Το «ό,τι πάρεις ένα δολάριο» πέθανε, το ‘φαγε η ακρίβεια! Ακόμη και εκπτωτικές αλυσίδες τιμών του… σκοτωμού, όπως η αμερικανική «Dollar Tree» που πουλά τα περισσότερα προϊόντα της στην τιμή του ενός δολαρίου, χτυπά πλέον η μάστιγα του πληθωρισμού. Η αμερικανική αλυσίδα λιανικού εμπορίου ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη ότι προχωρεί σε αύξηση των βασικών της τιμών ύστερα από… 35 χρόνια.
Συγκεκριμένα από τις αρχές του επόμενου μήνα έως τα τέλη του ερχόμενου Μαρτίου χιλιάδες καταστήματά της σε ΗΠΑ και Καναδά θα αυξήσουν την τιμή των προϊόντων τους κατά 25%. Η εταιρεία υποστηρίζει ότι η αύξηση των τιμών της δεν αποτελεί την απάντηση «στις βραχυπρόθεσμες ή μεταβατικές συνθήκες της αγοράς», δηλαδή τον καλπάζοντα τους τελευταίους μήνες πληθωρισμό και τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι τα καθαρά της έσοδα στο τρίτο τρίμηνο υποχώρησαν στα 216,8 εκατ. δολάρια από 330 εκατ. δολάρια πέρυσι.
To «Δέντρο του δολαρίου» έχτισε τον μύθο του διαμηνύοντας ότι είναι σε θέση να προσφέρει τις ακραία χαμηλές τιμές του επειδή οι καταναλωτές «ψάχνουν πολύ σκληρά εκεί έξω προκειμένου να βρουν τις καλύτερες ευκαιρίες» και επειδή γνωρίζει πολύ καλά την τεράστια αγοραστική δύναμη του ενός δολαρίου. Την τιμή αυτή την έκανε σημαία του μάρκετινγκ και της κερδοφορίας του. Τόσο τα προϊόντα που πουλά όσο και οι υπερβολικά χαμηλές τιμές των αγαθών που προσφέρει έχουν σχεδιαστεί για να προσελκύουν κυρίως τους φτωχούς καταναλωτές. Γι’ αυτό και τα καταστήματά του είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στις κοινότητες των μεταναστών.
Οι τελευταίοι θα πρέπει ωστόσο σύντομα να πληρώσουν 25 σεντ περισσότερο για κάθε δολάριο, καθώς η εταιρεία θεωρεί ότι «αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να απεγκλωβιστεί από τους περιορισμούς της τιμής του ενός δολαρίου και να συνεχίσει να προσφέρει εξαιρετική αξία στους πελάτες της». Οι εξηγήσεις αυτές χωλαίνουν και σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να κρύψουν την πίεση που δέχονται τόσο η «Dollar Tree» όσο και οι άλλες αλυσίδες λιανικής χαμηλού κόστους από τα προβλήματα στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού και την άνοδο του κόστους.
Ο πληθωρισμός των ΗΠΑ εκτοξεύθηκε τον Οκτώβριο στο 6,2% καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο σε ετήσια βάση από τον Νοέμβριο του 1990. Η άνοδος αυτή επιδρά ήδη αρνητικά στην τσέπη και τη διάθεση των καταναλωτών. Το Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν ανακοίνωσε προχθές ότι ο σχετικός δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που συντάσσει υποχώρησε κατά 4,3 μονάδες αυτόν τον μήνα, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2011.
Αντίστοιχη συρρίκνωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στο χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Ιούνιο ανακοινώθηκε χθες από το ινστιτούτο GfK και στη Γερμανία όπου ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο χτύπησε το υψηλότερο των τελευταίων 3 δεκαετιών (4,6%) και ο κορονοϊός απειλεί για 4η φορά. Αλλά και στη Βρετανία όπου ο πληθωρισμός χτύπησε τον Οκτώβριο υψηλό 13 ετών, οι εταιρείες του λιανικού εμπορίου ανέφεραν χθες ότι οι τιμές κατέγραψαν αυτόν τον μήνα τη μεγαλύτερη άνοδό τους από το 1990 καθώς ελέω προσδοκιών για άνοδο του πληθωρισμού οι καταναλωτές επέσπευσαν τις χριστουγεννιάτικες αγορές τους.
Οι εξελίξεις αυτές υποδεικνύουν ότι οι καταναλωτές ετοιμάζονται να σφίξουν το ζωνάρι και ενδεχομένως κατανάλωση και ζήτηση θα βυθιστούν μετά τις γιορτές στις μεγάλες οικονομίες της Δύσης. Αν κάτι τέτοιο συμβεί τότε το σφίξιμο της νομισματικής πολιτικής και η αύξηση του κόστους του χρήματος -που επιζητά επίμονα εδώ και καιρό ο χρηματοπιστωτικός τομέας από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες- θα είναι έγκλημα.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας