• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 12.6°C / 18.2°C
  1 BF
  94%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.6°C / 12.6°C
  2 BF
  88%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.0°C / 12.0°C
  2 BF
  79%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  1 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  4 BF
  88%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.0°C / 12.0°C
  2 BF
  79%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.4°C / 8.4°C
  1 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 11.6°C
  1 BF
  93%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  5 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  5 BF
  74%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 20.4°C
  6 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  2 BF
  83%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.1°C / 16.1°C
  4 BF
  77%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.5°C / 8.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 7.5°C / 7.5°C
  2 BF
  89%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 20.8°C
  1 BF
  88%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 18.4°C
  4 BF
  100%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.1°C / 13.1°C
  1 BF
  87%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 9.2°C / 12.7°C
  2 BF
  74%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  1 BF
  91%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κρίσιμη ψήφος για επαρκή κατώτατο μισθό

 • A-
 • A+
Εάν η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών επιβεβαιώσει την έναρξη συνομιλιών σχετικά με το σχέδιο οδηγίας που αποσκοπεί στη διασφάλιση ενός ελάχιστου επιπέδου προστασίας των μισθών σε κάθε κράτος-μέλος, τότε οι διαπραγματεύσεις μπορούν να ξεκινήσουν αμέσως.

Σήμερα, στη συνεδρίαση που ξεκινά στο Στρασβούργο στις 9.30 π.μ. στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, θα κριθεί εάν τελικώς οι ευρωβουλευτές μπορούν να περάσουν από τα μεγάλα λόγια κατά της φτώχειας και της ανισότητας σε συγκεκριμένα έργα, επιταχύνοντας τις νομοθετικές διαδικασίες για τη θεσμοθέτηση επαρκών κατώτατων μισθών σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Το αν θα ανάψουν το πράσινο φως για την έναρξη διαπραγματεύσεων του Ευρωκοινοβουλίου με το Συμβούλιο για το σχέδιο οδηγίας που αφορά τους επαρκείς κατώτατους μισθούς θα κριθεί σήμερα. Εάν η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών επιβεβαιώσει την απόφαση που έλαβε η Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων την Πέμπτη 11 Νοεμβρίου να προτείνει τώρα την έναρξη συνομιλιών με το Συμβούλιο σχετικά με το σχέδιο οδηγίας που αποσκοπεί στη διασφάλιση ενός ελάχιστου επιπέδου προστασίας των μισθών σε κάθε κράτος-μέλος, τότε οι διαπραγματεύσεις μπορούν να ξεκινήσουν αμέσως μόλις τα κράτη-μέλη συμφωνήσουν για τη δική τους διαπραγματευτική εντολή.

Αλλά εάν η Ολομέλεια ανατρέψει την απόφαση της Επιτροπής Απασχόλησης, η οδηγία για τους κατώτατους μισθούς θα προστεθεί στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνόδου Ολομέλειας (τον Δεκέμβριο), για ψηφοφορία επί του σχεδίου κειμένου και των τροπολογιών. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει και νέο περιθώριο για νέες τροπολογίες, άρα και νέες πιέσεις από τα εργοδοτικά λόμπι που αντιστέκονται σθεναρά στο σχέδιο οδηγίας. Στη συνέχεια η έκθεση θα έλθει εκ νέου προς ψήφιση στην Ολομέλεια και ανάλογα με το αποτέλεσμα, εφόσον υπερψηφιστεί το κείμενο, θα πάρει σειρά για τον κύκλο της διαπραγμάτευσης (τρίλογος) προκειμένου να εξευρεθεί και πάλι ένας συμβιβασμός.

Η επιτάχυνση της διαδικασίας με την έναρξη διοργανικών διαπραγματεύσεων προβλέπεται στο άρθρο 71 του Κανονισμού του Ευρωκοινοβουλίου. Εάν τουλάχιστον 71 ευρωβουλευτές ζητήσουν ψηφοφορία για μια τέτοια απόφαση, η ψηφοφορία θα προστεθεί στην ημερήσια διάταξη κατά την ίδια συνεδρίαση.

Ομως, πόσο κομβικές είναι οι τροπολογίες που προστέθηκαν από την Επιτροπή Απασχόλησης στο σχέδιο οδηγίας για επαρκείς κατώτατους μισθούς, ώστε να αντιστοιχούν τουλάχιστον στο 60% του μικτού διάμεσου ημερομισθίου και στο 50% του μικτού μέσου μισθού, όπως είναι η πρόταση;

Δούρειος ίππος

Ουδείς μπορεί να τις χαρακτηρίσει επαναστατικές, ούτε καν βαθιά μεταρρυθμιστικές, εφόσον το κριτήριο της απασχόλησης και κυρίως αυτό της μείωσης της ανεργίας δεν αποτελεί προαπαιτούμενο της Συνθήκης. Ούτε μπορεί να δει κάποιος στις τροπολογίες του Ε/Κ την αμφισβήτηση του κυρίαρχου μοντέλου της ευέλικτης εργασίας. Ωστόσο αναγνωρίζεται ότι αποτελούν τον δούρειο ίππο για την καταπάτηση του κατώτατου μισθού, ακόμη κι αν αυτός είναι θεσμοθετημένος είτε με διοικητική απόφαση είτε με συλλογικές διαπραγματεύσεις.

«Ενώ η ευελιξία στην αγορά εργασίας και οι νέες μορφές απασχόλησης, συμπεριλαμβανομένης της μερικής απασχόλησης και της εργασίας για πολλούς εργοδότες, δεν είναι γενικά και απαραίτητα μειονεκτικές και μερικές φορές προτιμώνται από τους ίδιους τους εργαζόμενους, δεν θα πρέπει να οδηγούν σε φτώχεια στην εργασία ή σε διαφυγή από τους κανονισμούς για τον κατώτατο μισθό και τις συμβάσεις» αναφέρεται χαρακτηριστικά σε προσθήκη-τροπολογία του Ε/Κ, ενώ σε πολλά σημεία προσπαθεί να αποκαταστήσει τη σημασία των συλλογικών διαπραγματεύσεων και συμβάσεων. «Ο καθορισμός των μισθών μέσω συλλογικών συμβάσεων συμβάλλει στην ισόρροπη ανάπτυξη της διαμόρφωσης των μισθών και στη μείωση της φτώχειας στην εργασία και έχει αποδειχθεί επωφελής από κοινωνικοοικονομική άποψη. Οι διαφορετικές εθνικές παραδόσεις στα κράτη-μέλη πρέπει να γίνονται σεβαστές» επισημαίνει άλλη τροπολογία.

Σημαντική κρίνεται και η προσπάθεια του Ε/Κ να επαναφέρει στη συζήτηση την προστασία των κλαδικών συμβάσεων. Παραδέχεται ότι «οι συλλογικές διαπραγματεύσεις σε κλαδικό και διακλαδικό επίπεδο δέχθηκαν σοβαρές πιέσεις μετά την οικονομική κρίση του 2008. Ωστόσο, με στόχο την επίτευξη επαρκών και δίκαιων κατώτατων μισθών, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις σε κλαδικό και διακλαδικό επίπεδο είναι ουσιαστικές και, ως εκ τούτου, πρέπει να προωθηθούν και να ενισχυθούν».

Επίσης, η προσπάθεια του Ε/Κ να αντικαταστήσει τον όρο «οργανώσεις των εργαζομένων» που προτείνεται στο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τον όρο «συνδικάτα» παραμένει σταθερή και διατρέχει όλο το κείμενο της έκθεσης. «Στρατηγικές όπως η “κατάρριψη των συνδικάτων” αποδυναμώνουν τα συνδικάτα και, κατά συνέπεια, οδηγούν σε λιγότερες ή κούφιες συλλογικές συμβάσεις. Επιπλέον, η χαμηλή ή και η φθίνουσα κάλυψη συμμετοχής των εργοδοτικών οργανώσεων εκμηδενίζει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις» αναφέρεται σε άλλο σημείο των επίμαχων τροπολογιών.

Είναι σίγουρο ότι ακόμη κι αν το Ευρωκοινοβούλιο αποφασίσει να μην ξεκινήσουν αύριο οι διοργανικές διαπραγματεύσεις για τον κατώτατο μισθό, το όποιο τελικό κείμενο πάρει τη μορφή της οδηγίας θα διαφέρει αρκετά. Αλλά η αρχή για τη σύνδεση του εξευτελιστικού κατώτατου μισθού με τη φτώχεια και την ανισότητα έχει γίνει και η διαδρομή αναμένεται άκρως ενδιαφέρουσα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξεκινά ο «τρίλογος» για επαρκείς κατώτατους μισθούς στην Ε.Ε.
Να προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση ο τρίλογος για τη νέα οδηγία που προβλέπει επαρκείς κατώτατους μισθούς αποφάσισε χθες το Ευρωκοινοβούλιο.
Ξεκινά ο «τρίλογος» για επαρκείς κατώτατους μισθούς στην Ε.Ε.
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το "μπαλάκι" για τον ευρωπαϊκό κατώτατο μισθό εστάλη στις κυβερνήσεις
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε σήμερα υπέρ της έναρξης διαπραγματεύσεων με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με το σχέδιο οδηγίας για τους κατώτατους μισθούς.
Το "μπαλάκι" για τον ευρωπαϊκό κατώτατο μισθό εστάλη στις κυβερνήσεις
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εγκρίθηκε η έκθεση για επαρκείς κατώτατους μισθούς στην Ε.Ε.
Εγκρίθηκαν με ψήφους 37 υπέρ, 10 κατά και 7 αποχές, από την αρμόδια Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η έκθεση και οι τροπολογίες του σχεδίου οδηγίας για τη δημιουργία μηχανισμού Επαρκούς Κατώτατου...
Εγκρίθηκε η έκθεση για επαρκείς κατώτατους μισθούς στην Ε.Ε.
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η Ελλάδα στις 5 χώρες με φτωχούς εργαζόμενους που δεν έχουν χρήματα για θέρμανση
Την πρώτη ημέρα του φθινοπώρου και με τον χειμώνα να πλησιάζει, το 15% των φτωχών εργαζομένων της Ευρώπης δεν θα είναι σε θέση να ανάψουν θέρμανση για τα νοικοκυριά τους, αριθμός που αντιστοιχεί σε 2.713.578...
Η Ελλάδα στις 5 χώρες με φτωχούς εργαζόμενους που δεν έχουν χρήματα για θέρμανση
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
80 εκατομμύρια νεόπτωχοι στην Ασία λόγω πανδημίας
Ο περιορισμός των μετακινήσεων είχε αποτέλεσμα να χαθεί σχεδόν το 8% των εργάσιμων ωρών και να εκτοξευτεί η ανεργία, γεγονός που επηρέασε περισσότερο τα φτωχότερα νοικοκυριά και τους εργαζόμενους της...
80 εκατομμύρια νεόπτωχοι στην Ασία λόγω πανδημίας
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πολιτική επιλογή οι μισθοί φτώχειας
Το αφήγημα της «έλλειψης προσωπικού» και οι μυθικοί μισθοί των στελεχών επιχειρήσεων στις ΗΠΑ ● Το μέσο πακέτο αποδοχών των διευθυνόντων συμβούλων των 350 μεγαλύτερων εταιρειών των ΗΠΑ αυξήθηκε πέρυσι παρά...
Πολιτική επιλογή οι μισθοί φτώχειας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας