• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.3°C / 30.1°C
  3 BF
  45%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.4°C / 28.0°C
  2 BF
  46%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 27.0°C
  1 BF
  80%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 21.9°C
  2 BF
  55%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 26.9°C
  3 BF
  73%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 21.2°C / 27.7°C
  2 BF
  58%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.5°C / 21.4°C
  2 BF
  37%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  3 BF
  63%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 28.0°C
  3 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  4 BF
  44%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.2°C / 28.4°C
  4 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.7°C / 26.8°C
  0 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  3 BF
  69%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.3°C / 28.9°C
  3 BF
  34%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 26.7°C / 30.5°C
  1 BF
  33%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.8°C / 29.8°C
  2 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.1°C / 30.3°C
  3 BF
  28%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 24.3°C
  3 BF
  80%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 22.0°C / 23.9°C
  3 BF
  68%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  0 BF
  57%

Από τις κινητοποιήσεις κατά της Amazon στην περσινή Black Friday

IndustriALL Global Union
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Αντίποινα» στην Black Friday

 • A-
 • A+
Η χειραγώγηση στη φρενίτιδα αγορών προκαλεί ζημιά στο περιβάλλον, καθώς μεγάλο μέρος τους καταλήγει στις χωματερές • Το 98% των προσφορών αποδεικνύεται πλασματικό • «Εξέγερση» των μικρών επιχειρήσεων στη Βρετανία, με μποϊκοτάζ ή εναλλακτικές δράσεις • Σε ημέρα «Make Amazon Pay» φιλοδοξεί να μετατρέψει την Παρασκευή, στις ΗΠΑ, συνασπισμός εργατικών ενώσεων και ακτιβιστών.

Καθώς η ετήσια παγκόσμια γιορτή της υπερκατανάλωσης έχει ήδη ξεκινήσει, δεν είναι λίγοι αυτοί -τόσο από την πλευρά των καταναλωτών όσο και των εμπόρων- που καλούν σε μποϊκοτάζ της Black Friday, αυτή την Παρασκευή, αλλά και της Cyber Monday των προσφορών στα ηλεκτρονικά αγαθά, τη Δευτέρα. Υπάρχουν -λένε- σημαντικοί λόγοι για να μην ψωνίσει κανείς σε αυτές τις δύο ημέρες των προσφορών, με πρώτο και σημαντικότερο το περιβάλλον. Η Black Friday ενθαρρύνει τους καταναλωτές να αγοράσουν πράγματα που δεν τα έχουν ανάγκη.

Το είδος της κατανάλωσης που προωθεί, ασκεί έντονη πίεση στους πόρους και λειτουργεί καταστροφικά για τον πλανήτη. Τα φθηνά αγαθά που πουλιούνται αυτές τις ημέρες καταλήγουν στο μεγαλύτερο μέρος τους στα σκουπίδια, αρκετές φορές, μάλιστα, λίγους μόνο μήνες μετά την αγορά τους. Σύμφωνα με έρευνα της Green Alliance, το 2019, το 80% των ηλεκτρονικών ειδών και των ρούχων που αγοράστηκαν μαζί με τις πλαστικές συσκευασίες τους κατέληξαν σε χωματερές, κάηκαν ή, στην καλύτερη περίπτωση, υπέστησαν χαμηλής ποιότητας ανακύκλωση.

Επίσης, αντίθετα με αυτό που το μάρκετινγκ θέλει να πιστεύουμε, οι προσφορές της Black Friday, επί της ουσίας, δεν είναι προσφορές, καθώς οι εκπτώσεις στις τιμές των προϊόντων που προβάλλονται είναι συνήθως ασήμαντες. H Which? -που δοκιμάζει προϊόντα, ενημερώνει και συμβουλεύει τους καταναλωτές στη Βρετανία- έχει διαπιστώσει ότι το 98% των προϊόντων που διαφημίζονται ως προσφορές στην Black Friday έχει την ίδια τιμή ή και χαμηλότερη ύστερα από 6 μήνες. Από τα 119 προϊόντα που παρακολούθησε στη διάρκεια ενός έτους, μόλις 3 είχαν τη χαμηλότερη τους τιμή στην Black Friday.

Τα τεράστια κέρδη που φέρνει το αγοραστικό ντελίριο της Black Friday καταλήγουν σχεδόν αποκλειστικά στα ταμεία των μεγάλων εταιρειών λιανικού εμπορίου. Αντίθετα, η πλειονότητα των μικρότερων επιχειρήσεων αδυνατεί να ανταγωνιστεί και σε τιμές και σε μάρκετινγκ. Δεν είναι τυχαίο ότι πάνω από το 85% των μικρότερων ανεξάρτητων εταιρειών λιανικού εμπορίου στη Βρετανία έχει αποφασίσει να μποϊκοτάρει φέτος την Black Friday, κλείνοντας τις ιστοσελίδες του. Κάποιοι έχουν αποφασίσει να διαθέσουν μέρος των κερδών, εκείνη την ημέρα, σε φιλανθρωπικά ιδρύματα, ενώ κάποιοι άλλοι σχεδιάζουν δενδροφυτεύσεις ως αντίδοτο στα «απόβλητα» που δημιουργεί ο καταναλωτισμός που προωθούν οι ιντερνετικοί κολοσσοί του λιανικού εμπορίου.

Ενάντια στην Amazon

«Κόκκινο πανί» όλων αποτελεί, φυσικά, η Amazon, o πλούτος της οποίας εκτοξεύθηκε στη στρατόσφαιρα, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν δηλαδή οι «μικροί» του λιανικού εμπορίου παρέμεναν, λόγω των αλλεπάλληλων λοκντάουν, κλειστοί. Τα περυσινά έσοδα της Amazon άγγιξαν τα 386 δισ. δολάρια, όσο δηλαδή το ΑΕΠ 133 χωρών του πλανήτη. Τα κέρδη της σχεδόν διπλασιάστηκαν από 11,6 δισ. δολάρια στα 21,3 δισ. δολάρια. Παρά τα υπερκέρδη, η Amazon συνεχίζει όμως να μην πληρώνει ελάχιστο φόρο, χάρη στα «παραθυράκια» και τις καταχρηστικές της πολιτικές, ενώ σε κάποιες χώρες απολαμβάνει και επιστροφές.

Συνεχίζει, επίσης, να εκμεταλλεύεται τους εργαζόμενους της με τους εξαντλητικούς όρους εργασίας που εφαρμόζει, ενώ χτυπά σκληρά κάθε προσπάθεια συλλογικής τους εκπροσώπησης. Συνασπισμός δεκάδων οργανώσεων εργαζόμενων στην αλυσίδα προσφοράς, οικολόγων και ακτιβιστών από δεκάδες χώρες του κόσμου προχωρεί έτσι, αυτήν την Παρασκευή, σε απεργίες, διαδηλώσεις και άλλες εκδηλώσεις σε βάρος της Amazon. Στόχος, η μετατροπή της Black Friday, της μοναδικής αυτής ημέρας στην οποία ο κολοσσός του... διαστημάνθρωπου Τζεφ Μπέζος αβγατίζει τα υπερκέρδη του, σε ημέρα Make Amazon Pay.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το ξύπνημα του εμποράκου
Oργή των μικρών επιχειρηματιών λιανικού εμπορίου για τη νέα καραντίνα, τις κυβερνήσεις και τον ανελέητο ανταγωνισμό μεγάλων αλυσίδων και κολοσσών όπως η Amazon ● Πενήντα δήμοι στη Γαλλία με τοπικά διατάγματα...
Το ξύπνημα του εμποράκου
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φεύγει και η McDonald’s από τη Ρωσία
Η αμερικανική αλυσίδα fast food επικαλέστηκε ως αιτία την ανθρωπιστική κρίση που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας και το απρόβλεπτο πλέον περιβάλλον λειτουργίας.
Φεύγει και η McDonald’s από τη Ρωσία
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Και εγένετο συνδικάτο της Αmazon
Επειτα από αγώνες μιας δεκαετίας που οι εργαζόμενοι του κολοσσού βρέθηκαν αντιμέτωποι με απολύσεις, συλλήψεις, συκοφαντίες και πληθώρα άλλων εμποδίων που η εργοδοσία ύψωσε απέναντί τους, κατάφεραν να νικήσουν...
Και εγένετο συνδικάτο της Αmazon
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προειδοποιεί για κινδύνους στην αλυσίδα εφοδιασμού
Έκκληση στη Δύση να μη φρενάρει την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας αυξάνοντας πολύ γρήγορα τα επιτόκια, έκανε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ σε μια ασυνήθιστη κίνηση την περασμένη Δευτέρα.
Προειδοποιεί για κινδύνους στην αλυσίδα εφοδιασμού
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
H Amazon φέρεται να έχει πει ψέματα στο Κογκρέσο για τις εμπορικές πρακτικές της
Πέντε μέλη της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων κατηγορούν νυν και πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της Amazon ότι πιθανώς είπαν ψέματα ή προσπάθησαν να παραπλανήσουν το Κογκρέσο για τις εμπορικές...
H Amazon φέρεται να έχει πει ψέματα στο Κογκρέσο για τις εμπορικές πρακτικές της
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δεύτερη ευκαιρία για συνδικάτο στην Amazon
Αναμένεται η επανάληψη της ψηφοφορίας για τη δημιουργία του πρώτου επιχειρησιακού σωματείου της Amazon στην Αλαμπάμα, λόγω παραβίασης της εργασιακής νομοθεσίας από την εταιρία.
Δεύτερη ευκαιρία για συνδικάτο στην Amazon

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας