• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  6°C 3.2°C / 9.0°C
  1 BF
  81%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.7°C / 7.6°C
  2 BF
  53%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.0°C / 9.5°C
  1 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 2.5°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 4.6°C
  2 BF
  87%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.0°C / 7.0°C
  2 BF
  66%
 • Κοζάνη
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  0°C 0.4°C / 0.4°C
  3 BF
  69%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 4.6°C / 9.0°C
  1 BF
  80%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 8.0°C
  2 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 1.9°C
  2 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 9.6°C
  1 BF
  66%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  5 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 10.3°C
  2 BF
  80%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C -1.1°C / 5.5°C
  0 BF
  76%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 3.4°C / 6.2°C
  1 BF
  82%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 0.8°C / 8.8°C
  1 BF
  56%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 3.4°C / 9.2°C
  1 BF
  80%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 5.5°C / 5.5°C
  1 BF
  72%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 4.7°C / 7.7°C
  2 BF
  50%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.8°C / 0.8°C
  2 BF
  78%
AP Photo/Michael Probst, file
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Καμπανάκι της ΕΚΤ για τις «φούσκες»

 • A-
 • A+
Οι υπερβολικά υψηλές αποτιμήσεις σε κεφαλαιαγορές και αγορές ακινήτων, η αυξημένη ανάληψη επενδυτικού ρίσκου, η επικίνδυνη έκθεση του μη τραπεζικού χρηματοπιστωτικού τομέα και η αβεβαιότητα για ενδεχόμενα «κόκκινα» δάνεια τραπεζών θεωρούνται τα τρωτά σημεία για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ευρωζώνης.

Το χρηματοπιστωτικό σύστημα της ευρωζώνης μπορεί να γλίτωσε για την ώρα τα χειρότερα από τις επιπτώσεις της πανδημίας, ωστόσο εμφανίζει σειρά απειλητικών ευπαθειών οι οποίες συνδέονται με την πολιτική άφθονου και φθηνού χρήματος της ΕΚΤ, το κυνήγι της «βέλτιστης απόδοσης» και την κερδοσκοπία που τροφοδότησαν φούσκες.

Στην εξαμηνιαία έκθεση της Financial Stability Review, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαπιστώνει ότι οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι που σχετίζονται με την πανδημία και απειλούν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ευρωζώνης μειώθηκαν με την ανάκαμψη της οικονομίας.

Προειδοποιεί όμως, ταυτόχρονα, για σειρά αυξανόμενων τρωτών σημείων που πηγάζουν από τις υπερβολικά υψηλές αποτιμήσεις κάποιων αγορών περιουσιακών στοιχείων, τα υψηλά επίπεδα δημοσίου και ιδιωτικού χρέους και την αυξημένη ανάληψη επενδυτικού ρίσκου από τις εκτός τραπεζών οντότητες του χρηματοπιστωτικού τομέα. Η έκθεση επισημαίνει ότι το αποτέλεσμα της ανάκαμψης της ευρωζώνης και της κερδοφορίας των επιχειρήσεων στο πρώτο μισό του 2021 ήταν να παραμείνουν οι εταιρικές χρεοκοπίες στο σύνολο τους σε χαμηλότερα από τα προ πανδημίας επίπεδα. Αυτό δεν ίσχυσε, ωστόσο, για τους οικονομικούς τομείς που χτυπήθηκαν περισσότερο από την πανδημία και στους οποίους τα «κανόνια» ενδέχεται να αυξηθούν στη συνέχεια. Η πανδημία συνεχίζει να αποτελεί τον νούμερο 1 κίνδυνο για την ανάπτυξη, ενώ το απειλητικό παζλ συμπληρώνουν οι πιέσεις στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού και η άνοδος των τιμών ενέργειας που αποτελούν πρόκληση για την τροχιά του πληθωρισμού.

Αντίστοιχα υψηλός είναι ο κίνδυνος μιας διόρθωσης στις τιμές των κατοικιών και στις κεφαλαιαγορές, ειδικά στις χώρες όπου οι αποτιμήσεις ήταν ήδη πολύ υψηλές πριν από την πανδημία.

Η ΕΚΤ επισημαίνει ακόμη ότι τα υψηλότερου ρίσκου τμήματα των παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών αγορών καταγράφουν αυξημένη ζήτηση από τους επενδυτές με το ενδιαφέρον να επεκτείνεται σε νέες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, όπως τα κρυπτονομίσματα.

Προειδοποιεί δε ότι ο μη τραπεζικός χρηματοπιστωτικός τομέας, στον οποίο συμπεριλαμβάνονται επενδυτικά κεφάλαια, ασφαλιστικές εταιρείες και συνταξιοδοτικά ταμεία, συνεχίζει να αυξάνει την έκθεσή του σε χαμηλότερης ποιότητας εταιρικό χρέος και υπάρχει κίνδυνος να βρεθεί αντιμέτωπος με ζημιές αν οι συνθήκες για τις επιχειρήσεις επιδεινωθούν. Επίσης τα επενδυτικά κεφάλαια παραμένουν υπερβολικά εκτεθειμένα στον κίνδυνο ρευστότητας και ενδεχομένως να μην είναι σε θέση να καλύψουν τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις τους αν κάτι πάει στραβά.

Οσον αφορά τις τράπεζες της ευρωζώνης, η έκθεση σημειώνει ότι η κεφαλαιοποίησή τους έχει επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα, ενώ οι ζημιές τους έχουν παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα, αν και κάποιες εξ αυτών –που σχετίζονται με την πανδημία– ίσως να χρειαστεί καιρός για να εκδηλωθούν. Κρούει ωστόσο το κώδωνα του κινδύνου για τα δάνεια εκείνα που τελειώνει η περίοδος χάριτος ή για τις κατηγορίες των δανείων που ολοκληρώνεται η περίοδος της κρατικής εγγύησης. Τα δάνεια αυτά σε συνδυασμό με εκείνα για τα οποία έχει γίνει ήδη κάποια ρύθμιση, προκειμένου να μην «κοκκινίσουν», αποτελούν το μεγάλο ζητούμενο για την υγεία των τραπεζών. Επίσης, η χαμηλή οικονομική αποδοτικότητά τους και η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα εξακολουθούν να αποτελούν τις βασικές διαρθρωτικές προκλήσεις για την κερδοφορία τους.

Η ΕΚΤ καταλήγει ότι αυστηρότερες μακροπροληπτικές πολιτικές θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση των αυξανόμενων τρωτών σημείων, ιδίως στις αγορές κατοικίας κάποιων χωρών. Σημαντικά θεωρεί ακόμη την ενίσχυση του κανονιστικού πλαισίου για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, την πλήρη και έγκαιρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων της Βασιλείας ΙΙΙ και ένα ισχυρότερο πλαίσιο για τον μη τραπεζικό χρηματοπιστωτικό τομέα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Συνεχίζουμε χαλαρά»
Μήνυμα προς λιμοκοντόρους ραντιέρηδες και λοιπές δυνάμεις του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, που επιζητούν το πιο ακριβό -και προσοδοφόρο στην πορεία γι’ αυτούς- χρήμα, έστειλε η Ιζαμπέλ Σνάμπελ της...
«Συνεχίζουμε χαλαρά»
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κρυπτο-ξεπούλημα
Απίστευτο ξεπούλημα στις αγορές κρυπτονομισμάτων προκλήθηκε με την απόφαση της Κίνας να απαγορεύσει τη χρήση τους από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και εταιρείες πληρωμών. Bitcoin, Ether, Dogecoin και υπόλοιπα...
Κρυπτο-ξεπούλημα
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ρίσκο... δίχως αύριο
Το πρωτοφανές μέγεθος ανάληψης επενδυτικού ρίσκου και υπερμόχλευσης αναδεικνύει το «κανόνι» του Archegos ● Το 51% των μη θεσμικών επενδυτών πιστεύει ότι οι μετοχές θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν βραχυπρόθεσμα και...
Ρίσκο... δίχως αύριο
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φρένο στους υπεραισιόδοξους βάζει η Λαγκάρντ
Καμπανάκι για ενδεχόμενη ασταθή οικονομική ανάκαμψη, τύπου «σταμάτα-ξεκίνα», χτύπησε η Κριστίν Λαγκάρντ χθες, δύο μόλις ημέρες μετά την ανακοίνωση της Pfizer για το εμβόλιό της, «γειώνοντας» την υπεραισιοδοξία...
Φρένο στους υπεραισιόδοξους βάζει η Λαγκάρντ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας