαγή του κορονοϊού
Στον ρόλο του βασικoύ ρυθμιστή των οικονομικών εξελίξεων και της πορείας των αγορών επανέρχεται ο κορονοϊός μετά τα αποκαλυπτήρια της παραλλαγής «Ομικρον».
Ρυθμιστής της παγκόσμιας οικονομίας η νέα παραλλαγή του κορονοϊού
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κατέρρευσαν χρηματιστήρια και τιμές πετρελαίου
Πριν καν καλά-καλά διαπιστωθεί με ακρίβεια η επικινδυνότητα της νέας παραλλαγής «Ομικρον», οι αγορές είχαν πραγματοποιήσει ήδη τη δική τους… διάγνωση, στέλνοντας την επιστημονική προσέγγιση περίπατο.
Κατέρρευσαν χρηματιστήρια και τιμές πετρελαίου
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Βαρομετρικό χαμηλό» στις αγορές από τη νέα παραλλαγή του κορονοϊού
Η αναστάτωση των επενδυτών αλλά και τα κερδοσκοπικά παιχνίδια είναι αυτά που καταγράφονται τελικά στα ταμπλό των χρηματιστηρίων. 
«Βαρομετρικό χαμηλό» στις αγορές από τη νέα παραλλαγή του κορονοϊού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας